İşbirliğinin Gücü: CRZ-16 Marksman

Ürettiği taktik aparatlarla şöhret kazanmış olan Slide Fire Şirketi, AR-15 piyasasında lider bir pozisyona sahip olan Colt Firmasının da dikkatini çekmeyi başardı. Colt; Slide Fire şirketi ile yeni üretilecek olan ve AR-15 tasarımını temel alan özel bir müsabaka silahı için müşterek çalışmayı uygun gördü.

Öncelikle Slide Fire Şirketinden bir yandan hızlı hareket etmeyi diğer yandan da seri atışları yapma ve bu sırada da isabetlilikten ödün vermemeyi sağlayacak özel bir kabza ve dipçik üretilmesi istendi. Uzun yıllardır AR-15’ler üzerine uzmanlaşmış olan Slide Fire, Colt Şirketine ‘SSAR-15 MOD’ isimli ürününü önermeyi uygun buldu.

SSAR-15 MOD daha önce M4’lerde kullanılmış ve oldukça fazla ilgi görmeyi başarmış bir dipçik ve kabza setinden oluşmakta. Öncelikle dipçik altı ayrı uzunlukta ayarlanabilmekte ve kabzayla da uyumlu olarak silah hem sağ elle hemde sol el ile rahatlıkla kullanılabilinmekte. Ayrıca bu kabza ve dipçik seti sahip olduğu ergonamik yapı sayesinde de tam otomatik atışlarda bile maksimum isabetliliği sağlamaya yönelik olarak tasarlanmış durumda.

Slide Fire’ın önerdiği SSAR-15 MOD, zaten ünlü bir model olduğu için, kısa süre içerisinde Colt’dan kabul görmeyi başardı. Ardından da Colt’un silah için model seçim süreci başladı. Seçilecek silah öncelikle rüştünü ispatlamış olmalıydı ayrıca bir müsabaka silahı olarak kullanılacağı için de isabetlilik yönünden ödün vermemeliydi.Bu durumları göz önüne alan Colt Şirketi daha önce piyasaya sürdüğü ve oldukça yüksek satış rakamlarına oluşabildiği CRZ-16 modelini seçmeyi uygun gördü.

5.56’lık fişek kullanan CRZ-16; 6 pound’luk tetik ağırlığı sayesinde yaptığı isabetli atışlarıyla şöhret kazanmıştı. Ayrıca bu silahta bulunan 16 inch’lik namlu da isabetliliği sağlayan bir diğer önemli parçaydı.

CRZ-16’da bulunan gaz kanalı da normalinden daha düşük bir profilde yerleştirilmişti ve bu da namlu şahlanmasının minimuma indirilmesini sağlamaktaydı. Ayrıca silahın gövdesinin alüminyum bileşime sahip olması silahın ağırlığını azaltmıştı.

Son tahlilde Colt ve Slide Fire şirketlerinin bu iki başarılı ürünü birleştirildi ve atıcılık müsabakalarını yepyeni bir soluk getirilmesi beklenen ‘CRZ-16 Marksman’modeli doğdu. Şimdilik sınırlı sayıda satışı bulunan bu silahın kısa süre içerisinde Amerikan sivil piyasasında önemli bir yer edinmesi beklenmekte.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here