Site icon Tabanca ve Tüfek

9 X 21 Çaplı Kel Tec PF-9

9X21 çapın performansına eşlik eden maksimum gizlenebilirlik. Polimer gövdeli ABD yapımı bu mikro-kompakt tabanca çok hafif (360 gram), ama yaptığımız testte son derece hızlı atış tekrarlama kapasitesiyle hepimizi şaşırttı. Şarjör tek sıralı, tetik sistemi ise çift hareketli. Gez yanal yönde ayarlanabiliyor. İsabet hassasiyeti ise hiç fena değil

Bu tabancanın boyutları ve ağırlığı kısa 9mm (9mm kurz / .380 acp) ya da 7,65 çapında olan diğer örneklerinden çok az daha fazla. Ama 9×21 çapı kullanma potansiyeli ve ateş hacmi böylesine küçük tek sıralı şarjöre sahip bir tabanca için gerçekten sıra dışı. Kel Tec PF-9 hızla gelişen mikro kompakt tabancalar segmentinde kendine 9 mm çaplı bir versiyon olarak yeni ve sağlam bir yer edinecek gibi. Kel Tec için bu aslında bir yenilik sayılmaz, zira ABD’li firma kişisel savunma ve gizli taşıma amacına yönelik polimer gövdeli ve çok küçük boyutlu yarı otomatik tabancalar üretiminde artık uzman bir üretici sayılır. Ama PF-9 modelinin gelişi, Las Vegas’daki Shot Show fuarında yaptığımız röportajlar sonrasında da altını çizmiş olduğumuz yeni bir trendi artık kesinlikle teyit ediyor: Bu tip mikro kompakt tabancaları üretme fikri artık irili ufaklı birçok silah üreticisini yakından ilgilendiriyor. Çünkü bu segment son yıllarda krizi bile umursamadı ve Beretta “Nano” modeliyle, Kimber “Solo” modeliyle, bu modeller İtalya’da satışa çıkmamış olsa da, çok başarılı sonuçlar aldılar. 9 mm ve .40 Samp;W çaplı mikro kompakt tabancalar kategorisinde Taurus ve Kahr gibi üreticiler de gövde gösterisi yaptı, hatta Walther firması tam boyutlu bir tabancayı her şeyiyle küçülterek ve üstelik ABD pazarının talep ettiği özellikleri otonom bir proje kapsamında gerçekleştirerek ürettiği PPS modeliyle bu kategoride yolu ilk açanlardan biri oldu.

P-3AT modelinin Kısa 9’la elde ettiği başarıdan sonra, Kel-Tec 9×19 çaplı P-11 modeliyle gerçek sıçramayı gerçekleştirmişti. Aslında bu model daha kompakt çift sıralı şarjör donanımlı bir tabancaydı ve yeni PF-9 modelinden biraz daha ağırdı. PF-9 ise kendisinden önceki modellerin bazı ayrıntılarını değiştiren bir model olarak karşımıza çıktı: Örneğin gövdenin sol tarafından çekip çıkarılan pimle çalışan sökme sistemi, kurma yayları ve plastik icra yayı kılavuz mili P-11 modelindekine çok benziyorlar ve sadece bir uyarlama işlemine tabi tutulmuşlar. Aynı şekilde, tetik grubu, horoz ve kovan çıkartma mekanizması P-3At modelinde kullanılanlarla neredeyse birebir aynı.

Taşıdığı silahın üzerinde fark edilmesini istemeyenlerin tercihi bu tipte bir tabancada olması gerektiği gibi, PF-9 modelinde de her türlü emniyet mandalı sağa sola takılmaması için iptal edilmiş.

Mekanizma klasik tipte, yani değiştirilmiş bir Browning kilit sisteminden ibaret olan Petter sistemi. Bundaki özellik içinde yatay pimin çalıştığı deliğin dizaynında yatıyor: Namlunun eksenini mümkün mertebe aşağı indirebilmek amacıyla deliğin alt kısmı açık bırakılmış ve namlunun sürgüden kurtulduktan sonra aşağı çekildiğinde ihtiyacı olan küçük boşluk kazanılmış.

Silahın gövdesi karbon ve cam elyafıyla takviye edilmiş poliamidik bir reçine olan Zytel malzemeden yapılmış, hafiflik ve dayanıklılık özelliklerine sahip

HER ZEVKE UYGUN

Silahın bir polyamid reçinesi olan Zytel malzemeden yapılmış gövdesi karbon ve cam elyafı ile güçlendirilmiş ve bu malzemeler aynı zamanda silaha hafifliğin yanı sıra 9×21 çapın neden olduğu titreşimlere karşı mükemmel bir dayanıklılık kazandırmış. Florida merkezli üretici kullanım kılavuzunda +P mühimmat kullanılabileceğini de belirtiyor, ama bunların çok yoğun ve sık şekilde kullanılmaması yönünde bir ikazda bulunmayı da unutmuyor. Bu ifadeyi şöyle de tercüme etmek mümkün: Tabancanın dayanıklılık derecesi yüksek, ama poligonda da kullanacağınız bir tabanca arıyorsanız, başka adrese yönelmeniz daha iyi olur.

