Site icon Tabanca ve Tüfek

BERETTA 98 FS FUSION – 9X21 KALİBRE

Çelik gövde üzerine giydirilen şık giysi ile Beretta 98 modeli Fusion versiyonu göz kamaştırdı. Lüks tüfekler departmanı tarafından uygulanan özel yüzey işçiliği, karbon çelik gövde ve ahşap kabza kapakları uyumu, ön gövde korkuluğu(dust cover) üzerinde gül kökü kaplamalar, “manyetize” edilmiş şarjör tabanı ve Technoframes sunum çantası.

Yazı: Paolo Brocanelli Fotoğraflar: Fabio Riccardi

Fusion Beretta’nın yeni yıldızı. Bu güne kadar geçirdiği bir çok başarılı estetik operasyonundan sonra, ünlü silah fabrikası bu sefer yılların eskitemediği 92 (98) F modelinin “lüks” versiyonunu piyasaya çıkardı. Bu koleksiyonluk serinin yer aldığı katalog içerisine son yıllarda dahil olan Limited Edition, Diamond, Billenium ve Anniversary gibi ünlü modellerden sonra şimdi bu silah en son versiyonu temsil ediyor.

Bu serideki bütün tabancalar en ufak ayrıntılarına kadar büyük özen gösterilmiş, değerli işçiliklerle katma değer katılmış, kendi tarzlarında eşsiz parçalar olarak daha önce üretilen prestijli silahlar koleksiyonuna katıldılar.

SANCILI BİR DOĞUM

Firmanın üretim müdürü Niccolò d’Amico tarafından bize anlatıldığına göre Fusion projesi yaklaşık iki yıl önce doğuyor: “Fusion projemiz Amerikalı ünlü bir müşterimizin özel talebi neticesinde şekillendi. Bu müşteri kendi tarzında eşsiz sayılabilecek, hassas ve güvenilir bir tabanca arzu ediyordu. Şu an itibarıyla Fusion henüz bir butik tasarım ve sadece dört adeti üretildi. Ama zamanla sanırım bu sayı artacak”.

Fusion çok üst düzeyde bazı işçiliklerden geçirilmiş bir tabanca ve bu işçilikler firmanın genelde lüks tüfeklerin tasarımı, işçiliği ve montajı gibi evrelerini gerçekleştiren departmanı tarafından hayata geçirilmiş. Temelinde yatan mekanik kavram ve genel çizgileri itibarıyla efsanevi 92 Fs modelinin bir türevi olduğunu söyleyebiliriz. Ama Fusion sadece tek hareketli çalışan bir tetik mekanizmasına sahip ve dolayısıyla fazla içbükey bir tetiği yok. Halbuki tek- çift hareketli tetik mekanizmalarında genelde tetik kıvrımı daha belirgin oluyor. Silahın sportif atıcılık türü kullanım amacına daha yatkın oluşu nedeniyle iki alyen vida ile ayarlanabilen bir tetik hareketi öngörülmüş. Bu vidalarla hem tetik nihayet noktası, hem de tetik erişim mesafesi ayarı yapılabiliyor. Emniyet tertibatına bakacak olursak, 92 Fs serisinde kullanılan emniyetlerin bu silahta da kullanıldığını görüyoruz: Sürgü üzerinde horoz düşürme kolu, otomatik iğne emniyeti, kırılması halinde sürgünün hareket alanı dışına çıkmasını önleyen emniyet ve horozun ilk çentiğini kilitleyen emniyet sistemleri. Horoz düşürme kolundan oluşan emniyet tertibatı, tek hareketli tetik mekanizması mevcut olsa bile, olağan 92 Fs modelinde kullanılmış olan emniyetin çalışma sistemi ile aynı özellikleri taşıyor. Elite II modelinde olduğu gibi otomatik olarak yerine geri dönmeyen iki taraflı emniyet mandalına müdahale ettiğinizde, iğne 75 derece kadar ekseni dışına çıkıyor, tetik tutma noktalarından kurtuluyor ve horoz düşüyor. Silahın ve namlusunun boyutları da 92 Fs modelinden alınma: Namlu uzunluğu 125 mm ve 250 mm’ de bir tur yapan sağ hatveli altı yive sahip. Namlu iç yüzeyi de krom kaplama. Çelikten üretilmiş yuvarlak icra yayı mili, yayı uçlardan sabitleyen tipte değil. Malzemeleri bu silah için dizayn edilmiş olan şarjör 9×21 kalibre 15 mermi kapasitesine sahip.

