İtalya Gardone bölgesinin silah sanatkârları, Benelli firmasının “bilgi ve estetiğin görkemli birlikteliği” olarak tanımladığı “Executive” modelini baz alarak ilk yarı otomatik tüfeklerini gerçekleştirdiler. En üst düzeyde işçilik, elde cilalanmış yüzeyler, ısmarlama dipçik ölçüsü, kasa üzerine yerleştirilmiş emniyet butonu, çelik tetik köprüsü. Eşsiz bir zarafet.
Endüstriyel üretimin zirve noktasından türetilerek elde yapılan böyle “zarif” bir tüfek elbet bir paradigma yaratıyor. Ama olur mu derseniz, gerekli bilgi, deneyim ve kapasiteye sahip doğru ellerde gerçekleştirilirse olabiliyor. İşte bu kez böyle bir işi başaranlar Piotti kardeşler: Kendilerine verilen görevi, yani Benelli Executive modelini zarif hale getirme işini başarıyla tamamlamışlar. Kasasını kişiselleştirebilmek açısından bu yarı otomatiğin böyle bir çalışmaya uygun bir tüfek olduğuna kuşku yok. Modelin çizgileri ve estetiği zaten onu daha güzel hale getirmeye yönelik müdahalelere olanak tanıyor.
Satışa hazır tüfeklerin kilitli tutulduğu show-room’da yaptığımız görüşmede Manuel Piotti şu sözleri dile getiriyor: “Çok soğuk ve karlı ortamda su kuşları avına giden bir Rus milyarder, bu tip ortamlara uygun bir Piotti yarı otomatik tüfek için ne fiyat istersek ödeyebileceğini söylemişti. Bu konuda epeyce düşündüm, gerekli donanıma sahip olmadığımızı biliyordum, hatta o müşteriye bir Cosmi teklif ettim, ama ne dediysem işe yaramadı. İlla bahsettiği iklimsel koşullarda aynen bir Benelli gibi sorunsuz çalışan yarı otomatik bir Piotti imal etmemizi istiyordu. Karşında iyi bir müşteri olduğunda ne yapabilirsin ki? O zaman hemen Benelli firmasıyla irtibata geçtim ve belirtmeliyim ki şirketin başkanı Luigi Moretti böyle bir işbirliği için bana yardımcı olduğu gibi ileri görüşlü biri olduğunu da gösterdi”. Zaten Piotti tarafından yapılan bu tip bir çalışmanın Benelli tüfeğe artı değer kattığı da bir gerçek.
MARCHE BÖLGESİNE HAS ÖZELLİKLER
Bugüne kadar fine (zarif) olarak tabir edilen av tüfekleri içinde yarı otomatik olarak üretilmiş yegâne tüfek İtalya’nın Marche Bölgesindeki Torrette d’Ancona’da üretilmiş olan Cosmi. Piotti kardeşler tarafından kullanılan kasalar ve diğer parçalar da zaten buraya fazla uzak olmayan bir yerden, yüz kilometre kadar ilerideki Urbino kentinden geliyor. Manuel Piotti konuşmasına şöyle devam ediyor: “Benelli firmasından bu üretim için izin almış durumdayız, ama şu anda henüz nasıl organize olacağımızı bilmiyoruz. Normal üretim rakamlarımıza ilave olarak bu tüfeklerden yılda en az yüz elli adetlik bir üretim yapmak istiyoruz”.
1. Piotti kardeşler imzası tüfeğin sol tarafında. Koyu renkli namlu kılıfının altındaki bağlantı tüpü Express modelini anımsatıyor. Alt kısmı eğeyle kütleştirilerek yuvarlak hale getirilmiş kasa ise olduğundan alçak görünüyor.
2. Gerdel Benelli’de kullanılanın aynısı, sürgü bırakma düğmesinin yüzeyi ise tırtıklı. Kurma kolu da değiştirilmiş. Burada görülen A273 sicil kodu prototipe ait olduğundan ileride her birinin ayrı bir sicil numarası bulunacak.
3. Kasa üzerindeki işçiliklerin yakın görüntüsü; Sert hatlar çekiç ve iskarpela ile törpülenmiş, daha yumuşak ve yuvarlak çizgiler kazandırılmış.
4. Bu tüfeğin hareket noktası Benelli’nin en prestijli modeli olan paslanmaz çelik malzemeli “Executive”. Namlular ise Piotti yapımı.
Piotti kardeşlerin üretimi geniş bir yelpazeye yayılmış ürünler bazında yılda ancak 65-70 parçaya ulaşıyor ve bu ürünler içinde Boss tipi süperpozeler, Monaco tipi yandan çakmaklı (sidelock) çifteler, Anson-Deeley veya dıştan horozlu av tüfekleri var. Yivsiz silahların yanı sıra Express tipi rafine çifteler de üretiliyor. Bütün bu tüfeklerin tek ortak yanı çok yüksek işçilik kalitesi, estetik zevk, küçük ayrıntılara gösterine özen ve hastalık derecesine varan mükemmelcilik anlayışı.
