Atıcılık Dünyası İçin Yılın Son Çeyreği Nasıl Geçti?

İyisiyle kötüsüyle bir yıl daha geride bırakılırken yılın son çeyreğinde neler oldu? Neler bitti?

XII. Afrika Atış Şampiyonası Kahire’de 29 Kasım – 6 Aralık arasında yapıldı. 16 Afrika ülkesinden gelen atletler Afrika Şampiyonası’nın yarışma birincilikleri ve olimpiyat kotaları için kıyasıya rekabet etti. Mısır Atıcılık Federasyonu başkanı Ahmed Hazem’in başkanlığında düzenlenen şampiyona Tüfek, tabanca ve Pompalı tüfek kategorilerinde Giza Piramidleri’nde ve daha önce 2001 Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapmış atış poligonunda gerçekleşti. Şampiyona müthiş bir açılış seremonisi ile başladı.Seremoni’de Organize Komitesi’nden Ahmet Hazem Hosny, ISSF Başkanı ve Teknik Delegesi Gary Anderson ve Mısır Gençlik ve Spor Bakanı Khaled Mahmoud Abdel Aziz konuşma yaptı.

Mısır devlet erkanı ve silahlı kuvvetleri tarafından büyük oranda desteklenen bu organizasyona Yatırım Bakanı Ashraf Abdel Tawwab Salman ilk günün ilk atışı öncesi katıldı ve 6 Kasım Pompalı Tüfek Poligonun’da seremonik ilk pompalı tüfek atışını yaptı. Tam 16 Afrika ülkesinden Rio olimpiyatları kotasını alabilecekleri son şansları için gelen atletlerin kıyasıya rekabeti böylece başlamış oldu. Yarışma boyunca 14 Olimpiyat kotası dağıtıldı. Mısırlı atletler tam 10 adet kota ayırtarak büyük çoğunluğu kendilerine ayırdılar. Cezayir, Namibya, Tunus ve Zimbabwe’den gelen atletler kalan kotaları aldılar.

Dağıtılan 14 kotanın dört tanesi Junior kategorisinde yarışan Afaf ELHODHOD (MSR), 19; Hadir MEKHIMAR (MSR). 18; Ahmed MOHAMED (MSR), 19 ve Chafik BOUAOUD (CZY)’a gitti. Ayrıca Junior kategorisinden bu kadar çok kota alınabilmesi Afrika Federasyonu’nun genç atıcı yetiştirmek için ne kadar düzenli çalıştığının bir göstergesi. Bu şampiyona bittikten 9 gün sonra ISSF acı bir kayıp verdi. ISSF’in Mavi Haç’la onurlandırdığı ve ISSF Onur Üyesi 96 yaşında hayata veda etti. Dr. Lösel ISSF’e neredeyse otuz yıldır hizmet ediyordu. Atıcılık sporuyla uğraşan herkesin yararına olan medikal standartlar kendisi ile geldi denilebilir. Kendisi atıcılık camiasına tutkulu bir atlet olarak başladı. O sıralarda spor sağlığı, spor psikolojisi ve spor eğitmenliği alanlarında öğretim alıyordu ve ISSF’in haber dergisinde sağlıkla ilgili yazılar yazıyordu.

Hatta atıcılık sporunda kullanılan dopinglerle ilgili yazdığı kitabını da ISSF ile beraber yayınlamıştır. Yıllar sonra önce Almanya Ulusal Atıcılık Takımı’nın sonra da Avrupa Atıcılık Konfederasyonu’nun doktoru oldu ve en sonunda Uluslararası Spor Federasyonu’nda doktor olarak görev aldı. Seul’de 1978 yılında yapılan ISFF Genel Toplantısı’nda ISSF Medikal Komite Başkanlığı’na seçildiği günden bugüne 28 yıl boyunca atıcılık sporu için çalıştı. Bu spora katkılarından dolayı 2006 yılında ISSF Onur Üyesi olarak seçildi ve öldüğü güne kadar ISSF için çalışmaya devam etti. Ayrıca federasyona olan katkılarından dolayı Dr. Lösel 1982 yılında ISSF Altın Madalyası ile ödüllendirildi. Bundan dört yıl sonra o zamanki ISSF başkanı Olegario Vazquez Rana “Başkanın Düğmesi” ve ISSF’in en yüksek derecesi olan “Mavi Haç” ödülünü Dr. Lösel’e yaptığı üstün işler için teşekkür etmek adına verdi.

