Site icon Tabanca ve Tüfek

HEDEF NASIL VURULUR?

Aslında çok basit olmalı. Önce bir silah gerekiyor. Ardından çok ciddi bir temel eğitim…

Aslında çok basit olmalı. Önce bir silah gerekiyor. Ardından çok ciddi bir temel eğitim… Kullanılması düşünülen silaha yatkınlık önemli midir? Evet, ama bu durum bazı basit bilimsel testlerle belirlenebilir. Somatotip ölçümleri soruları kolaylıkla cevaplayabilir.

Sportif açıdan baktığımızda işin tesis boyutu ortaya çıkar. Poligonlar, atış alanları ve diğer araç-gereçler… Bunların emniyetli şekilde yapılmış olmaları, iyi işletilmesi, gerekli hijyen koşullarına haiz olması beklenen özelliklerdir. Diyelim bunları karşıladık ve eğitimlere başladık. İşin ısınma tarafını geçen defa yazmıştım. Onu geçiyoruz. Hedefi nasıl tutturabiliriz? Nişan almayı planladıktan sonra hedefe başarı ile ulaşmanın yolu nedir? Hangi performans parametreleri bizim başarımızı pozitif etkiler?

Bir kere, nefes alıp verme frekansımız etkili olabilir. Yüksek kalp atım hızı soluk alıp-verme hızını rölatif olarak arttırır. Hedefe nişan alma pozisyonunda eğer nefesimizi tutarsak nabız artar. Çünkü solunum merkezlerinden gelen sinyaller vücuda gelecek olan havanın azalacağını hissettirir. Bu durumda dokulara daha fazla oksijen gerekli olacağından destek mekanizması olarak kalbin çalışma ritmi hızlanır.

Bu tablo ilk bakışta bir yardım gibi görülse de zaman ilerledikçe başka sıkıntıların çıkmasını getirecektir. Bu durumda yapılması gereken en önemli hareket şu olmalıdır: Hedefe nişan alırken, en klasik slogan olan “gezgöz- arpacık” işlemi esnasında rahat şekilde nefes almayı sürdürün. Ne zaman hedef için atış yapma anını karar verdiniz işte tam o zaman aldığınız nefes sonrası yavaşça nefes verirken tetiği çekebilirsiniz. Unutmayın nefes tutup, nişan alıp hedefe ateş ettiğinizde vücudunuzda ve kollarınızda hatta elinizde, parmaklarınızın ucunda kalbinizin sesini rahatlıkla hissedebilirsiniz. Bu titremeler sizin yapacağınız atışların hedeften uzaklaşmasını getirecektir.

Yazdığımız bölümler sabit hedefler için geçerlidir. Hareketli hedeflerde nişan almada bu defa hedeflerin boyutları ve hareket yönleri eğitimi alınmalıdır. Bu tür atışlarda, ışık, rüzgâr ve havanın basıncı etkili olur. Öncelikle ışığın atışın arkasında olmasını sağlamak gereklidir. Atış yapılacak olan hedefin hareket yönü yanında dikey ve yatay düzlemdeki konumu iyi analiz edilmelidir. Ardından yapılması gereken aksiyon, hedefin hareketi ile koordineli biçimde yöneltilen namlunun ucundaki hayali bir üçgen yaratıp, bu üçgenin hipotenüsünü gördüğünüzde tetiğin çekilmesidir.

İki hedef için önerilen bu basit atış tekniği çoğu kez başarılı sonuçların alınmasını sağlayacaktır. Ancak bunların gerçekleşmesinde kaslarımıza bu iletileri gönderen beynin hareket merkezleri ve bu emirleri taşıyan sinirlerimizin yapısı önem kazanır. Bunu anlayabilmek için “Lorenzo’nun Yağı” isimli film tekrar izlenebilir. Kimse yoksa etrafınızda şu yazdığımı sessizce okuyun: Hedefi vurmak ve bunda başarılı olabilmek için atışın yapılacağı saatten birkaç gün önce düzenli olarak günde 50 g kadar badem yenmesini tavsiye ediyorum. Deneyin, hedefe daha çok yakınlaşmış olduğunuzu göreceksiniz…

Exit mobile version