NORINCO NP 29 – ÇAP 9X21 MM

Çin malı Government 9×21 milimetrelik versiyonuyla da satılıyor: Özellikle tetik grubunda çok kaba işçilik söz konusu olsa da, silah düzgün çalışıyor ve oldukça ilginç bir isabet hassasiyetine sahip. Uzatılmış mandalları ve birkaç custom parçası olan bu tabanca, yan sanayi bazı parçalarla modifiye edildiğinde ucuz fiyatıyla çok çekici hale gelebilir.

Norinco firması Batının en ünlü silah projelerini kopyalamaya başladığından beri birbiri ardına gelen bayağı önemli başarılar yakaladı. Bunda en büyük pay hiç kuşkusuz diğer üreticilerin yanına yaklaşması mümkün olmayan ucuz fiyatları. Oldukça “kaba” işçilik kalitesi söz konusu olsa da, silahlar çalışıyor ve isabet hassasiyeti de hiç fena sayılmaz. Bu trendin en modern örneği, uzun namlulu silahlar içinde kesinlikle .223 Remington kalibreli Colt M4 modelinin klonu, kısa namlulu olanlar içinde de Colt 1911A1 modelinin klonu diyebiliriz.

Silahın mandal ve düğmeleri daha iri boyutlu tasarlanmış: Sürgü tutma mandalı, manuel emniyet mandalı ve şarjör düşürme düğmesi normalden büyük. Gez alışılmamış bir profile sahip, ama göze kolay oturuyor.

İLK BAKIŞTA…

Bu tabancanın kanaatimizce en belirgin püf noktası İtalya’daki 430 Euro’luk fiyatı. Başka bir deyişle, bu Government modelinin “normal” bir replikasının tam yarı fiyatı demek. Başka söze gerek var mı? O zaman bu silahı incelerken bu kavramı aklımızdan çıkarmayalım. Kutusunu açar açmaz ilk göze çarpan, sürgünün önünde ve arkasındaki eğimli (STI tipindeki) keskin kurma kertikleri, delikli uzun tetiği, kunduz kuyruğu tabir edilen kıvrımlı kabza emniyeti, 1911 tipi yassı tırtıklı horoz yayı yuvası (mainspring housing) ve uzatılmış mandalları ile bunun “combat” tipi bir silaha benzetilmiş olduğu. Şarjör düşürme düğmesi üzerinde bulunan daire şeklindeki parça sağ elin başparmağının temas yüzeyini iki misli büyütüyor. Sürgü tutma mandalı (hold open) üzerinde ise dışarı ve arkaya doğru uzayan bir “yüzgeç” mevcut. Manuel emniyet mandalı da öne doğru uzantılı tasarlanmış ve sağ tarafta da bir mandalı bulunduğundan her iki elle de kullanılabilen tipte.

İşin içine biraz da orijinallik katmak için, Çinliler normalde ABD’li üreticilerin kullandığından biraz farklı bir emniyet sistemi gerçekleştirmişler. Nitekim ABD’li silah üreticileri genelde sağ tarafta kolu kabza yanağının altına uzanan bir emniyet mandalı kullanıyorlar ve kabza kapağı tutucu plaka görevi görüyor. Çinliler ise sağdaki emniyet mandalını yerinde tutmak için boyu uzatılmış bir horoz pimi kullanmışlar. Bunun ters koni şeklindeki ucuna denk gelen kılavuz bir kanal var ve bu kanal emniyet mandalının alt yüzeyine açılmış. Bu zekice tasarlanmış sistem sayesinde 1911 için üretilen yedek kabza kapaklarından sadece çift taraflı emniyet mandalına ait slot donanımlı olanları değil, her türlü kabza kapağını kullanmak mümkün.

Silahın “combat” tipi dizaynını tamamlayan ise, içi delikli “Commander” tipi horoz.

Horoz Commander tipi, hafifletilmek için içine delik açılmış, çift taraflı manuel emniyet mandalı ve kunduz kuyruğu tipinde kabza emniyeti mevcut.

