Efsanenin Dönüşü Browning A5 Sweet 16

2016 silah piyasasında pompalı tüfek klasmanındaki barı bir seviye daha ileri taşımayı başardı. Silahı deneme amaçlı kullananlar yalnız bir kaç atıştan sonra Browning kalitesinin silahın üstüne fazlasıyla sindiğini hissetmesi hiç de zor olmasa gerek. İlgilileri tarafından uzun bir süredir dört gözle beklenen Browning A5 Sweet 16, 11. Geleneksel SHOT Show Enstitüsü Atış Günü ile görücüye çıktı ve kısa bir zaman içinde piyasada satışına yeniden başlandı.

Büyük turist kafileleri Boulder Tüfekamp;Tabanca Klüb’üne vardıkça kulak zarını patlatırcasına gittikçe artan patlama seslerine A5 Sweet 16’nın da karışması Browning hayranı Shotgun(pompalı tüfek) severler için büyük bir sevinç kaynağı olsa gerek. Basın mensupları, silah severler ve 170’den fazla üretici firmanın iştirak ettiği açılış gününden geriye kalan 500.000’den fazla boş kovanın önemli bir çoğunluğu Browning standında bulunması da ayrı bir övünç kaynağı.Vermiş olduğumuz bu kısa bilgilerden sonra sanırım Browning’in piyasa hakimiyeti ve bu başarı da önemli bir paya sahip pompalı tüfek klasmanından Browning A5 Sweet 16’nın önemi bir kez daha anlaşılmıştır.

Bir Tatlı Pompalı Tüfek

Çok da uzak olmayan bir zamanda pompalı tüfek hayranlarından birini Browning’e bu tüfeği neden daha erken revize etmediği için küfür ederken görürseniz sakın şaşırmayın. Centilmen Gauge klasmanında (yani daha hafif tüfek klasmanında) yer almasına karşın, mühendislik harikası tasarımı sayesinde hafifliğini ve tepme kuvvetini düşürmeyi azemi seviyede başarmıştır ve üstüne üstük tüm bunları başarırken ne menzil ne de hasar gücünden bir şey kaybetmiştir. Sanırım A5 Sweet 16 centilmen tüfeğini diğerlerinden farklı kılan da bu olsa gerek. Ayrıca ergonomik dizaynından silahın uzunluğuna, ağırlığından tetik sertliğine, dipçiğin omza tam oturmasına kadar her şey profesyonel avcılar ve silah severler için özel olarak tasarlanmıştır.

Garantilenmiş

Browning A5 Sweet 16, düşük geri tepmeye sahip mekanziması ve hemen her türlü koşulda (çöl sıcağından, Sibirya soğuna, tozlu veya yağışlı hemen her türlü ortamda ) tutukluluk yapmamayı garantilenyen ve 5 yıl içinde 100.000 fişek atışa kadar garantisi verilen nadir tüfeklerdendir. Browing Şirketi’ne göre yeni A5 16 gauge, Düşük Geri Tepmeli Kinematik İletim Mekanizması sayesinde kinetik enerjiyi silahın atış gücünü artırmada daha iyi bir sisteme sahipdir. Kinematik iletim, tepme enerjisinden yararlanarak onu mekanizmayı çalıştırmak için gerekli mekanik hareket enerjisine çevirir. Tüm bunlardan yeni A5 Sweet 16 gauge’un her atışta en hafif fişeklerden en ağır alaşım kaplı fişeklere kadar maksimum güvenirliği sağlayacağı anlaşılabilir. Cevizden imal edilmiş dipçiği ve ön kolu ile ön kola adapte edilebilir el kundağı sayesinde tüfeğin kavrama kabiliyeti artırılmıştır. Ayrıca kabza ve el kundağının her 2.5 cm’si başına ince ince işlenmiş 18 tırtık, tüfeğin kavrama kapasitesini maksimize etmiştir.

