Saklı Hazine: R5 RGP

Remington Savunma Sanayi; Amerikan ordusu, müttefik ülkeler ve Amerikan kolluk kuvvetleri başta olmak üzere tüm dünyada etkinlik gösteren son teknoloji ve en iyi kalitede silah (tabanca; saldırı- piyade- pompalı- keskin nişancı tüfekleri), fişek, silah parçası, silah aksesuarı kısacası silahlarla ilgili hemen her şeyi üreten köklü bir Amerikan silah şirketidir.

Bağımsız araştırma ve geliştirme çalışmaları ile operasyon odaklı ar-ge çalışmaları ve şirketin çalışmalarını daha etkin ve yararlı kılmak için sadece Özel Kuvvetlerden oluşturulmuş bir bölümün çalışmalara destek olması, Remington Arms’ı diğer birçok silah şirketinden farklı ve üstün kılar. 1816’da Eliphalet Remington [(28 Ekim 1973’te Suffield, Connecticut’de doğdu. Kökeni Yorkshireİngiltere’den gelen ailenin ikinci çocuğudur. Eliphalet Remington babasının izinden gitti ve New York kırsalı Herkimer County’deki aile yadigarları demir imalathanesinde babasıyla beraber çalışmaya başladı. 23 yaşına vardığında, atış mekanizmasını bir silah dükkanından aldığı, el yapımı çakmaklı bir tüfek üretti.

Tüfeğin namlusunu da kendisi imal etmiştir. Ürettiği tüfek piyasada kabul görünce daha fazla tüfek üretmeye karar veren Remington1840’lı yıllara gelindiğinde 3 erkek evlat sahibi olmuş işleri daha da büyütmüştür.Çocuklarının aile işinde daha aktif rol almaya başlamalarıyla Eliphalet, ‘’E. Remington and Sons’’ adında günümüzde ise ‘’Remington Arms’’ olarak bilinen şirketi kurmuştur.)] tarafından kurulan ve global çalışma potansiyeline sahip olan, yaklaşık 3500 çalışanıyla ve günümüzde CEO’sunu George Kollitides’in yaptığı şirket, konveksiyonel silahlarlarla ilgili Amerika Birleşik Devletlerindeki ayrıcalıklı yerini halen korumaktadır. Şirketin silah enstitüsüne yaptığı en büyük hizmetlerden biri de kuşkusuz R5 RGP’dir (Remington Gas Piston). R5 RGP, M4A1 karabine saldırı tüfeğinin Remington Arms şirketi tarafından gaz pistonu sistemiyle modifiye edilmiş hali bir saldırı tüfeğidir. Remington Savunma Sanayi, bu silahı şirketin askeri kolu üzerinden askeri amaçlar için üretmiştir ki bu yüzden R5 RGP’ye sivil silah dükkanlarında asla rastlayamazsınız. Sırf bu yüzden R5 RGP, silah karaborsasında önemli bir paya sahiptir.

Özellikle Endonezya ve Rusya’daki silah karaborsalarında büyük bir yer tutar. Tüm bunların aksine Vietnamda ve Filipinlerde bu silah hakkında herhangi kısıtlama vaya hukuki bir düzenleme yoktur. Bu silahta diğer birçok AR-15 varyasyonu silahlarda olduğu gibi gaz pistonu sistemini, mekanizma güvenirliğini artırmak için kullanmıştır. Namlu ucunda 3 çatallı alev gizleyen mevcuttur. Klasik M4 tüfeğinin sağladığı ergonomik konfor, R5 RGP’de de aynen mevcuttur. Kovan atma boşluğu şarjörün hemen üstünde silahın sağ tarafındadır. Temizleme çubuğu Aynen AK-47’de olduğu gibi sürgünün hemen üstünde bulunur. Temizleme çubuğu, çubuğun hemen ucundaki bir kapakçık sayesinde silaha kilitlenebilir veya serbest bırakılabilir. Silah, dilediğiniz optik sistemi veya taşıma kolunu monta edebilmeniz için uygun tasarlanmış. Hafif olması için mümkün olduğunca polimer yapılı hafif materyal kullanılmaya çalışılsa da kulvarındaki diğer saldırı tüfeklerinden çok da hafif olduğu söylenemez. Silahın temel parçaları (kabze, gövde, sürgü) çok pratik bir şekilde sökülebilir.