Tetik ön yüzünde tutuş arttırmaya yönelik ince dikey kanallar var, ama tetik yolu sonu ayarlama vidası yok. Bu silahın işçilik kalitesini en belirgin şekilde gösteren parçası hiç kuşkusuz tetiği. Sanki elde rast gele eğe sallayarak yapılmış gibi ve yüzeyini tesviye etmek için adeta hiç uğraşılmamış. Bu tip kaba işçilik izleri gövde ve sürgüde de mevcut ve sadece iç yüzeylerinde değil, dış yüzeylerinde de oldukça belirgin şekilde göze çarpıyorlar. Örneğin gövdenin yan taraflarında ve sürgünün sol tarafının alt kenarında bu işçilik hatalarını elinizle bile hemen fark ediyorsunuz. Neyse ki silahın çalışan bazı aksamı, örneğin gövde ve sürgünün birbirine temas halindeki çalışan yüzeyleri, akıcı şekilde bir hareket özelliğinin sağlanmasına yeterli kalitede işçilikle üretilmişler. Namlunun kilit tırnakları ile sürgünün yuvaları arasındaki karşılıklı hareket oldukça akıcı, namlunun ön ucu ile sürgünün uç kısmındaki çıkartılabilir tipte yüzüğün (bushing) iç çemberi arasındaki tolerans da uygun diyebiliriz.

“Çin işi” işçiliğin en fazla göze çarptığı yer hiç kuşkusuz tetik; üzerinde eğe izleri görülüyor.

Teknik açıdan bakarsak; kilit yuvaları, gövde üzerindeki besleme rampası ve bunun atım yatağı girişindeki havşalı ağzı, bushing vasıtasıyla namluya rakorlu bağlantı oluşturan silindirik namlusu, esnek lamelli içten ekstraktörü (kovan tırnağı) gibi parçaları ile, Norinco için “kuralına göre” imal edilmiş bir 1911 tanımlamasını kullanmamız mümkün. İcra yayı mili ise uzun tipte ve ucu açık bir yay burcu var. Bushing oldukça kısa ve belli oranda bir hassaslıkla, yani sökmek için fazla zorlama gerektirmeden sürgü içine yerleştirilebiliyor.

Gövdenin iç kısımlarında dış kısımlarına göre daha iyi işçilik söz konusu. Sağ taraftaki manuel emniyet tertibatı sabitleme sistemi de oldukça orijinal.

Sökme işinden bahsetmişken, sürgü tutma mandalının susta pimi oldukça uzun, ama yay fazla bir direnç oluşturmuyor ve dolayısıyla sökülmüş tabancayı tekrar monte ederken sürgü tutma mandalını tekrar yerine yerleştirmek kolay oluyor. İşçiliklere tekrar geri dönersek, şarjöre de değinmemiz doğru olur: 9 mermi kapasiteli şarjör bir de yedeğiyle veriliyor. Dış sac yüzeyinin işçiliği fena sayılmaz, ama gerdel için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Bir hayli takılma ve sürtünme yaptığından mermilerin şarjöre yerleştirilmesini zorlaştırıyor. Hele yedek şarjörün yan tarafında gerdel ile şarjör yuvası arasında bulunan bir boşluk, beşinci mermiyi şarjöre yerleştirdiğinizde gerdelin ön kenarının dönmesine ve sağ taraftaki bağlantı ızgarasından dışarı çıkmasına neden oluyor ve şarjöre daha fazla mermi koymanız olanaksız hale geliyor.

NİŞANGAHLAR VE TETİK

Silahın gez ve arpacığı da “combat” tipinde tasarlanmak istenmiş ve özellikle gezin alışılagelmedik görüntüsünü bir kenara bırakırsak, nişangah düzeninin görevini gerektiği gibi yaptığını söyleyebiliriz. Arpacık yerine kırlangıç kuyruğu tipinde bağlantı sistemiyle sabitlenmiş, köşeli ve fonksiyonel. Gez ise Novak tipinde, çok kısa, ama köşeli hatlarıyla göze iyi oturuyor. Perspektif oranı iyi olduğundan gerek nişan alarak yapılan atışları, gerek içgüdüsel refleks atışları belli bir isabet hassasiyetiyle yapabiliyorsunuz, buna arpacık üzerindeki sarı nokta (dot) ile gezin iki yanındaki beyaz noktalar katkı sağlıyor. Bu iki nişan elemanı arasında, sürgünün üst kısmında ayrıca bir de ince bir şerit (bant) var ve yüzeyi anti-röfle işçilik görmüş.

Sürgünün ortadaki kısmında yüzeyi anti-röfle (ışığı yansıtmayan) işçilik görmüş sürgü şeridi mevcut.