Beretta 98 yeni ve değerli giysisi içinde görülüyor: Fusion modeli şimdilik sadece dört adet üretildi.

Gez ve arpacık görüşün düşük olduğu durumlarda nişan alma eylemini kolaylaştırmak ve daha hızlı olmasını sağlamak için beyaz referans noktalarıyla donatılmış. Gez üzerinde iki adet, arpacık üzerinde ise bir adet beyaz nokta mevcut. Gerek duyulması halinde, gerek kırlangıç kuyruğu geçmeli gez, gerek arpacık değiştirilebiliyor, veya bazı hizalama gereksinimleri karşısında yanal olarak kaydırılabiliyor. Bu silah için düşük profilli küçük boyutlu Novak gez tercih edilmiş ve bunun bir benzeri Elite II modelinde kullanılıyor. Gez yerine bir alyen vida ile sabitlenmiş.

Şarjör çıkarma düğmesi yeniden dizayn edilmiş, çift taraflı ve böylece solak atıcılara da rahat kullanım sağlıyor. Sürgü kilidi ve sökme sistemi ise normal 92 Fs modelindekilerin aynısı.

Müsabaka ve koleksiyonculuk tipi bir edinme amacına uygun bir tabanca olsa da, Fusion modelinde kabza tabanında emniyet güçlerinin kullandıkları silahlarda bulunan köstek halkası da mevcut.

En çok satılan 92 – 98 Fs modellerinde görülenin tersine, Fusion tamamen çelikten üretilmiş bir gövdeye sahip ve bu da “belli ağırlıkta” bir silah ortaya çıkarıyor. Hafifleştirilmiş parlak tipte horozun orta kısmı boşaltılmış ve aynen Billenium ile Steel I modellerinde kullanılan iskelet tipte bir horoz diyebiliriz.

BİRİNCİ SINIF İŞÇİLİK

92 Fs Fusion modeli ile Beretta lüks kavramının iki farklı ucunu bir araya getirmiş: Biri So versiyonu süperpozelere uygulanan polisaj ve yüzey işçilikleri, ceviz ve gül kökünden ahşap yüzey kaplamaları, özel tipte tırtıklı yüzeyler, elle oyma olarak uygulanmış Pİetro Beretta logosu gibi lüks dataylar, diğeri ise Hi-tech dünyasının yansıması olan karbon fiber kabza kapakları, özel dizayna sahip vida başları, vida sökme anahtarı ve şarjörlerin manyetik taban kapakları gibi en ince ayrıntısına kadar özen gösterilmiş değerli aksesuarlardan oluşan bir lüks kavramı. Bu silah için geliştirilmiş Tecnoframes çanta da tipik bir sınırlı sürüm “limited edition” ürünü. Karbon fiber kabza kapakları freze işlemiyle ikinci aşamada imal edilmiş parçalar ve ceviz kaplamalarla çelik çerçevenin yuvaları da frezeyle açılmış.

Şarjör çıkarma düğmesi çift taraflı, başparmakla temas noktası yeni dizayn ve sürgünün yan tarafındaki kurma tutuşunu güçlendiren 44 adet küçük kareyi anımsatan bir yüzeyi var. Aynı patern Combat tipi tetik köprüsünün ön tarafında da mevcut. Kabza kapaklarını sökmek için sadece bu işe yarayan bir anahtar mevcut ve silahla birlikte paket donanımda veriliyor. Silahın en karakteristik noktalarından biri dust cover (ön gövde korkuluğu) ve ilk bakışta seri üretim Fs modellerinden farklı olduğu göze çarpıyor: Nitekim yan tarafları oyulmuş, iki adet çelik plaka gül kökü kaplamaları uygulama amacıyla yerleştirilmiş. Bu paneller ön gövde korkuluğu ile aynı düzlemde en ufak pürüz yaratmadan devam ediyor ve işçilik kalitesinin ne kadar yüksek olduğunu gösteren unsurlardan bir başkasını temsil ediyorlar.