Eski model orijinal üretim pompalı tüfeklere fiziken benzerliği inkar edilemez ancak sakın A5’i dedenizin köydeki tüfeklerinden biri zannetmeyin. Mütavazi klasik tasarımının içinde modern, hızlı devir yapan, yumuşak ve tepme kuvvetiyle çalışan otomatik dolduruş yapan mekanizması ve Browning kalitesini sonuna kadar yansıtan tasarımı onu koyun postuna giren kurttan farksız kılmıştır. Tüfeğin imalatındaki temel prensip daha küçük ve hafif kubuz sayesinde ağırlıktan kazanç sağlamak ve tüfeği elinizde çok daha ince ve zarif hissettirmektir ki bu da profesyonel silah kullanıcılarının aradığı başlıca özelliklerdendir. Ceviz dipçiği, pirinç arpacığı, klasik tasarım kubuzu, altın renginde tetiği, tetiğin hemen üstündeki A5 Sweet sixteen yazılı logosu sayesinde tüfek ayrı bir modern görünüş kazanmıştır. Choke System Invector-DS Flush (namlu ucuna vidalanarak takılan değişebilir şok)- (tüfeğin performansı artırmaya yarayan aparat) ile tüfek tartışılmaz bir performansa ulaşmıştır. Zaten silahı deneyenlerin sosyal medyadaki paylaşımlarından da anlaşılacağı üzere tüfek klas görüntüsü kadar sağlam bir atış performansı sergiliyor.


Browning Auto-5

Browning Auto-5 veya kısaca A-5, John Browning tarafından tasarlanan tepme mekanizmalı, yarı otomatik pompalı tüfekdir. İlk başarılı yarı otomatik pompalı tüfek serisidir ve üretimi 1998 yılına kadar sürmüştür. 1 fişek yatağında ve 4 tane şarjörde olmak üzere maksimum 5 fişek kapasitesi olan tüfek son yıllarda revizyona gidilmiş ve modernize edilerek eski efsane tezgahlardaki yerini yeniden almıştır.

Browning Tarihçesi:

Tip: Bayi

Endüstri: Ateşli silahlar ve spor malzemeleri

Piyasaya Çıkış Tarihi: 1878

Ana Merkez: Utah, ABD

Browning Silah Şirketi (orijinali John Moses and Matthew Sandifer Browning Company) ateşli silahlar ve balıkçılık ekipmanları üreten bir şirkettir. İlk olarak Morgan, Utah’da piyasaya çıkan şirket şu ana kadar pompalı tüfek, tüfek ve tabancaları da kapsayan geniş bir listede çeşitli varyasyonlar üretmiştir. Ayrıca sportif yaylar, bıçaklar, balıkçılık oltası ve makarası da üretim kapsamı içerisindedir. Şirket John Browning’in askeri olmayan sportif dizaynlarıyla kısa bir süre içerisinde dünyanın en verimli ve en geniş ticaret hacmine sahip silah muciti şirketlerinden biri olmuştur. John Browning’in neredeyse tüm tasarımları, diğer silah şirketleri tarafından (Winchester, Colt,Remington başta olmak üzere) da imal edilmiştir. Browning Arms Company namını BPS pompalı tüfeği, A-Bolt, X-Bolt Auto-5 yarı otomatik pompalı tüfekleri ve bilhassa Cnergy serisiyle elde etmiştir. Aynı zamanda silah kılıfları, bıçaklar ve atış aksesuarları da diğer üretim kapsamlarıdır. 2. Dünya Savaşı’nda ve Kore Savaşları’nda da faaliyet gösteren şirket Müttefik Devletler adına önemli başarılara imza atmışlardır.

Browning Üretimi Diğer Pompalı Tüfek Modelleri

Browning B-2000, Browning Silver, Browning Maxus, Browning BPS, Cynergy, Browning Citori, Browning Superposed, BT-99, BT-100, Browning Recoilless, Gold, B-80, A-500, Lightning.

Teknik Kart

Kalibre: 16 Gauge

Namlu Uzunluğu: 71,12 cm

Tetikten Dipçik Taban Ortasına Kadar

Olan Mesafe: 36.19 cm

Ağırlık: 2.82 kg

Fişek Kapasite: 4 fişek

Toplam Uzunluk: 125 cm

Fişek Yatağı Uzunluğu:6.98 cm

Ayrıca:

Dipçiğin Ucu ile Gez Arasındaki

Yatay Düzlem Farkı: 5 cm

Namlu Ucu ve Dipçik Ucu Çok Parlak

Bir Yüzeye Sahip

Kubuz Parlatılmış Siyah Yüzeye Sahip

Fişek Yatağı Krom Kaplama Yüzeye Sahip

Choke System Invector-DS Flush (namlu ucuna

vidalanarak takılan değişebilir şok)

Dipçik Materyali Ceviz Ağacından İmal Edilmiş

Kabze Oyuğu 18 LPI model

Fişek Haznesi Boru Tipi

Kubuz Aliminyum Alaşımdan İmal Edilmiş

Tetik Korkuluğu Metalimsi Alaşımdan İmal Edilmiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here