Site icon Tabanca ve Tüfek

GRAND POWER K100 TARGET

Slovak firmanın dinamik atıcılıktaki “Production division” için ürettiği bu versiyon güncel bir dizayna, daha iri bir şarjör düşürme düğmesine, fiber arpacık ve Elliason gez ile müsabaka tipi nişangah düzenine ve (isteğe bağlı aksesuar olarak) değiştirilebilen kabza sırtlarına sahip. Tetik mekanizması net, ama biraz fazla ağır.

Slovak firma tarafından üretilen 9×21 milimetrelik Grand Power K100 tabanca dinamik atıcılık alanında ilgi çekmeye devam ediyor ve şimdi de teknik açıdan bazı güncellemeler yapılarak daha sportif versiyonuyla karşımızda. Göze çarpan ilk ayrıntılar, silahın yeni gövdesi ile fener ve lazerli noktalayıcı takma olanağı sağlayan Military Standard özelliklere sahip Picatinny kızak.

Tetik köprüsünün ön tarafı bir önceki modele göre değiştirilmiş: Daha önce eğimli olan tetik korkuluğu şimdi önde 90 derecelik dik açıya sahip. Bu dikey yapısıyla combat tipi bir kavramaya daha yatkın diyebiliriz, zira zayıf elinizin işaret parmağı üzeri yatay tırtıklı tetik köprüsünün ön ayağına yaslanıyor.

Gövde iskeletinde önemli bir diğer değişiklik dört adet kabza sırtından oluşuyor. Ancak değiştirilebilir tipteki bu kabza sırtları paket donanımda yer almıyor ve isteğe bağlı aksesuar olarak sunuluyor. Kabza tırnağının altında yer alan delik şeklindeki yuvada bulunan pimi özel aletiyle çıkardığınızda kabza sırtlarını değiştirebiliyorsunuz. Bizim test ettiğimiz K100 modeline monte edilmiş olan kabza sırtı standart ölçülere tekabül ediyordu ve bu nedenle değiştirmeye gerek görmedik.

Bu modelde kabzanın tutuş özelliği de farklı, ama bu sadece front strap için geçerli. Nitekim kabza ön kısmına ince kanallı ve alt alta dizilmiş yatay çentikler, bunların yanlarına ise dikey nervürler yerleştirilmiş. Kabzanın diğer bölümlerinde ve yanaklarında kaydırmazlık sağlayan ve portakal kabuğu olarak adlandırılan tipte ince tırtıklı yüzeyler mevcut. Askeri tipte silahlarda artık pek kullanılmayan köstek halkasına bu modelde yer verilmemiş, çünkü artık giderek güvenlik ve silaha sahip çıkma gibi gereklilikler hem iyi bir kılıfa, hem de hazırlıklı bir kullanıcıya emanet edilmiş durumda. Bu versiyondaki kabza bir öncekine göre daha iyi kavranabiliyor ve ateş ederken silahı daha iyi kontrol edebilmeyi sağlıyor. Bu silahın bir başka özelliği tamamen çift taraflı, yani sağ ve sol elle kullanıma uygun oluşu: Nitekim her iki tarafa yerleştirilmiş çift sürgü tutma mandalı (hold open), çift şarjör düşürme butonu ve çift manuel emniyet mevcut. Bu şekilde hem solaklara arka çıkılmış, hem de müsabakalarda zayıf elini de sıkça kullananlara avantaj sağlamak istenmiş.

Tetik köprüsü bir önceki serideki modellere göre ön tarafta 90 derece dikey hale getirilmiş. Şarjör düşürme düğmesi sol tarafta ve daha iri.

Bütün kumandalar silahı kılıfından çekerken takılma olasılığını asgari düzeye indirgeme amaçlı tasarlanmış: Sürgü tutma mandalının yanal çıkıntısı gayet sınırlı tutulmuş olduğu gibi, uzun manivelalar sürgünün serbest bırakılmasını kolaylaştırıcı tipte. Şarjör düşürme düğmesi de ana tarafta daha iri boyutlu ve mantar formunda bir düğmeye sahip. Sağ taraftaki ise standart tipte. Şarjörü çıkartmak için kullanılan sistem çok ilginç: Her iki şarjör düşürme düğmesi de üzeri oyuk bir pime müdahale ediyor ve pim başparmağın uyguladığı baskı ile yerinden kaydığında şarjörü serbest bırakan bir tırnağı hareket ettiriyor. Nitekim şarjörün üst kısmındaki bağlantı deliği yanlarda değil önde bulunuyor. Ama bu mekanizmanın gerektiği gibi akıcı çalışmayan bazı aksamının polisajdan geçirilmesi gerekiyor, çünkü hareket sonrası tertibat bazen tekrar yerine dönmekte zorlanıyor.

