Site icon Tabanca ve Tüfek

.40 SW Çaplı Sphinx 3000 Competition Standart Hicap

İsviçre malı modüler tabancanın “IPSC Standart Division” kategorisi için üretilmiş versiyonu. Gelecekten çizgiler yansıtan bir kabza yüzeyi, alüminyum slim kabza yanakları ve eteği, uzun gövde, Tek Hareketli tetik sistemi, ayarlanabilir tetik ve çekme mesafesi. Fiyatı el yakıyor, ama yüzey işçiliği, güvenilirliği ve isabet hassasiyeti bunu son kuruşuna kadar hak ediyor

.40 Samp;W çapındaki Sphinx 3000 Competition standart hi-cap (yüksek kapasiteli) modeli, Dinamik Atıcılık “Standart” müsabaka kategorisinde kazanma şansını yükseltmek için optimize edilmiş bir tabanca. Genel düzeniyle bir CZ türevi olduğu anlaşılıyor, ama ondan mekanik ve ergonomik üstünlüğüyle ayrılıyor. Bu tabanca, fişek uzunluğu (OAL, overall lenght) ulusal standartların öngördüğü maksimum uzunluktan daha fazla olan .40 Samp;W mühimmat kullanımına izin veriyor. Bu şekilde uzun ve ağır çekirdek koyulmuş birincil faktörü amaçlayan mühimmatla ateş etmek ve aynı zamanda barut yatağına basınç düzeyini kontrol altında tutabilecek yeterli bir hacim bırakmak mümkün oluyor.

Silahın imalatına büyük özen gösterilmiş olması isabet hassasiyeti ve uzun ömürlülüğünün bir garantisi. Satış sırasında paket donanımda yer alan aksesuarlar içinde bir adet cordura kumaştan askılı çanta, yedek şarjör, garanti belgesi ve 3000 serisi modellere ait kullanım kılavuzu yer alıyor. Bizim test ettiğimiz Sphinx bu seriden ve sadece mekanik düzeni farklı. Ayrıca paket donanımda fabrikanın test sırasında kullandığı grupmanlı hedef kağıtları da var. Atışlar 25 metreden, Ransom dayanma tezgahı destekli olarak ve 11,66 gram çekirdekli Remington fişeklerle gerçekleştirilmiş. Temizlik seti içi oyuk kabzaya yerleştirilmiş ve biri fosforlu bronzdan biri de kıl fırçadan yapılmış iki adet harbi, temizlik aparatı ve ek çubuğundan oluşuyor.

Test atışları sırasında silah güvenilir ve isabet oranı yüksek olduğunu kanıtladı. Ağır olması, namlu ekseninin düşük oluşu ve ağırlık merkezinin hafif öne kaydırılması nedeniyle kontrol edilebilirliği yüksek. Ergonomi ise mükemmel.

NASIL YAPILMIŞ

Sphinx 3000 Competition standart hicap çelikten yapılmış, Modifiye Colt-Browning (Petter) sistemiyle çalışan namlu kısa geri tepmeli geometrik kapanma mekanizmalı, sadece Tek Hareketli tetik sistemiyle devinimini gerçekleştiren iğne ve dıştan horozla donatılmış yarı otomatik bir tabanca. Sağlam ve özenli işçiliğe sahip şarjörler münavebeli (dönüşümlü) şekilde tek fişek sunumlu tipte. Arka iç kısımlarında çıkartılabilir tipte bir pul mevcut. Gerdel yayının tabanına raptedilmiş alüminyum bir parça fişek kapasitesini 15 adetle sınırlıyor. Şarjörlerin her iki yanında dikey nervürler ve iki adet delik mevcut. Tabanlık, plastikten yapılmış. Modüler gövdenin üst kısmında bulunan çerçeveye (upper frame) üç adet Torx vida ile kabza sabitlenmiş. Kabza geniş tetik korkuluğu ile bütünleşik, korkuluğun ön alt kısmında ileri uzayan sivrilmiş bir uç var. Şarjör tablası ise hafif alaşımlı metalden imal edilmiş olup, şarjörün hızlı yerleştirilmesini kolaylaştırıyor. Silah yüksek fişek kapasiteli olsa da, kabza boyutları eli küçük atıcılara sorun yaratmıyor, çünkü alüminyum kabza, oldukça ince. Kabza ön yüzeyi üzerindeki dikey uzantılı kanallar ve parmak yuvalarına, arka yüzey üzerindeki dikey kanalları da eklediğinizde, silaha mükemmel kaymazlık kazandırılmış bir tutuş özelliği sağlanmış olduğunu görüyorsunuz. Kabza yanaklarının tırtıklı yüzeyleri de tutuşa katkı sağlıyor.

