Beretta Cougar serisinin bu “light” kompakt modelini yeniden yarattı: Şimdi Türkiye’de üretilen bu tabanca polimerik olanlara oranla daha düşük fiyata “tamamen metal” bir silaha sahip olma olanağı veriyor. Orijinaline göre daha işlevsel bir nişangah düzeni ile biraz sert sayılabilecek bir tetik mekanizmasına sahip
Türkiye’de üretilen Cougar 8000 L, Beretta Grubunun Amerika kökenli bir şirketi olan Stoeger markası ile pazarlanıyor. 8000 L ile, Beretta firması standart Cougar’ın hafifletilmiş olan modelini yeniden piyasaya sürmüş oluyor. Kompakt bir yapıya sahip olması ve hafifliği, 8000 L modelini sivil kıyafetle de taşınabilecek bir silah haline getiriyor. Diğer artısı ise rekabetçi bir fiyata sahip oluşu.
MEKANİK ÖZELLİKLERİ
Cougar 8000 L geometrik kapanışlı, kısa ger tepmeli ve döner namlulu yarı otomatik bir tabanca. İsteğe bağlı olarak hem tek hem çift hareketli tetik sistemi olabiliyor. Şarjörü ise çift sıralı. Şarjörleri mat yüzeyli ve üzerindeki “Pb cal. 9×21 – made in Turkey” yazısı nerede imal edildiklerini gösteriyor. 13 atışlı olan standart şarjör tabanında küçük parmak mesnet tırnağı mevcut. Ayrıca şarjörün arkasındaki üç delik beşinci, onuncu ve onüçüncü fişek hizasına denk geliyor ve kaç atış kaldığının kontrol edilmesini sağlıyor. 15 fişek alan şarjörde ise bu üç delik ile kendilerine tekabül eden sayılar farklı olduğundan, beşinci, onuncu ve onbeşinci fişeğe denk düşüyorlar. Daha kapasiteli olan, yani 15’lik şarjörün plastikten mamul alt uzantısı kabzanın boyunun da uzamasını sağlıyor ve böylece eli daha büyük olan atıcılara daha iyi tutuş olanağı veriyor. Ancak sürgünün ile gövdenin sol tarafı ve patlama hücresinin üzerindeki çok uzun yazılar, sicil numarası vesaire biraz fazla kaçmış (adeta bankaların IBAN hesap numarasını andırıyor).
Namlu 92 mm uzunluğunda, patlama hücresinin arkaya doğru genişletilmiş formu, kendisine tekabül eden şarjör yuvası önünde gövdeye uygulanmış genişletme ile beraber besleme sistemini iyileştirmiş.
Sürgü bütün sivri noktalardan arındırılarak kütleştirilmiş ve taşıyıcı için daha rahat bir konfigürasyona getirilmiş. Ayrıca, sürgünün şekli ve yapısı silahı hafifletecek ve kılıfa sokup çıkarma işlemlerini kolaylaştıracak şekilde tasarlanmış. Eğimli tutma tırnakları sadece arka kısımda, yeteri kadar tutuş sağlayacak tipte ve yüzey kaplama kalitesi yüksek. Kovanın atıldığı delik de oldukça geniş ve işlevsel tasarlanmış. Tetiğe sonuna kadar basıldığında otomatik blok iğne hizasına yükseliyor ve sürgünün sırt kısmından gezin önüne doğru bir uzantı şeklinde dışarı taşıyor. Namlunun uzunluğu 92 mm ve namlu gövdesine entegre karşı karşıya konumlandırılmış iki tırnak mevcut: Bunlardan üstteki sürgüye takılarak tutunma görevini yerine getiriyor, namlunun önemli bölümünü kavrayan diğerinin içinde ise eğimli bir kanal açılmış ve bu da dust cover içerisindeki altıgen çelik bloğa tutunuyor. Bu blok içinde açılmış olan uzunlamasına delikten icra yayı kılavuz mili geçiyor ve uçlarından icra yayını tutarak zaptediyor.
