Site icon Tabanca ve Tüfek

AKKAR ALTAY 28 – 28 NUMARA

Yine bir Türk üretici günün trendini yakaladı ve küçük çaplarda özellikle de 28 numaraya yöneldi. Silahın iskeleti hafif alaşımlı metalden, dipçik-kundak grubu polimer (ama ahşap versiyonu da var), hiç tutukluk yapmadan bütün fişekleri attı. Üstelik fiyatı da ucuz.

Günün trendi bu: 28 numara ikinci baharını yaşıyor. Çifteler, süperpozeler ve hatta yarı otomatikler. Hepsinde bu çapa dönüş var.

Benelli 2009 yılı başlarında 28 numaralık Raffaello Crio modelini çıkardığında, sanki pazarı karıştırmak istiyormuş gibi bir algı doğmuştu. Halbuki bu başlangıç küçük çapları lanse eden güçlü bir trendin doğmasına yol açtı. 36 numara (magnum olanı dahil) her zaman önemli sayıda alıcısı olan bir kalibreydi, ama bunun tersine 28 numara İtalya’nın bir çok bölgesinde neredeyse tamamen unutulmuş ve terk edilmiş, yerini 20 numaralık tüfeklerin ultra hafif modelleri almaya başlamıştı. Birkaç yıldan beri bir çok üreticinin, özellikle de İtalyan üreticilerin yönlerini bu doğrultudaki talebe döndürdüklerini görüyoruz. Doğal olarak büyük sayıda üretimlerin söz konusu olduğu söylenemez ama, buna merak duyan avcı sayısı yine de oldukça fazla. Kimileri için de küçük çaplı tüfekler farklı avlarda gerek duyacakları ikinci tüfek anlamı taşıyor.

Türk üretici Akkar da bu trendi gözden kaçırmamış: Bu tüfeği, farklı gramajda fişeklerle hiç sorun çıkarmadan ateş eden, özellikle denediğimiz polimer dipçikli modeli kendisine fazla narin davranılmasına gerek bile duymayan, ekonomik ve dürüst bir silah olarak tanımlayabiliriz. En küçük ayrıntılarına kadar büyük özen gösterilmiş, çok yüksek işçilik kalitesi veya yenilikçi teknolojik çözümler getiren bir tüfek beklemek yanlış olur elbet: Altay 28 şarjor kilit düğmesi ve diğer teferruatı bulunmayan “normal” bir gaz sistemli tüfek (mekanik sistemi eski Franchi Prestige tüfeklerden esinlenmiş).

Gaz silindiri iç kısmında tüfeğin çalışmasında yararlanılan gazın fazlasını tahliye eden iki delik görülüyor.

GELENEKSEL MEKANİZMA

Gaz sistemi demişken, bunun yayının ileride olduğunu, yani kurma yayının dipçikte değil şarjörün borusu ve sürgüye koaksiyel (aynı eksende) olduğunu belirtelim. Sürgünün kapanma takozu kuyruk uzantısına açılmış oyuk içine oturuyor, kurma yayı ise iki adet kurma çubuğuna bağlanıyor. Gaz silindiri içinde çalışma döngüsünü sağlayan gazların dışarı çıkması amacıyla açılmış iki delik mevcut.

Yararlı gaz miktarı pistona yönlendirilirken, yararsız bakiye gaz ise kundak üzerindeki ızgaralardan dışarı atılıyor. Gazın sağladığı itiş gücüyle hareket eden piston, kumanda kolu vasıtasıyla kinetik enerjiyi sürgüye aktarıyor ve gerileyen sürgü, şarjörle eşmerkezli olan icra yayını sıkıştırıyor. İşte bu evrede kovanın çıkartılması ve atılması işlemleri gerçekleşiyor ve hemen akabinde yay ileri doğru uzayarak sürgünün kapanmasını ve döngünün tamamlanmasını sağlıyor.

Kaşık işçiliği oldukça iyi ve fişek besleme işi kolay gerçekleşiyor.