Sürgü iskeletin içinde gidip geliyor. Uzun gövde modüler tipte ve paslanmaz çelikten yapılmış. Kabza üç Torx vida ile iskeletin üst kısmına sabitlenmiş. Fotoğrafta görülen öndeki vida tetik korkuluğunu tutuyor.

Namlunun aşağıda konumlandırılmış olması da namlu şahlanmasını sınırlı tutan bir etken. Sürgü gövde içerisinde ileri geri hareket ediyor, yani aynen CZ tarzında bir sürgü sistemi mevcut. Sürgü kılavuzları gövdede boylu boyunca uzanıyor, uzun tipteki gövde ise tabancanın ağırlık merkezini öne doğru çektiği gibi, ağırlığını da yükseltiyor: Nitekim silah boş şarjörle 1.500 gram gelirken, sadece gövdenin ağırlığı 760 gram. Ön gövde üzerinde yardımcı nişan düzenekleri monte edebilmek amacıyla açılmış kılavuzlar mevcut. Paslanmaz çelik gövdenin saten işçilikli yüzeyi siyah sürgü ve diğer bileşenlerle hoş bir kontrast oluşturuyor. Siyah bileşenler içinde nişangahlar, ince kanallar açılmış ibiğe sahip horoz, yine aynı şekilde kanallı yüzeye ve bir hayli dışa çıkıntılı yapıya sahip şarjör kilit düğmesi, aynı tipte kanalı yüzeyi bulunan ve çift taraflı kullanılabilen manuel emniyet mandalı, çift çubuklu karakteristik tetik, sürgü tutma mandalı ve mavi kabzaları sabitleyen Torx vidalar. Düz gövde yapısına sahip tetiğin kenarları kütleştirilmiş, parmak tetiğe tutarlı şekilde müdahale edebiliyor. Tetiğin tepe noktasında öne bakan kısımda yer alan küçük altıgen pim ile tetik mesafe ayarı yapılıyor. Tetiği hareket alanının en gerisine dayadığınızda bu pim görünür hale geliyor. Tetik stop ayarı da tetik üzerinde üst çerçeveye yakın noktada bulunan görünür durumdaki diğer küçük altıgen pimle yapılıyor. Tetiği yerine döndüren tel tipi bir yay var, aynı tipte diğer bir yay ise sürgü tutma mandalının yatay pimini yuvasında sabitlemeye yarıyor.

Kırlangıç kuyruğu tipi geçmeli alçak tipte mikrometrik gez klikli olarak yükseklik ve sağ-sol ayarı yapılabiliyor. Gez lameli köşeleri kütleştirilmiş ve anti röfle işçilik görmüş. Ara açıklık arpacığa göre oldukça geniş.

Sürgünün mat yüzeyi bunun hem iç hem dış kısımlarındaki işçiliğin yüksek kalitesini daha iyi fark etmenizi sağlıyor. Gövdedeki işçilik kalitesi ise zaten ilk dokunuşta anlaşılıyor. İcra mil kızağının, kılavuz raylarındaki birleşim kalitesi mükemmel. Birleşim noktalarında hiç boşluk olmamasına rağmen mükemmel bir akıcılıkla hareket eden sürgü ile namlunun birleşimi de son derece hassas gerçekleştirilmiş. Sağlam sürgünün arkada yedi adet geniş kilit tırnağı bulunuyor. Bunlar hafifçe eğimli ve son derece tutucu bir yapıda tasarlanmışlar. Öndeki yedi adet kilitleme tırnağının dizaynı da aynı. Kovan fırlatma penceresi geniş ve kovanın çıkışını kolaylaştıran kütleştirilmiş bordürlere sahip. Dış kovan çıkartıcı tırnak (ekstraktör) sürgü rayına bağlı ve kovanla temas eden yüzeyi oldukça geniş. Sürgü üzerinde damga ve yazılar bulunmuyor, aynen namluda da sicil numarası yok, çünkü bu numaranın ön gövdenin altına kazınmış olduğunu gördük. Gövdenin sol tarafında ise üreticinin adı ve made in Switzerland yazısı yer alıyor. Karşı tarafa damgalanmış olan Sphinx logosu ise o kadar net ve temiz işçilikli ki, silahın imalat kalitesi hakkında fikir veriyor.