Aynen MP5 otomatik tabancasında olduğu gibi bu temel parçaları bir arada tutan vidaların tek bir hareketle yerinden sökülmesi, silahın parçalarına ayrılması için yeterlidir. Örnegin tetik korkuluğuyla diğçik arasında yer alan vida yerinden çıkarılarak silah ikiye bölünebilir. Ana mekanizmasıysa çok rahat bir şekilde yerinden çıkarılabilir. Tabii ki bu da silahın temizlenmesini oldukça kolay kılar. Hemen hemen her tüfekte olduğu gibi şarjör düşürme pimi şarjörün hemen üstünde bulunur. Oynar dipçik sayesinde farklı boydan kullanıcılar için kolaylık sağlanmıştır. R5 RGP de diğer NATO üyesi ülkelerdeki tüfeklerde de kullanıldığı üzere STANAG [(Standardization Agreement – Standart Antlaşması-) NATO üyesi ülkelerin askeri alandaki standartlarını belirleyen bir bildirimdir. NATO üyesi ülkeler ürettiği tüm askeri malzemeler de bu standartlara uymalıdırlar. Standartlara ulaşamayan ülkelere, standartlara ulaşmış diğer ülkeler yardım etmelidirler. Bu yardım direkt olarak malzemeyi sağlamaktan ziyade bilgi/teknoloji transferi şeklinde olur. Bu standartlardan biri olarak STANAG şarjör standartı örnek olarak verilebilir.] şarjörünün üyelerindendir.

Ayrıca çatal ayak eklentisiyle bilhassa arazi operasyonlarında uzanarak nişan almaya elverişlidir. Şunu da eklemekte fayda var. R5 RGP’yi, akranı diğer birçok tüfekten farklı kılan, silah gövdesinin ve mekanizmasının bütünlük oluşturan tek bir parçadan ibaret olmasıdır. Tabi airsoft kullanıcıları arasında da oldukça rağbet gördüğünü belirtmek gerekir. Türkiye, R5 RGP’nin kuzeni M4A1 ile gerek Özel Askeri Birlikler (Bordo Bereliler-Su Altı Taarruz ve Su Altı Savunma komandoları-Jandarma Özel Harekat Birlikleri) gerek Polis Özel Harekat Birlikleriyle yakından ilintili olsa da aynı durumu R5 RGP için söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Bu durum sadece Türkiye gibi oldukça sınırlı silah envanterine sahip ülkerler için değil diğer birçok ülke için de aynı durum söz konusudur. Her ne kadar ABD ve diğer müttefik ülkelerin ürettiği istisnasız tüm silahları (bu na Remington RGP’de dahil) Afganistan’da deneme alışkanlıklarından R5 RGP’de nemalanmış olsa da ve aynı zamanda Reminton kalitesini sonuna kadar barındırsa da silah dünyasında marka yüzü olmayı başaramamıştır.

İşin ilginç yanıysa Afganistan gibi çöl iklimin hakim olduğu ekstrem koşullarda kullanılan R5 RGP, kullanıcılarından tam not almıştır. R5 RGP’nin hak ettiği üne kavuşamamasının nedeni muhtemelen piyasada diğer birçok silaha nazaran daha yeni olması (bu yüzden piyasada alan hakimiyeti kuramadı.) ve kulvarındaki diğer silahların (başta M4A1 olmak üzere) zaten piyasadaki talebi karşılamasındadır. R5 RGP tek başına karabina tüfek olarak kullanılabileceği gibi full artı full yükseltmeyle (RIS el kundağı, EOTech kırmızı noktalı nişangah, silah feneri, AN/PEQ-15 IR lazer sistemi düzenleyicisi, Magpul PMag amp; ACS 5.56x45mm’lik şarjör ile) sıradan bir saldırı tüfeğinin ulaşamayacağı performanstaki bir ölüm makinesine dönüştürülebilir. Sanırım R5 RGP hakkında yeni nesil saldırı tüfeklerine öncülük edecek bilgeliğe, zarafete sahip olduğunu ve hak ettiği üne er ya da geç ulaşacağını söylemek mübalağa olmaz.



TEKNİK KART

TİP: Taarr uz Tüfeği

MEKANİZMA: Gaz pistonu, dönen civata kilitleme sistemi

KARTUŞ: 5.56 mm

NATO NAMLU ÇEŞİTLERİ: Cold Hammer Forged, 1:7 Twist, amp; Groove, Ferritic Nitrocarbuized

NAMLU UZUNLUĞU: 26.7 cm, 36.8 cm

SİLAH UZUNLUĞU: 68.8 cm, 77.7 cm

AĞIRLIK: 3 kg, 3.2 kg

ŞARJÖR: Stanag

ATIŞ MODLARI: Yarı otomatik-Tam otomatik

VARYASYONLAR: REMİNGTON R4 (çıkış tarihi 2007)

MEKANİZMA KURULUMU: Ambidextrous şarjör kolu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here