Piotti firması 10 ile 36 numara arası aşağı yukarı bütün çaplarda üretim yapıyor ve doğal olarak bu çaplara uygun gövde ve parçalar kullanıyor. Hepsi çok klas silahlar olan bu tüfeklerin tamamına yağlı yüzey işçiliği uygulanıyor.
Monaco modeli, seksenli yıllarda Piotti firmasına koleksiyon pazarını açan çifte olmuş. Ayrıca bu isim şirket için tarihi bir anlam taşıyor, zira 1972 yılındaki Münih (İtalyanca “Monaco”) olimpiyatlarında Alman atıcı Conny Wirnhier skeet dalında altın madalyayı bir Piotti süperpoze ile elde etmiş. Seksenli yılların sonuna doğru Piotti kardeşler Boss tipi yandan kilit takozlu ve yandan çakmaklı bir süperpoze geliştirmek için çalışmaya başlıyorlar. Bu silahın prototipi doksanlı yılların başında ortaya çıkıyor ve firmanın mekanik teçhizat açısından daha donanımlı olması için yolu açıyor. Nitekim ilk sayısal kontrollü makineler de o devirde alınıyorlar. Gardone kasabasındaki Cinelli sokağında yer alan atölye Piotti kardeşlerden Emanuele, Fabio, Sergio ve Rudy’nin çabaları ve yirmi kadar çalışanın emekleriyle büyüyor (Faustino ile birlikte firmanın kurucularından olan Araldo Piotti ise kısa süre önce vefat etti). Emanuele şirketin yönetimiyle ilgileniyor, Fabio prototip ve mekanizma geliştirme sorumlusu, Sergio mekanik işçilikleri takip ediyor, Rudi ise bilfiil tezgahta çalışıyor ve montaj ile yüzey işçiliği sorumlusu olarak görev yapıyor. Şirket, şu an mesleği mekanik teknisyen olarak öğrenmekte olan Luca (Emanuele’nin oğlu) ile artık ailenin dördüncü kuşağına ulaşmış bulunuyor.
Bugün yeni bir geçiş dönemi yaşanıyor. Belki de yeni bir devir? Manuel Piotti “İşin komik tarafı, nasıl çalıştığını ve neler yapmamız gerektiğini anlamak için bir Benelli tüfek satın aldık” diyor. Ama ben ürettikleri tüfeği daha elime alır almaz, Piotti kardeşlerin referans aldıkları atalet sistemli Benelli’nin üstün ve (çok az da olsa) eksik taraflarını çok iyi analiz etmiş olduklarını anladım. Çünkü onlar gerçekten işlerini bilen ve silahları ceplerinin içi gibi bilen kişiler, hatta bazen alışmadıkları tipte bir silaha rast gelseler bile…
NERESİNE MÜDAHALE ETMELİ?
Endüstriyel üretimden çıkmış yarı otomatik bir tüfeği el yapımı zarif bir tüfek haline getirmek için hiç kuşkusuz üzerindeki “makine” izlerini hatırlatan bütün aksamı inceltmek ve estetik açıdan göze hoş gelen çizgilere kavuşturmak gerekiyor. Tabii yıllardır bu işi yapan Rodolfo Cosmi cephesinden gelecek bazı tavsiyelere uymak da önemli olabilir. Öncelikle plastik bütün aksam terk ediliyor ve ahşap ile değerli metal, veya işçilikle değerli hale getirilmiş metal kullanılıyor. En güzel damarlı ağaçlar, en yüksek kalite işçilikler ve optimize edilip elde ayna gibi parlatılmış çelikler işin püf noktası. Bütün bunlar kullanıcıya en yüksek performansı ve heyecanı hediye etmek için.
1. Pirinç arpacığıyla namlu ağzı görülüyor. Namlu ağzında dış çap sabit şoklu modellerde 21 mm, değiştirilebilir şoklularda 21,5 mm.
2. Kilit tırnaklarına özel itina gösterilmiş. Kurma kolu da tamamen yeni.
3. İleri geri hareketli düğme tipi emniyet butonu sırtta, yüzeyi tırtıklı tasarlanmış. Hemen önerindeki işlemeli yarım kür kubuz kapakları da Piotti süperpozelerde kullanılanlardan.
4. Sürgü mekanizmasının öncesi ve sonrası. Bu parçalar elde zımparalanıp PVD işlemi gördükten sonra bakır rengi alıyor. Üzerindeki Benelli inertia system (Benelli atalet sistemi) yazısı da daha klasik tarzda yazılmış.
