Site icon Tabanca ve Tüfek

GSG 1911

Atış yaparak eğlenmek amacıyla tasarlanan bu silah, üç noktadan sabitlenen namlusuyla isabet hassasiyeti de kazanmış. Hafif alaşımlı metal gövdede, değerli silahlarda yer alan iğne emniyeti ve üç noktalı nişangah düzeni gibi ayrıntılar da mevcut. Hızlı fişeklerle kullanmak lazım, ama ne yazık ki tetik ağırlığı biraz fazla.

German Sport Guns, ya da GSG, katalogunda .22 Ir kalibre olarak kısa ve uzun namlulu farklı silahlar bulunduruyor ve bunların hepsi de estetik olarak daha büyük kalibreli ünlü modellerden esinlenmiş. İşte GSG-1911 modeli de öyle. Hem standart fişek yatağıyla, hem de .22 Ir Hv (High velocity = Yüksek hızlı) tipinde olarak satışa sürülmüş. Üretici firmanın açıklamasına göre, silahın iki farklı tipte üretilmesinin nedeni, piyasada bu silahlarla kullanılabilir fişek sayısının bolluğu. Bizim test ettiğimiz model, kovan tahliye penceresinin altında da yazdığı gibi .22 Ir Hv kalibreli, yani yüksek hızlı fişek ibaresi mevcut, ama biz bu tabancayı normal hıza sahip fişeklerle de denedik.

GSG-1911 sabit namlulu yarı otomatik bir tabanca, basit geri tepme sistemi ve tek hareketli tetik mekanizmasına sahip, dıştan horozlu, horozun darbesi ile harekete geçen (başka deyişle devinimsel ) iğne ile ateş ediyor, şarjörü ise tek sıralı. Aynen gerdeli gibi şarjörü de metalden imal edilmiş, 10 fişek alıyor ve boyutları oldukça iri. Gerdel yuvasında gayet hassas ve akıcı bir şekilde hareket ediyor.

SİLAHLA TANIŞALIM

Bu silahın imalatında hafif alaşımlı metaller yoğun şekilde kullanılmış, gövde, sürgü, namlu dış borusu ve kuyruğu ve bazı bileşenlerin önemli kısmı bu malzemeden üretilmiş. Örneğin çift taraflı manuel emniyet ve üstü tırtıllı mandalları, kabza emniyeti, bombeli horoz yayı yuvası , icra yayı burcu ve şarjör düşürme butonu gibi parçalarda hafif alaşımlı metal kullanılmış. Sürgüye pimle sabitlenmiş sürgü iç mekanizması, namlu ve ucu, çalışan bazı parçalar (namlu yüzüğü, horoz, sürgü tutma mandalı, vs) ise çelikten yapılmış. Gez, arpacık ve kabza kapakları ise plastikten.

Silahın dizaynı 1911 modelinden esinlenme ve sürgünün sol tarafında bulunan üretici logosu ile kontrast yaratan mat yüzey işçiliği hoş bir görünüm katıyor. Tabancanın her iki tarafında aynen logo gibi beyaz bırakılmış yazılar var. Silahın bakım işlemleri sırasında üretici firmanın uyarısı dikkate alınmalı ve solvent türü temizleyiciler yüzeylere zarar verebileceği için kullanılmamalı. Ayrıca çelik harbi kullanılmaması konusunda da üreticinin uyarısı var.

Üstte de belirttiğimiz gibi, silahın namlusu sabit, namlu uzunluğu 127 mm ve iç kısmında 406 mm hatveyle sağa kıvrımlı 6 adet yiv bulunuyor. İç yüzey işçilikleri gayet kaliteli ve ayna gibi parlıyor. Namlu kuyruğu yekpare gövdeli ve alttaki silindirik parça ile bir bütün oluşturarak gövdeye geçtikten sonra, sürgü tutma mandalının (hold open) çapraz pimiyle gövdeye tutturuluyor. Bu birleşim ikinci bir pimle daha da güçlendirilmiş.