Manuel emniyet mandalları (1911 tipi) çok küçük ve tutuş sağlayan yüzeylere de sahip değiller; mandalın üzerindeki küçük çıkıntı sayesinde buna müdahale ettiğinizde, sadece horoz kurulu iken devreye giren mekanizmalar çalıştırılmış oluyor. Zaten bu silahın ana kullanım hedefindeki dinamik atıcılığın “Production division” kategorisinde manuel emniyet tertibatının bir işe yaradığını söyleyemeyiz. Bu da güvenlik açısından vahim bir boşluk. Birçok tabancada, özellikle en yaygın tiptekilerde horoz düşürücü yok ve bunlar IPSC yönetmeliğine göre kullanıcıyı horozu elle düşürmeye (decocking) zorluyor. Bu pek zor bir işlem olmasa da, yine de bir takım riskleri beraberinde getiriyor: Nitekim sadece bu yıl, D klasmanında yarışan üç atıcının, B klasmanında yarışan bir atıcının ve bir de jandarma atış eğitmeninin silahlarının kazara ateş aldığına tanık oldum. Hatta bunlardan biri sürgünün geri dönmesiyle başparmağından yaralandı. Bazı öğrenciler gayet iyi bir silah satın aldıklarını, ama güvenlik açısından zayıf kalan yönleri olduğunu bana şahsen ilettiler. Horoz düşürücüye sahip bir versiyon bu silahın daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmesini sağlayabilir.

SÜRGÜ

Silahın sürgüsü de bazı yenilikler içeriyor. Ön tarafı şimdi incelmiyor ve namluya kadar düz uzanarak kertiklerin daha iyi kavranabilmesini sağlıyor. Kurma kertikleri ön tarafta 9 oluklu iken şimdi 5 oluklu, arka tarafta ise 9 iken 6 oluklu tasarlanmış. Oluk aralıkları daha geniş ve derin hale getirilmiş ve böylelikle hem daha iyi bir tutuş sağlanırken, hem de daha modern çizgiler elde edilmiş. Nişangah elemanları da yeni ve şimdi hızlı atış serileri gerçekleştirmek için daha uygunlar. Arpacık kırmızı optik fiberden yapılmış ve metalden sağlam bir kaidesi var. Kolayca değiştirilebiliyor. Gez ise Elliason marka ve Colt tabancaların Gold Cup serisinde kullanılanın aynısı. Yerine bir alyen vidayla raptedilmiş, lamel boyutları ve açıklığı mükemmel hesaplanmış, bu nedenle arpacığa çok uyumlu, ayrıca ışık yansımasını önleyici anti röfle yüzeye sahip. Bu nişangah düzeneği ile hedefe angajman gerçekten kolay ve içgüdüsel bir şekilde gerçekleşiyor. Ama silahta gez ayarı yapılmamış olduğundan, 25 metreden yapılan ilk atışlarda grupman sola yukarı doğru 20 santim kadar kaydı. Bu nedenle, isabet hassasiyetini arttırabilmek için ayar sırasında gezi neredeyse tamamen gömdük. Ayrıca atışlar sırasında arpacığın da hafifçe daha yüksek bir arpacıkla değiştirilmesinin iyi olacağını fark ettik.

Silahtaki bütün kumandalar, yeni modellerin tasarımında artık sürekli uygulanan tarz çerçevesinde çift taraflı kullanıma uygun. Sağ taraftaki şarjör düğmesi ise standart tipte.

Silahın parçalara ayrılması geleneksel sökmetakma sistemlerinden farklı ve Walther PPK gibi küçük Alman tabancalarındaki sistemi andırıyor. Gövdeyi sürgüden ayırmak için tetik köprüsünün ön kısmını aşağı indiriyor, sürgüyü ise geriye çekip üstten çıkarıyorsunuz. Bunların hepsini tekrar yerine monte etmek biraz daha zor, çünkü namluyu ileride tutmayı unutmadan icra yayını kuvvetli bir şekilde sıkıştırmak gerekiyor. Tetik köprüsü pimle tespit edilmemiş olsa da, yuvasından sökmek için polimer malzemenin esnekliğinden yararlanmak gerekli. Bu sert plastik malzeme aynı zamanda tetikte, manuel emniyet mandallarında ve icra yayı milinde de kullanılmış. İcra yayı mili gövdeye bağlanmış ve sürgü tutma mandalını tutan pimle bloke edilmiş durumda. Sürgünün icra yayı daha güvenilir hale getirilmek için modifiye edilmiş. Ayrıca iğnede de birtakım değişiklikler yapılmış ve en sert kapsüllerle bile ateşlemeyi garanti almak için iğne uzunluğu 3 mm arttırılmış.

