Yivliler İçin Yeni Fiocchi Fişekler

Fiocchi ile Sako firmaları arasındaki işbirliği sonucu katalogdaki çeşitlilik şimdi daha zengin. Yivli av tüfeklerine yönelik metal kovanlı mühimmata ünlü Fin çekirdekleriyle donatılmış yüksek verimli altı yeni fişek dahil oldu. Basına tanıtım organizasyonu da yüksek derecede “av içerikliydi”.

Fiocchi firmasında şu aralar Kuzeyden gelen hoş rüzgârlar esiyor. Buna Finlandiya rüzgârı da diyebiliriz çünkü geçtiğimiz günlerde Finli üretici Sako ile imzalanan işbirliği anlaşması sonucunda İtalyan üreticinin yivli tüfek tipi av fişeklerinin çeşidinde belirgin bir artış olacak. Daha ayrıntılı belirtmek gerekirse .30-06, 7×64 ve 7x65R kalibrelerin ürün yelpazesi genişletildi, bir de ilaveten 9,3×62 mm çap eklendi.

ÜNLÜ MERMİLER

Birçoklarının iyi bildiği gibi, Fiocchi firması yivli tüfekler için metal kovanlı fişekler üretirken her zaman “nam yapmış” çekirdekler kullanmıştır. Bu doğrultuda tercihler genelde (atıcılıkta kullanılan fişeklerde) Hornady SST ve Sierra Matchking ile, (avcılık amaçlı fişeklerde) Game King çekirdeklere yönelmiştir. Bugün çekirdek denilince akla gelen ilk isimler olan bu markalara yine onlar kadar şöhretli başka çekirdekler ekleniyor: Finli Sako tarafından üretilen Gamehead, Hammerhead ve Super Hammerhead.

Bu önemli işbirliği anlaşmasını kutlamak için verilen davette, şirket yöneticileri basın tarafından ürünlerin “yerinde” görülmesini istemiş olacak ki, organizasyon av açısından çok zengin olan Piani di Artavaggio sıradağlarında (1.600 metre irtifada) bir av partisi şeklinde yapıldı. Bu organizasyonda kullanılan tüfekler ise yarı otomatik Benelli Argo olarak tercih edilmişti. Yeni kalibrelerden başka (9,3×62, 7×64 ve .30-06), organizasyon sırasında geleneksel Hornady SST çekirdekli .308 ve .300 Winchester magnum kalibre de test edildi. Yani toplamda beş farklı kalibre ve her kalibre için Burris Euro diamond 3-10×40 dürbün donanımlı bir tüfek vardı. Ayrıca .308 Winchester ile daha uzak mesafelerden atış testleri için bir de Burris Eliminator telemetreli Tikka T3 Lite stainless dürbün mevcuttu. Finli Sako firması ile yapılan bu işbirliği anlaşmasının konusunu toplamda altı fişek oluşturuyor: 120 grain Gamehead ve 170 grain Hammerhead çekirdekli 7×64 mm fişekler; 170 grain Hammerhead çekirdekli 7x65R mm fişekler; 286 grain Hammerhead çekirdekli 9,3×62 mm fişekler ve 180 grain Hammerhead ve Super Hammerhead çekirdekli .30-06 kalibre fişekler.

İlk test 100 metreden yatarak veya diz çökerek yapılan “dinamik” atışlar şeklinde uygulandı. Programın öğleden sonraki bölümü ise gerçek anlamda basın tanıtımına ayrılmıştı ve yine belli bir “irtifada” yapılan organizasyonun yeri, Sassi Castelli dağ otelinde Fiocchi ailesinin önemli bir ferdi olan Alp disiplini-kayak sporcusu Vico (Lodovico) Fiocchi’nin adını taşıyan atış sahasındaydı. Organizasyonda firmanın ürün müdürü Riccardo Cassin, teknik müdürü (ve ailenin temsilcisi) Costantino Fiocchi ile, satış ve pazarlama departmanı sorumlusu Marzio Maccacaro hazır bulundular.

Finli firma ile oluşturulan bu sinerji sadece çekirdek tedariki ile sınırlı kalmayacak, fişek doldurma işlemlerini de kapsayacak (nitekim ambalajların arkasında “made in Finland” ibaresi yer alıyor. Maccaro bu konuda şunları söyledi: “Kalite açısından bakıldığında da Sako markalı ürünlerle aynı kategoride olduğumuz söylenebilir. Bu da pazarın orta-üst kesimine hitap edeceğimiz anlamına geliyor”. Büyük miktarları hedef alarak kuruş hesabına dayalı ürünler üretmekle ilgilenmiyoruz; bizim temel hedefimiz piyasada ürünlerimizin her zaman yüksek kalite kavramı ile bir arada anılması”.

