P99 modelinin sağlamlık, rasyonellik ve kompaktlık gibi olumlu yanlarını yansıtıyor; bunlara ilaveten yeni ve daha iyi tutuş sağlayan bir kabza yüzeyi, çok kısa reset mesafesi olan tek hareketli yeni “Quick defence” tetik mekanizması var.
Polimer gövdeli tabancalar son yıllarda dünyanın en büyük silah üreticileri karşısında gerçek birer rekabet unsuru oluşturuyorlar ve giderek daha fazla performans, teknik ve ergonomi içeriğine sahip olarak üretiliyorlar. Dünya panoramasına bir baktığımızda, bunlar içinde 125 yılı aşkın bir süredir piyasada faal üretici olarak yer alan ünlü Alman firması Walther tarafından üretilen modelleri ön plana çıkarabiliriz. Bu test sırasında kullandığımız model Ppq (Police Pistol Quick defence); bir anlamda P99 modelinin geliştirilmiş versiyonunu temsil ediyor. Ppq öncelikle polis güçlerinde taktiksel ve operasyonel amaçlar doğrultusunda kullanılmak üzere tasarlanmış bir silah, ama sportif atış amacıyla kullanıldığında da maksimum keyfi garanti ediyor. Kolluk kuvvetlerinde kullanılan kısa namlulu silahlara uygulanan imalat standartları bu model için de geçerli ve sadece polimer gövdeli silahların imalatında değil, manuel emniyet tertibatından yoksun, yani gövde ve sürgü üzerinde manivela barındırmayan silahlara da uygulanıyor.
YENİLİKLER
Walther Ppq hareketli iğne sistemiyle donatılmış, karbon çelik sürgü mekanizması, cam elyafıyla takviye edilmiş polimer gövdesi ve namlu kısa geri tepmeli kapanma sistemiyle çalışan yarı otomatik bir tabanca. Çalışma sistemi için modifiye edilmiş Browning sistemi tanımlamasını yapabiliriz. Bu silahta ergonomiye özellikle dikkat edilmiş, ama “Quick defense trigger” olarak adlandırılmış olan yeni tetik mekanizması da silahın önemli artılarından biri. Modüler kabza yapısı tasarlanmış olması sayesinde backstrap üzerindeki kabza sırtlıkları large, medium ve small ebatlı üretilmiş ve atıcı bunlardan kendisine uygun olanı seçip silaha takarak kabzayı istediği ebada ayarlayabiliyor. Bir önceki P99 modeline oranla kabzanın tutuş kapasitesi de arttırılmış. Atıcının el yapısına göre en uygun çözümü tercih etmek mümkün. Kabza yüzeyine uygulanan “Hi-grip finish” polimer yüzeyin ele daha iyi yapışmasını sağlıyor.
Quick defense trigger tetik sistemi, karma hareketli (ilk atışta çift hareketli, sonrakilerde tek hareketli) tetik sistemiyle donatılmış olan bir önceki P99 modeline kıyasla ateş etme eylemini daha hızlı hale getirmeyi hedefliyor.
Safe action tipi tetik mekanizmasına sahip silahlarda genelde olanın aksine, yani tetiği çekme eyleminin iğneyi kuran son hareketi de gerçekleştirdiği sistemden farklı olarak, Ppq modelinde sürgünün geriye hareketi iğneyi kısmen değil tam kuruyor. Bu önemli fark, tetiğe sadece iğne üzerindeki tutucu dişi kurtarmak için gereken gücü tatbik ederek basmanızı sağlıyor.
Quick defense trigger bütünü halinde çok kısa tetik hareket mesafesine (stroke) sahip, yeniden kurulu olduğu noktaya dönmesi için çok kısa bir reset aralığı gerekli (2,5 mm). Tetik düşürme ağırlığı ise yaklaşık 2.400 gram. Tetik üzerinde otomatik emniyet tertibatı yer alıyor; bu sistem küçük merkezi bir maniveladan oluşuyor ve bu manivela tetiğe basıldığında devreden çıkıyor. Tetik üzerinde kaydırmazlık sağlayıcı dikey kanallar mevcut. Otomatik tetik emniyetinden başka, silahta otomatik iğne emniyeti de var ve silah kazara yere düşerse ateş almasını önlüyor. Yuvarlak hatlara sahip kabzanın yüzeyi alt tarafta yüksek tutuş sağlayan texture kaplı, üst bölümünde başparmak ile işaret parmağına denk düşen bölgelerinde ise düz yüzeyli. Ayrıca şarjör düşürme düğmesine kolay erişim sağlanması için bu noktaya hafif bir havşa açılmış. Walther üretimi polimer tabancaların bir özelliği de şarjör düşürme düğmesinin bulunmayışı ve bunun yerine tetik korkuluğunun çizgilerini izleyen ve bununla birleşen çift taraflı kullanılabilen bir manivela olması. Sürgü tutma mandalı da çift taraflı kullanılan tipte. Her iki mandalın üzerinde kaymazlık sağlayan freze işi kanallar var. Tetik korkuluğu köşeli hatlara sahip, combat tipi ve ön kısmına freze ile altı adet yatay çizgi açılmış. Bunlar çift elle kavrama halinde zayıf elin işaret parmağının oturması ve ateş eylemi sırasında tutuşu kolaylaştırmak için.