Beretta Cougar modelinin son serisinde icra yayı kılavuz mili plastikten imal edilmişti, Stoeger’de ise madeni olarak üretilmiş. Ateş edildiği zaman namlu ve sürgü kısa bir bölüm kadar birbirlerine karşılıklı olarak tutunmuş şekilde, ta ki namludaki çıkıntı eksantrikle (kamla) etkileşime girip namluyu yaklaşık 30 derece kadar sola döndürene kadar geriye doğru birlikte hareket ediyorlar. Bu şekilde namlu üzerindeki tırnakların sürgünün kendilerine ait olan çıkıntılarıyla olan kontrastı aradan çıkmış oluyor ve sürgü kovanı çıkartmak, silahtan atmak ve horozu kurmak için geriye doğru yaptığı hareketini rahatça tamamlıyor. İcra yayının açılması sürgüyü sonuna kadar geri itiyor ve bu sırada sürgü şarjörden yeni bir fişek alıyor ve ileri çıkmış durumdaki namluya sürüyor. İleri doğru hareketi sırasında namlu altıgen çıkıntı ile eğimli yüzey arasındaki etkileşimle saat yönünde yaklaşık 30 derece dönerek kapanma işlemini gerçekleştiriyor. Patlama hücresinin alta doğru genişletilmiş ve parlatılmış ağzı fişeği sürme işlemini kolaylaştırıyor. Üzerinde altıgen çıkıntının bulunduğu blok ters şekilde monte edilmeyi önleyecek bir forma sahip ve aynı şekilde icra yayı kılavuz milinin yönünü de yanlış şekilde belirlemeye olanak verilmemiş.
Cougar 8000 L sivil elbiseyle de son derece rahat taşınacak tipte kompakt bir tabanca. Ama kabzayı daha uzun hale getiren 15’li şarjörüyle görev silahı olarak da çok rahat kullanılabilir. Uygun bir fiyata sahip olması da silahın önemli artılarından biri.
Çünkü kılavuz milinin arkasında bulunan pim gövde içinde kendisi için açılmış bir deliğe oturuyor. Silahın anti-röfle finisaja sahip gövdesi hafif alaşımlı metalden imal edilmiş ve dust cover (ön gövde korkuluğu) üzerinde yardımcı gez-arpacık montajına yönelik kılavuzlar bulunmuyor. Ön gövde korkuluğunun gönyeli iç yapısı, silah söküldükten sonra tekrar monte edilirken hem blok parçanın hem de icra yayı kılavuz milinin sürgü şeklinde rahatça gidip gelme hareketini yapmasına olanak verecek şekilde dizayn edilmiş. Silahı söktükten sonra toplama işlemi, kullanım kılavuzunda da belirtildiği gibi tabancayı baş aşağı tutarak yapılmayı gerektiriyor. Kabzanın sol yanağı üzerindeki tepe noktasından dışa çıkan dairesel eleman sürgünün sol alt kenarı içine açılmış olan kanala geçiyor. Bunun amacı herhangi bir kırılma çatlama durumunda sürgüyü tutabilmek. Ama Cougar’ın son derece sağlam sürgüsü için bu çok küçük bir ihtimal. Silahı sökmek için, gövdenin sağ tarafındaki düğmesine basıp namluyu tutan sürgü mandalını hafifçe saat yönünde döndürmek gerekiyor. Silahı kurulu durumdan kilitli duruma alan ve sürgü üzerinde bulunan çift taraflı mandal devreye alındığında manuel emniyet tertibatı vazifesi görüyor.
Bunun devreye alınması iğneyi düşen horozdan kurtarmış oluyor. Bu emniyet mandalını horoz düşük durumdayken, yarı kalıkken, kurulu durumdayken, ya da sürgü açıkken devreye almak mümkün. Doğal olarak sürgünü açık olduğu durum hariç, bu emniyet mandalının indirilmesi horozu istirahat pozisyonuna alıyor ve tetik boşta kalıyor. Silahın her iki yanında bulunan kırmızı nokta tabancanın ateşe hazır durumda bulunduğunu gösteriyor. Otomatik iğne emniyeti ise tetik arkada son noktaya dayanmamış ise atışın yapılmasına mani oluyor. Gövde ve sürgü arasındaki boşluklar (toleranslar) silahın operasyon sırasında güvenilirliğini ve gerektiği gibi bakım yapılmadığında zarar görmemesini sağlıyor. Aynı şey namlu ile sürgü kızağı arasındaki tolerans için de geçerli.
NİŞANGAH DÜZENİ VE TETİK MEKANİZMASI
Gez sistemi çatal şeklinde ve sabit gez çentiğinin boyutları silahı taşıma ve çekme işlemini daha kolay ve sorunsuz hale getirmek için oldukça sınırlı tutulmuş. Yine de Beretta Cougar ile direkt bir kıyas yapılırsa nişan sistemi boyutlarında biraz büyüme olduğu fark ediliyor. Ayrıca acil hallerde atıcının sürgüyü seri atışlarda çok hızlı hareket ettirmesi neticesinde eline zarar vermemesi için gez çentiğinde sivri ve köşeli kenar bırakılmamış ve bunların uçları köreltilmiş. Bakış açısı ise arpacıkla loş ortamda bile hedefe hızlı odaklanmak için geniş tutulmuş. Arpacığın köşeli formu da nişan almayı kolaylaştırıyor. Yetersiz ışık ve loş ortamlarda nişan alırken zorlanmamak için gezde kenarlara yerleştirilmiş iki adet, arpacıkta ise bir adet beyaz dot mevcut. Bunların boyutları da, gez ve arpacıkta olduğu gibi Beretta Cougar modeline oranla biraz daha irice. Tabancanın çift hareketli tetik sistemi uzun ve ağır, ayrıca istenmeyen sürtünmelerden arındırılmış olduğundan, biraz antrenmanla daha ilk atışta iyi isabet sağlanabiliyor. Tek hareketli sistemde ise tetiğin ön stroke mesafesi hafif ve oldukça pürüzsüz, ikinci aşamaya geçiş net ve tetiğe basma ağırlığının, yani yaklaşık 2.700 gramın büyük kısmı bu ikinci aşamada kullanılıyor. Tetiğin ikinci basış süresi de oldukça uzun ve pürüzsüz, ama bastıktan sonra tetik boşluğu hissediliyor.Çift hareketli tetik sistemiyle yapılan ilk atıştan sonra tek hareketli tetik sistemiyle yapılan ikinci atışa geçiş biraz yatkınlık ve alışkanlık gerektiriyor.
