Mühimmat Teknolojsinin Geldiği Son Nokta: Inceptor ARX

PolyCase firmasının ürettiği Inceptor ARX yüksek delici mühimmat geçen yıl olduğu gibi bu yıl da mühimmat piyasasına damga vurdu. PolyCase ARX mühimmatının tasarım amacı namludan çıkan mermi çekirdeğinin enerjiyi maksimum seviyede hedefe ulaştırmaktır.

Bu enerji aktarımı sırasında ‘hydrodynamic ram effect’ (hidrodinamik vuruş etkisi) diye adlandırılan bir olgudan yararlanılmakta. Bu emsalsiz şekilli ARX mermi; çekirdeğin yüzey alanını ve dönme gücünü oldukça artırmış durumda. Bu durum kişisel savunma atışlarında sıra dışı bir üstünlük kazanılmasını sağlamaktadır.

Bu orjinal tasarıma sahip mühimmatın balistik jel testleri oldukça büyüleyici sonuçları ortaya çıkarmış durumda. Bu mühimmatın çekirde balistik jel içerisinde hem oldukça uzun bir mesafe kat etmekte hem de oldukça büyük hasarlar vermektedir. Hedef e oyuk uçlu olmayan (vücut içinde parçalara ayrılmayan çekirdekler) tüm çekirdeklerden daha ölümcül yaralar açabilen bu çekirdek; tüm oyuk uçlu mühimmatlardan da daha fazla deliciliğe sahip durumda. Bu durum onu en ideal görev mühimmatlarından biri haline getirmiş durumda.
Tüm bunlara ek olarak Inceptor ARX kendi sınıfında en yüksek hıza ulaşabilen bir mühimmattır. Bu mühimmatın en yüksek hızı 1550 fps (yaklaşık olarak saniyede 472 metre) olarak ölçülmüştür. Bu ona yukarıda bahsettiğimiz gibi fazladan bir güç de kazandırmaktadır. ARX’in çekirdekleri kurşun içermez, bunun yerine doğrudan bakırdan imal edilmiştir. Bu sayede bu basit tabanca çekirdekleri 1/6 inch (yaklaşık 1.6 mm) çelik plakayı deldikten sonra arkadaki hedefe de oldukça zarar verebilmektedir. Bu mermilerin 9mm Luger kalibresinde olanlarının toplam ağırlığı ise 74 gramdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here