Gövdenin son bölümünde polis güçlerinde kullanılan tabancalarda görülen bir must var: Mil-std 1913 tipi Picatinny kızak sayesinde yine law enforcement türü operasyonel kullanım amaçlarına yönelik aydınlatma ve lazer noktalama sistemleri monte edilebiliyor.
Tetiğin hemen üzerinde silahı sökme butonu mevcut ve iğne kurulu değilken buna basıldığı zaman sürgü- namlu grubunun yuvasından kurtulup gövdeden ayrılması sağlanıyor.
Silahın bileşenleri arasında 9×21 kalibre 15 fişek kapasiteli Mec-gar üretimi şarjörü, “saplama” tipi icra yayını, bunun kılavuzunu ve namluyu görüyoruz. Namlu 102 mm uzunluğunda ve içinde sağa kıvrımlı altı adet yiv mevcut. Namlunun dış profili silindirik, yüzey işçiliği ise black.
Silahın en yeni tarafı Quick defense olarak adlandırılan tetik mekanizması. P99 modelinde kullanılan çift ve tek hareketli karma tetik sisteminin yerini almış. Aslında çok kısa reset mesafeli bir Tek Hareketli tetik sistemi.
Gövdenin ön tarafında sürgü kızaklarını oluşturan çelik elemanlar ile namlu kubuzunu aşağı indiren ve sürgüyü kurtaran tırnak bulunuyor.
Silahtaki ana şablon modifiye (değiştirilmiş) Browning sistemi. Kubuzun köşeli üst ucu sürgüdeki kovan atma penceresine dayanıyor, alttaki eğimli yüzey ateş sonrası geriye kısa bir hareket gerçekleştirip sürgüyü serbest bırakıyor.
İcra yayı kılavuz milin üzerinde çalışıyor ve helezonları yassı tipte.
Sürgünün iç kısmında iğnenin dişi ve otomatik iğne emniyeti görülüyor.
Gövdenin arka tarafında sürgüye ait bir çift kılavuz ray daha var, ayrıca tetik grubu da burada.
Tenifer yüzey işçiliğine tabi tutulmuş sürgü frezeyle açılmış geniş ve derin kurma kanallarıyla donatılmış, bunların derinliği üst ve alt uçlara gidildikçe azalıyor. Sürgünün hem ön hem de arka tarafındaki çentikler ise bu tabancanın P99 modeline kıyasla estetiğini önemli ölçüde değiştiriyorlar. Sol tarafta Ppq ve Walther logolarını görüyoruz. Walther logosu öndeki kurma çentikleri içine yerleştirilmiş. Operasyonlarda sıkça sorun yaratan sivri köşelerden arındırılmış daha düz ve küt köşeli bir profile sahip olabilmesi için sürgünün üst tarafı yuvarlak hatlar içerecek şekilde dizayn edilmiş. Kovan atma penceresi boyutları iyi hesaplanmış, uzun harici kovan çıkartma tırnağı fişek yatağa sürüldüğünde bir parça dışa taşıyor ve kırmızı renkli bölümü görünür hale getiriyor. P99 serisi diğer modellerde olanın aksine, iğne kurulu iken iğnenin kuyruğu dışarı çıkmıyor, yani “hazır” işareti vermiyor. Nitekim arka kısımdaki küçük plakadaki yuvarlak oyuk kör. Nişan organları kırlangıç kuyruğu tipi bağlantı ile sabitlenmişler ve değiştirilebiliyorlar. Gez ve arpacığın üst bölümünde farklı modelleri ve boyları ayırt etmekte kullanılan rakamlar var. Polis stilini mükemmelen yansıttıkları için hem gez hem de arpacık “iki artı bir” tipi beyaz floresan noktalarla donatılmışlar, yani gez üzerinde iki adet, arpacık üzerinde de bir adet nokta bulunuyor. Her iki nişan organı fazla yüksek değil ve kenarları kütleştirilmiş. Silahın tamamında iyi bir malzeme işçiliği ve çok iyi bir montaj kalitesi olduğu hemen göze çarpıyor. Bizim denediğimiz Ppq 9×21 kalibreliydi ama .40 Samp;W kalibreli versiyonu da mevcut.