Kel Tec geleneğinde her zaman olduğu gibi, PF-9 modeli de farklı çizgiler ve görünümlerle satışa çıkarılmış: Siyah, gri veya zeytuni renkte gövdeli versiyonları var. Sürgü ve namlu 4140 çelikten imal edilmişler, siyah renkte yüzey işçilikli olanın yanında, serinin en pahalı versiyonu olan parkerizasyon (ya da fosfatlama) ve krom kaplama olanı da mevcut. Fiyat konusuna değinmişken, şunu da hatırlatalım: PF-9 modelinin şu an İtalya’da satışta olan tek örneği bizim bu testte kullandığımız tabanca ve 450 Euro fiyatla satılıyor. Hatta “sadece” 450 Euro’ya satılıyor dememiz daha doğru olur, zira bu gerçekten çok rekabetçi fiyat ve bu tabancanın henüz İtalya’ya gelmemiş olan bazı sıkı rakiplerinin, örneğin Kahr tarafından üretilen benzerlerinin bu fiyatıyla önüne geçeceğini düşünüyoruz.

Kabzanın ön yüzünde uzunlamasına küçük çentikler mevcut, bunlar fazla derin değil ama, ağırlık-güç oranı açısından değerlendirildiğinde, bu tip bir silahın daha iyi kontrol edilmesine katkı sağlıyorlar.

Gövdenin ön tarafında lazer veya fener gibi görüş sistemleri montajına yönelik Picatinny kızak var.

Artılar ve eksiler meselesi: Tetik korkuluğu gizli taşıma amacı doğrultusunda küçük boyutlu tasarlanmış, ama getirdiği dezavantaj ise parmak sokacak deliğin çok küçük olması.

PF-9 modelini oluşturan birçok parça modifiye edilerek Kel-Tec tarafından daha önce üretilenlerden uyarlanmış olsa da, örneğin alyan vidasıyla yanal yönde ayarlanabilen gezin tasarımı tamamen yeni. Biraz kaba bir gez söz konusu olda da, silahın savaşçı ruhuyla uyumlu olduğu söylenebilir. Paket donanımda bunun ayar anahtarını da bulabiliyorsunuz. Araya Kel Tec tarafından üretilmiş küçük takozlardan koymak suretiyle gezin yükseklik ayarını yapmak da mümkün. Ama bu parçaları ancak yan sanayide (satış sonrası piyasada) bulabiliyorsunuz. Gezin yanlarında arpacığı zayıf ışık koşullarında daha hızlı yakalamaya yarayan iki adet beyaz referans noktası var. Arpacık isterse değiştirilebiliyor, ama bu kolay bir işlem değil ve bir usta eli değmesi gerekiyor.

Fazla yer kaplamaması için tabancanın kalınlığı en fazla 22 mm olacak şekilde tasarlanmış ve bu segmente uygun tipte tek sıralı bir şarjör tercih edilmiş. Şarjör kapasitesi 7 fişeklik ve şarjörün yanlarında bulunan delikler kaç kurşun kaldığını kontrol etmenizi sağlıyor. Ayrıca şarjör kabzanın daha iyi kavranmasını sağlayan bir altlık ile donatılmış.

Boyutlar ve orantıları iyi görebilmek amacıyla PF-9 ile yine Kel Tec yapımı kısa 9’luk P-3AT modelinin yan yana bir resmini gösterelim. 9×21 çaplı bir yarı otomatik için bu boyutlar hiç de fena sayılmaz.

PF-9 modelinin donanımında gövdenin üst tarafına işlenmiş Picatinny kızak da mevcut. Bu tip bir donanım son yıllarda neredeyse bütün tabancalarda olmazsa olmaz bir aksesuar şekline dönüştü, ama bu tip sınırlı ağırlık ve boyutlara sahip bir tabanca için şahsen böyle bir donanımı lüzumsuz buluyoruz, zira herhangi bir optik görüş aygıtı (lazer, fener, vs) monte etmek bu tabancanın en önemli özelliklerinden biri olan gizli taşıma amacını ortadan kaldırmak anlamına geliyor.

