NKVD’nin ilk ‘Yoldaşı’: Korovin TK

Sergey Korovin tarafından 1922 yılında tasarlanmış olan ‘Korovin TK’ Sovyetler Birliğinde üretilmiş olan ilk yarı otomatik tabanca olma özelliğini taşımakta. Günümüzde ‘Tula Arms’ ismiyle hâlâ hizmet vermekte olan silah fabrikasında 1926 yılında seri üretimine başlanan bu tabancanın ilk versiyonları 7.65 mm’lik (.32 ACP) mühümmat kullanmaktaydı.

Ancak bu versiyon çok ağır ve kaba bir yapıya sahipti ayrıca kullandığı mühimmat da gereğinden fazla güçlü olarak kabul görmekteydi. Bu durumun fakına varan Sergey Korovin; Korovin TK’nın tasarımında bir takım değişiklikler gerçekleştirdi.

Öncelikle Korovin TK’nın kullanmakta olduğu 7.65 mm’lik mühimmat yerine 6.35 mm’lik (.25 ACP) mühimmata geçildi. Bu sayede hem silahın boyutları küçültülmüş oldu hem de ağırlığı azaltıldı. Ayrıca mühimmatın aşırı gücünden kaynaklanan kontrol edilemez geri tepme de kontrol altına alınmış oldu. Tüm bu yenilikler sayesinde Korovin TK; çağının ötesinde bir taşıma tabancasına dönüşmüş oldu.
Sergey Korovin bu yenilikler sayesinde silahının sivil pazarda ilgi çekeceğini hesaplayarak 1925 yılında hükümetin teşvikleri ile Dinamo’da kurulan fuarda yeni Korovin TK’yı görücüye çıkardı. Ancak bu tabanca hiç bir zaman sivil vatandaşlara satılamadı.

Fuarda bu silahı ilk kez yakından inceleyen Sovyet yetkililer silaha hayran kaldılar. Fakat yeni kurulmuş olan SSCB’nin ideolojisi doğrultusunda bu tabancanın sivillere satılaması uygun görülmedi. Bunun yerine Korovin TK; yalnızca Kızıl Orduda görev yapmakta olan yüksek rütbeli subayların, komünist parti liderlerinin ve Sovyet hükümet yetkililerinin kullanımına sunuldu.
Rahat taşınabilirliği ve şarjörlü mekanizması ile devletin üst kademeleri tarafından benimsenen bu tabanca kısa süre içinde dönemin Sovyet istihbarat teşkilatı olan NKVD’nin de ilgisini çekmeyi başardı. Gizli taşımaya elverişli yapısı ile dikkatleri üzerine toplayan Korovin TK, 1926 yılında NKVD’nin standart görev silahı olmaya hak kazandı ve devlet tarafından işletilen Tula Silah Fabrikası 1926 yılından 1935’e kadar bu silahın seri üretimini gerçeklerştirdi.

Şimdiye kadarki bölümde yalnızca hikayesini anlattığımız Korovin TK’nın teknik özelliklerinden de bahsetmekte fayda var. Tek hareketli tetik tertibatına sahip olan bu tabancanın çağdaşlarında farklı olarak horuzu bulunmamakta. Bunun yerine kapalı iğneli ateşleme mekanizması uygun görülmüştü. Silahın gövdesinin soluna yerleştirilmiş olan manuel emniyet mandalı tetiğin üst tarafında yer almaktaydı. Tek yığınlı ve 8 mermi kapasiteli bir şarjöre sahip olan Korovin TK’nın şarjör düşürücüsü kabzanın alt tarafında bulunmakta. Ayrıca tercihe göre siyah plastik veya ahşap malzemeden üretilmiş olan kabza kapaklarının üzerine ‘TO3’ (TOZ) damgası yerleştirilerek Tula Silah Fabrikası tarafından üretildiği belirtilmiş. Namlu uzunluğu 68 mm olan bu tabancanın toplam uzunluğu ise 127 mm. Tabancanın boş ağırlığı da 425 gram civarında.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here