Namlu 127 mm uzunlukta. Namlu kuyruğu alaşımlı metalden ve alttaki silindirik uca tümleşik şekilde yekpare bir parça oluşturuyor ve gövdeye giriyor. İcra yayı mili kanallı tipte ve şeffaf plastik tamponu (buffer) var.

Bu pimin kafasının içinde bulunduğu yuva çerçevenin sol tarafında yer alıyor. Son olarak, silahın sağ tarafında bulunan üçüncü bir delik içinden de bir alyen vida geçiyor. Diş açılmış olan bu delik silindirik alt parçanın ön kısmında bulunuyor. Ama alyen vida silahın diğer tarafına kadar uzanıp gövdenin bu tarafa düşen kısmına dokunmuyor. Dolayısıyla silahın sağ cephesine baktığınızda sırasıyla üstte belirttiğimiz pimi, sürgü tutma mandalı piminin yuvarlak kafasını ve alyen vidanın kafasını görüyorsunuz. Halbuki silahın karşı, yani sol cephesine baktığınız zaman, slide stop (sürgü tutma kolu) pimin kafasını gizliyor, alyen vida ise o tarafa geçmediği için görünmüyor.

Silahı sökme işlemi sırasında, sürgü tutma mandalını çıkarttıktan sonra, namlu-sürgü bütününü çekip almak için namluyu sabitleyen bu pimin ve vidanın çıkarılmaları gerekiyor. Sürgü tutma mandalının çıkartılması ve tekrar yerine takılması kolay ve zorlama gerektirmiyor. İcra yayının uyguladığı hafif direnç icra yayı burcunun ve bushing’in (namlu yüzüğünün) çıkartılmasını kolaylaştırıyor. Bizim test ettiğimiz silahın icra yayı silindirikti, ama kullanım kılavuzunda gösterilen yay konik yapıda olduğu için, bunun icra yayı miline dar tarafından takılması gerekiyor. Besleme rampası namlu kuyruğu içinde bulunuyor ve gövdenin şarjör yuvası ön kısmındaki havşalı yapısı fişeğin yatağa sürülmesi sırasında fişeğe kılavuzluk yapma fonksiyonuna sahip değil. Uzun icra milinde şeffaf plastikten bir buffer (tampon) mevcut. Kovan fırlatıcı namluya entegre, sürgü iç mekanizması ise çelikten mamul ve bir pimle sürgüye tespit edilmiş. İçinde kovan tırnağını (ekstraktörü), iğneyi ve otomatik iğne kilidini barındırıyor. Sürgü iç mekanizmasının yüzey işçiliği de diğer aksamın işçilikleri gibi hiç fena değil. Sürgü iç mekanizması yaklaşık 150 gram ağırlığında, gövdenin kılavuz raylarına çok küçük boşluklarla oturuyor ve bu da silahın atış hassasiyetini arttırıyor. Namlunun sabit yapıda olması sayesinde, sadece icra yayı burcunu tutma görevi yapan yüzüğün toleransları üzerinde herhangi bir olumsuz etki söz konusu değil.

Hacimli şarjör aynen gerdel gibi metalden imal edilmiş. Kapasitesi 10 fişek.

Silahın emniyet tertibatı açısından donanımına üretici tarafından özen gösterilmiş ve otomatik iğne emniyeti konulmuş. Bu tip bir emniyet bildiğimiz gibi .22 kalibre gibi başlangıç seviyesinde bir silahta pek görülen bir şey değil. GSG-1911’in kullanım amacı düşünülürse, çıkarıldığında kabza emniyetini kilitleyen otomatik bir şarjör emniyeti bulundurmasına şaşmamak gerekir. Ayrıca silahta horoz ilk çentik emniyeti ile manuel emniyet tertibatı da var ve sadece horoz kurulu iken devreye alınabilen manuel emniyet aktive edildiği zaman sürgünün hareketini de kilitliyor.

