GLOCK ve STEYR SATIŞINA YASAK MI GELİYOR?

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin dondurulması çağrısının ardından Türkiye’yi hedef alan bir diğer karar da Avusturya’dan geldi. Avusturya Parlamentosu Türkiye’ye askeri teçhizat ve malzeme ihracatını engellemeye yönelik önergeyi kabul etti. Böylece Avusturya günümüzde Türkiye’ye yönelik silah ambargosu uygulayan tek ülke niteliğini kazanmış oldu.

Şimdilik yasal bağlayıcılığı bulunmayan önergede; Türkiye’ye karşı gerçekleştirilmesi düşünülen silah ambargosuna ek olarak, savaş halinde olan ya da savaş çıkması ihtimali bulunan ülkelere silah satışının yasaklanılmasına yönelik bir maddenin dış ticaret yasası kapsamına alınması da hedefleniyor.
Bazı uluslararası ilişkiler uzmanları ise bu yasanın sebebinin 4 Aralık’ta Avusturya’da gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hızlı bir yükseliş içerisinde bulunan aşırı sağ partinin önünün kesilmesinin amaçlandığını savunmaktalar.

Avusturya Parlamentosu’nda bulunan DPT, OVP, FPÖ, Yeşiller, Neos ve Team Stronach partilerinin işbirliği ile hazırlanmış olan bu yasa önergesinin kabulü öncesinde Yeşiller Partisi milletvekili Peter Pilz ‘Avusturya’dan Türkiye’ye uygulanacak bir silah ambargosu net bir mesaj olacaktır.’ diyerek tasarıyı gündeme getirmişti.

Glock ve Steyr gibi global silah sektöründe önemli bir yere sahip olan Avusturya merkezli firmaların Türk silah sektöründen çekilmesi durumunda sektörün nasıl etkileneceği şimdilik merak konusu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here