Rus Polisinin Tercihi: KEDR PP-91

Kızıl Ordu’da görev almakta olan ve tasarladığı SVD (nam-ı diğer: KANAS) ile şöhret kazanan silah tasarımcısı Evgenij Dragunov, Batı Bloğu’nun otomatik tabancalar alanındaki gelişmelerini yakından takip etmekteydi.

Sovyetlerin bu alanda geri kaldığını düşünen Dragunov 1960’li yılların sonlarında ülkesinin kolluk kuvvetlerinin yakın mesafelerde kullanabileceği bir tasarım geliştirebilmek için çalışmaya başladı. 1971 yılına gelindiğinde ise PP-71 ismini verdiği tasarımını yetkililere tanıttı. Dönemin Kızıl Ordu yetkilileri ordunun böyle bir silaha ihtiyacı olmadığı gerekçesiyle bu tasarımı reddetti ve 9×18 mm Makorov mühimmatını kullanması planlanan PP-71 projesi rafa kaldırıldı.

1990’lı yılların başlarına gelindiğinde ise Rus kolluk kuvvetleri kısa mesafede yüksek ateş gücü sağlayan ve kolay taşınabilen yeni bir tasarıma olan ihtiyacı dile getirdiler. Dragunov’un tasarımı kolluk kuvvetlerinin yeni ihtiyaçlarını karşılamaya en uygun silah olarak görüldü ve 1990 yılında PP-71’in bazı özellikleri değiştirilerek ‘Kedr PP-91’ üretilmeye başlandı.
Geri tepmeye dayalı bir mekanizmanın kullanıldığı PP-91’de kapalı sürgü sistemi bulunmaktaydı. Daha çok yakın mesafelerde kullanılması düşünülen bu silaha ihtiyaç halinde uzak mesafelerde de rahatlıkla kullnılabilmesi için katlanabilir dipçik ve ayarlanabilir gez eklendi. 1994 yılında 9×18 Makarov mühimmatının yeterli güce sahip olmadığını düşünen yetkililer 9×18 PMM mühimmatını geliştirdiler. 9×18 PMM mühimmatı boyut olarak önceki mühimmatla aynıydı ancak daha yoğun barut içermekteydi ve mermi çekirdeği daha hafifti. Bu yüzden PP-91’in bazı parçaları güçlendirilerek ‘Klin PP-9’ tasarlandı.

Hem Kedr PP-91 hem de Klin PP-9 sınırlı sayıda üretilerek kolluk kuvvetlerine deneme amaçlı olarak dağıtıldı. Kolluk kuvvetlerinden Klin PP-9’un güvenilirliğiyle alakalı olarak şikayetler alınınca PPM mühimmatından vazgeçildi ve PM mühimmatı ile birlikte Kedr PP-91 tekrar benimsendi.
Günümüzde Rus polisinin halen kullanmakta olduğu Kedr PP-91’in 120 mm’lik namlusu ile 20 ve 30 mermi kapasiteli iki ayrı şarjör seçeneği bulunmakta.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here