Steyr TMP hafif makinalı silahı (bir diğer deyişle ‘makinalı tabanca’) tanınmış silah üreticisi Steyr-Mannliher şirketi tarafından 1990’ların başında geliştirildi.
TMP ilk kez 1992’de üretilmeye başlandı ve silah pazarında yeterli ilgiyi göremediği için 2001 yılında üretimine son verildi. Üretim lisansı İsveçre ordusuna aktarıldı ve bu hafıf makinalı silahın çeşitli varyasyonlarının üretimleri de Stey şirketi tarafından askıya alındı. İsviçre ordusunun yeni düzenlemeler yaparak ürettiği TMP modellerinde tetik emniyeti değiştirildi ve Picatinny tipi raylar eklendi. Bu yeni TMP modelinin 2004 yılında üretimine başlandı. Bu yeni model günümüzde İsviçre, Portekiz ve Hindistan silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.
Steyr TMP hafif makinalı silahının çalışma sistemi standart geri tepmeye dayalı kendini kurma mekanizmasına (blow-back) dayalıdır ve kapalı sürgü sistemi kullanılmaktadır. Bu silahta tekli veya tam otomatik atış modu seçilebilmektedir. TMP standart 9×19 mühimmat kullanır. Bu silahın tasarımı otomatik tabanca ile hafif makinalı tüfek arası bir özelliğe sahiptir. TMP müthiş bir hızlı atış gücüne sahiptir, buna rağmen tam otomatik modda bile oldukça rahat kullanılabilir.
Bu silahın bir çok parçası sağlam ve hafif bir yapıya sahip polimerden imal edilmiştir. Steyr TMP’nin dipçiği yoktur. Bu sayede gizli bir şekilde rahatlıkla taşınabilir. Ayrıca tek el kullanılarak yapılarn atışlar için de oldukça uygundur.
Bu hafif makinalı silahta atış sırasında tekli yada otomatik atış seçme şansı mevcuttur. Tetik yarım çekildiğinde tek tek atış yapan bu silah, tetik tam olarak çekildiğinde tam otomatik modda atış yapmaya başlar. Tetik korkuluğunun her iki yanında da emniyet kilidi bulunmaktadır. Bu sayede atıcının sağ yada sol elini kullanması fark etmez.
TMP kabzanın içerisinde bulunan şarjör tarafından beslenir. Bu şarjörlerin kapasitesi 15 ile 30 arasında değişmektedir. Silahta namlusunun ucuna takılmış bir ve ‘namlu ağzı kabı’ adı verilen bir parça mevcuttur. Bu parça aracılığıyla atış sırasında çıkan sesin minumuma indirilmesi amaçlanmıştır.