DEĞİŞTİRİLEBİLİR TİPTE NİŞAN ELEMANLARI

Plastik malzemeden yapılmış olan sabit gez çatal tipinde ve yerine bir alyen vida ile tespit edilmiş. Gezin bakış hizası yüksek ve arpacık konumuna göre iyi ayarlanmış. Arpacık da plastik malzemeden, köşeli tipte ve namluya küçük bir altıgen kafalı pimle tutturulmuş. Bu vidaları gevşettiğiniz zaman yuvalarında sağa sola hareket eden nişangahları kolayca ayar edebiliyorsunuz. Silahın paket donanımında üç adet farklı boyda arpacık bulunuyor, bunlar en küçükten büyüğe doğru 1, 2 ve 3 rakamlarıyla işaretlenmiş. Silahın üzerindeki arpacığı bir küçüğü veya bir büyüğü ile değiştirmek istediğinizde, isabet noktasını 25 metre için aşağı veya yukarı yönde yaklaşık 200 mm hareket ettiriyorsunuz. Zayıf ışıkla ateş etmeyi kolaylaştırmak için gez üzerinde iki adet sarı renkli dot (nokta) ile, bir de arpacık üzerinde bunlara karşılık gelen nokta var.

GSG-1911 sportif silahlar kategorisinde yer alıyor, sabit namlulu ve basit geri tepme sistemli. Gövdesi, sürgüsü ve namlu dış borusu hafif alaşımlı metalden. Ayrıca birçok ufak tefek parça da aynı malzemeden imal edilmiş.

TEST ATIŞLARIMIZ

Tek hareketli tetik ön yolu kısa ve hafif, ama istinattan sonra tetik net şekilde düşmüyor. Tetik yolu uzun, ağır ve istenmedik tipte sürtünme etkileri söz konusu. Tetik yoluna isabet eden tetik düşürme ağırlığı 2.600 gramdan fazla, bu da üretici firma tarafından 1.900-2.500 gram olarak deklare edilen aralığın bir hayli üzerinde. Trigger stop (tetik nihayet ayarı) fabrikada gayet iyi yapılmış. Fişek yatağı .22 lr Hv kalibreye uygun olduğundan önce bakır kaplama çekirdekli yüksek hıza sahip fişekler kullandık. Bunlar Cci Mini mag, Stinger, Fiocchi Ultrasonic ve Performance shooting Dynamics Cpsp fişeklerdi ve Stinger hariç hepsinde 40 grain çekirdek vardı. Stinger’in çukur uçlu( hollow point) çekirdeği ise 32 grain‘ likti.

Nadir yaşanan bir iki ateşleme hatasını saymazsak, silah atışları gerek hızlı fişeklerle, gerek daha yavaş olan Lapua ve Eley fişeklerle gereken şekilde gerçekleştirdi. Kovan çıkartma ve atma eylemleri normaldi ve bir tutukluk yaşanmadı. İncelediğimiz kovanlar üzerinde elastikiyet eksikliğinden kaynaklanan izler ve bir miktar da is saptadık. İğnenin çarpma gücü yeterli gözüktü.

Hızlı tipteki Stinger fişekler 16 kgm enerji üreterek Hp çekirdeği 397 m/saniye hızla attılar. Fiocchi Ultrasonic fişekler ise 13 kgm enerjiyle çekirdeği 316 metre/saniye hızla attılar. Cci mini mag ve Fiocchi Performance shooting dynamics fişeklerin ürettiği enerji 12 kgm, hız ise sırasıyla 311 ve 305 m/ saniye oldu. Doğal olarak Eley ve Lapua fişeklerin enerjisi ve hızı daha düşüktü: 10 kgm enerjiyle mermiler 283 ve 275 m/ saniye hıza ulaştı.

