30 senedir ABD ordusu servis tabancası konumunda olan Beretta M9’un tahtının eski kralı ve 80 senelik emektarı olan Colt M1911 ile girdiği amansız mücadele
Usta İtalyan silah üreticisi Beretta, 30 senedir M9 modeli ile ABD ordusunun tabanca sağlayıcısı konumunda. Ordunun şartlarını en iyi karşılayacak olan tabanca için ise silah üretici adeta kıran kırana bir yarış içerisindeler. Beretta ilk çabalarında reddedilmiş olsa da kenara çekilmemeye ve yeni bir tasarım ile tekrar çabalamaya kararlı: M9A3
1526 senesinden beridir silah üreten Beretta’nın askeri piyasa ve satış departmanının müdür yardımcısı Gabriele de Plano’ya göre yeni tabanca; eski modelden 2 fişek daha fazla kapasite ile beraber dürbün, ışık ve benzeri donanımlarla daha haşır neşir olabilecek modüler bir gövdeye sahip.
Yeni Beretta M9A3 (solda) yerini alması için tasarlandığı M9A1’in yanında
ABD ordusunun son zamanlardaki bütün ürünleri Cerakote kaplama, kaliteli polimer malzemeler ve çöl kamuflajına ciddi önem veriyor
Yeni M9A3’ün “kuma karşı dayanıklı” olan şarjörünün kapasitesi tam 17. Yeni tabancanın ayrıca daha düşük maliyete sahip olacağını da ekleyen Beretta, tam detaylı bir fiyat aralığı vermese bile yeni M9’un sivil piyasada $550 civarlarında olacağını belirtiyor.
ABD Ordusu 1985 senesinden beridir M9 tabancasını (ABD deniz piyadeleri ise 2006’dan beridir M9A1 modelini) kullanmakta. Bunu uzun bir süre olarak mı görüyorsunuz? O halde Colt M1911’i 80 seneden fazla kullandıklarını hatırlatalım. Zaten Beretta’nın da canını en sıkacak olan rakip gibi duruyor Colt M45A1 CQBP!
Colt M45A1 CQBP’den Armi e Tiro 2014 Nisan sayısında detaylı bir şekilde bahsetmiştik. Eğer Beretta M9A3, Colt M45A1 gibi bir rakip karşısında reddedilecek olursa bunun iki çok önemli sebebi var:
Birincisi, .45 kalibrenin sahip olduğu gücün 9mm’ye göre çok daha fazla olması. Düşmanın hafif bir koruma ihtiva eden hücum yeleğine ya da benzeri bir avantaja sahip olması, bu iki kalibre arasında hayati bir fark oluşturabilir. Ya da misal edelim ki birliğinden kopan bir asker bir süre orman gibi bir ortamda hayatta kalacak. Sizce potansiyel bir ayı ya da yaban domuzu saldırısında hangisi hayati bir önem taşır? .45’lik mi yoksa 9mm mi? Bu senaryoda piyade tüfeği mevzusuna hiç girmeyelim, çünkü FMJ başlıklı standart savaş mermileri (hele ki 5.56 gibi küçük kalibrelerde) muhtemelen vahşi bir hayvanı yakın mesafede yıkamayacak kadar az zayiat verecektir. Uzun lafın kısası Colt, Beretta’ya kıyasla ciddi bir güç güvenilirliği sağlıyor. Hiç yoksa da psikolojik olarak!
Colt’un ikinci avantajına gelecek olursak eğer bu sefer durum “deplasman”! Colt’un ABD ordusunda o kadar fazla servis emeği, o kadar çok efsane öyküsü var ki M9 30 senelik servisine rağmen halan yabancı gibi kalıyor! M1911 adeta ülke ile özdeşleşmiş ve kırılması güç olan bir manevi bağa sahip. Beretta belki kapasite olarak Colt’a iki katından fazla fark atmış olabilir, ama zaten makineli tüfeklerin konuştuğu bir ortamda iş tabancaya kaldıysa 6-7 atıştan fazlasına şansınız zaten yüzde 95 kalmayacaktır. Dolayısıyla her piyade tarafından ikincil silahta ortalama kaç kurşun harcandığını düşünüp Colt’un kapasitesinin gerçekten yetersiz olup olmadığına karar vermek ABD ordusunun derdi!
“Hangi silahın daha güvenilir olduğu” mevzusu artık M9 ve M1911 gibi iki efsane silahta tartışmaya pek değmeyecek bir konu. Önemli olan artık ABD ordusunun aradığı özelliklere hangi tabancanın daha yakın olduğu!