Sürgü işçiliği ve parçalar arası toleranslar açısından tam bir mükemmellik örneği. Parlak ve mat saten yüzey işçiliği ise çok estetik.

Silahın mekanizması efsanevi 98 Fs modelindekinin aynısı, ama tetik sadece tek hareketli çalışma sistemine sahip. İç kısımdaki vidalarla tetik erişim mesafesi ve tetik nihayet noktası ayarlanabiliyor.

Tabancanın bütün keskin köşeleri gerektiği kadar yuvarlaklaştırılmış ve sürgünün üstünde ve altında kalan bölümler hem mükemmel birleşimleri, hem de çizgileriyle göz okşuyor. 92-98 Fs modeli ile aynı özelliklere ve boyutlara sahip namlunun yüzeyi aynen horozdaki gibi parlatılmış. Silahın bütün yüzeyi 2000 grit zımparadan geçmiş ve adeta bir saten kadar pürüzsüz üst düzey işçilik ürünü. Silahın geometrik çizgileri belirlendikten sonra etüt edilen yüzey işçiliği ile çeliğe mat, yarı-mat ve parlak yüzeyler kazandırılarak çok estetik bir renk kontrastı yaratılmış. Yüzey işçiliklerinin tamamı saatler süren bir emeğin sonucu, zira tamamen el işçiliği kullanılmış. Ekstra parlaklık verilen bileşenler namlu, horoz ve sürgü ile gövdenin dış çizgileri. İki adet şarjör için de özel donanım söz konusu: Kullanılan manyetik bağlantı sistemi çelik tabanları doğru pozisyonda tutuyor. Fusion sadece estetik açıdan çok özel ayrıntıları olan bir silah değil, aynı zamanda namlu, gövde ve sürgü arasındaki birleşim ve mekanizma mükemmelliği açısından da mükemmel seviyede bir silah. Nitekim bu parçalar arasındaki birleşim noktalarında boşluk ve toleranslar neredeyse yok denilebilecek düzeye indirilmiş.

TEST ATIŞLARIMIZ

98 Fs Fusion teknik özellikleri bakımından sportif kullanım amaçlarına uygun bir silah, ama sahip olduğu prestijli işçilik ve yüksek fiyat gibi özellikleri ise onu aynı zamanda bir koleksiyon silahı haline getiriyor. Bu saptamada bulunmamızla birlikte, silahın çalışma özellikleri ve isabet hassasiyetini test etmek amacıyla, biraz fişek yakalım dedik ve test atışları gerçekleştirdik. Fiyatı (henüz tam belirlenmemiş olsa da) birkaç bin Euro’yu bulan bir koleksiyon silahı ile ateş etmek her gün karşılaştığımız bir durum olmadığı gibi, bizi silaha zarar vermemek için daha dikkatli davranmaya da itti.

Fusion üzerinde sadece estetik açıdan bazı müdahaleler yapılmamış, ama gövde ile farklı bileşenleri arasındaki toleranslar da en az düzeye indirilmiş. Fusion sadece bakmak için değil, aynı zamanda ateş etmek için yaratılmış bir tabanca.

Atış denemelerimizi Beretta Poligonunda yaptık ve temel amacımız bugüne kadar bizi hiç sürprize uğratmayan 92 serisine ait bu butik silahın balistik kapasitesini, isabet hassasiyetini ve güvenilirliğini tespit etmek oldu.

Novak tipi gezde refleksel hızlı atışlar için beyaz referans noktaları var ve Steel I modelinden alınma.

Kırlangıç kuyruğu geçmeli tipte beyaz noktalı arpacık.

Tabancayı elinize aldığınızda klasik bir 98-92 Fs modelinden farkı yok, kabza genişliği 36 mm. Ana kumanda düğmeleri (emniyet, şarjör düğmesi ve sürgü kilit mandalı) kolayca erişilebilir konumdalar. Horoz düşürme mandalı 92 serisi “normal” üretim tabancalara göre kesinlikle daha akıcı ve hafif. Sürgü-gövde ve namlu-sürgü birleşimleri çok sıkı ve hassas olmasına rağmen, üst üste kurma amacıyla seri sürgü hareketleri sırasında en ufak sıkışma ve akıcılık sorunu yok. Bizim test ettiğimiz tabancada trigger reach (tetik erişim mesafesi) ilk başta 70 mm idi, ama erişim ayarı yaptıktan sonra 66 milimetreye düştü.