AĞIR, AMA İYİ BİR TETİK MEKANİZMASI

Tek hareketli tetik sistemi kesinlikle sert ve yaptığımız ölçümde 2670 gram tetik düşürme ağırlığı tespit ettik. Bu, sportif atıcılıktan çok savunma tipi silaha uygun bir tetik ağırlığı, ama şunu da belirtmemiz lazım ki, gerçekten pürüzsüz çalıştığı, asgari tetik boşluğuna sahip olduğu ve özellikle de çok kısa mesafede yeniden kurulduğu için atışlar sırasında bu ağırlık asla kendisini hissettirmedi; nitekim saniyenin yüzde 18’lik diliminde ikili seriler gerçekleştirdik.

Çift hareketli tetik sistemi de uzun olsa bile gayet akıcı ve net çalışıyor. Bu arada tam bir revolvere yakışan türden 4170 gramlık tetik düşürme ağırlığına sahip. İşte bu noktada silahın askeri tabanca tipine olan eğilimi yine ortaya çıkıyor. Boyutları da bir hizmet tabancası olmaya uygun, ama gizli taşıma amacına tam uygun olduğu söylenemez. Boş şarjörle ağırlığı sadece 820 gram ve bu şekilde onu kılıfında uzun süreli taşımak hiç sorun değil.

Namlu çok sağlam. Ortasında sürgüye bağlantısını sağlayan halka var, alt kısmına ise helezon freze açılmış. Gövdesindeki fişek besleme rampası fişek yatağına uzanıyor. Yüzey direncinin yükseltilmesi ve korozyona karşı dayanıklı olması için Tenifer ısıl işlem görmüş.

Ateş ederken herhangi bir tutukluk belirtisi göstermedi ve gayet hızlı döngülerle ateş etti. IPSC klasmanındaki güçlü atıcılardan bazıları tarafından başarıyla kullanılıyor, ama diğer bütün hafif polimer silahlarda olduğu gibi, bundaki namlu şahlanması da standart sınırlar içinde kalmakla birlikte, yine de deneyimli kullanıcılara daha uygun olacağı kanaatini taşıyoruz.

Bununla birlikte, şunu da hatırlatalım ki, bu silahın sürgüsündeki çok sayıda frezeleriyle göze çarpan X-calibur versiyonuyla, son dinamik atış dünya şampiyonasında 17 yaşındaki bir Rus kızı, Marina Gushchina, yarışmanın favorisi olan bütün Amerikalı rakiplerini dize getirdi!

K100 modeli oldukça dengeli bir tabanca, kabzası ele iyi oturuyor, ama ikili seri atışlarda hiç sorun yaşamadan hedefe kilitli kalabilmek için bu silahla biraz daha fazla antrenman yapmak yararlı olacaktır. Test ettiğimiz tüm mühimmat kombinasyonlarıyla isabet yüzdesi yüksek oldu ve 18 metreden atışlarda grupman çapları yaklaşık 45 mm kadardı. 2000 gramı aşan bir tetik ağırlığı dikkate alındığında, çok iyi bir sonuç diyebiliriz.

Kırmızı fiber arpacık kolayca değiştirilebiliyor.

Namlu mekanik açıdan mükemmel ve döner tipte geometrik kapanma sisteminden yararlanıyor. Bunun projesini geliştiren genç mühendis Yaroslav Kuracina Slovakya’da ikinci dünya savaşından kalma tabancalar, tüfekler ve mitralyözlerin muhafaza edildiği bir çiftlikte büyümüş. Özellikle Steyr M1912 modelinin tutkunu olan genç mühendis, mükemmel bir kilit sistemine sahip olan bu tabancadan esinlenerek bir tabanca geliştirmiş. Steyr tabancada namlunun altında bir çıkıntı şeklindeki eksantrik (kam), bu tabancada derin bir kanaldan oluşuyor. Namlu, ateş ettikten sonra sürgü ile birlikte geriye gelirken gövdedeki silindirik bir pim üzerinde dönüyor. 45 derecelik dönüşünü ve yaklaşık 10 mm yollu hareketini tamamladıktan sonra, yarım ay şeklindeki sağlam ve iri çıkıntısını sürgüden kurtarıyor ve serbest kalan sürgü geriye hareket ediyor. Bu sistemde namlu ekseni daha aşağıda, ayrıca aksamdaki titreşimler daha az. Halbuki sürekli sarsıntı içindeki sürgü tutma mandallarındaki pimlerde görülen titreşimler daha fazla. Et kalınlığı da oldukça fazla olan namlu 108 mm uzunluğunda, fişek yatağı hafifçe havşalı ve gövde üzerindeki fişek besleme yatağının uzantısı şeklinde.

