Swat’lara Özel Bir Tasarım; SISK STAR

Dünya genelinde, silah piyasasının yükselen bir trendi olan taktik ‘bolt-action’ tüfekler her geçen yıl daha fazla müşteri tarafından ilgi görmekte.

Havalı görünümlerinin yanında kullanım sırasında yaşattığı tarif edilemez zevk sayesinde ilerleyen yıllarda da ‘bolt-action’ tüfeklerin rağbet görmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Bu durumun farkında olan ‘Remington’ gibi ünlü firmalar bu askerî keskin nişancı silahlarını andıran tüfeklerin siviller için uygun modellerini üretmek üzere yoğunlaşmış durumda.


Böylesine büyük bir sektörde yükselmekte olan bu geleneksel silah hayranlığı yalnızca köklü ve büyük şirketlerin değil, adını yeni duyurmakta olan nisbeten daha küçük şirketlerin de dikkatini çekmiş durumda. Bu şirketlerden biri ‘SISK’ isimli geleneksel yaklaşımla silahlar üreten bir Texas firması.




Ürettiği silahların güvenilirliği ve isabetliliği ile ünlenmiş olan bu şirket; Amerikan Federal Polis Teşkilatının elit birlikleri olan SWAT’lar başta olmak üzere ABD genelinde kolluk kuvvetlerine bir çok farklı modelde silah satmayı başarmış durumda. SISK’in üretmiş olduğu en yeni silah ise STAR (Sisk Tactical Adaptive Rifle) isimli bolt-action bir keskin nişancı tüfeği. Hem sivil silah kullanıcıları tarafından hem de kolluk kuvvetleri tarafından beğeniyle karşılanarak piyasaya giriş yapan STAR şimdiden yüksek satış rakamlarına ulaşmayı başarmış durumda. STAR’ı yakından incelemeden önce bu silahın tasarım sürecini daha net bir şekilde görebilmek için SISK’i yakından incelemenin daha yararlı olabileceğini düşündük…

Sisk Hakkında:

Sisk Şirketi başlarda yalnızca geleneksel yivli av tüfekleri üretip üzerine ‘Sisk Rifles’ damgasını basan günümüzle kıyaslandığında nisbeten daha küçük bir şirketti. Ürettiği tüfeklerde kullanıcının vücut ölçülerini dikkate alan Sisk bu sayede kullanıcıların maksimum isabetlilikte atışlar yapmasını sağlıyordu. Ancak ilerleyen yıllarla birlikte sektördeki eğilim geleneksel silahlardan çok taktik silahlara yönelmeye başlayınca Sisk de dikkatini daha çok taktik silahlar alanına yoğunlaştırmaya başladı. Seri üretimle ürettiği tüfeklerde genllelikle belli boyutları esas alan Sisk; şirketin en temel özelliklerinden olan vücut ölçülerini esas alan üretimden vazgeçmiş oluyordu. Bu durum Sisk yetkililerinin uzun süre boyunca aklında yer eden bir sorun haline geldi. Şirketi adına açıklama bir Sisk yetkilisi; ‘Bizim hayatımız kelimenin tam mânâsıyla tüfeklerin çevresinde dönüyor.

Ürettiğimiz bir çok modelde farklı yollara başvurabiliyoruz. Sahip olduğunuz tüfeğin tasarımı isabetliliğiniz üzerine etki eden en önemli faktörlerden biri. Ürettiğimiz herhangi bir model bir atıcı tarafından beğiyle benimsenirken başka atıcılar tarafından yadırganabiliyordu. Bunun temelinde yatan sebep atıcıdan atıcıya değişen vücut ölçüleriyler birlikte tüfekle ilgili beklentilerin de değişmesiydi. Bu karmaşık durumun önüne geçmek için tasarımcılarımızla bir araya gelerek STAR’ı tasarladık. STAR’ın en önemli özelliklerinden biri kullanıcı tarafından en uygun ölçülere uyacak şekilde ayarlanabilmesi. Böylece bu tüfek hem farklı kullanıcılara tek başına hitap edebilecek bir ölçüye sahip olmuş oldu hem de STAR’ın kullanılacağı farklı alanlarda o anki ihtiyacı karşılayacak boyutlara uygun hale getirilmesi son derece kolaylaştırıldı.’

Boyutları Ayarlayabilmek; STAR

Sisk yetkililerinin de belirttiği gibi; silahın boyutunun atıcıya uygun olmaması atış sırasında son derece önemli sıkıntılara neden olabilmekte. Bu yüzden bir çok silah şirketi ürettikleri tüfeklere ayarlanabilir parçalar yerleştirmekte. Günümüz bazı tabanca üreticileri bile tabancalarının kullanıcının eline en uygun şekilde yerleşmesi için ürünlerinin kabza boyutunu ayarlamak maksadıyla takılıp çıkarılabilen parçalar eklemekteler. Ancak ne tabanca ne de tüfeklere eklenmiş olan ayarlanabilir parçalar hiç bir zaman kişiye has silahların yerini tutabilmiş değildi. Bu durumun farkına varan Sisk üretmiş olduğu STAR’ın tasarımına gerçekten son derece gelişmiş bir boyut ayarlama sistemi yerleştirdi. Bu sistem sayesinde; dipçiğin uzunluğu ve yüksekliğiyle birlikte kabzanın açısı da ayarlanabilmekte. Tüfeğin el kundağına yerleştirilmiş olan çatal ayak da silahın kullanıldığı ortama göre son derece hızlı bir şekilde ayarlanabilecek şekilde tasarlanmış durumda. Dipçiğin arkasına yerleştirilmiş olan dipçik pedinin açısı bile kullanıcının istekleri doğrultusunda ayarlanabilmekte.




