30 Yıldır Geleneğe Saygı: Bowen Toplu Tabancaları

Doğu Tennesse kırsalının derinliklerinde, puslu dağların gölgesinde konumlanmış Bowen Classic Arms Corporation, ABD’nin özel üretim tabanca firmaları arasında çok özel bir yere sahip. Hamilton S. Bowen tarafından kurulan şirket, tüm dünyada benzersiz bir tarz ve dikkatle üretilen özel üretim toplu tabancalarıyla tanınıyor.

Tarih ve İngilizce bölümlerini bitirdikten sonra, Hamilton Colorado’da bulunan Trinidad State Junior Üniversitesi’nde silahçılık okudu. Tarz sahibi olan her türlü ateşli silaha büyük ilgi duyan Hamilton’ın özellikle toplu tabancalara özel merakı vardı. Bu alanda yoğunlaşabilmek adına Tennessee eyaletine dönmeye karar verdi. Vakit kaybetmeden, 1980 senesinde Bowen Classic Arms adı altında resmi olarak işe koyuldu, ya da en azından kendi kendinin çırağı olmaya başladı.

O zamanlar, silahçılık eğitimi daha çok tüfek yapımcılığına odaklıydı, dolayısıyla Hamilton hayatını adamak istediği alanda uzmanlaşabilmek için birkaç yıl daha harcamayı göze aldı. O süre içersinde yürüttüğü denemeler, araştırmalar, tasarım, ve parça üretim süreci, şüphesiz ki şirketin bugünkü güçlü ve donanımlı haline erişmesinin temellerini attı. Özellikle tabanca toplarının, gerek altı mermilik Ruger ve Colt SA tabancalarının basit fabrika yedeği tarzı parçaları olsun, gerek beş mermilik Ruger ve daha karmaşık beş mermilik Redhawk çift hareketli parçaları olsun, özel üretim toplu tabancaların yapımında özel bir yeri vardır.

Böyle sağlam temeller üzerine inşa edilen Bowen Classic Arms, üstün kaliteli özel toplu tabanca yapımcılığının önünü açmış oldu. Modern malzeme ve işçiliğin geleneksel zarafet anlayışıyla buluşması ile, çağdaş bakış açısı yitirilmeden ilgi klasik tarzdaki silahlara yoğunlaşmış oluyor. Firmanın işlerine bakıldığında, geleneksel tabancalar ve silahçılığın etkilerini gözlemleyememek mümkün değil. Şirketin en başarılı çalışmalarında savaş öncesi Colt ve Smith amp; Wesson gibi efsanevi tabancaların nişangah ve namlularında zarif hat ve yüzey işçilik izlerine rastlayabiliyoruz. Ayrca ondokuzuncu yüzyıl tüfek yapımcılığı, damascus çeliği namlular ve İngiliz Adaları’nda kullanılmış olan tek atışlı tüfeklere has oval köprülü namlular gibi küçük özelliklere de esin kaynağı oldu.

Toplu tabancalar üzerine çalışmanın daha tarz olmadığı dönemlerde, kaliteli ve etkin olarak iş ortaya koymak için gerekli olan en temel malzeme ve parçaların neredeyse hiçbiri daha icat edilmemişti. Herkes kendi başının çaresine bakmak zorundaydı. Dolayısıyla, Bowen Classic Arms kendi ihtiyacı olan toplu tabancalara özel parçaların tasarım ve üretimini üstlendi. Piyasada böyle parçalara yönelik bir talebin varolduğu da belli olunca, tüketiciler de bu çalışmaların sonuçlarından faydalanabildi. Satışa sunulan birkaç kısmi özel yapım tabanca topunun yanı sıra, firma top mili ve top kelepçesi gibi bir takım ince ayar parçalarına ek olarak birçok arpacık çeşidi sunuyor. Firmanın belki de en önemli ve en meşhur parçası, modern toplu tabancalar için tasarlanmış [Ruger pattern target-quality] ayarlanabilir arka nişangahı.

