Site icon Tabanca ve Tüfek

Ne Kadar Milli Proje, O Kadar Büyüme!

Yeni yıla girdiğimiz şu günlerde geriye dönüp baktığımızda savunma sanayinin iyi bir yıl geçirdiğini söyleyebiliriz.

Yılın son rakamları netleşmese de ilk 7 aydaki 952 milyon dolarlık ihracat rakamını bir önceki yılla kıyasladığımızda ortaya çıkan yüzde 22’lik artış, beklentilerin de üzerinde. Özellikle Türkiye toplam ihracatındaki artışın yüzde 5 olduğunu düşünürsek, bu büyümenin ne denli önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Şüphesiz söz konusu başarının ardında başta siyasi irade, MKE, TÜ Bİ TAK-SAGE, ROKETSAN ve ASELSAN gibi devlet kurumları var. Ancak unutmamak gerekir ki, dünyadaki sayısız örnekte olduğu gibi sektördeki asıl patlama özel sektör eliyle gerçekleşecektir.

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatcılar Birliği Başkanı Latif Aral Aliş’in bu konuda yaptığı şu açıklama, sektörün nerede olduğunu ve yönünü nereye çevirmesi gerektiğini net bir biçimde ortaya koyuyor. “Ar-Ge faaliyetleri ve teknolojik yatırımlarla büyüyen sektör, üretiminin üçte birini ihraç eder hale geldi. Sektörümüz, ülkenin savunma ihtiyacının yüzde 60’a yakınını karşılıyor. Devletin yerli savunma sanayiinden alımlarının artırılması, şirketlerimizin geliştirdiği ürünlerin, devlet envanterine girmesi, dış pazarlarda en fazla sorgulanan konular. Bu nedenle özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet güçlerinin yerli ürünleri tercih etmesini umuyoruz.”

Savunma sanayinin 2023 hedeflerinin gerçekleşmesi yolunda ilerleme kaydedebilmesi Türk Silahlı Kuvvetleri ile Türk Emniyet Teşkilatının envanterlerine kayıtlı bulunan milli silah, mühimmat ve techizat sayısının artmasına bağlıdır; milli projelerin özel sektör ve devlet işbirliği ile gerçekleştirilmesi ise dünya çapındaki ticari başarılar için bir zorunluluktur.

İşte, dünya silah üretiminde önemli bir yeri bulunan İsrail’den bir örnek: 70’li yıllarda İsrail ordusu Belçika yapımı FAL saldırı tüfeğinin iki farklı versiyonunu kullanıyor ve Orta Doğu’nun zorlu savaş koşullarında her iki silah da ağırlıkları nedeniyle yetersiz kalıyordu. İsrail Savunma Bakanlığı’nın sorunun çözümü yolunda kaynak ayırıp Galil Projesine start vermesiyle bugün dünyanın en önemli markaları arasında sayılan IWI’nın önünü açtı. Ve bugün bu projenin bir uzantısı olan IWI GALIL ACE-N, hafif saldırı silahları alanında ayrıcalıklı bir yere sahip. Türkiye’nin de benzer projelerle dünya pazarlarında yer edinmemesi için bir neden yok.

Yeni yılın ilk sayısında yine birbirinden özel silahların test ve tanıtımlarıyla karşınızdayız. İşte bir efsane: Mükemmel isabet yü zdesiyle bir keskin nişancı tüfeği: BARRETT 98B.

İspanya’dan sökü lebilir tipte, modern, isabetli ve ergonomik bir bolt-action karabina: BERGARA BX11 SYNTHETIC. Yine İspanya’dan ama bu kez inanılmaz bir fiyat ile alıcısıyla buluşan polimer dipcikli hafif bir karabina, üstelik atış yüzdesi de hiç yabana atılır gibi değil. Ve Browning’ten başka bir karabina! Efsanevi BAR modelinden tü retilmiş MARAL HUNTER. Sayfalar sayfaları takip ederken tanıtım ve testlerini yaptığımız silah listesi de böyle uzuyor. Ama aklımız yeni yıl ile birlikte silah devlerinin buluştuğu Las Vegas’taki Shot Show 2015’te! Hazırlıklarımızı tamamladık; gelecek sayılarda izlenimlerimizi ve yeni silahları tanıtacak olmanın heyecanını yaşıyoruz şimdiden.

Armi e Tiro… Hobiden daha fazlası!

Exit mobile version