Heinz Lösel tüm yaşamını atıcılık sporuna daha yararlı olabilmek için çalışarak geçirdi ve atıcılık camiası onu hep iyi hatırlayacak. ISSF’in en aktif yöneticilerinden biri olan Heinz’in ailesine ve atıcılık sporunda onu seven herkese dergimiz adına başsağlığı ve sabır diliyorum. ISSF bu acı kaybının üzüntüsünü çalışma temposuna yansıtmadı. UOK’nin 29 Ekim’de Asya Atıcılık Şampiyonası’nın eleme haklarını elinden almasından sonra ISSF hemen adım atarak 35 olimpiyat kotasının Asyalı atletlere yüksek kaliteli alternatif bir yarışmayla dağıtılmasını sağladı. ISSF, Asya’da bulunan tüm federasyonları yarışmayı düzenlemeleri için davet etti.

Beş federasyon bu yarışmanın organizasyonunu yapmak için istekli gözüktüler ve bunlardan üçü mükemmel sunumlar hazırladılar. Bu sunumların değerlendirilmesinden sonra ISSF yönetim kurulu üyeleri Yeni Delhi’yi seçtiler. Katılımcı federasyonlar Yeni Delhi’ye olan yolculuklarından sorumlu olacaklar fakat giriş ücreti, otel harcamaları, yemekleri ve yerel ulaşımları tamamen ücretsiz olacak. Her federasyon yarışa katılabilecek maksimum 3 atlet ve 2 MQS atleti ile gelebilecek ve ayrıca resmi olarak bir tabanca/ tüfek takımı ile bir de pompalı tüfek takımı getirebilecekler. Daha fazla yarışmacı getirmek isteyen federasyonlar yarışmacıların masraflarını ödemek zorundalar. Yarışmacıların konaklamaları için üç ve beş yıldızlı oteller seçildi. 35 adet Rio 2016 Olimpiyatı kotaları tüfek, tabanca ve pompalı tüfek kategorilerinde 25 Ocak – 3 Şubat 2016 arasında düzenlenecek olan yarışmada dağıtılacak.

Bu arada kota demişken hatırlatalım. Rio’da yapılacak olan 2016 Olimpiyatları’na bizden de gidecek isimler mevcut. Başarıya ulaşan tüm sporcularımıza Rio’da da başarılarına yenilerini katmalarını diliyoruz. Federasyon ise gördüğümüz kadarıyla bu sporun gençlere daha efektif sunulabilmesi amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Konya’da olan dört yollu trap sahası beş yolluya çıkartılmış. Bursa’da ise yapılan yeni bir tesisin neredeyse bitmek üzere olduğu gelen haberler arasında. Samsun’da yeni bir dört yollu trap sahasının inşaası proje halinde.Çalışmalar bununla da bitmemiş. Ankara’da beş yollu tam olimpik standartta beş yollu trap sahası inşaası başlamış. En büyük haberlerden biri ise tam beş ilde on yollu tam elektronik atış poligonları yapıldığıdı. Aynı zamanda son model beş tüfek ve beş tabanca da bu poligonlarda hizmete sunulacak. Geride bıraktığımız 2015 yılı gayet hareketli geçmiş. Yeni yapılacak tesislerle yerli sporcuların sayısının ciddi şekilde artacağını umuyoruz. Yeni yılın hepimize sağlık, başarı, iyi dostluklar ve iyi işler getirmesini dilerim.

Kota Alan Türk Sporcularımız:

• Yusuf Dikeç

• İsmail Keleş

• Erdinç Kebapçı

• Yavuz İlnam

• Savaş Üstün

Paralimpik Kategorisinden Kota Alan Türk Sporcularımız:

• Çağla Baş

• Korhan Yamaç

• Cevat Karagöl

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here