Klas Bir Cep Tabancası: Sig Sauer P238

Polimer bir gövdeye sahip olmamasına rağmen hafif; gizli taşıma amacına çok uygun ve her ayrıntısına özen gösterilmiş bir tabanca. Kompakt ama kontrolü kolay. Sig Sauer firmasının Custom Shop’u tarafından üretilen “Special configuration” versiyonunu test ettik.

Polimer bir gövdeye sahip olmamasına rağmen hafif; gizli taşıma amacına çok uygun ve her ayrıntısına özen gösterilmiş bir tabanca. Kompakt ama kontrolü kolay. Sig Sauer firmasının Custom Shop’u tarafından üretilen “Special configuration” versiyonunu test ettik. İç ve dış bitiş kalitesi çok iyi. Nişan ayarı yapmak için gez ve arpacık farklı yüksekliklerde imal edilmiş. Tetik mekanizması çok temiz ve tetik boşluğu yok.

Yazı ve fotoğraflar Domenico Giaquinto
Bu testte kullandığımız Sig Sauer P238 üretimine kısa süre önce son verilen Colt Mustang modelinden esinlenilerek üretilmiş bir tabanca. Taşıma çantası üzerindeki bir etikette onun “P238 Special Configuration” olduğu yazılı. Bu tabanca firmanın Custom Shop’u tarafından üretilen P238 SAS modelinin biraz farklı bir versiyonu. Bir iki noktasında küçük farklılıklar taşımakla birlikte, sürgünün sağ tarafında Sig Sauer “yarışma departmanı” logosu ile “SAS” kodunu taşıyor. Bunların biraz altında, dust cover (ön gövde korkuluğu) üzerinde bu silahın Sig Sauer’in new Hampshire’daki Exeter şubesine ait olduğunu gösteren ibare var. Denediğimiz tabancanın beyan edilen tetik ağırlığı 7,5 ile 8,5 libre arasında değişiyor (3.400-3.800 gram). Türetildiği Custom shop modelinde ise bu ağırlık 5,0 libre (2.200 gram). Bizim saptadığımız tetik ağırlığı ise 4.200 gram ve bu da güvenlik nedeniyle piyasaya daha yüksek tetik düşürme ağırlığına sahip silahlar sürme eğiliminden kaynaklanıyor. Diğer farklı noktası gez ve arpacık: Denediğimiz tabancada zayıf ışıkta nişan almayı kolaylaştıran three dot system mevcut. P238 SAS trityumlu nişan düzeneğine sahip.
Tabancanın taşıma çantasında yedek şarjör, plastik kılıf, kullanım kılavuzu, ateşli silahlar için bir kilit, namlu ile sürgü arasına koyulan ve silahın boş olduğunu gösteren turuncu renkte bir plastik alet ve bir de yağ numunesi bulunuyor. Üstünde Sig Sauer arması yer alan ama İsrail’de üretilmiş olan kılıfta, tabancayı tutma sıkılığının ayarlanması için bir ayar vidası var.
Sig Sauer P238, modifiye Colt-Browning (Petter) tipi kısa geri tepmeli namlu sistemiyle çalışan geometrik kilit mekanizmasına sahip. Tetik mekanizması tek hareketli, dıştan horozlu, atalet iğneli ve altı atışlık tek sıralı şarjörü var. Paket donanımında yer alan iki adet şarjörün gövdeleri ve gerdelleri paslanmaz çelik. Yine çelikten şarjör tabanı üzerinde silahın markası ve kalibresi kazınmış. Her bir şarjörün her iki yanında kalan cephane kontrolü yapabilme amaçlı 5 delik mevcut. Boyutları sınırlı olmasına rağmen şarjör en güçlü yarı otomatik Sig Sauer tabancaların köşeli sürgü çizgilerini yansıtıyor. Çatal tipi gez ve arpacığın dizaynı da aynı şekilde türetilmiş. Sürgünün arkasında bulunan eğimli 6 adet kurma kertiği, sürgüyü silah boşken bile kurmak için fazla güç gerekmediğinden yeteli tutuşu sağlayabiliyor. Sürgünün bütün sivri ve keskin köşeleri özenli bir şekilde yuvarlatılmış Kovan