Diğer metal parçalarda olduğu gibi, namlu da çeliğe daha yüksek direnç kazandırmak amacıyla bir ısıl işlem olan “Tenifer Qpq” işlemine tabi tutulmuş. Bu işlemde metal 500ºC derece sıcaklığa tabi tutulduktan sonra, bu ısıya erişildiği anda azotla temas haline getiriliyor, azot çeliğin yüzeyinde bir nevi katman oluşturarak metalin yüzey sertliğini arttırıyor ve aşınma ile korozyona daha dayanıklı olmasını sağlıyor.

Elliason gez ayarlanabilen tipte ve pencere açıklığı sportif atıcılık için çok uygun. Ayrıca anti röfle yüzeye sahip.

Gövde içindeki metal iskelet de aynı işlemden geçirilmiş. Bu iskelet bünyesinde tetik grubunu, bir yandan diğer yana geçen pimi ve sürgünün kızak raylarını barındırıyor.

Sürgü krom-nikel-molibden alaşımlı çelikten imal edilmiş ve “Herstal Fabrique National” üretimi. İçinde daha önce yer alan otomatik iğne emniyetine bu modelde yer verilmemiş ve hafifleştirme amaçlı frezeleme işlemleri yapılmış. Sağ taraftaki küçük iç tırnak (kovan çıkartıcı) ve bunu iten helezon yay gayet iyi çalışıyor.

Şarjörlerin imalatçısı ise Mec-Gar. 15 mermi kapasiteli şarjör, sıkıştırınca 16 mermi de alabiliyor. Şarjörleri söktüğümüzde yayın sağlam olduğunu gördük, ama plastikten yapılmış gerdel için aynı şeyi söylemek zor. Şarjör tabanında düşürme halinde darbeleri absorbe etme amaçlı yine plastikten yapılmış sağlam bir pad var.

ATIŞ TESTLERİ

Arkadaşımız atış testleri sırasında görülüyor.

Yaptığımız atış denemelerinde sadece piyasa işi mühimmat kullandık; bunların çekirdek ağırlıkları 100 ile 148 grain arasında değişiyordu. Tabanca, açığa çıkan enerji farklarını hissettirmekle birlikte, bu fişeklerin hepsiyle sorunsuz ateş etti. Daha önce de belirttiğimiz gibi, K100 modelinin nişan düzeneği çok verimli, tek hareketli tetik sisteminde tetiğin geri dönüş ve kurulma yolu çok kısa, sportif “action” atıcılık kullanım amaçları doğrulturunda temel öneme sahip güvenilirlik, hedefe yöneltme ve angajman özellikleri çok iyi, ama askeri menşei ile bağlantılı olduğunu düşündüğümüz bazı eksiklikleri ile henüz sportif atıcılık dünyasında en üst basamaklara tırmanmak için yeterli seviyede değil. Temiz ve net çalışan tetiği silahı biraz fazla zorladığınızda yetersiz kalabiliyor. Kumanda mekanizmaları da verdiğiniz emre anında cevap verebilecek kapasitede olmalı. Ayrıca, sürgü açıkken şarjörü yuvasına hızla ittirdiğinizde, sürgü kendiliğinden kapanıyor ve yeni fişeğin yatağa sürülmüş olmasını umut ediyorsunuz. STI firması aynı silahı GP6 adıyla satıyor ve bunun daha hafif bir horozu ve daha fazla özen gösterilmiş bir tetik mekanizması var. Bu sayede bir savunma silahı kolayca bir müsabaka silahına dönüşebiliyor.

K100 modelinin plastik kutusu içinde iki şarjör, bir harbi ve bir da sadece İngilizce ve Slovakça dillerinde hazırlanmış kullanım kılavuzu yer alıyor.

Exit mobile version