TEST ATIŞLARIMIZ
Kabzanın tutuş kapasitesinin iyileştirilmiş olduğu daha ilk temasta kendini fark ettiriyor ve birkaç dakikalık dry fire atışlarında dahi sağlanan isabetlerle bu fark hemen kendini gösteriyor. İtalyan Mec-gar firmasının ürettiği şarjörleri kullanan tabancanın donanımında iki adet şarjör ve bir de doldurma işlemini kolaylaştıran aparat veriliyor.
Silahın ateş eylemine verdiği reaksiyon çok iyi ve fazla silkelenme yok. Nişan hattının çok iiy olması ve gez ile arpacık üzerindeki beyaz referans noktaları nişan almayı kolaylaştırıyorlar ve bunlar floresanlı olduklarından hava kararmaya başlar başlamaz parlak hale geliyorlar.
Sürgünün kurma işleminde kullanılan frezeyle açılmış çentikleri derin ve iyi kavrama sağlayan tipte. İcra yayı ve icra yayı kılavuzunun plastik saplaması kurma işlemine belli bir direnç gösteriyorlar, bu nedenle ben de silahı kurarken ters tutuyorum ve başparmağımı sol tarafa, diğer dört parmağımı da sağ tarafa dayıyorum. Bu kurma tekniğini özellikle manuel emniyeti olmayan ve örneğin Glock ya da Caracal gibi geniş sürgü yüzeyine sahip silahlarda deniyorum. Ppq modelinin düşük profilli gezi hızlı kurma işlemleri sırasında en ufak sürtünme problemi yaratmıyor.
Ppq modelindeki gerçek yeniliği temsil eden ise “Quick defence trigger” tetik mekanizması. Toplam stroke 9 mm ve buna ön tetik boşluğu da dahil. Bir atışla diğeri arasındaki kurulma mesafesi, yani yeniden hazır duruma geçme aralığı (reset) ise sadece 2,5 milimetre.
Test atışlarımız sırasında silah hiç tereddüt göstermeden ve boş kovanları mükemmel fırlatarak ateş etti, kullandığımız fişeklerin tipi ve markasına bakılmaksızın kovandaki iğne darbeleri merkezi ve yeterince şiddetliydi. Gez ve arpacık arasındaki oran iyi hesaplanmış. Bizim test ettiğimiz modelde gez 2 numara, arpacık ise 4 numara ile işaretlenmişti. Nitekim silahın standart donanımında 2 numara gez var, isteğe bağlı aksesuar olarak da 1 numara gez veriliyor.
Bu gezin tırnakları arasındaki boşluk daha dar (1 numarada iç genişlik 3,8 mm, 2 numara gezde ise 4,6 mm).
Sürgü kenarları, hem silahı çekerken elbise veya kılıfa takılmasın, hem de ele zarar vermeden hızlı kurulabilsin diye kütleştirilmiş. Resimde fener veya optik sistemler takmak için dust cover üzerine yerleştirilmiş kızak da görülüyor.
Kabzanın altta kalan yarısı çok iyi tutuş sağlayan, ama biraz arabesk kaçmış bir texture ile kaplı. Aynı pürüzlü doku kabza sırtlarında da mevcut.
Test atışları sırasında hem nişan alarak seri atışlar gerçekleştirdim, hem de insiyaki hızlı seriler halinde ateş ettim ve dört farklı tipte piyasa işi fişek kullandım: 123 grain bakır kaplama mermili Fiocchi Classic, 100 grain mermili Black mamba, 124 grain bakır kaplama mermili Geco ve 124 grain zırhlı mermili Rws. Silahın çalışma döngüsünü test etmek için bu fişekleri hem teker teker, hem de karışık şekilde doldurarak ateş ettim ve hiç sorun yaşamadım. 10 metre mesafeden yaptığım atışlarda hep olumlu sonuç aldım.