Kutu şeklinde kaideli arpacık da kırlangıç tipi geçmeli, yuvasına bir pimle raptedilmiş. Köşeli yapısı nişan almayı hızlandırıyor, fiber optik silindiri de hızlı atışlarda yararlı bir eleman.

Paslanmaz çelikten yapılmış 120 mm uzunluğundaki namlu yarı-çok köşeli (semipoligonal) yivlere sahip ve içine sağa kıvrımlı 6 adet yiv açılmış. Atım yatağı köşeli yapıda ve geometrik kilitlenme sistemi gereği kovan atma penceresinin içinde bulunuyor. Atım yatağının tepe noktasında ise besleme rampası var ve yüzeyi özenle cilalanmış. Atım yatağının bordürü de boylu boyunca kütleştirilmiş. Burada aynı zamanda sürgü tutma mandalının yatay piminin geçtiği kıvrımlı pist var. Ateş etme eylemini hemen izleyen anda bu pistle pimin teması bloğun aşağı inmesini ve namlunun sürgüden kurtulmasını sağlıyor. Bu durumda namlu, ağzı yukarı eğimli bir şekilde kilitleniyor. Sürgü mili (tıkaç) ise geriye doğru olan hareketini sürdürürken kovanı yatağından çıkararak fırlatıp atıyor ve horozu kuruyor. İcra yayının açılması sürgüyü ileri itiyor ve o aşamada sürgü şarjörden yeni fişeği alarak bunu fişek yatağına sürüyor ve namluyu tekrar ilerideki pozisyonuna götürerek kilitlenme (kapanma) işlemini yeniden gerçekleştiriyor. İcra yayının direnci yüksek, ama en güçlü fişeklerle şarjör tam dolu olarak rahat pozisyonda ateş ettiğimizde dahi çalışma sisteminde en ufak sorunla karşılaşmadık.

Düz tipte tetiğin kenarları kütleştirilmiş, dokunduğunuzda keyif veriyor. Ortasındaki açıklığın üst kısmında buluna altıgen kafalı pim ile tetik boşluğu ayarı yapılıyor. Tetiğin tepe noktasında gövdenin gizlediği altıgen kafalı bir pim daha var ve bu da tetik mesafe ayarı için. Tetik köprüsü oldukça geniş.

İcra yay milinin merkezi bölümü daha dar. Çift taraflı manuel emniyetin soldaki mandalı başparmağa dayanak oluşturmak için çok geniş tasarlanmış. Emniyet mandalı sadece horoz kuruluyken devreye alınabiliyor ve horozda ise ikinci kademe çentiği mevcut. İğne kilit emniyeti ise öngörülmemiş.

Yüksek şarjör kapasitesine rağmen inceliği nedeniyle kabza eli küçük olan kullanıcılara da uygun. OAL değeri yönetmelikte belirtilenden yüksek olan fişekler de kullanılabiliyor. Siyah kumandalar saten inox gövdeyle hoş bir kontrast oluşturuyor.

NİŞAN DÜZENEKLERİ VE TETİK SİSTEMİ

Üst kısmında Sphinx logosu bulunan sağlam yapılı gez, kırlangıç kuyruğu tipi geçme sistemiyle yerine raptedilmiş, fazla yüksek değil ve klikli ayar butonuyla hem yükseklik hem de sağ-sol ayarı yapılabiliyor. Gez lamelinin köşeleri sürgüyü çekip bırakırken kullanıcının eline zarar vermemesi için kütleştirilmiş. Üzerinde renkli referanslar bulunmuyor, ama anti röfle yüzeye sahip. Gezin nişan aralığı arpacığa oranla yeterince geniş. Arpacık dikdörtgen şeklinde bir parçadan oluşuyor, yüksek ve ince yapıda. Sivri köşelere sahip olması hizalama hassasiyetine de geze hızlı oturtulmasına da yardımcı oluyor. Arpacık da yerine kırlangıç tipi bağlantıyla uzunlamasına bir yuvaya geçerek takılmış ve altıgen bir pimle sabitlenmiş. Hızlı atışlarda görüşü kolaylaştırmak amacıyla içine kırmızı renkte fiber optik bir silindirik çubuk yerleştirilmiş. Uzun gövdenin ön tarafının üzerine frezeyle açılmış kılavuz kızaklar sayesinde silaha yardımcı nişan düzenekleri monte edilebiliyor.