Silahın iskeleti (gövde) hafif alaşımlı metalden imal edilmiş ve mat siyah anodize yüzey işçiliği görmüş. Üreticinin ve modelin adlarını yazan yazılar tüfeğin sadece sağ tarafında bulunuyor ve beyaz renkli baskı yapılmış.

Bizim test ettiğimiz örneğin namlusu 660 mm uzunluğundaydı, ama 710 mm olanları da var. Namlu iç çapı 14,1 mm ve değiştirilebilir şok tüpleri donanımına sahip. Silahın paket donanımında beş adet şok tüpü ve bunları takıp sökmekte kullanılan anahtar var. Namlunun üzerinde soğutma kanalları olan 7 milimlik bir namlu şeridi bulunuyor. Kuyruk uzantısına uygulanmış olan oyuk kısma (yuvaya) sürgünün üst dili geçiyor ve sürgü kapatma eylemi bu şekilde yerine geliyor.

Arpacık, 8 mm uzunluğunda küçük fiber bir silindirden oluşuyor. Gövdenin üst kısmında nişan hattı üzerinde bulunan 140 mm uzunluğundaki kanalın yüzeyi ışık yansımasını önlemek amacıyla pürüzlü hale getirilmiş.

Resimde yeterince kaliteli yüzey işçiliğine sahip polimer dipçiği ve zarif estetiğiyle Akkar Altay 28 görülüyor.

PLASTİK VE AHŞAP BİR ARADA

Test ettiğimiz model siyah renkte sentetik dipçik-kundak grubuna sahip olandı, ama Türk üretici dipçiği ahşaptan yapılmış versiyonlarını da üretiyor. Sentetik dipçik-kundak grubu gayet basit: 340 mm uzunluğundaki dipçik tabanında esnetme delikleri olan kauçuk bir yastık (dipçik pedi) var ve çapının fazla güçlü olmamasına rağmen geri tepme sönümleme işini gayet iyi yapıyor. Dipçiğin omuzla temas halinde olan bölümü üzerinde elbiseden kaymasını önlemek için fazla derin olmayan kanallar açılmış. Tabanca tipi kabza fazla eğimli sayılmaz ve sağlam bir tutuş için yan tarafları biraz kabaca da olsa tırtıklı yüzeylerle donatılmış. Aynı tipte tırtıklı yüzeye el kundağında da rastlıyoruz. Kundak boyutları oldukça sınırlı tutulmuş ve yapısı itibarıyla ince bir forma sahip olacak şekilde dizayn edilmiş. Ancak alt yüzeyinin tamamen düz olması bazı durumlarda elden kaymasına yol açabilir. El kundağının ön tarafında her iki yüzde yaklaşık otuz milimlik bir alana yerleştirilmiş dörder tane gaz tahliye mazgalı mevcut; bu ızgaralardan atış sırasında yanma neticesinde açığa çıkan gazların kullanılmayan fazla kısmı dışarı atılıyor.

Resimde tetik köprüsü üzerinde arka kısımdaki geleneksel çift taraflı manuel emniyet düğmesi görülüyor.

TEST ATIŞLARIMIZ

Brescia kenti yakınlarındaki Villa Carcina’da bulunan Tfc firması bu tüfeğin ithalatçısı ve kendisine ait atış sahasını her zamanki gibi kullanımımıza sundu. Burada Akkar Altay 28 modelini uzunca bir süre test etme fırsatı buldum ve farklı tipte denemeler yaptım. Önce en uygun olmayan atış tipinden başlamak istedim ve dinamik atış sahasına geçtim. Bu arada bir şeyi hatırlatalım: Akkar 12 numara yarı otomatik ve pompalı tüfekler geçtiğimiz günlerde Macaristan’da düzenlenen IPSC shotgun dünya şampiyonasında birçok Avrupalı atıcının elinde başarıyla boy gösterse de, dinamik atışları yapmak için çok ısrarcı olmadım, sadece o arada başka bir tüfeği de denediğim için, fırsattan istifade Altay’ı Ipsc shotgun milli takımı teknik komiseri ve aynı zamanda sıkı bir avcı olan Roberto Vezzoli’nin ellerine emanet ettim. Böylece o da birkaç atış yapma fırsatı buldu. Tüfeği bu şekilde terinin son damlasına kadar zorlamış olduk. İlk başta sürgü mekanizmasında küçük bir sorun çıksa da Tfc bunu hemen halletti.