Benelli firması zaten Executive modelini limited edition (sınırlı sayıda) üretimlerde sıkça kullanmıştı. En son çıkarılan Executive modelleri, irili ufaklı krallıklar ve dükalıklardan sonra kurulan İtalya Birliğinin 150.yılını kutlama etkinlikleri anısına 2011 yılında üretilmişti. Peki bu Executive modelinden geriye şimdi ne kalıyor? Çelik kasa ve kılıfı, fişek haznesi, sürgü ve icra yayı, farklı şekilde çelik bir beşik üzerine monte edilmiş olan uzun korkuluklu ve değişken geometrili tetik mekanizması. Bunların hepsinde gerçek sanatkâr işi bir itina elbette fark ediliyor, ama bu tüfeğin en önemli özelliği, bütün parçalarının Piotti tarafından elden geçirilmiş ve imal edilmiş olmasına rağmen, istenirse Benelli orijinal parçalarının bu tüfekte, bundaki parçaların da Benelli tüfekte kullanılabilir olması. Fotoğraftaki örnek A273 adı verilen prototipe ait (bu kod kasanın altında, namluda ve tetik korkuluğunda yazılı). Buradaki rakam 10.273 sayılı Piotti tüfeği anlamına geliyor. Bundan sonra üretilecek yarı otomatik Piotti-Benelli tüfekler yeni bir sicil numarasına sahip olacaklar. İki farklı versiyonu olan namlu ise tamamıyla Piotti imalatı. Namlunun farklı versiyonlarını muhtemelen Teague marka olacak iç şok tüpleri veya sabit şoklar birbirinden ayıracak. İki farklı namlu uzunluğu olacak: 760 veya 810 mm, ama bir özel yapım yarı otomatik söz konusu olduğundan, tüfekte her türlü kişiselleştirme, özel sipariş talebi firma tarafından kabul edilecek. Fotoğraftaki örneğin namlu uzunluğu 710 mm.
Piotti namlu ıslah edilmiş 42CrMo5 çelikten, iç çapı 18,5 mm ve hareleme tekniğiyle işlenmiş. Dolu çelik önce özel matkapla derin delme işlemine tabi tutuluyor, daha sonra taşlama, düzeltme ve tesviye işlemleri gerçekleştiriliyor. Şok tüpünün olduğu bölüm, değiştirilebilir şoklar için hazırlanmışsa 20 mm, zorlama konisi ise 30 mm uzunluğunda. Namlu ağzındaki dış çap sabit şok takılacaksa 21 mm, değiştirilebilir şok takılacaksa 21,5 mm. Parlatma işlemi kurşunlu keçe zımparayla ve tamamen elde yapılmış. Konik tipteki namlu şeridi 8×5,5 mm ebadında, dolu çelikten, önce namluyla kaynaklanmış sonra havalandırma (soğutma) köprüleri açılmış. Piotti tarafından imal edilen bütün namlular çelik saçma kullanımına uygun olmaları için testten geçiriliyorlar.
1. Bu fotoğraftaki örnekte görülen fişek haznesi tapası Executive modelindeki. Ama Piotti daha farklı bir tapa hazırlıyor.
2. Kundak kasası ve Piotti tarafından gizli bir formülle bir buçuk ayda uygulanan yağlı yüzey işçiliği tüfeğe bambaşka bir güzellik katıyor.
3. Dipçik kırmızı tonlara ve çok güzel damarlara sahip ceviz ağacından. Kırmızı omuzluk ise poliüretan malzemeden.
ÇEKİÇ VE İSKARPELA
Namlu kılıfı işlemeler haricinde orijinal tüfektekinin aynısı ama, kasa iskeleti farklı tasarlanmış: Kasanın bütün keskin ve sivri köşeleri çekiç ve iskarpela ile tıraşlanmışlar, yumuşak ve yuvarlak hatlara sahip hale getirilmişler. Kasa sırtındaki işlemeli yarım küre kapaklar Piotti süperpozelerde kullanılanlar. Uzun tüpler Express modelindekileri hatırlatıyor. Kasa ise hatları yuvarlaklaştırıldığı için daha alçak görünüyor ve üzeri işlemelerle donatılmış.