Taktik Tasarım Açısından Çatal Ayağın Önemi:

Bir çok insan taktik bir keskin nişancı tüfeğinde isabetlilikten sonra bulunması gereken en önemli özelliğin hafiflik olduğunu düşünebilir. Bu düşüncenin haklılık payı var, silahı kullanan kişi bir askerse silahı yanındayden sürekli olarak hareket etmek zorunda kalacağı için silahın ağırlığı gerçekten de çok önemli bir konu. Ancak polis teşkilatları için çoğu zaman tüfeğin ağırlığının çok da bir önemi olmuyor. Askerlerin aksine polislerin ilgilendikleri vakalarda keskin nişancılar mevzilendikleri yerde çoğu zaman sabit bir şekilde saatlerce beklemekte. Polisin görevi açısından ilk amaç şüpheliyi öldürmek değil, ikna edip teslim olmasını sağlamak.





Bu ikna süreci boyunca keskin nişancı şüpheliyi her hangi bir ani harekete girişme ihtimaline karşı sürekli olarak izlemek durumunda. Bu uzun süren gözlem süreci boyunca silah çatal ayağın üzerinde sabit olarak bekliyor, yani tüfeğin ağırlığının çok da bir önemi kalmıyor. STAR’ı polis teşkilatlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarladıklarını belirten Sisk yetkilileri, silahın hafifliğinden çok çatal ayağın tasarımı üzerinde durmuşlar. Sisk yetkilileri tasarım aşamasında Texas Polis Teşkilatında görevli SWAT ekiplerinin saha deneyimleri ve ihtiyaçları konusunda bilgi edindiler. SWAT keskin nişancılarının zorlandıkları en önemli noktalardan biri hedefe odaklanmışken gaz maskesi takmaktı. Operasyon sırasında (özellikle rehine operasyonlarında) şüpheliyi geçici olarak etkisiz hale getirmek amacıyla uyutucu gaz veya bazı durumlarda biber gazı kibi kimyasal müdehale yolları kullanılabilmekte.



Bu gazlardan etkilenme ihtimaline karşı keskin nişancıların da gaz maskesi takması gerekebiliyor. Keskin nişancılar maskelerini takarken mecburi olarak silahlarını bırakıyorlar ve bu da tekrar nişan alırken ölümcül nitelikte zaman kayıplarına neden olabiliyor. STAR’ın en önemli özelliklerinden biri olan hassas çatal ayak tasarımı tam olarak burada devreye giriyor. Son derece hassas bir şekilde ayarlanabilen çatal ayak tasarımı sayesinde bu zaman kayıplarının önüne geçilebilinmekte. Çatal ayak STAR’ın namlusu hedef üzerinde kalacak şekilde ayarlandıktan sonra silahı omuzuna veya göğsüne sabitleyen keskin nişancı bir yandan hedefi izlerken diğer yandan da rahatlıkla gaz maskesini takabilmekte.





STAR’ın En Büyük Dezavantajı; Ağırlık

.308 kalibrelik mühimmat kullanan STAR; dürbün, çatal ayak ve mühimmatın ağırlığı hariç 11.5 pound’luk (yaklaşık 5.2 kg) bir ağırlığa sahip. Silahın eklentileri ve dolu şarjörle birlikte toplam ağırlık 13 pound (yaklaşık 5,9 kg) civarında. Hayati bir mesele ise bu ağırlıklığı taşınamayacak kadar fazla değil. Fakat ne kadar uzağa ve ne süre ile? Sabit kalacak bir şekilde mevzilendiğinizde STAR gerçekten de muhteşem bir silah ancak ya hareket halindeyseniz? Bu silahın ağırlığı dönüşü olmayan sıkıntılara sebep olabilir. Bu durumun farkında olan Sisk, STAR’ı hafifletmek üzere çalışmalara başladı bile. Silahın gövdesini daha hafif bileşenlerden üretimeyi amaçlayan Sisk, ilerleyen dönemlerde STAR’ın ağırlığının 10 pound(yaklaşık 4.5 kg)’dan daha aşağı olabileceğini dillendirmekteler.




Bazı Önemli Detaylar;

STAR’ın ABD içi satış fiyatı 5.600 dolar civarında. Bu fiyat ABD’deki silah fiyatları göz önüne alındığında biraz pahalı sayılabilir. Fakat STAR’ın özellikleri göz önüne alındığı zaman bu fiyata değeceği kesin! Amerikan kolluk kuvvetleri keskin nişancı tüfekleri için genelde .380 Win mühimmat tercih etmekte ancak STAR’ın .223 ve .226 Rem başta olmak üzere farklı mühimmatlar kullanan varyasyonları da piyasaya sürülmüş durumda. Taktik silah meraklıları ihtiyaç ve beğenilerine göre istedikleri mühimmatı kullanan bir STAR’a rahatlıkla erişebilir. STAR’da son derece başarılı 22 inch (yaklaşık 55,9 cm)’lik bir namlu bulunmakta ve kullanılan ‘Timney Model 517’ tetik mekanizması sayesinde atış isabetlliği oldukça artırılmış durumda. Sisk’in detaylı çalışması sonucunda orijinal bir tetik korkuluğuna sahip olan STAR’da AICS tipi şarjör tercih edilmiş durumda.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here