1. |
2. |
3. |
4. |
1.Sabit gez çatal (“kırlangıç kuyruğu” tabir edilen) tipte. Sağda görülen orijinal Beretta Cougar L modeline oranla “U” iç açısı biraz daha büyütülmüş. Ayrıca içgüdüsel nişan almayı hızlandırmak için iki beyaz nokta (dot) da daha büyük uygulanmış (fotoğraflar Fabio Riccardi).
2. Beyaz noktalı arpacık bu köşeli formuyla isabet oranına ve hızlı nişan almaya katkı sağlıyor. Arpacık üzerindeki beyaz nokta orijinal Cougar L modeline oranla daha büyük.
3.Tetik yüzeyi düz. Tek hareketli tetik sisteminde tetik erişim mesafesi (trigger reach) eli küçük olanlara atışta sorun çıkarmıyor, ama çift hareketli sistemde yapılan ilk atış sonrası tekli müteakip atışlara geçiş antrenman gerektiriyor. Tetik köprüsünün önü çizgili.
4.Kabza boyutsal ve form olarak iyi tasarlanmış. Kabza yanaklarının tırtıklı yüzeyi iyi tutuş sağlıyor. Ön ve arka kabza üzerindeki dikey kanallar da tutuşu sağlamlaştırıyor. Fotoğrafta görülen şarjör 15’lik, kabza uzatan kısmı plastikten ve eli iri atıcılarda küçük parmağa destek oluşturuyor.
ATIŞ TESTLERİMİZ
Atış testlerimizde 100 grain Fmjt mermili Fiocchi Black Mamba fişeklerle, 124 grain Tccp mermili Fiocchi Top Target fişekler kullandık. Ayrıca Fiocchi kovanları Cci small pistol kapsül fitili ile, Sipe N ve Vihtavuori N320 barutla kombine ettik ve 123 grain Fiocchi Fmjtc mermiler ile 125 grain Swcbb Custom performance bullet mermiler kullandık. Silah bu fişeklerin hepsiyle çok iyi çalıştı ve hatta Swc fişekleri bile hiç sorunsuz ateşledi ve bunların göreceli olarak zayıf doldurulmuş kovanlarını hiçbir tutukluk yaşatmadan atmayı başardı. Atılan kovanları incelediğimizde deformasyona veya anormal is izlerine rastlamadık. İsabette hassasiyet, nişan alarak 25 metreden ayakta çift kol gergin pozisyonda ve desteksiz olarak yapılan atışlarla test edildi. Çift hareketli tetikle yapılan atışlarda tetik ağırlığı ve boşluğu atışları zorlaştırdı ve hedef tahtasındaki grupmanlar silahın aslında potansiyel olarak hassas olduğunu, ama ortalamanın üzerinde sonuç almak için mühimmat seçimine dikkat edilmesi gerektiğini gösterdi. Nitekim diğer fişeklerle karavana atmasak bile ragrupmanların daha dağınık olduklarını gözlemledik ve neticede 25 metre atışları fişek değişimlerine rağmen tatminkâr sonuçlarla tamamlandı.
Stoeger ile Beretta Cougar arasındaki farklardan biri de, Türkiye’de üretilen replikanın icra yayı kılavuz milinin polimer yerine metalden olması (foto: Fabio Riccardi).
1. |
2. |
1. Sürgünün iç kısmını incelediğimizde pek önemli sayılamayacak bazı noktalarda işçilik izi kalmış olduğunu gördük. Resimde otomatik iğne kilitleyici tertibat ile içinde sürgü kapanış tırnaklarının döndüğü yarı dairesel bölme görülüyor.
2. En iyi grupman Fiocchi Top target fişeklerle elde edildi.Gövde hafif alaşımlı metalden. Yardımcı nişan düzeneklerinin monte edilmesine olanak sağlayan kızak-ray sistemlerine yer verilmemiş. Dust cover içinde namluyu döndüren çelik bloğu barındıracak şekilde dizayn edilmiş.