ÖZELLİKLERİ

Fişekleri daha derinlemesine incelediğimizde, bütün kalibrelerde üstün bir imalat kalitesi ile çok dikkat edilmiş dolum oranları göze çarpıyor. Zaten manometreli namluyla yapılan tespitler sonucu elde edilen resmi veriler (kısa süre önce güncellendiler) çekirdeklerin namlu çıkış hızı performanslarının, dünyanın en iyi markalarına ait ürünlerle eşit şartlarda ve eşit ağırlıklı çekirdeklerle aynı düzeyde olduklarını gösteriyor (bu ürünlere Sako tarafından üretilenler de dahil). Daha büyük çaplıolanlar, yani düz dipli 286 grain (18,53 gram) Hammerhead çekirdekli 9,3×62 mm fişekler 700 metre/saniye gibi bir hız performansına sahip. 7×64 mm iki fişekten biri düz dipli ve 120 grain gibi son derece hafif bir çekirdek olan Gamehead ile, diğeri ise daha ağır olan konik dipli 170 grain Hammerhead çekirdekle ile doldurulmuş. Bu fişeklerin başlangıç hızı 790 metre/saniyenin üzerine çıkıyor. Bu iki çekirdek arasındaki fark şekil ve ağırlıktan başka, yapısal bazı özelliklerden de kaynaklanıyor: Hammerhead çekirdek bonded tipi, yani gömleğe yapışık bir nüveye sahip. 7x65R mm için seçilen çekirdek de bunun tamamen aynısı olan 170 grainlik bir Hammerhead. Burada karşımıza çıkan sürpriz, etekli kovanlı mermide başlangıç hızı nominal olarak eteksiz olanla aynı, ama basınç limitleri farklı (CIP standartlarına göre transduser metoduyla 7x65R için öngörülen maksimum ortalama basınç 3.800 bar, buna karşın 7×64 mm için 4.150 bar).

Daha yaygın olan .30-06 kalibreyle üretilen iki fişeğin aynı ağırlıkta, yani 180 grain çekirdekle doldurulmuş iki versiyonu var, bunlardan biri Hammerhead çekirdekli, diğeri ise Super hammerhead. İki çekirdek de konik dipli tipte. Aralarındaki temel fark çekirdeğin şekli: Hammerhead’in çekirdeği daha tıknaz, Super hammerhead’inki daha sivriltilmiş tipte. Bu durumda bunlardan ilki orta-kısa mesafelerde maksimum enerji açığa çıkarmaya daha uygun, ikincisi ise balistik katsayısının daha iyi olması nedeniyle orta-uzun mesafeli atışlarda daha iyi hız değerleri üretmeye yatkın. Nitekim üretici firmaya göre .30-06 kalibre Hammerhead 608 metre/saniye gibi bir son hız yakalıyor, Super hammerhead ise 626 m/s kadar bir son hızı koruyabiliyor. Bu hızlara tekabül eden enerji değerleri ise sırasıyla 2.155 ve 2.285 joule.

Atış testlerinde elimizdeki farklı fişekler (7×64- 170 grain; 9,3×62 ve .30-06 Super Hammerhead) genelde istikrarlı sonuçlar ürettiler; geri tepme etkisi hiç rahatsız edici olmadı, ama 9,3 mm çapındaki tabii ki biraz daha sertti. Fiocchi firması tarafından hazırlanan atış pozisyonları, önde kum torbası destekli yere uzanmış şekilde yapılan atışlardan oluşuyordu ve günün “av” temasına uygundu. Bu arada Costantino Fiocchi’nin babası Riccardo tarafından 100 metreden 7×64 Benelli Argo ile yapılan atışlarda elde edilen grupmanlar herkesi şaşırtacak kadar iyiydi.

Günün sonunda eleştirebileceğimiz tek şey ambalajlar üzerinde mermilerle ilgili yer alan verilerin yetersiz oluşuydu. Çok genel bir bilgi şeklinde uygulanmış SP veya SPBT bonded ibareleri yerine kalitesi herkesçe bilinen Sako çekirdeklerin adı doğrudan yazılı olsa daha iyi olurdu (ama belki de patent hakları buna izin vermedi).

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here