Smith Wesson Tarihi ve MP R8

Model MP (Military Police-AskerPolis) R8’in tanıtımını yapmadan önce üretici firması olan Smith Wesson gibi dünya silah literatürüne adını altın harfler kazımış bir şirketin tarihçesine kısaca değinmek boynumuzun borcudur.

Smith amp; Wesson ABD’nin önde gelen tabanca firmalarından biridir. Dünyanın en çok bilinen ve gıpta edilen revolverleri ile klasikler arasında markalaşmış bir isimdir. Ürettiği tabanca çeşitleri toplu (revolver) veya şarjörlü yarı otomatik tabancalardır. Şirketin yaratıcısı Horace Smith ve Daniel B. Wesson eski İngiliz ailelerinden gelen iki başarılı girişimci ve mucittir. Horace ateşli silah ticaretini Massachusette’ki Ulusal Silah Fabrikasında çalıştığı zamanlarda öğrendi. Daniel’in tecrübeleri ise erkek kardeşi Edwin Wesson yanında yapmış olduğu çıraklığa dayanır. 1840’lardaki tüfek ve tabanca yapımlarına öncülük eden bu iki mucit, iş birliğine ilk kez 1852 senesinde Norwich Connecticut’de düzenlenen silah fuarı sırasında levyeli mekanizmalı tüfekleri pazarlamak amacıyla başlamışlardır.

Daha sonra kendi girişimlerinde bulunmaya karar veren kader ortakları Smith ve Wesson’ın ilk tabanca girişimi (tabancanın adı The Volcanic’tir.) finansal açıdan pek de başarılı olmadı ve kurmuş oldukları küçük çaplı şirket 1854’de temelden sarsılmaya başladı. Şirketin daha çok dayanamadığı bu finansal zorluklar; Smith ve Wesson’ı, şirketlerini Oliver Winchester’e satmak zorunda bıraktı. 1866’da Smith ve Wesson tarafından (yeni patronları Winchester adına) üretilen levye mekanizmalı tüfek, ilk başarısız girişimlerinin aksine Winchester’ın yüzünü güldürdü ve şirketin adını altın harflerle Winchester Repeating Arms Co. olarak tarihe kazıdı. 1856’da Smith ve Wesson, Ağustos 1854’de patentini aldıkları çevre vuruşlu kartuş kullanan küçük bir revolver ile ikinci başarılı girişimlerini yaptılar. Bu yeni revolver, birçok özelliği hasebiyle dünyadaki diğer birçok revolvere taş çıkartacak kadar harika ve yenilikçi bir dizayna sahipti.

Bunun farkında olan eski iki kurt (Smithamp;Wesson), kendi revolverlerini diğer silah üreticilerinin benzerini veya kopyasını üretmelerini engellemek patent haklarını sonuna kadar korudular ve bu büyük kozu, partnerleri bu silahın miladının geçtiğini fark edecekleri zamana kadar kullanmayı ihtimal etmediler. Silah piyasasında önemli bir üstünlük yakalayan Smithamp;Wesson bu üstünlüğü sürdürmek için yeni bir dizayna ihtiyaç duyduklarını farketmeleri çok uzun sürmedi. Hemen çalışmaya başlayan ortaklar yeni dizaynı 1869’da bitirerek 1870’de piyasalardaki yerini almasını sağladılar. Model 3 Amerikan. ABD’de bilinen ilk geniş kalibreli kartuş kullanan bu revolver, Smith ve Wesson’ı dünya tabanca üreticiliğinde tahta oturtması çok da uzun sürmedi. Bu yeni revolverin en önemli iki müşterisinden biri batı hududunda görev yapan ABD süvarileridir (1000 adet almışlardır). Diğeri ise Rusya İmparatorluk Hükümetidir. Amerikan Sivil Savaşı sırasında hem Güney hem Kuzey Federasyonlarına silah tedarik eden şirket, savaştan başlıca nemalananlardan biri olmuştur.