Hızlı atışlarda silahın verdiği reaksiyonlar de iyi sayılır: En seri ve hızlı atışlarda isabet oranını değiştiren faktörler tetik mekanizmasının özellikleri ve sınırlı gez-arpacık boyutları oldu. Tabancanın sürgüsü çekilirken farkında olmadan çift taraflı emniyet mandalını aşağıya, yani emniyetli pozisyona alma riski mevcut, çünkü sürgünün tutma tırnakları horoz düşürücüye çok yakınlar. Sürgüyü zayıf elinizle çektiğinizde (kollarınızı sürgüye çekecek yere itecek şekilde kastığınızda) daha fazla güç uygulamış oluyorsunuz ve bu risk azalıyor. Kabzanın boyutları aslında küçük eller için daha uygun. Ama eli büyük olanlar da 15’li şarjörün uzatma bölümüyle kabzayı daha iyi kavramış olabiliyorlar. Ama yine de iri ellere sahip atıcılar için bu kabza küçük kalabilir. Kabza yanaklarının tırtıllı yüzeyleri, fornt strap ve back strap üzerindeki dikey kanalcıklar tutuşu daha sağlam hale getiren detaylar. Tek hareketli tetik sisteminde trigger reach (tetik erişim mesafesi) oldukça sınırlı sayılır. Kumanda tertibatı (hold open, emniyet mandalı, şarjör çıkarma düğmesi) çok sert değil ve normal çalışıyor. Kabza altı dizaynı da şarjörün rahat takılmasını kolaylaştıracak şekilde tasarlanmış.
SONUÇ
Beretta 8000 serisi yarı otomatik tabancalar ilk doğduklarında 92 ve 98 serileriyle karşılaştırıldıklarında, onlardan daha kompakt ve daha hafif olmadıklarından tercih edilmiyorlardı. Şimdi Stoeger ile Cougar yeniden ve daha “stratejik” bir planlamayla piyasaya çıkıyor. Güvenilir bir mekanik düzene, sağlam bir döner namluya ve özellikle de cezbeden bir fiyata sahip. Küçük boyutları ve hafifliği sayesinde, bilhassa 13’lü şarjörlü versiyonuyla Cougar 8000 L, subcompact silahların tipik özellikleri olan düşük balistik performans ve zayıf kontrol gibi dezavantajlardan etkilenmeden sivil kıyafetle taşımak için çok uygun bir silah olabilir. Ayrıca, test ettiğimiz silah 15’lik şarjör takıldığında üniformayla taşınan silahlar kategorisinde de hiç sırıtmayabilir. Tetik boşluğu ve ağırlığı yaşatan tek hareketli tetik sistemi, önemsiz de olsa bazı parçalarının iç kısımlarında görülen işçilik izleri ve test atışlarında kabul edilebilirlik sınırları içinde olsa bile normal Beretta standartlarının altında kalan hassasiyeti ise, bu fiyatıyla orantılı eksileri.
Teknik Kart
Üretici: Fabbrica d’armi Pietro Beretta spa, via Pietro Beretta 18, 25063 Gardone Val Trompia (Brescia) Tel.030 83411 – www.beretta.com
Model: Cougar 8000 L
Tipi: Yarı otomatik tabanca
Çap: 9×21
Spesifik kullanım amacı: Kişisel savunma silahı
Mekanik sistemi: Döner namlulu kısa geri tepmeli geometrik kapanma sistemi
Tetik mekanizması: Karma hareketli
Besleme tipi: Çift sıralı şarjör – silahla beraber bir adet 13 fişekli, bir adet kabza uzatmalı 15 fişekli şarjör veriliyor.
Ateşleme tipi: müsademeli, dıştan horozlu ve atalet iğneli
Emniyet tertibatı: Sürgü üzerinde çift taraflı emniyet mandalı; indirildiğinde aynı zamanda manuel emniyet tertibatı vazifesi görebiliyor – horoz emniyeti – otomatik iğne emniyeti.
Namlu: 92 mm, sağa dönüşlü 6’lı yivleme, hatve 1.250 mm
Nişangah düzeni: Sabit gez ve arpacık çatal tipi, yetersiz ışıkta ateş edebilmek için gezde iki, arpacıkta bir adet beyaz nokta (three dot system).
Toplam uzunluk: 178 mm
Yükseklik: 126 mm (13’lü şarjörle)
Kalınlık: 32 mm Gez-arpacık arası: 135 mm
Ağırlık: 825 gram, yaklaşık.
Malzeme: Namlu ve sürgü karbon çelik, gövde hafif alaşımlı
Yüzey kaplama: Anti röfle (ışık yansıtmayan mat yüzeyli)