Şarjör düşürme mandalını çalıştırmak için biraz antrenman yapmak gerekiyor, ama biraz alıştıktan sonra şarjör değiştirme işlemini gayet rahat ve hızlı yapabiliyorsunuz. Şarjör değiştirirken üç farklı teknik kullandım: Birinde şarjör düşürme mandalına kuvvetli elimin işaret parmağı ile müdahale ettim, sonra orta parmağımı, en sonunda da başparmağımı kullandım. Kuvvetli elin orta parmağını kullanmayı pek pratik olmadığı için devre dışı bıraktım ve silahın kullanım kılavuzunda da gösterilen metodu tatbik ederek işaret parmağımı kullanarak iyi netice aldım. Buradaki tek zorluk, işaret parmağınızla müdahale ederken tetik bölgesine fazla yaklaşıyorsunuz ve stres altında parmağı tetik köprüsü içine sokma riski ortaya çıkabilir.
Kuvvetli elin başparmağıyla şarjör mandalına müdahale ettiğinizde kabza sırtında değişiklik yapmanız ve mandal yönünde birkaç santim mesafe kazanmanız gerekiyor. Bana göre fazla komplike olmayan bu hareket kuvvetli elin mandala uzanmasını sağlamak için yana doğru kaydırılmasını gerektiriyor.
Hızlı atış serilerinde de silah dengeli bir davranış sergiledi ve kabzadaki tırtıklı yüzeylerle önde front strap üzerindeki parmakların oturduğu oyuklar sayesinde sağlanan güçlü kavrama buna yardımcı oldu.
Silahı sökme işlemi çok basit. Paket donanımda yedek şarjör (15 fişek kapasiteli) ve doldurma aparatı var.
Silah ambalajından çıktığında üzerinde “M” (medium) kabza sırtı var. Yedek verilen kabza sırtları ise “L” (large – kalınlığı 12,40 mm) ve “XL” (extralarge – kalınlığı 15,70 mm). Gerekli görüldüğünde bunları 4 milimlik bir pim tornavidası ile değiştirmek mümkün. Farklı kabza sırtları doğal olarak tetik erişim mesafesini (trigger reach) değiştiriyor. “M” beden kabza sırtı takılıyken bu mesafe tetşk emniyet devre dışıyken 63 mm.
Tabancanın olağan söküm işlemleri basit: İğneyi istirahat pozisyonuna getirdikten sonra gövde üzerinde bulunan iki düğmeyi aşağı doğru bastırıyorsunuz ve sürgüyü ileri doğru çekip çıkarıyorsunuz. Montaj aşamasında ise, hareket alanı sonuna geldiğinizde, arkadaki kızaklarla örtüşmesi için sürgüyü hafifçe aşağı indirmeye dikkat etmek gerekiyor. Ppq balistik özellikleri güçlü bir silah, malzeme ve işçilik kalitesi de çok iyi. Tetik sistemi çok iyi performans verdi diyebiliriz. Ön tetik boşluğu da taktik kullanım amacına uygun. Tetik hareketinde en ufak sürtünme ve pürüz mevcut değil, lamel tipi emniyet tertibatı tetiğe müdahalede sorun çıkarmıyor. Atış denemeleri sırasında tetik mekanizması en iyi performansı Fiocchi Black mamba fişekler ve zırhlı mermiyle teçhiz edilmiş Rws fişeklerle verdi. Sürgü tutma mandalının şarjör değiştirme işlemleri sırasında aşağı indirilirken biraz sert olduğunu belirtelim, ama buna alternatif olarak sürgüye müdahale ederek bunu kapatma olanağı var.
Nişan organları kırlangıç kuyruğu tipi bağlantılı ve farklı yükseklik ya da kalınlıkta olan başkalarıyla değiştirilmeleri mümkün. Bu nedenle üzerlerinde ebatlarını bildiren numaralar mevcut.
Ppq kişisel savunma-mesken savunması gibi amaçlar için çok uygun bir silah, action kategorisi sportif atışlarda veya diğer atıcılık türlerinde de kullanılabilir. Plastik bir çanta içinde satılıyor, içinde altı dilde yazılmış bir kullanım kılavuzu, 15 fişek kapasiteli iki şarjör, iki kabza sırtı ve bir şarjör doldurma aparatı mevcut. Silahın sicil numarası hem namlu, hem sürgü, hem de gövde üzerine kazınmış.
Ppq modelinin taktik kullanıma yönelik iki başka versiyonu daha var: Tactical Navy ve Tactical Navy sdç Hali hazırda ithalatçı firma Bignami Ppq modelinin sadece 9×21 “temel” versiyonunu ithal ediyor.