NAMLU VE TETİK

PF-9 modelinin namlusu 3,1 inç (79 mm) uzunluğunda ve böylelikle tabancanın toplam uzunluğu 149 milimetreye ulaşıyor. Bu uzunluk örneğin Walther PPS’in uzunluğundan 2 mm daha kısa. Namlu ağzından birkaç mm mesafede açılmış olan bir kanal sayesinde namlu, sürgünün geriye hareketi sırasında atım yatağının terazisi aşağıya kaydığında kendisine biraz boşluk bulmuş oluyor.

PF-9’un ana parçaların ayrılmış hali: Namlu sadece 79 mm. Gövde üzerinde tabancayı sökebilmek için çıkartmanız gereken küçük pim görülüyor.

Fişek sunumu rampaya kıyasla oldukça yüksek bir noktada gerçekleşiyor. Test atışlarımız sırasında silahın besleme sistemi her türlü fişekle mükemmel çalıştı.

Tetik mekanizması “yarı çift hareketli” denilebilir, çünkü silah boşken sürgüyü geri çekip ibiksiz horozu kurduğunuzda, tetiği ilk çekiş sonrasında tetik boşta kalıyor. Dolayısıyla bunu tam anlamıyla Çift Hareketli tetik sistemi olarak tanımlamak doğru olmaz. Tetiğin köşeleri kütleştirilmiş, tetik korkuluğu ise silahın genel yapısına uygun olarak oldukça dar, dolayısıyla eldivenli ellerle tetiği çekmek sorun yaratabilir. Ayrıca bu tip tabancalarda alışılageldik bir uygulama olduğu gibi, silah çekme aşamasında kılıfa veya giysilere takılarak sorun yaratabilecekleri için bütün emniyet mandalları iptal edilmiş. Silahtaki tek emniyet sistemi harici (dıştan) tipte ama ibiksiz olan horozu kilitleyen otomatik horoz emniyeti. Tabancanın üzerinde bulunan mandallar, gövdenin sol tarafındaki sürgü tutma mandalı ve bunun biraz ilerisinde bulunan sökme pimi kafasından ibaret. Sökme işlemini gerçekleştirmek için sürgüyü açılma evresinde bloke etmek ve pimi çıkartmak gerekiyor. Ben şahsen pimi çıkartmak için bir kovan dipçiğini kullandım ve işlemi parmaklar açısından daha kolay hale getirdim.

Atış testlerini Gualtieri Shooting Club poligonunda gerçekleştirdik ve PF-9 hakkındaki görüşlerini alabilmek amacıyla bazı atıcıları da test seansına davet ettik.

Gez alyan vidasına müdahale edilerek yanal yönde ayarlanabiliyor.

Şarjör düşürme düğmesi kolayca müdahale edebilmek için yeterince çıkık pozisyonda bırakılmış. Kabzanın küçük karelerden oluşan yüzey dokusu tutuşa katkı sağlıyor.

TEST ATIŞLARIMIZ

Bu küçük Amerikan tabancasını ilk deneyen arkadaşımız “Production Ipsc” sınıfında yarışan ama savunma tipi atıcılıkta da ödülleri olan arkadaşımız Andrea Mazzari oldu. Test sırasında, savunma tipi silahlarda fabrikasyon fişek kullanılmasını yeğlediğimizden ağırlıklı olarak piyasa işi mühimmat kullansak da, karşılaştırma kıstası elde edebilmek amacıyla nispeten daha uzun namlulu tabancalarda kullanılan bazı özel dolum fişekleri de denemeyi uygun gördük.

PF-9 sürgüsü açık durumda görülüyor. Atışlarda namlu şahlanmasının çok az olduğunu gördük, bazı özel dolum fişekler kullandığımızda ise geri tepme daha şiddetli oldu.

Bu küçük yarı otomatik 9×21 çaplı 7 fişek kapasiteli tek sıralı bir şarjörle donatılmış. Yandaki delikler sayesinde kalan mermi sayısını her an görebiliyorsunuz.

Daha ilk atışlardan itibaren fark ettiğimiz özellik namlu şahlanmasının sınırlı olmasıydı. Tabancanın “sinek” sıklet ve kısa namlulu oluşu farklı tepkiler vermesine neden oluyordu. Bu tepkileri özellikle elimizin başparmak ile işaret parmağı arasında kalan bölümünde hissettik. Ama bu tepki sadece normalde bir Beretta 98 için hazırlanmış fişeklerle ateş ettiğimizde rahatsız edici seviyelere çıkıyordu. Kalınlığının asgari ölçülerde olması ve kabzasının kısalığına rağmen PF-9 sağlam kavranabilen bir tabanca, bu nedenle dinamik atış tarzının tipik double tap(yani tetiğe hızlıca peşpeşe 2 kere dokunulması suretiyle gerçekleştirilen “çiftli atış”) atışlarında bile çok iyi kontrol edilebiliyor. Bunda bilhassa tetikleme zincirini kurma açısından oldukça uzun olarak nitelendirebileceğimiz tetik mesafesinin ve tetik çekiş hareketinin istikrarlı oluşunun payı var. Bu özellikler sayesinde bu silahlara alışkın olmayanlar için de kolay kontrol edilebilen bir tetik sistemi, zira sonraki atışları ilk aşamada tek hareketli tetik sistemiyle atan yarı otomatik tabancaları kullanmaya alışkın olanlar için fazla “insiyaki” (sezgisel) olmadığı kesin.