Savunma alanında halen ABD’de ki lider firmalardan olan şirketin CEO (Chief executive officer) görevini James Debney, CFO (Chief financial officer) görevini D. Buchanan, COO (Chief Operating Officer) görevini A. Nichols yerine getirmektedir. Günümüzde halka açık olarak silah pazarlayan şirket, etkinliğini ilk kurulduğu zamanki kalitesiyle devam ettirmeyi bilmiştir. Smithamp;Wesson Holding Aralık 2014 itibariyle yapmış olduğu açıklamaya göre 130.5 milyon doları Columbia, Missouri’deki Battenfeld Technologies’e (ateşli silah ve avcılık aksesuarları dizayncısı ve distribütörü) harcamaktadır. Yine şirketin yapmış olduğu basın açıklamalarına göre şirketin net geliri 16.1 milyon Amerikan doları olmakla beraber 1453 çalışanı da bünyesinde barındırmaktadır. Smith amp; Wesson Mamp;P (Military amp; Police-Askeramp;Polis) R8 flash ışığı ve lazerleriyle gerçek bir yirmi birinci yüzyıl dizaynı revolverdir. Aimpoint CompC3 nişangahı ve Insight M6X lazeriyle artık çok daha modern bir yüze sahip. R8 ayriyeten gövdeye bitişik bir silindir durdurucusu, gene gövdeye monte edilmiş ateşleme pimi ve sistem kilitleme mekanizmasıyla kullanıcılarına çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Mamp;P R8 çelik silindirinin 8 fişek haznesi bulunmakla beraber kilitleme çentikleri, silindirin direnme gücünü dengeler ve bu sayede yapılan her atışda maksimum isabet oranını sağlar.

Neredeyse dünya üzerindeki tüm revolverlerin aksine 8 fişek kapasiteli olması dahi bu silahın başlıca özelliklerindendir. Namlu, ileride eklenmesi arzu edilen aksesuarlar için uygun şekilde dizayn edilmiş (Insight M6X lazeri v.b.). Tabi MP marka amblemi de gövdenin sağ tarafında olmasına ayrı bir özen gösterilmiş. Silah pazarında unutulmaması gereken ilk ilke, silahın kalitesi kadar taşıdığı markanın prestijinin de yüksek olmasıdır. Sanırım bu yönden R8 diğer birçok silaha göre şanslıdır. Tabancanın kabzesindeki pütürlü, yapışkan yüzey ve ele tam oturması için sahip olduğu ergonomik tasarımıyla .357 fişekleriyle seri atış yapıldığında dahi tam silah kontrolü sağlar. Horozun manuel olarak daha rahat kurulması için parmak çıkıntısı dahi ergonomik bir tasarıma sahip. Kısacası bu silahın size daha iyi bir hizmet vermesi için teknik ve teknolojik anlamda düşünülmemiş herhangi bir parçası yoktur. Zaten silahın adında yer alan Mamp;P (Military amp; Police-Askeramp;Polis) ibaresi, güvenlik güçlerinin dahi bu silaha olan güveninin ne seviyede olduğunu bir kez daha gösterir niteliktedir. İşte bu yüzden ABD’deki Performance Center (silah fuarı)’da daha birçok revolver düşkünü alıcı, Mamp;P R8’i daha göremeden tükendi.

Silah Detayları

Mamp;P R8 yukarıda da değindiğimiz birçok özelliği hasebiyle tam bir 21. yy görev silahıdır. Geleneksel dizaynı ve performansıyla, tüm rakiplerine birkaç farklı yoldan meydan okuyor. Üstüne üstük yüksek kapasiteli, paslanmaz çelikten silindir ve skandiyum alaşımlı gövdesi (bu sayede silah boşken ağırlığı sadece 1.029 kg ile sınırlı kalır.) özelliklerinden sadece birkaç tanesini teşkil eder. Namlunun dizaynı ve kullandığı alaşımın muhteşem uyumu sayesinde namludaki itme gücünün artmasına ve dolayısıyla isabetlilik oranının maksimize olmasına vesile olur. Mamp;P R8’in namlu gövdesinin alt ve üst tarafındaki tırtıklı kısımlar, silahın ileride eklenecebilecek çeşitli aksesuarlar (ayarlanabilir V çentikli gez, değiştirilebilir arpacık, Insight M6X lazeri ve flash ışık…) düşünülerek dizayn edilmiştir. V çentikli gezden bahsetmişken şunu da belirtmekte fayda var; Samp;W tabancaların %99’unda hep V çentik gez tercih edilmiş.