İsabet testlerini nişan alarak desteksiz ve çift elle 25 metreden yaptığımız atışlarla gerçekleştirdik. Fiocchi Performance shooting dynamics fişekler ile Cci Stinger fişekler GSG-911 ile çok iyi uyum sağladılar ve atış sonunda kaçak yapanlar(flyer) hariç, daire içine düşen 4 atışın birbirinden 2 cm açıklıklarla isabet etmesi sonucu iyi bir grupman oluşturdular. Mini mag ve Ultrasonic fişeklerle grupmanlar biraz daha geniş oldu ama silahın kategorisi dikkate alındığında kabul edilebilirlik limitleri içinde kaldılar. Eley Target pistol ve Lapua fişeklerle ise iyi performans alınamadı, ama zaten temin ettiğimiz Lapua fişeklerin durumu pek iyi değildi. Bu sonuçlar silahın isabetlilik oranının çok iyi olduğunu ortaya koyuyor. Eğer silaha en uygun gelen hızlı fişekler tespit edilirse, isabet yüzdesinin daha da yükseleceğinden emin olduğumuzu söyleyebiliriz.

Üstelik burada ağır ve net biçimde çalışmayan tetik mekanizmasının olumsuz etkisini de belirtmemiz lazım. Tetiğin istediğimiz gibi olmayışı daha gergin ateş etmemize neden oldu. İlk atışları yaptığımızda silahın verdiği yumuşak reaksiyon bizi şaşırttı, zira nişangahlara ve tetik mekanizmasına konsantre olmuş durumdayken, birebir Government’e benzeyen bu silahın geri tepme ve namlu şahlanması gibi efektlerinin de ilham aldığı silah gibi güçlü olmasını bekliyorduk.

Seri şekilde ve hızlı yapılan atışlarda silahı hedefe yöneltme ve refleks nişan alma gibi eylemler başarılı, çünkü hem geri tepme hem de namlu şahlanması çok sınırlı. Kabza şekli silahın genel dizaynına uyumlu, tetik erişim mesafesi (trigger reach) ise eli küçük olan atıcılar için de uygun. Tamamı tırtıklı yüzeye sahip plastik kabza kapaklarının kavramaya katkısı yüksek, atış sırasında elden kayma yok. Ama tetik mekanizmasının üstte bahsettiğimiz hataları atıcıyı seri atış hızını yavaşlatmak zorunda bırakıyor. Manuel emniyeti devreye sokma ve çıkarma işlemleri de yeterince keskin değil, ama silahın pratik kullanım amacına baktığımızda bunun fazla önemli olmadığını söyleyebiliriz.

Şarjör düşürme eylemi ise gayet temiz ve net, sürgü tutma mandalına sürgüyü bırakması için uygulanan güç ise normal seviyede. Bombeli horoz yayı yuvası daha iyi kavramaya yardımcı oluyor ama, kabza emniyetinin yüksek olmasına rağmen bunun bir çıkıntısı bulunmasını tercih ederdik, zira devre dışı bırakmak için sonuna kadar bastırmanız gerekiyor ve bazen bunu başaramıyorsunuz.

SONUÇ

GSG-1911 keyifli sportif atışlar yapma amaçlı bir silah ve John Moses Browning tarafından icat edilen ünlü benzeri tipinde bir rimfire (etekten ateşlemeli) isteyen atıcılara hitap ediyor. “Hv” fişek yatağı olmasına rağmen standart fişeklerle de iş görmesi takdire şayan bir özelliği. İsabet oranı oldukça yüksek, malzeme ve işçilik kalitesi de en azından temel bileşenlerinde gayet iyi.

Uygun fişekleri seçtiğiniz zaman silah müşkülpesent atıcıları bile tatmin edebilir, ama gerek nişan alarak gerek refleksle yapılan atışlarda ağır ve temiz çalışmayan tetik mekanizması performansı olumsuz etkileyen bir faktör. Bu yarı otomatik tabancada kullanılan malzemenin büyük kısmı hafif alaşımlı metal, bu da sık ve yoğun kullanmak isteyenler için olumlu bir özellik.

Exit mobile version