“Ipsc Production” sınıfı atıcı olan ama defansif atıcılık müsabakalarına da katılan arkadaşımız Andrea Mazzani Gualtieri Shooting Club poligonunda test atışları sırasında.

Arpacık kolayca nişan hattına oturtulabiliyor, çünkü gezin boyutları ve yapısı buna uygun. Test sırasında karşılaştığımız tek sorun mermilerin 12 metre mesafeden nişan alınan noktaya oranla yaklaşık 88 mm kadar yukarı kaymış olmasıydı. Dolayısıyla bu mesafeden yaptığımız atışları daha fazla nişan alarak gerçekleştirdik. 7 metreden yapılan atışlara geçtiğimizde ise daha hızlı ve daha isabetli atışlar yaptık, üstelik mermilerin nişan alınan noktaya oranla düştükleri yerde sapma olmadı. Gerek silahı çekerken, gerek kovan fırlatma aşamasında en ufak bir tutukluk ve düzensizlik yaşanmadı. PF-9 atış döngülerini istikrarlı ve düzenli şekilde gerçekleştirdi, farklı profillerde ve ağırlıklarda çekirdeğe sahip mühimmatı kabullenmekte sorun yaşatmadı, isabet yüzdesi de beklentilerimizin üzerinde oldu.

İzlenimlerimizi son bir özet değerlendirme içinde toplarsak, elimizdeki silah için, estetik açıdan güzellik ve ayrıntılara büyük özen göstermişlik iddiası olmayan, ama işini son derece güvenilir şekilde yapan bir kişisel savunma ve taşıma tipi tabanca diyebiliriz. Yanımızda tabancaya uygun bir kılıf getirmediğimizden, silahı kemerimize ve hatta ceplerimize yerleştirerek çekmeyi denedik, Kel Tec gerçekten de gizlilik ve rahat taşıma özellikleri açısından hepimizde büyük konfor ve güven hissi uyandırdı.

TEKNİK KART

Üretici: Kel tec cnc industries, po box 236009, Cocoa, Florida (Stati Uniti), www.keltecweapons.com

Modeli: PF-9

Çapı: 9×21

Tipi: yarı otomatik tabanca

Kullanım amacı: Kişisel savunma ve gizli taşıma silahı

Mekanizması: Namlu kısa geri tepmeli geometrik kapanma ve modifiye edilmiş Browning-tipi sistem

İğne çarpma tipi (müsademe sistemi): Dıştan (harici) horoz (ibiksiz tipte)

Tetik sistemi: Yarı Çift Hareketli tetik sistemi; tetik düşürme ağırlığı 5,5 libre (yaklaşık 2.500 gram)

Besleme sistemi: Tek sıralı şarjör

Fişek kapasitesi: 7+1

Emniyet tertibatı: Otomatik horoz emniyeti

Namlu: 79 mm uzunlukta

Nişan düzenekleri: Yanal ayar yapılabilen gez, sabit arpacık

Toplam uzunluk: 149 mm

Kalınlık: 22 mm

Yükseklik: 109 mm

Ağırlık: 360 gram (boş silah)

Malzeme: Polimer gövde, 4140 çelikten sürgü ve namlu

SATIN ALMAK İSTEYENLER İÇİN

Kimlere yönelik: Kimlere yönelik: Şahsi ve mesken savunma amaçlı silahını sivil elbise altında gizli taşımak isteyen veya buna gerek duyanlara yönelik

Neleri gerektiriyor: Çift hareketli tetik sistemini gerektiği gibi yönetebilmek için talim yapılması şart

Neden satın alınır: Taşıdığı özelliklerle orantı kurulduğunda harika bir fiyatı var. Çok iyi çalışıyor ve kullanım amacına uygun isabet hassasiyetine sahip

Kimlerle kıyaslanabilir: Beretta Nano, Kahr CM9, Kimber Solo, Ruger LC9, Taurus G2, Walther PPS.

Exit mobile version