Site icon Tabanca ve Tüfek

25 BİN POLİSE TP9 DAĞITILACAK!

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açık teklif usulü düzenlediği silah alım ihalesinde Samsun Yurt Savunma Sanayi AŞ, polimer gövdeli TP9 tabancasıyla ipi göğüsledi

İğne ateşleme sistemiyle öne çıkan ve yaklaşık 2,5 yılda 5 milyon avroluk Ar-Ge çalışmasının ardından 2011 yılının başında üretimine başladığı TP9›dan Emniyet Genel Müdürlüğü›ne 25 bin adet teslim edecek. Samsun Yurt Savunma Sanayi Genel Müdürü Utku Aral, yaptığı açıklamada, ilk yıl 30 bin adet üretim yaptıkları TP9’u Türkiye›den önce savunma sanayinin önemli üretim merkezleri arasında yer alan ABD›ye ihraç ettiklerini, bu yeni ürünlerinin polis teşkilatı tarafından büyük ilgi gördüğünü, 25 bin adet TP9›un Türk polisine dağıtılacağını söyledi. Son yıllarda silah teknolojisinin değiştiğini, asker ile polislerin çelik ağırlıklı silahlar yerine hafif olması nedeniyle polimer gövdeli silahları tercih etmeye başladığını belirten Aral, «Firma olarak biz de polimer gövdeli silahlara yöneldik ve Türkiye›de bunu başaran ilk firma olduk» dedi.

ŞARTNAMEDE POLİMER GÖVDELİ İĞNE ATEŞLEME SİSTEMİ

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bu yıl ilk kez “polimer gövdeli iğne ateşleme sistemi” şartnamesi getirdiğini ifade eden Aral, şöyle konuştu: «Bu sayede TP9 ihaleye girme hakkı kazandı. Uzun yıllardır emniyet teşkilatı fiyat pazarlığından önce test sürecini yaptıktan sonra testi geçen firmalarla pazarlık yaptı. Bu, yabancı firmaların iştahını kabarttı. Yurt dışından dünyanın en büyük silah üreticileri katıldı ancak TP9, testi geçen tek silah oldu. Bu, bizim için büyük bir onurdur. İhale öncesinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı›nın düzenlediği organizasyonda 50 bin atım testi yapıldı ve silahımız bu testten de başarıyla çıktı.»

İHRACAT HEDEFİ, YÜZ BİN!

Özel Harekat›ın silah alımı için eylül ayında ihaleye çıkacağını ve alım öncesinde 40 bin atım testinin olacağını dile getiren Aral, «Bu ihaleye tahmin ediyoruz 4 yabancı firmayla biz de katılacağız. Yani bu ihale şampiyonlar ligi olacak. Biz bu ihaleyi alabileceğimizi biliyoruz. Çünkü TP9 ile 3 kez 60 bin atım gerçekleştirdik. Bu ihaleyi aldığımızda sadece Türkiye›de değil dünyada ses getireceğiz. Zaten üretimimizin yüzde 80›ini ihraç ediyorduk. Bu yıl 50 bin adet silah ihracatı yaptık. Gelecek yıl bunu 100 bin adete çıkartmayı hedefliyoruz. TP9 ile Türkiye kendi polimer gövdeli silahını bulmuş oldu.» – Horoz mekanizması sistem dışı bırakıldı Yurt içinde Türk Silahlı Kuvvetleri veya Emniyet Genel Müdürlüğü ihalelerini alabilmeleri halinde bu üretimin yüzde 50›sini, aksi halde yüzde 80›ini ihraç etmeyi hedeflediklerini dile getiren Aral, «Ürünü ilk etapta 5 ülkeye ihraç ettik ve yaptığımız bağlantılar çerçevesinde bu rakamı yıl sonuna kadar 15 ayrı ülkeye çıkacak. Horoz olmaması nedeniyle daha az parça bulunan tabancamız, muadillerine göre çok daha dayanıklı» ifadelerini kullandı. Aral, silah hakkında şu bilgileri verdi: «TP9, iğne hareketli ve iğne ateşleme sistemli olarak tasarlanmış.

Bu tasarım ile horoz mekanizması tamamen sistem dışı bırakılmış. Ayrıca TP9, güvenli iğne düşürme mandalı ile donatılarak kullanıcının güvenli şekilde silahını taşıması sağlanmıştır. Şarjörsüz 645 gram, boş şarjörlü ağırlığı ise 740 gram olan silahın kabzası, elin büyüklüğüne göre de değişebilir özelliğe sahip. Özellikle emniyet mensupları ve askeri personel için tasarlanan TP9, 70 ve sıfırın altında 50 derece sıcaklıklarda soğuk ve sıcak testlere tabi tutulmuş olup hiçbir parça değişimine ihtiyaç duyulmadan 60 bin mermi atış testini başarı ile geçmiştir.»

Exit mobile version