Tek hareketli tetik sistemi ise çift kademeli. Ayarlanabilir tipteki tetik ön yolu net ve pürüzsüz. İkinci kademe angajmanı da net, oldukça uzun ve istenmeyen sürtünmelerden tamamıyla muaf. Tabancanın tetik düşürme ağırlığı fabrika açıklamasına göre 1.500 gramdan biraz fazla. Tetik boşluğu ayarı tetikten daha da iyi verim almayı sağlayabilir ama, biz fabrika ayarıyla bile hiç zorluk yaşamadık.

TEST ATIŞLARIMIZ

Deneme atışlarını yapmak için 8,75 gramlık truncated cone (kesik konik) zırhlı çekirdekle donatılmış Fiocchi Black Mamba fişekler kullandık. Kendi doldurduğumuz mühimmatta ise Fiocchi kovanlar, CSI small pistol kapsüller kullanmayı tercih ettik, mermi olarak da 11,06 gramlık Fiocchi FMJTC çekirdekler, 11,66 gramlık alaşımlı metalden Custom perfomance bullet FPBB çekirdekler ve 12,96 gramlık RNBB çekirdekler yükledik. 11,02 gramlık Fiocchi FMJTC çekirdekli fişeklere 0,39 gram Sipe N barut koyduk, 11,66 gramlık FPBB truncated cone çekirdekli olan fişeklere ise aynı baruttan 0,29 gramlık koymayı uygun gördük. Major faktörlü mühimmatla silahın verimini test etmek için, 11,66 gram ağırlıkta ve uzun tipte “Custom Performance Bullets(Özel Performans Mermileri)” çekirdek donanımlı fişeklere ise Vihtavuori N320 baruttan 0,28 gram koyduk. Bu mühimmatta maksimum fişek boyu 30,5 mm oldu, zira Sphinx modelinin gövdesi, şarjörü ve çekirdek boşluklu namlusu .40 Samp;W normal yarı otomatikler için öngörülen 28,6 mm standart “OAL(Toplam Uzunluk)” değerinden daha uzun fişeklerin kullanılmasına olanak sağlıyorlar. Doldurduğumuz diğer fişekler ise bu standart değere riayet ederek hazırlandılar, dolayısıyla gerek sportif gerek genel tipte .40 Samp;W çaplı normal yarı otomatiklerle kullanılmaları mümkün.

Namlu uzunluğu 120 mm ve sağa kıvrımlı 6 adet yarı poligonal yiv donanımlı. Atım yatağının çıkıntısından itibaren besleme rampası ile sürgü tutma mandalının yatay pimine müdahale edip ateş etme sonrası bloğu aşağı indiren pist var (Petter sistemi).

Silah atışlar sırasında kusursuz çalıştı, farklı mühimmatın hepsi akıcı şekilde yatağa sürüldü ve sorun çıkarmadan ateş edildi. Kovan çıkartma ve fırlatma işlemleri de da son derece düzenliydi. Nispeten daha güçlü olan fişeklerle silah kovanları tereddütsüz fırlatırken, daha zayıf olanlarla da şarjör dolu durumda ve rahat pozisyonda ateş ederken en küçük sorun yaşanmadı. Boş kovanları incelediğimizde iğne izlerinin derin ve merkezi olduğunu gördük, is ve deformasyonlar sınırlıydı. Black Mamba fişekler iyi performans ortaya koydular ve 8,75 gramlık hafif mermi çekirdeğini ortalama 396 metre/saniye hız, 70 kgm enerjiyle hedefe fırlattılar. Fiocchi FMJTC 11,02 gramlık zırhlı mermi ile doldurduğumuz fişek 55 kgm enerji (ve 313 m/saniye hız) üretti. Alaşımlı metalden kesik konik tipte 11,66 gramlık “Custom performance bullets” FPBB mermi çekirdeği 258 metre7saniye hızla yolculuk yaparken, 39 kgm değerinde kinetik enerji açığa çıkardı. 12,96 gram ağırlığındaki küt burunlu Custom performance bullets” RNBB mermi çekirdeği ise diğerinden saniyede bir metre daha yavaştı ve 257 m/s hız yaparken 43 kgm enerji ile 168,6 değerinde power factor yani “güç çarpanı” (Pf) üretti.