Arpacık 8 mm boyunda kırmızı renkte silindirik fiber malzemeden. İç şok tüpleri (paket donanımda 5 adet var) değiştirilebilir tipte.

Daha sonra tüfeği kendisine daha uygun olan bir yere, Arluno (Milano) av parkına götürdük ve avcılık ritmine daha uygun atış sekanslarıyla denedik. Altay en ufak sorun çıkarmadı, bu kalibre için limit doz sayılan 6 numara 28 gram saçmalı Nobel sport Italia Nsi 28 fişeklerden, “ortalama” doz sayılabilecek 6 numara 21 gram saçmalı Baschieri amp; Pellegri extra rossa fişeklere ve kendisine daha uygun olan 5 numara 17 gram saçmalı Fiocchi Classic Gfl 28 fişeklere varıncaya kadar geniş bir yelpazede yer alan farklı fişeklerin hepsiyle sorunsuz ateş etti. 28 mm namlusuyla bu yarı otomatik Türk tüfeği hedefe yönelme ve yanal hareketlere çok iyi yanıt verdi, atış eylemine verilen tepkiler ise kauçuk dipçik pedi tarafından hiç sorunsuz sönümlendi. Her ikisi de polimer malzemeden yapılmış olan tabanca tipi kabza ile el kundağının tırtıklı yüzeyi biraz kaba işçilikli olsa bile, fonksiyonlarını gerektiği şekilde yerine getirmek ve iyi bir kavrama sağlamak için yeterli olduklarını gösterdiler.

Test atışlarının bu tüfek için en “doğal” sayılacak evresini, yani ava çıkma işini en sona bıraktık. Av sezonunun ilk günlerinde yanımıza bazı avcı arkadaşlarımızı ve iki de iyi köpek alarak Reggiana’nın tepelik bölgelerine, ekili alanlarına doğru yola koyulduk. Tüfeği sürekli olarak kayışsız şekilde omuzda taşıdık, yokuş indik çıktık, ama küçük çaplı bir tüfeğin sağladığı avantajla asla yorulmadık. Altay hafif bir tüfek. Çok hafif sayılmaz (20 numaralık yeni Beretta altmış gram daha hafif), ama bütün bir av günü elinde taşıdıktan sonra bile seni yormuyor.

Bazı avcıların dediklerine bakılırsa 28 çap ile ateş etmek daha fazla nişancılık, hatta daha fazla deneyim gerektiriyor. Benim şansıma köpeğimin ferma verdiği bir sülün düştü ve yaptığım atışla bu avı kaçırmadım.

28 numara yarı otomatik tüfeğin başlıca bileşenlerine ayrılmış hali

Keyifli, samimi ve ekonomik fiyatlı. Bu şekilde tanımlayabileceğimiz 28 numaralık Akkar Altay 28 ben ne isem oyum diyen, olduğu gibi görünmekten memnun olan bir tüfek. Onu duvarda diğerlerinin yanına dizip, bazı Pazar günleri farklı av keyifleri yaşamak isteyen sahibine bu keyfi yaşatabilir ve zaten fiyatı da buna müsait. Paket donanımında beş adet şok tüpü bulunması onu daha kullanışlı hale getirmiş. Testler sırasında gerektiği gibi çalıştı ve hem “hafif” fişeklerle, hem de gramaj açısından sınırda olanlarla yaptığımız atışlarda hiçbir kötü sürprizle karşılaşmadık. Kullanılan malzeme birinci sınıf olmayabilir, ama bütünü halinde baktığımızda Türk malı bu tüfeğin olumlu bir izlenim bıraktığını söyleyebiliriz.

Exit mobile version