Tüfeğin iç aksamındaki bütün parçalar, sürgü ve sürgü kafası dahil, özel abrazif pasta ile elde cilalanmış ve parlatılmış, kilit takozları (tırnaklar) ise ayrıca PVD işlemine tabi tutularak yüzeyleri bakır rengine dönüştürülmüş. Kasa üzerinde klasik kaligrafi kullanılarak kazınmış Benelli inertia system yazısı var. Fişek haznesinin iç yüzeyi ise daha kaygan hale getirilmek için nikel kaplanmış. Kasanın sırt kısmındaki emniyet butonu ileri geri hareketli, üst yüzeyi tırtıklı. Mekanik açıdan Piotti firması emniyet sisteminde kullandığı iade manivelasını her zaman tetiği kilitleyen ve sürgüye müdahaleyi gerektiren türden bir mekanizma oluşturacak şekilde tasarlamış. Değişken geometrili tetik grubunun tetik köprüsü ve beşiği çelikten yapılmış, dizayn olarak zarif tüfekler kategorisine uygun bir estetikle tasarlanmışlar. Tetik düşürme ağırlığı Benelli ile aynı, sadece iç mekanizmada ufak tefek düzeltmeler yapılmış. Kurma kolu ise farklı tipte yenisiyle değiştirilmiş, hem açısı hem de yüzeyindeki tırtıklar değişik. Sürgü bırakma düğmesi de tamamen tırtıklı yüzeye sahip. Kabza 4 mm kadar alçaltılmış. Dipçik müşterinin siparişine göre özel ölçülerde yapılıyor (ölçüler tüfeği deneme yöntemiyle alınıyor). Dipçikte kullanılan ağaç en üst kalite özel seçim ceviz, kızıla kaçan renkte Türkiye’den veya Gürcistan’dan alınan harika damarlara sahip ceviz kütüklerden elde ediliyorlar. Dipçik formu Prens dö Gal tipi Alman kabzalı; klasik tipte bir el kundağı ile öne uzanıyor ve uç kısmında şimdilik Benelli firmasından alınarak kullanılan hazne tapası ile son buluyor. Dipçik ve el kundağı üzerine 1 ölçü hatveli kadifemsi tırtıklı yüzeyler var, omuzluk ise poliüretan malzemeden yapılmış.
1. Çelikten lamel (yaprak) tipi tetik, tetik korkuluğu ve beşik değişken geometrili tetik grubunun bileşenleri.
2. Tetik tablası uzun ve zarif tüfeklerde olduğu gibi arkaya doğru uzanıyor.
3. Mekanizma bileşenlerinin tamamı Benelli, bazıları endüstriyel işlemlerden geçirilmiş ve hepsinin son işçilikleri elde yapılmış.
Fotoğraflarda görülen Piotti yarı otomatik tüfeğin toplam uzunluğu 1.275 mm, ağırlığı ise 3.250 gram. Fiyatı yaklaşık 9.000 Euro’dan başlıyor. Üzerindeki kakma işlemeler aşırıya kaçılmamış şekilde son derece zarif figürlerle büyük usta Mario Terzi tarafından hazırlanıyor ve ustanın imzasını da içerecek.
Tüfeğin çantası Nizzoli marka olacak ve dış yüzeylerde Canvas tipi malzeme ile elde dikilmiş deri parçalar kullanılacak. Artık başka ne ekleyelim bilemiyoruz, şimdilik fotoğrafların keyfini çıkarın!
TEKNİK KART
Modeli: Semiautomatico
Tipi: Yivsiz namlulu yarı otomatik tüfek
Çapı: 12/76
Çalışma sistemi: Döner kafalı sürgüyle yarı otomatik devinim (atalet) sistemiyle
Namlu: Sabit veya değişen tipte şoklu silindirik namlu; iç kısmı krom kaplama; namlu iç çapı 18.5 mm; uzunluğu 710 mm; talep üzerine farklı uzunluklarda hazırlanabiliyor.
Mühimmat besleme sistemi: 3 fişek kapasiteli tüp hazne (12/76 çaplı mühimmat için 3, 12/70 çaplı olan için 4 fişek kapasiteli); haznede cut-off sistemi mevcut
Kovan çıkarıcı (ekstraktör): Sürgü yüzü üzerinde yaylı tırnak şeklinde
Kovan atıcı: Nokta uç tipinde, namlu uzantısı içine yerleştirilmiş pozisyonda
Nişan düzenekleri: Silindirik nokta tipi metal arpacık; 8×5,5 ebatlı soğutma köprülü namlu şeridi (bant)
Tetik mekanizması: Çıkartılabilen tetik grubu; tetik düşürme ağırlığı 2.200 ile 2.800 gram arasında
Emniyet tertibatı: Kasa sırtında ileri geri hareketli buton; mükerrer atış önleyici otomatik emniyet, tam kapanmamış sürgüyle atış önleyici otomatik emniyet
Dipçik: Özel seçim cevizden Alman tipi kabzalı; kırmızı renkli poliüretan omuzluk
Ağırlık: 3.250 gram
Uzunluk: 710 mm namluyla 1.275 gram
Malzeme: Kasa nikel-krom alaşımlı çelikten; namlu 42CrMo5 çelikten
Yüzey işçiliği: Paslanmaz çelik parlatılmış kasa, üzerinde altın işlemeler; koyu renk namlu