Tek hareketli tetik mekanizması silahın “kaba” işçiliğini en fazla hisseden mekanizmalardan biri. Sadece tetik düşürme ağırlığının fazlalığından değil, çünkü neticede benzer silahlardaki ortalama içinde kalabiliyor, ama tetik hareketinin aşırı sürtünmeleri ve tutuk hareketi adeta “üç zamanlı” bir tetik mekanizmasıyla karşı karşıya olduğunuzu düşündürüyor. Tetik ön yolu (stroke) orta uzunlukta ve fazla ağır değil, dolayısıyla ikinci tetik kademesine çabuk angaje olabiliyorsunuz, ama ikinci zamana geçiş sanki bir “basamakla” ayrılmış gibi ve bu sizi yanıltıyor ve tetiğin düşme noktasına geldiğinizi zannediyorsunuz, halbuki daha mesafenin yarısındasınız! Buna rağmen atışlar sonrasında tetik geri dönüş yolunun dramatik düzeyde olduğunu söyleyemeyiz.

7434: Kırlangıç kuyruğu tipi geçmeli arpacık içgüdüsel nişan almayı kolaylaştırmak için sarı noktayla donatılmış ve gez üzerinde buna eşlik eden iki adet beyaz nokta bulunuyor.

ATIŞ TESTLERİ

Hangi silah olursa olsun, gerçek değerini en iyi atış provaları yaptıktan sonra anlarsınız. Bu yazımızdaki Norinco ise, kaba yüzey işçilikleri ve satış fiyatı ile yarattığı izlenimin aksine, atış testlerinde beklentimizin üzerinde bir performans sergiledi. Üstte açıkladığımız defosu nedeniyle yedek şarjörü bir kenara bıraktık ve ana şarjöre dokuz adet mermi bastık. Şarjörü yerine takıp sürgüyle silahı kurduk ve sürgü hareketlerini tekrarladık. Buraya kadar silahta herhangi bir sorunla karşılaşmadık. “Üç zamanlı!” tetik mekanizması sayesinde ilk üç atışta çekirdekler alakasız yerlere isabet etti. Bir an tereddüt geçirdikten sonra, tetiğe daha iyi konsantre olduk ve hedef kartonunda grupmanlar giderek daha dar bir alanda toplanmaya başladı.

7439: Yüzüğün altında tamboy icra milinin geçtiği ucu açık yay burcu görünüyor. Namlu, sürgü ve yüzük(bushing) arası toleranslar iyi ayarlanmış ve sökme işlemi için özel bir alet gerekmiyor.

Test ettiğimiz hazır mühimmat, klasik FMJ 124 grain çekirdekli (Geco, Sellier amp; Bellot) fişeklerden, bakır kaplama sivri çekirdekli Fiocchi (Top Target) mermilerle ve hatta küt uçlu 148 grain çekirdekli Fiocchi Subsonic fişeklere kadar uzandı. Hem nişan alarak yapılan atışlarda, hem de hızlı serilerde, şarjöre tek tip veya karışık olarak bastığımız mermilerde tutukluk veya kovan fıratma eyleminde yaşanan takılma sayısı sıfırda kaldı. Hatta diyebiliriz ki, bu çapın standardına göre yaklaşık 80-100 metre kadar daha düşük bir hız gerçekleştiren subsonic mermilerle bile silah hiç sorunsuz ateş etmeyi başardı.

Mermiyi elimizle namluya yerleştirip sürgüyü merminin tablası üzerine kapatmayı da denedik ve silahın yine düzgün çalıştığını gördük. Mermileri elle (manuel olarak) çıkartma işlemi de gayet akıcı şekilde gerçekleşti. Küçük de olsa yegane sorunu sürgü tutma mandalında yaşadık, zira son mermi ateşledikten sonra sürgü tutma mandalı birkaç kez otomatikman çalıştıysa da, (muhtelif mermilerle) yaptığımız diğer atışların hiç birinde çalışmadı. Bunun üzerine elle müdahale ettiğimizde sürgünün açılma evresinde derhal yerine takıldığını gördük. Bu sorun şarjörden kaynaklanıyor olabilir, zira ne sürgünün yuvası, ne de kolun bağlantıyı sağlayan uzantısı imalat kusuru içermiyor. İcra yayının sertliği de kullanılan mermilerle uyumlu (zaten çok sert olsa Subsonic mermilerle silah düzenli ateş edemezdi). Bir kez de silahın tutukluk yaptığını belirtelim. Bunun nedeni de bir önceki ateş etme eylemini takiben tetiği bıraktıktan sonra diskonnektörün (ayırıcının) tekrar eski pozisyonuna dönmeyişi oldu. Sanırız bu sorun üçlü yaprak yayın yeterli kuvveti uygulayamamasından kaynaklandı.