Bodrum katında mütevazice işe başlamış olan Bowen Classic Arms Corporation, zamanla tam teşeküllü bir dükkana dönüştü. Günlük çalışmalarda kullanılan bazı parçalar dış imalatçılar tarafından CNC makinalarından elde edilse de, ciddi makine işçiliğinin ve tabanca yapımının neredeyse tamamı firma bünyesinde bulununan dik ve yatay freze tezgahları, tornalar, yarma makinelerı, hassas matkap tezgahları, kaynak makineleri, ısıl işlem fırınları ve honlama makineleri gibi geleneksel aletlerle gerçekleştiriliyor.




Yardımcı ekipmanlar ise; çeşitli zımpara tezgahları, kumlama kabinleri sürme boya setleri ve hatırı sayılır miktarda el ve ölçüm aletlerinden oluşuyor. Yanlızca; namlu açma, çap büyütme ve birtakım özel ısıl işlemler (ısıl renklendirme, karbonlama vs.) gibi durumlar için teslimatıhızlandırmak adına dışarıya yaptırılıyor. Ancak tüm o makinaların katkılarına rağmen, ürünün son haline işleyen benzersiz tarz ve kaliteyi uzman el işçiliği veriyor. Neticede eski usül işçiliğin yerini hiçbir şey dolduramıyor.




Bowen Classic Arms aynı zamanda alanında uzman birçok tedarikçinin mal ve hizmetlerinden faydalanıyor. Namlu stoğunu Douglas, Krieger ve PAC-NOR karşılıyor. Kendilerinkine ek olarak Belt Mountain’ın top millerini kullanılıyor. Özel üretim kabzaların çoğu Roy Fishpaw, Paul Persinger ve Dustin Linebaugh’a ait. Deneme atışı için tedarik edilen mühimmatın büyük bir kısmı Black Hills Ammunition Company’den geliyor. Ve liste uzadıkça uzuyor. Her toplu tabanca, kişiye özel kullanıcı bilgisine ek olarak dökme çekirdek, mühimmat, dericilik ve ilgili ürün ve hizmetlerin nereden geldiğini belirten bir listeyle teslim ediliyor. Amaç, Bowen Classic Arms müşterisinin satın aldığı tabancadan sonuna kadar faydalanabilmesi.





Hamilton kişiye özel silahçılık endüstrisinde olan biteni yakından takip ediyor. American Pistolsmiths derneğinin geçmişte başkanı olarak görev yaptı ve şu anda da yönetim kurulu üyesi olarak bulunuyor. Ayrıca American Custom Gunmakers derneği ve National Rifle Association’ın bir üyesi. Hamilton aynı zamanda NRA’in yaz okulları programı kapsamında Trinidad State Junior ve Colorado and Montgomery State Junior Üniversiteleri’nde düzenli olarak konuk öğretim görevlisi olarak yer alıyor.




Firma, en gurur duyduğu işleri düzenli olarak bizlerle paylaşıyor. Son çalışmalardan birkaçına göz atalım;




Ocak 2016, Samp;W Tarz Namlulu .475 Linebaugh Ruger Bisley



Seneler içersinde, Bowen tek hareketli Ruger toplu tabancalarına .22 Long Rifle’dan .500 Linebaugh’a birçok kalibrede Smith amp; Wesson namlusu monte etti. Çoğu sadece modifiye K veya N-çerçeve parçalarından oluşuyordu vew varolan kalibrelerde kullanılıyorlardı. Ancak bazıları, özellikle .327 Single-six namluları ve .475 veya .500 Linebaugh namlularından herhangi biri daha küçük kalibrelerden genişletiliyor. 2015’e kadar .475 ve .50 kalibrelerden genişletilmiş Samp;W ve Redhawk namluları doğrudan usta demirci Jim Dubell’in elinden çıkıyordu.

Artık Bowen çoğunluka Samp;W namlularının tek hareketli Ruger için olan modifiyelerini fabrika çıkışlı namlulardan elde ediyor. Ancak namluyu genişletmenin seçenekler arasında yer almadığı .475 ve .500 kalibrelerinde, namlular sıfırdan inşa ediliyor. Smith amp; Wesson’ın N-çerçeveli hedef namluları konik olmadığından, işlerin basitleşmesi adına çıkarıcı yıldız tespit vidası işte bu düz namlunun üzerine direk konuyor.

