MARUI STRIKE WARRIOR VE FOLIAGE WARRIOR

Japon üreticinin geleneksel “blowback” modellerinden türetilmiş iki kompakt Government : “Strike” siyah yüzeyli, kısa namlulu ve çok modern bir kompansatörü var. “Foliage” ise dijital kamuflaj tipi kabza kapaklarına sahip. Mekanik olarak ikisi birbirinin (neredeyse) aynısı.

Tokyo’lu üretici Marui hem yeni modeller üretiyor, hem de zaten üretmiş olduklarını sil baştan yapıyor. Bu prosesin ürünleri olan replika silahları tanıtmak bomba bir haber sayılmasa da, dikkate almamak için de bir neden yok.

Bu sayımızda Marui firmasının kataloguna en son giren iki “blowback” tabancayı denedik. Bunlar zaten mevcut olan modellerin yeniden düzenlenmiş olanları diyebiliriz.

Ufak tefek custom detaylar ve estetik açıdan bir restyling sonucu yeni bir ASG ortaya çıkmış. Test ettiğimiz iki silahın her ikisi de gazlı-sürgülü tabancaların tepe noktasında yer alan modeller ve üreticinin beyanına göre bunların iki önemli özelliği sert bir geri tepme ve yüksek isabet hassasiyeti. Belli ki silah sektöründe şiddetli geri tepmenin pozitif bir değer olarak kabul edildiği tek alan bu!

Strike modelinin alışılmamış kompansatörünün namlu ağzı görülüyor.

Bu tabancalar “Soft Air Ipsc” yarışmalarına katılan Japon atıcılar için tasarlanmış. Bu disiplin Japonya’da oldukça yaygın, binlerce katılımcısı var ve başlıca özelliği replika (taklit) tabancalarda bazı ayrıntılar eklenerek yapılan kişiselleştirmeler. Marui firmasının teknolojisi de bu yarışmalarda yer alan silahların çoğunda kullanılıyor.

Bu incelememizin konusu iki ASG (air soft gun) tabanca ve bunların genetik kodları aslında daha önce çıkarılmış olan replikalara ait ve biri Infinity Ops Tactical, biri de Detonics Combat Master tipi tabancadan türetilmiş.

AYNI TEKNOLOJİ

Bu iki ürün aynı teknolojiyi paylaşıyor, ama görünümleri oldukça farklı. Ops Tactical modelinden Desert Warrior 4.3 modeli türetilmişti, bundan da şimdi test ettiğimiz Foliage Warrior modeli türetilmiş. Bu modelin farklı tipte bir kızağı var, ama esas farkı geleneksel siyah yerine kamuflaj tipi yüzeye sahip olması. Bu “üniforma” aslında şu an ABD ordusunda kullanılan bir tabancanın bire bir aynısı, yani “pikselli” bir dizayna sahip gri tonlarının oluşturduğu bir kamuflaj deseni söz konusu. Diğer tabanca ise Detonics Combat Master modelinin geliştirilmiş bir şekli diyebiliriz. O modelden bizim incelediğimiz Strike Warrior modeli türetilirken, fener-lazer monte edilebilmesi için bir kızak ilave edilmiş, bir de silaha gerçekten alışılmadık tipte bir kompansatör uygulanmış. Bu iri kompansatörün namlu ağzını korumaktan başka hiçbir fonksiyonu olmadığı açık. Bilhassa ön yüzündeki testereyi andıran dişleriyle bu kompansatör tabancaya estetik açıdan şık bir görünüm katmasa da, agresif bir hava verdiği yadsınamaz.

HopUp sistemini ayar etmek için sürgüleri sökmek gerekiyor. Strike modelinde ise aynı zamanda öndeki kompansatörü de sökmelisiniz.

Warrior modelinin çizgileri ise, farklı rengi onu daha ince göstermeye yetmese, gövdesi de yine köşeli ve keskin hatlara sahip olsa bile, diğerinden daha hoş diyebiliriz.