Sürgünün içini incelediğinizde işçilik kalitesinin çok yüksek olduğunu fark ediyorsunuz. Aletlerin bıraktığı izler neredeyse yok gibi.

Test atışlarının süresinin kısa olması nedeniyle 0,28 gramlık Vihtavuori N320 barut dozu ve 12,96 gram RNBB çekirdek koyarak doldurduğumuz mühimmata kademeli doz artışları uygulama şansımız olmadı, ama yine de bu doz Major factor için gerekli olan 170 Power factor değeri elde etmek için yeterli oldu. Sphinx modelinin ağırlığı geri tepme enerjisinin önemli ölçüde sınırlı kalmasına katkı sağladı. Aynı çaptaki savunma tipi silahlarda ve özellikle polimer gövdeli olan hafif tabancalarda sıkça rastladığımız sert reaksiyonlar doğal olarak bunda görülmedi. Matematiksel veriler, 70 kgm enerji üreten güçlü Black Mamba fişeklerle bile, Sphinx’in geri tepme enerjisinin örneğin 8,04 gramlık alaşımlı çekirdek ve 0,39 gram Sipe N barutla doldurulmuş 9×21 fişeklerle ateş eden kompakt bir Glock 19 modelinin ürettiği 5,9 joule enerjiden daha az olduğunu ortaya koyuyor. Halbuki üstte belirttiğimiz kombinasyon Glock 19’da 36 kgm kinetik enerji (ve 299 m/s hız) üretiyor, bu da Black Mamba .40 Samp;W fişeklerin Sphinx ile açığa çıkardıkları kinetik enerjinin aşağı yukarı yarısına tekabül ediyor. Hele 19 modelinin .40 Samp;W çaplı karşı versiyonu olan Glock 23 Gen4 modelinin geri tepme enerjisinden hiç bahsetmeyelim (bkz. Armi e Tiro Haziran 2011 sayısı): Bu tabanca 11,66 gramlık kesik konik bakır kaplama TCPP mermi çekirdekleriyle doldurulmuş Fiocchi fişeklerle tam 12,3 joule değerinde bir geri tepme enerjisi açığa çıkarmıştı.

Gövdenin uzun olması ağırlık merkezinin öne kaydırılmasına izin vermiş. Ön gövde üzerinde yardımcı nişan düzenekleri monte etme amaçlı kılavuz kızaklar mevcut.

Sphinx ile isabet hassasiyeti testlerini 25 metre mesafeden yavaş ve nişan alarak yapılan atışlarla gerçekleştirdik. Bu atış mesafesi kullanılan mühimmattaki verimlilik farklarını grupman çapı ve merminin hedefteki isabet noktalarında meydana gelen değişiklikler açısından ortaya koymaya uygun bir mesafe. Atışları çift elle desteksiz olarak yaptık. En iyi grupmanları 11,66 gramlık “Custom performance bullets” FPBB mermi çekirdeğiyle doldurduğumuz fişeklerle elde ettik diyebiliriz. Fabrikasyon fişeklerle, yani 11,66 gramlık çekirdeğe sahip Remington mühimmat kullanarak yaptığımız atışlardaki grupmanlar da bunlara yakın çaptaydı, ancak bu mühimmatla yaptığımız atışları Ransom rest destekli gerçekleştirdiğimizi belirtelim. Bu da Competition Standard hi-cap modelinin gerçekten farklı mühimmata son derece uyumlu bir silah olduğunu gösteriyor. 11,06 gramlık zırhlı çekirdekli Fiocchi fişeklerle de iyi grupmanlar yakaladık, ama isabet noktaları merkezden biraz daha uzaktaydı. Alaşımlı 12,96 gram RNBB küt burun mermi çekirdeği de iyi sonuç verdi diyebiliriz. Müsabaka için değil pratik kullanım amaçlı üretilen hızlı ve güçlü Black Mamba’larla yakalanan isabet oranı da kabul edilebilir sınırlar içinde kaldı. Mermilerin kullanılan mühimmat tipine göre hedefteki isabet noktaları arasındaki değişimi de sınırlı kaldı. Hızlı seriler Sphinx’in müsabaka ruhunu ve “yarışçı” kişiliğini ortaya koyuyor, çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi silahın ağırlığı ile öne kaydırılmış ağırlık merkezi, geri tepme ve namlu şahlanması gibi fenomenleri frenliyor. Geri tepmenin güçlü fişeklerle bile rahatsız edici boyutta olmadığını belirtmiştik, sınırlı namlu şahlanması ise zaten antrenman ile en iyi şekilde kontrol altına alınabilir.