Süreci basitleştirmek adına, tüm özel üretim Samp;W tarzı namlular da bu şekilde üretiliyor. Diğer her açıdan, hatta entegre arpacık yuvasından namlu köprüsüne kadar bu namlular fabrika parçalarına fazlasıyla yakın, rampa tipi arpacıklar sunulsa da, esneklik adına DX-tarzı arpacıklar düzeni standart olarak görülüyor. Bowen, bunları 3 1/2 inçle 7 1/2 inç arası standart uzunluklarda üretiyor.

Konik namlu ağzına sahip modellerde ise köprü ile namlu arasında boşluk kalmadığından emin olmak adına ekstra işlemler yapılacağından dolayı masraflar tabancadan tabancaya değişecek. Bu işlem esnasında ne kadar dikkat edilirse edilsin, hatta kaynak izlerinin metalin suyunu bozmaması için mümkün olduğunca hassasiyet gösterilmiş olsa bile sürme boyada ufak tefek gölgelenmeler yapabiliyor. Aynı durum Bowen’in tercihi olan lazer kaynak için bile geçerli. Buna bağlı olarak, olası sürme boya problemlerinin üstesinden gelmek için kubuzun ısıl renklendirme işlemi görmesi tavsiye ediliyor. Sekizgensel ve oval namlu şekillerinin yanı sıra, düz ve ya köprülü namlular da özel üretim bir toplu tabancaya iyi gidebilecek zarif bir eklenti. Nisan 2015, Oval Namlulu Ruger Bisley Bown, seneler içersinde bir miktar oval formunda namlular üzerinde çalıştı, ancak düzenli bir katalog parçası olarak yerini alması nispeten yeni bir durum. Bunlar, bir tabancaya en çok yakışabilecek namlu çeşitlerinden biri. Bu namlular geleneksel olarak kara barut dönemi tek kırma av tüfeklerinde bulunuyordu ve dumansız barut kullanan mükerrer atışlı silahların gelişiyle gözden düştü. Tüm bunlara rağmen, tek hareketli toplu tabancalara çok yakıştığı bir gerçek. Namlunun çıkışının delinmesi kabul edilemez bir zarar vereceğinden, DX düzeninden ziyade rampa tipi arpacık tercih ediliyor.

Ağustos 2014, SP Tarz Namlulu Ruger Redhawk


Ruger Redhawk büyük ihtimalle var olan en dayanıklı ve uzun ömürlü geniş çaplı toplu tabancalardan biri. Bir Smith amp; Wesson’ın ince hatlarına sahip olmayabilir ama kibar bir kabadayı havası var. Belki de en büyük avantajı esnekliği. Bu kadar çok farklı kalibre ve namlu çeşitlerine uyum sağlayabilen geniş çaplı toplu tabanca sayısı az.




Bu tabancalar, Dan Wesson ve Colt Anaconda’dan çıkma namlu ve kısaltılmış fabrika namluları ile inşa edilmiş. En çok tercih edileni ise daha büyük Redhawk’lar için ayarlanmış özel yapım L-tipi ve tam boy denge ağırlıklı. SP101 cep tabancası’nın kendine has namlu şekli ile, Ruger L-çerçeve temasına güzel bir çeşitlendirme yapmış. Bu, bir çeşit tam boy denge ağırlıklı oval bir namlu olup Redhawk, GP100 ve bazı Smith amp; Wesson modellerinde rastlanan bir forma sahip. Redhawk için bu bariz bir seçenekti ve hem standart hem de modifiye Super Redhawk Alaskan modellerine Ruger’in kendine has ağır namlusu ekleniyordu. .500 Linebaugh’a kalibrelendirilmiş bu tabanca, namlunun 5 1/2 inçlik versiyonu ile Bowen ‘in kendi namlu ucu freni bulunduruyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here