Tek hareketli tetik son derece kesin ve sert bir şekilde çalışıyor, tetik düşürme ağırlığını ise 1.600 gram olarak ölçtük. Silahın sportif kullanım amacı ön plana çıktığından, daha hafif bir tetik düşürme ağırlığı olabilirdi diye düşünüyoruz.

Hedefe yöneldiğimizde gez-arpacık hizalama ve nişan alma eylemlerinin gayet rahat olduğunu tespit etmekle birlikte, yine sportif bir silah olması nedeniyle ayarlanabilir bir gez sistemini tercih ederdik.

Atışlar sırasında Fusion gerek fişek yatağına mermi sürerken, gerek ateş ederken, hem piyasada satılan standart imalat hem de özel dolum fişeklerle hiç sorun çıkarmadı ve neredeyse sıfır toleranslı gövde-sürgü birleşimine rağmen mekanik hareketlerin tamamı gayet akıcı şekilde gerçekleşti. Silahın toplam ağırlığı boş şarjörle yaklaşık 1.300 gram ve ateş ederken bu ağırlık geri tepme ve namlu şahlanması gibi etkilerde kendini biraz olsun hissettiriyor. 123 grain çekirdekli standart imalat fişeklerden, 158 grain çekirdekli doldurma fişeklere kadar bütün atışlarda silah çok stabil davrandı. Nişan alarak yaptığımız atışlar sonrasında, şarjör değiştirerek bu sefer dinamik ve seri atış denemeleri de yaptık. Gerek kontrol gerek isabet özellikleri açısından sonuçlar çok olumlu oldu. Özellikle ağır çekirdekli fişeklerle daha iyi isabet sağladık. Standart imalat Fiocchi Subsonic 148 grain fişekler ve doldurma fişeklerin ağır çekirdekli olanları ile, poligondaki tünelin ışıklandırmasına alışmakta zorlansam dahi umduğumdan iyi isabetler sağladım diyebilirim. Biraz daha iyi konsantre olduğumda grupmanlar hemen daha derli toplu olarak oluştu. Silah kabza ön ve arka yüzeyi üzerindeki tırtıklı yüzeylerle çok iyi tutuş sağlıyor, gerçek bir sanat eseri olan kabza kapakları ise daha ince tırtıklı yüzeyleri ile eli hiç rahatsız etmiyor.

SONUÇ

Silah bütünü halinde harika, bütün ayrıntıları ve yüzey işçiliği mükemmel denilebilir. Elime alıp yakından incelediğimde hayran kaldığımı belirtmeliyim. Çizgilerinin, kromlu aksamının, parlak ve saten yüzeylerinin basit ve şık oluşu, karbon fiber kabza kapakları ve ceviz kaplamalarla tamamlanmış.

Fotoğrafta arkadaşımız Beretta Poligonunda atışlar sırasında.

Kabza çok iyi tutuş sağlıyor, sürgü üzerindeki desen de aynı şekilde kurma işlemini kolaylaştırıyor. Beretta tarafından uygulanan işçilik kalitesi, yuvarlak hatlar kazandırılmış olan keskin köşeler, metal aksamın en ufak çapaktan ve pürüzden yoksun oluşu silaha ayrı bir değer katıyor.

Silahın genel çizgilerini değerlendirdiğimde şahsen elimine edeceğim yegane parça horoz yayı tapasına entegre edilmiş köstek halkası olurdu. Ayrıca kişiselleştirilmiş bir seri numarası da elbet bu silahı daha eşsiz kılan bir özellik olur.