Yuvarlak hatlı tetik köprüsü 1911 modeline sadık kalmış, kabzası ve tırtıklı kabza kapakları ile vidaları da aynı geleneği devam ettiriyor. Strike ise, tetik köprüsünden başlayarak tamamen düz ve köşeli hatlarıyla kesinlikle daha sportif görünümlü bir tabanca. Tetiği tam dikey konumda, kabza kapakları (kauçuklu) arı peteğini andıran bir dizayna sahip. Kabzanın şarjör yuvası girişinde magwell olarak tabir edilen ve şarjörün yerleştirilmesini kolaylaştıran havşa var.

Bu iki tabanca farklı ürünler gibi dursalar da aslında birbirinden pek farklı oldukları söylenemez. Biz de bu nedenle biraz da eğlence olsun diye birinin sürgüsünü diğerinin gövdesine monte ettik. Şarjörler de birbirinin tıpa tıp aynısı. Öndeki iki adet kızak ta tamamen aynı olduklarından değiş tokuş yapılabiliyor. Strike modelinin namlusu diğerinden daha kısa olmasa, namluları bile birbiri arasında değiştirmek mümkün olacak.

Namlular, aynen gerçek Government kompakt modellerindeki gibi konik tipte namlu ağzına sahip.

İç detaylara baktığımızda tetik mekanizmalarının da birbirinin aynısı olduklarını fark ettik. Ama Strike modelinin tetik mekanizması Warrior modelininkinden kesinlikle daha iyi. Strike’ın tetiği sert, tetik ön yolu neredeyse yok ve daha dokunur dokunmaz ateş etmeye hazır. İkizininki ise yararsız ve fazla uzun bir tetik yoluna sahip. Bu noktada aklımıza ister istemez bir soru geliyor: Ürünlerin kalitesi mi farklı, yoksa kaderin bir oyunu olarak daha renkli olan tabancanın bazı parçaları tesadüfen daha kötü mü çalışıyor? Hatta “askeri tipte” olan tabanca için bilerek daha güvenli, sportif olana ise daha hızlı bir tetik mekanizması tasarlanmış olabileceğini bile düşünüyorsunuz. Bu mümkün olsa da, bizce iki tetiğin farklı çalışması tamamen tesadüf eseri.

FARKLI BALİSTİK PERFORMANS

Strike modelinde atıcılık sporuna daha yatkın olduğunu gösteren belirtilere isabet testlerinde de rastlamıştık. Nitekim bu silahın daha kısa bir namlusu olmasına rağmen elde ettiği grupmanlar daha derli topluydu. Warrior modeli ise daha dağınık grupmanlar üretti, ama bazı bilyalar hedefin merkezine daha yakın noktalara isabet ettiler. Bu iki tabanca boyutsal açıdan birbirine benzer gözükse de, Strike modelinin nişan hattı 35 mm daha kısa (kullanılabilir 150 milimlik mesafe üzerinden). Bu tabanca oldukça geniş (sabit) bir geze ve göreceli olarak kısa bir nişan hattına sahip. O nedenle nişan alırken göze daha hızlı oturuyor.

Silahların nişangah elemanları sabit tipte, ama Strike modelindeki daha önde. Bütünü halinde bu modelin nişan hattı Warrior’a nispeten daha kısa.

Tabancaların ikisi de çok hızlı silahlar ve Marui bu konuda gerçekten çok başarılı. Bütün bu ASG Marui tabancalar kendilerine özgü bir kusur içeriyorlar, o da HopUp * ayar sistemi. Artık herkesçe bilindiği gibi, bu ayar sistemi atım yatağının hemen altında bulunuyor ve her müdahale öncesinde sürgünün sökülmesi gerekiyor. Bu nedenle bu tertibatın ayar edilmesi tam bir angarya. Strike modelindeki daha da beter, çünkü ne işe yaradığı pek belli olmayan kompansatörün de sökülmesi gerekli.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here