Muhtemelen şirketin yapmış olduğu araştırmalara göre V çentikli gezde hedefi yakalamak, diğer gez türlerine göre (U çentikli gez vb) daha kolaydır. Mamp;P R8, Samp;W (Smithamp;Wesson) ‘ın revolver dizaynında yapmış olduğu bütün modern gelişmeleri bünyesinde toplamıştır. Namlu pimi (ki silah güvenliğini sağlar.), silindir durdurucu, gövdeye monte edilmiş ateşleme pimi ve silahın sökülmesi ni kolaylaştıran küçük pimler.(MP5’deki pimlere benzer. Basit bir hareketle pimlerin yerinden çıkarılması, silahın sökülmesi için yeterlidir.). Fişek boşaltma enjektörü, silindirin hemen altında yer alır ve silindirdeki tüm fişeklerin basit bir hareketle boşaltılmasını sağlar. Horozun tam ve yarı kurulmasına göre tekli veya double atış imkanı sağlar. Ki bu da revolverlerde sık karşılaşılan bir özellik değildir. R8’in namlusunun içindeki paslanmaz çelik, barut gazının itme gücünden doğan tepme kuvvetini soğurması için özel olarak dizayn edilmiştir. Bu sayede atış gücünden ödün verilmeden daha başarılı atış yapılmasına imkan tanınmıştır. Horozun dahi kullanıcı tarafından en rahat şekilde kullanılabilir olmasına özen gösterilmiş.

Yani R8’i kullanmanın bir ayrıcalığı da Browning 14’lülerde olduğu gibi horozu elle (manuel olarak) kurmanın çile olmaktan çıkmasıdır. Tetik klasik hilal şeklinde olmakla beraber düz bir yüzeye sahiptir ve yaklaşık olarak 6.8 mm kalınlığındadır. Klasik kabzelerin aksine, Ramp;8’in sentetik siyah kabzesi üzerinde daha sağlam bir kavrama imkanı sağlamak için parmak hizası boyunca oluklara vardır. Ayrıca kabzenin üstünde klasik sert polimer yerine çakıl zeminli yumuşak polimer tercih edilmiştir. Bu iki özellik sayesinde silah kullanıcısı, silah üzerinde tam bir hakimiyete sahip olur ve atış kabiliyetleri maksimize edilir. Her ne kadar üretici firma silahın kullanım alanlarını hobi ve şahsi güvenlik olarak belirtmiş olsa da bu silahın aslında Magnum’un mirasçılarından biri olduğu ve .357 Mag fişeklerinin atış gücünden beslendiği de unutulmaması gereken ayrı bir husustur. Yani bu silah savunmadan ziyade saldırı silahı olarak da kullanılmaya müsaittir.

Zaten yukarıda bahsedilen hususlar, her okuyucunun zihninde üç aşağı beş yukarı (silahın atış gücünden, kavrama ve kullanma kolaylığından, modern silah devinimlerinde yerini almış aksesuarlara uygun dizaynından ve son olarak birçok revolverin aksine 8 fişek kapasiteli silindirinden ve diğer birçok özelliğinden dolayı) bu silahın sadece görsellik içeren bir gösteriş silahı olmadığını, aslında güvenlik güçlerinin hemen her görevde kullanabileceği nitelikte bir görev silahı olduğunu canlandırmıştır. Aslında Mamp;P R8 Özel Harekatçı Polisler ve Özel Askeri Kuvvetler için (Bordo Bereliler, Jandarma Özel Harekatçıları ve Deniz Komandolarımız namı diğer SAT ve SAS birlikleri) biçilmiş kaftandır. Ne yazık ki ülkemiz sınırlı bir silah envanterine sahiptir ve bu yüzden olacak ki ne güvenlik güçlerimiz ne de sivil vatandaşlarımız bu silahla tanışma şansına nail olamadı. Umarız bundan sonra ilgili karar alıcılardan silah kullanıcılarına kadar silahla ilgili olan hemen herkes, böylesine güzide silahların değerini daha iyi bilir ve ülkemizdeki insanların da bu silahlardan (başta Mamp;P R8 olmak üzere) istifade etmelerini sağlarlar.

TEKNİK KART

FİYAT: 1,329.00 dolar.

SKU (stok tutma birimi): 170292.

MODEL: Mamp;P R8.

KALİBRE: .357 Magnum, .38 Samp;W Special+P.

KAPASİTE: 8 fişek.

NAMLU UZUNLUĞU: 12.7 cm.

ARPACIK: Değiştirilebilir Özellikte.

GEZ: Ayarlanabilir V çentikli.

KABZE: Sentetik.

MEKANİZMA: Tekli-Çiftli atış mekanizması.

METAL AKSAMIN RENGİ: Mat siyah.

TÜM UZUNLUK: 26.7 cm.

AĞIRLIK: 1.029 kg (boşken).

MATERYAL: Skandiyum alaşımı gövde, Paslanmaz çelik silindir.

KULLANIM ALANLARI: Hobi, şahsi güvenlik, profesyonel görevler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here