Benjamin Bulldog .357

Benjamin, büyük kalibreli havalı tüfekler dünyasına pek de yabancı bir marka değil. Benjamin Rogue’ın şimdiye kadar üretilen en güçlü ve en teknolojik havalı tüfek olduğu herkesçe malumdur. Firma Bulldog modeliyle büyük kalibreli tüfekler dünyasına geri dönüş yapıyor.

BULLDOG’UN TEMEL ANATOMİSİ

Çalışma sistemi temelde Benjamin Marauder’in sistemine çok yakın tasarlanmış. Kurma kolu düzgün ve kolay bir şekilde çalışıyor. Kurma kolu bullpup tasarımı sebebiyle yanağınızın arkasında kalıyor ancak birkaç alıştırmadan sonra rahatlıkla gözünüzü hedeften ayırmadan kurma kolunu çekebilirsiniz. Bullpup tasarımının en iyi yanı namlu boyunu kısaltmadan tüfeğin toplam boyunun kısaltılabilmesi. Bu durum hem tüfeği hafifletmekte hem de kolayca manevra yapabilmesini sağlamaktadır ki bunlar avcılıkta en çok arzu edilen şeylerdir. Toplam uzunluğu 91 cm olan Bulldog’un namlu uzunluğu ise 71 cm!

Bu namlu uzunluğu, popüler havalı tüfekler olan Marauder’in namlu uzunluğundan 20 cm, Hatsan Carnivore’ninkinden 12 cm daha uzun.Tüfek yanaklık kısmına oturtulan 5 mermi kapasiteli şarjörle kullanıcıya geliyor. Bu özelliği sayesinde herhangi bir optik monte ettiğinizde şarjörün takılıp çıkarılmasını zorlaştırmıyor. Şarjör Nosler saçmaları gibi uzun saçmalar için tasarlanmış, daha küçük saçma takmaya çalışırsanız şarjörde gevşek duruyor ve yükleme esnasında şarjörden düşebiliyor. Büyük kalibre saçma kullandığınız takdirde saçma uzunluğu farketmeksizin bütün saçmaları kolayca ateşleyebiliyor. Her atışınızdan sonra tekrar kurma kolunu çekerek silahı doldurabiliyorsunuz. Bulldog’un en önemli parçalarından biri de kuşkusuz tetik. Bullpup tetikleri konusunda kullanıcılar çok hassastır.

Tetik tulumbasının yerinin farklılığından dolayı bullpup tetikleri genellikle çok düzensiz olurlar. Bulldog bu kurala bir istisna getirmiş; ilk kısmı uzun ama çok hafif, ikinci aşama ise düzgün ateşleyecek şekilde tasarlanmış. Emniyet tetiğin ön kısmına (herkesin favori pozisyonudur) yerleştirilmiş. Tetiği emniyete almanız için neredeyse sadece düşünmeniz yetiyor. Emniyetin manuel olduğunu da belirtelim, çünkü av esnasında hızlıca ikinci atışa ihtiyacımız olabiliyor. Manuel emniyet bu konuda en ideal olanı. Bulldog’un belirtilen 3.5 kg ağırlığı aldatmaca. Aldatmaca çünkü silah bullpup şekliyle öyle bir dengede tasarlanmış ki 3.5 kg ağırlığı hissedemiyorsunuz. Bulldog ayrıca tamamen Picatinny raylarla donatılmış (üst ve alt). Böylece silahınızı istediğiniz gibi modifiye edebiliyorsunuz.


BULLPUP TASARIMIN AVANTAJLARIamp;DEZAVANTAJLARI

Bulldog ile ateş etmek bir nebze kutuplaştırıcı bir durum, ya silaha bayılıyorsunuz ya da nefret ediyorsunuz. Bullpup tasarım sebebiyle mekanizma tüfeğin arka kısmında, atıcının yüzüne yakın bir noktada bulunuyor. Tasarım silahın toplam uzunluğunu azaltırken uzun bir namlu sağlıyor. Bununla beraber bu şekli klasik kurma kolu noktasından vazgeçmenizi gerektiriyor. Mekanizmanın arkada kalması atıcının silah mekaniği ve idaresini yeniden öğrenmesini gerektiriyor. Ancak birkaç eğitim atışından sonra kullanıcılar silaha çok rahat alışabiliyorlar.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta solak atıcıların sağdaki kurma kolunu nasıl idare edebileceği hususu. Profesyonel bir havalı silah bayisine giderek silahınızın kurma kolunu sol tarafa kolaylıkla aldırabilirsiniz. Eğer kolu sol kısma alamayacak durumdaysanız size bir ipucu: atıştan sonra kurma kolunu çekerken yüzünüzü hafifçe sağa çevirirseniz yanağınızı yanaklıktan çekmeden kolu kurabilirsiniz ancak bu biraz hantal bir yöntem olacaktır. Crosman firması Bulldog için ikizkenar yamuk şekilli bir susturucu yarattı. Bunu yazımızda belirtmemizin sebebi Bulldog’un gayet yüksek sese sahip bir silah olması. Susturucusuna rağmen bu silah hala gürültülü. Arka bahçenizde sessizce atışlar yapmanız bu silahla pek mümkün olmayacaktır.

