Site icon Tabanca ve Tüfek

Bilginin peşinde sürek avı!

Dünyanın birçok yerinde avcılık, şifa bulmaz bir hastalık olarak tanımlanıyor.

Buna karşın her sezon açılışında avcıları yıldırmak için adeta yeni “icat” bin bir çeşit zorluk çıkarılıyor. Süphesiz bunların hepsi, yaban hayatını korumak için. Ancak kurallara uyanlarla uymayanlar, yasal avlananlar ile avlanmayanlar, ruhsatlı silah kullananlar ile kullanmayanlar aynı kefeye konulduğunda “kurunun yanında yaş da yanıyor”. Bu bağlamda İtalyan avcıların yaşadığı sıkıntıları kaleme aldık, bakalım bizim yaşadıklarımıza ne kadar benziyor.

Av, ne kadar avcı ile özdeş ise, silah da av ile o kadar özdeştir. Bunun en güzel örneklerinden biri İtalyan üretici Fausti’nin İngiliz kraliyet ailesi ve asillerin ritüele dönüştürdükleri ve zamanla özel avlıkların oluşmasına yol açan sürek avı için sınırlı sayıda ve ikişerli adetler halinde ürettiği 20 kalibrelik geleneksel İngiliz ikiz çiftesi “Dea SL Drive Edition”dır. Sürek avına özgü ihtiyaçların karşılandığı, sürek avının ruhunu okuyan ve bunu üretime yansıtan bu çok özel çifteler, niş bir alan seçip küçük bir kapasitesiyle de olsa silah üretiminde nasıl başarılı olunabilineceğini gösteriyor bize.

Kimileri için tabancada çeliğin ağırlığı ve soğukluğunu hissetmek çok önemlidir. Oysa başta yarı otomatikler olmak üzere, tabanca kullanımında polimer malzemeler ve hafif alaşımlı metaller hızla yaygınlaşıyor. İşte namlusu ve topu çelik, iskeleti hafif alaşımlı metal, kabzası polimer malzemeden: Ruger’in yeni revolveri LCR. .38 kalibrelik bu toplu tabanca, 400 gramdan daha hafif. Buna karşın atış kontrolü ve konforunu saşırtacak kadar yüksek. Hal böyle olunca tabancayı avcumuzda tartarak ağırlığını hissetme konusu, ayrı bir tartışma konusuna dönüşüyor. 390 gramlık ağırlığıyla tüy sıklet kategorisinde değerlendirilen yarı otomatik Colt Mustang Pocketlite da tartışmada önemli bir yer tutarken, sürek veya domuz avında sık çalılıklarda rahatça hareket etmenizi sağlayacak polimer dipçiğe sahip Browning’in yivli tüfeği Bar Traqueur da, kullanım rahatlığıyla polimer taraftarlarının elini güçlendiriyor.

Ünlü yönetmen Ridley Scott’un baş yapıtı olan ve tüm dünyada izlenme rekorları kıran bilimkurgu filmi Alien-Yaratık’ta Amerikan Deniz Piyadeleri’nin ellerindeki maket silah M41-A Armat adını taşıyordu. Vizyona girdiği yıllarda silahseverlerin dikkatini çeken ve Alien fanatiklerinin ele geçirmek için can attıkları bir obje olan bu fantastik silah, pazarı iyi okuyan Snow Wolf tarafından hayata geçirildi. Thompson M1A1, İtalyan Franchi Spas12 modeli ile Remington 870 modelinden yoğun izler taşıyan bu özel silah, Uzay Yolu dizisini izleyenler iyi bilir, bilimkurgunun geleceği nasıl şekillendirebildiğinin tipik bir örneği. Bilimkurgu izlerken karşınıza çıkan silahlara artık daha dikkatli bakmanızı öneririz; “amma uçmuşlar ha!” dediğiniz bu maketleri, kısa bir süre sonra vitrinlerde görebilirsiniz.

Türkiye’de okurların pek alışık olmadığı özel bir içeriğe sahip olan Armi e Tiro, tabanca ve tüfekleri test etmekle kalmıyor, fişekleri de, dürbünleri de masaya yatırıyor. İşte bu sayımızda okuyabileceğiniz, çok amaçlı kalibrelerin başında gelen on bir fişeğin karşılaştırması. Delme, penetrasyon kapasitelerini telefon rehberleri ve otomobil kapısı kullanarak denediğimiz, kapalı poligonlarda gürültü oranlarından ateş anında namludan çıkan alevlerin koreografik efektlerine varıncaya kadar inceleyip test ettik.

Amacımız, her geçen gün büyüyen silah sanayimize farklı alanlardan sürek avı gibi ara vermeden know-how aktarmak ve silahseverleri arzuladıkları bilgi donanımına kavuşturmak.

Armi e Tiro… Hobiden daha fazlası!

Exit mobile version