Sürgünün iç kısmı görülüyor; otomatik iğne emniyeti fazla önemi olmayan bir ayrıntı.

Tabancanın ateş eylemine verdiği tepkiler oldukça yumuşak, namlu şahlanması sınırlı ve tekrar nişan hattına dönüş yeterince hızlı. Gerçekten de Government modelinin bir kilodan biraz daha ağır olan “all steel” (komple çelik) yapısı ile, 9 mm çapındaki arasındaki uyum keyif verici olmuş. Zaten bu tip bir silah/kalibre kombinasyonu için silah tutkunlarından giderek daha yoğun talep gelmesi herhalde tesadüf değil. Üstelik 9×21 mm merminin maliyetleri de kendi fişeğini kendi dolduranlar için bile .45 kalibreliklere göre daha düşük (neticede kurşun ve pirince de para ödeniyor ve bunlardan ne kadar çok kullanılırsa, hesap o kadar kabarıyor!). Elbet yılda ne kadar çok mermi yakılıyorsa, edilebilecek tasarruf miktarı da o kadar artıyor. Örneğin dinamik atıcılıkla uğraşanlar için.

Bu kalibre için belirlenmiş CIP sınırlarının üzerine çıkan uzunlukta mermi kullanabilme şansına gelince (uzun mermiler için tasarlanmış bir yapıya sahip silahlar söz konusu olduğu zaman genelde bu olanağın olup olmadığını değerlendirmeye çalışıyoruz), bu silahta mümkün değil, zira hem şarjör içindeki yayın faydalı uzunluğa sınır getirmesi nedeniyle (gerçi şarjör değiştirilebilir), hem de kovan tahliye penceresinin bu silaha özel boyutlarının 30 mm’den daha uzun mermilerin tahliyesine izin vermemesi nedeniyle buna imkân yok (nitekim 31 mm uzunluğunda “dummy cartridge” mermilerle yaptığımız denemelerde, bazı mermiler dışarı atılırken fırlatma penceresinin ön kenarına sıkışıp kaldılar).

Namlu klasik Government şablonunda, alt kısmı ise gövdeye açılmış rampayı tamamlayan ve fişek girişini kolaylaştıran bir havşaya sahip.

Evet, bu silah hakkında nihai kanaatimiz ne olabilir? Şöyle söyleyelim: Dış yüzeylerdeki işçilik kalitesine nazire yaparcasına, namlu iç yüzeyindeki işçilik ile, gövde-sürgü-bushing ve namlu arasındaki toleranslar, bu silahın ateş ederken umulmadık şekilde düzgün ve hatasız çalışmasını sağladıkları gibi, isabet hassasiyeti de gayet iyi ve üstelik tetik mekanizmasında yapılacak bazı düzeltmeler sonunda daha da iyi olabilir.

Bir Government ile 9x21mm mermilerle atış yapmak gerçekten keyif verici

Çok kaba işçilikli bırakılmış bazı parçaların değiştirilmesi ve sürtünme-temas noktalarının tesviye edilerek polisajdan geçirilmesi halinde, hem nişan alarak, hem de dinamik atışlardaki performansı gayet iyi olan bir silah elde etmek mümkün olabilir. Silahın custom parçaları (uzatılmış emniyet mandalı, iri boyutlu şarjör düşürme düğmesi, vs) onunla hemen bütünleşip, kolayca çekip çevirmenizi sağlıyor. Otomatik kabza emniyetini devre dışı bırakmak gayet kolay, çift taraflı kullanılabilen manuel emniyet mandalının iki farklı pozisyonu gayet net ve aralarında yeterli mesafe var. Silahı özel aletler kullanmaya gerek kalmadan söküp takması da oldukça kolay. Dolayısıyla, bizim kanaatimizce Norico NP 29 “best seller” olabilmek için gereken özelliklere sahip bir tabanca, özellikle de içinde bulunduğumuz ekonomik kriz günlerinde. Belki bir güzellik kraliçesi değil ama, işini yapmasını biliyor ve birkaç değişiklik ile çok daha iyisini yapabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here