GÜÇ VE İSABETLİLİK

Bulldog’un isabetliliği oldukça iyi fakat atışı bir neşterden çok balyoz etkisi yaratıyor. 45 metreden yapılan atışlarda doğru saçmalar kullanıldığında grupman çapı 3 cm’e kadar indirgenebiliyor. Yapılan atışlarda Benjamin Nosler saçmalarının Hamp;N Grizzly saçmalarından daha iyi iş gördüğü gözlenmektedir. Beklendiği gibi bilye atışlarının saçmalar dan biraz daha vahşi etkiler yarattığı gözlenmekte. Özellikle Air Venturi marka bilyelerde bu etki çok net gözlemlenebiliyor. Crosman firması Bulldog’un 200 ft/lbs güce ulaşabildiğini iddia etmiş ancak testlerde Bulldog’un yaklaşık 180 ft/lbs’e ulaşabildiğini gözlemledik.

Ayrıca Nosler gücüne rağmen ağırlığı sebebiyle 800 fps hıza dahi ulaşamadı. Bulldog’un tüpü maksimum 3000 psi (207 bar) basınç sağlayabiliyor. İlk 10 atışta iyi performans gösteren tüp, 10 atıştan sonra neredeyse boşalıyor. Biz her şarjör bitiminde doldurmayı tercih ettik. Standart Foster erkek dolum ucu silahın alt kısmına tetiğin arka tarafına yerleştirilmiş. Dolum ucunun üzerindeki koruyucu plastik kısım çıkarılırken biraz dikkat edilmesi gerekiyor, bu parça biraz kalitesiz yapıldığı için kolayca kırılabilir. Bu parçası hariç gayet iyi malzemeden üretilmiş bir silah olduğunu belirtmemiz gerekir.


BULLDOG’U MODİFİYE ETMEK

Bulldog kullanıcıya nişangahsız biçimde geliyor ancak silahın üstündeki 66 cm’lik Picatinny sayesinde bu eksiklik çok çeşitli yollarla giderilebilecek durumda. İstenildiği takdirde bir takım madeni nişan tertibatı da kullanılabilir. Bulldog av için mükemmel bir silah. Öyleyse ne diye kendinizi gün ışığıyla sınırlandırasınız ki… Biz Bulldog ile gece avcılığı için bir kombo hazırladık. Bu karışımın içerisinde bir adet çatalayak (bipod), 4-16x50mm dürbün ve uzun mesafe lazer aydınlatma barındırıyor. Lazer aydınlatma ne anlama geliyor? Pahalı gece görüş dürbününün daha ucuz bir alternatifi olarak da nitelendirebiliriz.

Açık yeşil ışık hedefi 200 metrenin üzerindeki menzillerde rahatça aydınlatarak düşük ışık seviyelerinde atış yapabilmenize olanak sağlıyor. Ayrıca Benjamin’in kendisi de kullanıcılar için bir paket hazırlamış. Pakette çatalayak, kayış, 4-16x56mm Centerpoint dürbün ve şık bir Benjamin çantası bulunuyor. Pakette Bulldog standart siyah veya camo desenli geliyor. Centerpoint, fabrikadan silahla eşleştirilerek gönderilen en iyi dürbün. Diğer markalar genelde ucuz dürbünleri paket halinde koyarak kullanıcıya kalitesiz ürün sunarlar. Crosman bu hamlesiyle de bizden yüksek not alıyor. Bulldog ayrıca bir çift kayış takma aparatıyla kullanıcıya geliyor.

Bu aparatlar geldiği için gayet mutlu olacaksınız çünkü Bulldog’a birkaç aksesuar eklediğinizde silahınızın ağırlığı 4.5 kg’ın üstüne çıkabiliyor. Dengesinden dolayı yine de ağır hissedilmiyor ancak özellikle uzun avlarda taşıma amaçlı kayış çok yararlı oluyor. Bulldog ile alıştırma yaparken geleneksel havalı silah hedefleri kullanılamıyor. Biz denedik hedefleri adeta lime lime etti. Bulldog için 175 ft/lbs üstü güçlere dayanabilecek bir hedef almak zorundasınız. Bulldog’u Crosman firmasının kendi internet sitesinden 999$ fiyatla satın alabilirsiniz. Ayrıca belirttiğimiz avcı paketiyle satın almak isterseniz onun da fiyatı 1349$.

TEKNİK KART

KALİBRE: .357

GÜÇ KAYNAĞI: PCP Tüp

KURŞUN SAÇMA HIZI: Yaklaşık 800 Fps

MEKANİZMA: Sürgülü Mekanizma

TOPLAM AĞIRLIK: 3.49 kg

TOPLAM UZUNLUK: 91 cm

MATERYAL: Sentetik

TETİK: Çift Aşamalı

NİŞANGAH: Yok

NAMLU MATERYALİ: Çelik

NAMLU TİPİ: Yivli/Örtülü

HAVA HAZNESİ: 3000 psi (200 bar)

EMNİYET: Manuel/Manivelalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here