Atış testlerinde kullandığımız fişekler (soldan): 8,75 gram çekirdekli Fiocchi Black Mamba, 11,02 gram FMJTC mermi çekirdeği yükleyerek kendi hazırladığımız Fiocchi fişek, 11,66 gram çekirdekli kendi hazırladığımız Custom performance bullets FPBB ve bitmiş uzunluğu maksimum standart ölçü olan 28,6 milimetreyi aşarak 30,5 milimetreye ulaşan 12,96 gram çekirdekli Custom performance bullets RNBB. Diğer fişeklerde “OAL” ölçüsü normaldi.

Kısa mesafelerde mükerrer atışlar gerçekten çok hızlı ve yüksek isabet sağlıyor, uzun mesafelerde de hızı isabet yüzdesini fazla düşürmeden koruyabiliyorsunuz. Silahın kontrol edilebilirliğini yükselten diğer faktörler, namlu şahlanmasını sınırlayan namlunun alçak pozisyonu, kabzayı yüksek kavramayı sağlayan kabza sırt tırnağı ve kabzanın boyutları iyi hesap edilerek tasarlanmış ergonomisi. Kabzanın önü ile arkasındaki kanallar, öndeki parmak yuvaları ve kabza kapaklarının özel tırtıklı yapısı tutuşu (grip) güçlendiren en önemli özellikler. Kabza sırt tırnağı da atıcının elini horozdan çok iyi koruyor. Tetik mesafesi eli küçük olan atıcılar için de uygun, nişan düzeneklerinin şekli de hedefe hızlı odaklanmayı kolaylaştırıyor.

Tetik pürüzsüz, hafif ve öngörülebilir şekilde çalışıyor. Düz ve kenarları kütleştirilmiş tetiğe parmağın tutarlı şekilde oturduğunu zaten söylemiştik. Manuel emniyeti devreye almak için fazla zorlanmıyorsunuz, devreden çıkarmak ise son derece hızlı ve kolay. Sürgü tutma mandalını indirmek için de fazla güç uygulamaya gerek yok ve zaten bu işlem dinamik atıcılıkta birincil bir öneme sahip sayılmaz. Bir hayli çıkıntılı ve yüzeyi çizgili şarjör kilit düğmesi de eli küçük olan atıcılar için bile kolayca erişilebilir ve müdahale edilebilir bir konumda. Tabii altını çizmemiz gereken bir nokta, silahın ağırlığının ona tam hakim olmak için belli bir fiziksel hazırlık gerektirdiği. Örneğin sportif atıcılığın rutinlerinden birinde olduğu gibi, hızlı serilerle birden fazla hedefe daha kolay angaje olabilmek için silahın ağırlığına alışmış olmanız gerekiyor, çünkü silah nişan alarak yapılan yavaş atışlarda bile birkaç seanstan sonra atıcıyı yoruyor. Son olarak, fazla titiz atıcıların kabza eteği ile şarjör giriş ağzının iç kenarı arasındaki çıkıntıyı tefsiye etmek isteyeceklerini belirtelim.

Arkadaşımız test atışlarını yaparken.