98 modeli ve çelik gövdeleri

İlk doğduğu günden beri Beretta 92 (İtalyanlar için Beretta 98), fazla ağır olmaması adına hafif alaşımlı metalden (Ergal) gövde ile tasarlandı, zira zaten bir önceki 51 modeline göre çift sıralı şarjöre sahip olacağı için ağırlık konusu önemliydi. Buna rağmen bazı modellerde çelik gövde kullanıldı: Üretim tarihleri sırasıyla çelik gövdeli (steel frame) modellerin Navy adlı ilk prototipinde siyah bir yüzey, oynar bloğun takoz yuvalarının yan taraflarına gelen noktada güçlendirilmiş sürgü ve çıkartılabilir tipte arpacık kullanıldı. Bu prototip Beretta Müzesinde sergileniyor ve 1993 tarihini taşıyor. Çelik gövdeli ikinci model ise Billenium oldu (2002). Bu model de hatırlanacağı gibi sınırlı sayıda üretilen, paslanmaz çelik gövdeli, hafifletilmiş horozlu, gövde üzerinde manuel emniyetli ve ayarlanabilir gez sistemine sahip bir tabancaydı. Fusion modeli horozunun şeklini, tek hareketli tetik mekanizmasını ve ayarlanabilir tetik nihayet vidası hiç kuşkusuz Billenium modelinden almış. Çelik gövdeli en son 98 versiyonu ise Steel I modeli oldu. Karma hareketli tetik mekanizması, düz backstrap (kabza arka yüzeyi), gövde üzerinde manuel emniyet mandalları, takviyeli sürgü ve Novak tipi gez bu tabancayı karakterize eden özelliklerdi. Kilit bloğunun yuvalarını normal tezgahta değil elektro-erozyon sistemi ile açmaya başladığından beri, takozlar artık yuvasına boşluksuz oturduğundan Beretta yanlardan güçlendirilmiş sürgü sistemini kullanmayı terk etti.

Çelik gövdeli 92 serisinin ilk örneği “Navy” modeli

Beretta’nın 2002 yılında sınırlı sayıda ürettiği ve artık bir klasik olan Billenium

Steel I modeli (2004), elleri küçük atıcılara kolaylık sağlamak için kabza ön yüzü (back strap) düz olan bir steel frame tasarlanmıştı.

Silaha layık bir çanta

Beretta 98 Fs Fusion, silah ve mühimmat için ürettiği özel çanta, kılıf ve muhafazalarla bütün dünyada tanınan İtalyan Technoframes firması tarafından tasarlanan bir çantada sunuluyor. Çanta işlevsellik, dizayn, teknik inovasyon, kaliteli işçilik ve rafine mekanizmalar gibi bir çok üstün özelliğe sahip bir ürün. Çanta high-tech malzemeler kullanılarak yapılmış: Paslanmaz ve krom kaplama çelik, alüminyum ve tutma kulpunda ise karbon malzeme var. Hem kaidesinde hem kapağında kullanılan mıknatıslar, çanta kapatıldığında içindekilerin sabit şekilde yerinde kalmasını sağlıyor. Beretta Fusion için özel olarak üretilen bu çantada şarjörlerin ve sökme anahtarının yuvalarında da mıknatıs var. Bu şekilde çantada her şey yerli yerinde duruyor. Silah kılıfa sahte bir şarjör olarak tanımlanabilen dummy mag adlı aparat vasıtasıyla yerleştiriliyor. Bu şekilde silahı yuvasına yerleştirdikten sonra çanta açıkken sergileme amaçlı dikey konumda durması veya yatay konumda yuvasına yerleştirilip çantanın kilitlenmesi mümkün. Çanta üzerinde “Fusion” yazısı ve PB logosu var. Ayrıca içinde ve dışında tabancanın karbon kabza kapaklarını rapteden vidaların formunu yansıtan tipte süslemeler var. Technoframes ürün serisini görmek için www.technoframes.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Technoframes çanta açık ve silah sergileme pozisyonunda görülüyor. Döner tipte sahte şarjör silah dikey konumda tutuyor.

Sahte şarjör yatırıldığında çantayı kapatabilir ve kilitleyip bir valiz gibi taşıyabilirsiniz.

İki şarjör ve silahı parçalara ayırmakta kullanılan özel tornavida yuvalarında mıknatıslar sayesinde sabit tutuluyor. En sağda kabza kapaklarındaki vidalara benzeyen pimler görülüyor.

Exit mobile version