SONUÇ

Sphinx 3000 Competition standart hicap, Dinamik Atıcılık dalının “Standard” kategorisinde en üst düzeyde yarışabilmek amacıyla tasarlanmış bir tabanca. Uzun gövdesi, ağırlığı ve öne kaydırılmış ağırlık merkezi sayesinde .40Samp;W çaplı mühimmatın ateş sırasında verdiği sert tepkilere rağmen iyi kontrol edilebilen bir silah. Yarışma sırasında yüksek kapasiteli oluşu atıcının kullanımına fazladan bir vites daha sunuyor denilebilir, zira atışları yapma süresi şarjör değiştirme gerekliliğiyle doğal olarak azalıyor. Ağır mermi çekirdeği donanımlı birincil faktörü amaçlayan mühimmatlarla uyumlu olması, başka deyişle uzunluğu bu kalibre için kural gereği öngörülen maksimum değerleri aşan mühimmata uygun oluşu, silahın kullanım yelpazesini genişletiyor.

Çok özenli gerçekleştirilmiş işçilikler ve kullanılan malzemelerin kalitesi de silahın uzun ömürlü olması ve performansı üzerinde olumlu yansımalar yapıyor. Hızlı atışlarda da etkin ve kontrollü. Dinamik atıcılıkla uğraşanların dışında, esnek kullanım özellikleriyle atıcılık sporunun diğer dallarına merak sarmış olanların da ilgisini çekecek bir silah olduğu kesin.

TEKNİK KART

Üretici: Sphinx systems td., info@sphinxarms.com, www.sphinxarms.com

Modeli: 3000 Competition standart hicap

Tipi: Yarı otomatik tabanca

Çapı: .40Samp;W Spesifik kullanım alanı: Atıcılık sporu

Mekanizma: Modifiye Colt-Browning (Petter) sistemiyle çalışan namlu kısa geri tepmeli geometrik kapanma (kilit) mekanizması

Tetik: Tek Hareketli tetik sistemi, tetik düşürme ağırlığı 1.500 gram

Besleme sistemi: Çift sıralı şarjörle

Fişek kapasitesi: 15+1

İğnenin çarpma sistemi: Harici tipte delikli horoz ile çalışan endirekt çarpma sistemi

Emniyet tertibatı: Çift taraflı kullanılan, yüzeyi kanallı, sadece horoz kurulu durumdayken devreye girebilen ve horozu kilitleyen manuel emniyet mandalı; horoz ikinci kademe çentiği

Namlu: 120 mm uzunluğunda, sağa kıvrımlı 6 adet yivden oluşan “semi-poligonal” (yarı-çok köşeli) yivleme

Nişan düzenekleri: Klikli olarak yükseklik ve sağ sol ayarı yapılabilen siyah mikrometrik gez; kırlangıç tipi geçmeli; köşeleri kütleştirilmiş gez lameli; anti röfle yüzey; siyah kaideli ve kırlangıç tipi geçmeli, altıgen pimle sabitlenmiş arpacık ve kırmızı fiber optik silindir; ön gövde üzerinde yardımcı nişan ve görüş sistemleri montajı için kılavuz kızaklar mevcut

Toplam uzunluk: 215 mm

Asgari yükseklik: 145 mm

Kalınlık: Çift taraflı manuel emniyet mandalından ölçerek 40 mm, kabza eteğinden ölçerek 43 mm

Nişan hattı: 172 mm

Ağırlık: Boş şarjörle 1.490 gr

Malzeme: Sürgü karbon çelik, namlu paslanmaz çelik, iskeletin üst kısmı, kabza ve kabza tablası hafif alaşımlı metal

Yüzey işçiliği: Sürgü anti röfle koyu renk saten, kabza ve iskeletin üst kısmı gri saten

SATIN ALMAK İSTEYENLER İÇİN

Kimlere yönelik: Dinamik Atıcılık kategorisinde yarışanlara, ama aynı zamanda yüksek performans arayan atıcılar ve silah koleksiyoncularına yönelik

Neleri gerektiriyor: Fiziki güç ve gerek hızlı seriler gerek nişan alarak yapılan yavaş atışlarda en iyi sonucu almak için silaha uygun yani “ad hoc” mühimmat kullanmak gerekiyor

Neden satın alınır: Pratikte kontrol edilebilirlik, isabet hassasiyeti, güvenilirlik ve uzun ömür gibi yansımaları olan imalat kalitesinden dolayı alınır

Kimlerle kıyaslanabilir: Adc Tactical plus, CZ 75 TS IPSC, Infinity Competition evo, Para-ordnance S16-40 Limited, Sti Executive ve Tanfoglio Limited custom HC ile.

Exit mobile version