tahliye penceresi aynen P226 modelindeki gibi gayet geniş tutulmuş. Esnek kovan tırnağı içte bulunuyor. Silahın hem iç hem de yüzey işçilik kalitesi üst düzeyde. Küçük bir bilye sayesinde şarjördeki fişeklerle sürtünme azaltılmış. Otomatik iğne kilidi sürgü rayının sırt kısmından çıkarılabiliyor ve gez tarafından yuvasında tutuluyor. Silahın aynen sürgü gibi hatları yumuşatılmış mat siyah gövdesi hafif alaşımlı metalden imal edilmiş. İçbükey çizgili parmak yüzeyine sahip tetik, boyutlar ve pozisyon itibarıyla parmağa iyi oturuyor. Tetik köprüsünde parmak dayama yeri yok. Kabza kısa gibi gelebilir ama, aslında hafifleştirilmiş horozun çizgili ibiği küçük olduğundan atıcının elini ısırmıyor.
Ahşap kabza kapakları çok güzel ve alyen başlı vidalarla tutturulmuşlar. Kabzanın koyulaştırılmış metal gövdesi ile kromajlı sürgü çok estetik bir kontrast oluşturuyorlar. Sürgü tutma mandalı ve manuel emniyet diğer bileşenler gibi paslanmaz çelikten. Başparmakla rahatça devreye alınabilen emniyet mandalı gövdenin sol tarafında. Bunu devre dışı bırakıldığında klik sesi veren küçük bir susta pimi üstteki pozisyonunda tutuyor ve üstteyken silah emniyette kalıyor. Bu susta pimi ve yayı horozunun paslanmaz çelikten piminin içinde barınıyor. Horoz yayının plastik yuvası, yani mainspring housing tutuşu daha sağlam hale getiren üç dikey kanal içeriyor. Diğer beş adet dikey kanal ise kabza ön yüzü (front strap) üzerinde açılmış. Sol kabza yanağının üst kısmında şarjör çıkartma düğmesi var.
Tetiğe sonuna kadar basıldığında kovan fırlatıcı yukarı kalkıyor ve otomatik iğne kilidini açıyor. Sürgü geriye doğru hareketine başlar başlamaz, kovan fırlatıcı tetikle olan karşılıklı etkileşiminden kurtuluyor ve şarjör düğmesini aşağı bastırıyor. Silahın genel imalat şeklinin basitleştirilmiş olması takdire şayan, çünkü otomatik iğne kilidi bulunmasına rağmen silah 41 bileşenden meydana geliyor.
Metalinin rengi koyulaştırılmış olan namlu 68 mm uzunluğunda ve sağa doğru açılmış 6 yiv-set kanalı mevcut. Prizma şeklindeki namlu kuyruğu, sürgü kapanırken bunun içine açılmış olan kovan tahliye penceresi içine yerleşiyor. Namluya entegre edilmiş ilave parça içindeki eğimli yatak içerisine hold open’in (sürgü tutma mandalının) yanlamasına pimi giriyor ve ateş etme anında namlu kuyruğunun aşağı inmesini, böylece sürgünün de namludan kurtulmasını sağlıyor. Bu kilit pim yatağının gerisine fişek besleme rampası da açılmış ve gayet güzel tesviye edilerek atım yatağının ağzına birleştirilmiş. Yassı kesitli icra yayı sürgü hareketine hafif bir direnç yaratabiliyor. İcra yayı kılavuz mili ise uzun ve paslanmaz çelikten.
Manuel emniyet tertibatı horoz kuruluyken, kurulu değilken veya yarı kalkık durumdayken devreye alınabiliyor. Yarı kalkıkken emniyet devreye sokulursa sürgünün geriye doğru hareketini de kilitliyor. Horoz kurulu durumda emniyet devreye alındığında ise sürgüyü çekip bırakmak mümkün. Bu durumda silah emniyette iken güvenli bir şekilde doldurmak, boşaltmak ve kontrol etmek de mümkün olabiliyor.
Horoz kurulu durumda ve emniyet mandalı devredeyken, emniyet devreden çıkarılırsa tetiğe basmamak lazım, zira aksi halde horoz düşerek ateşleme konumuna geliyor. Üstte de bahsettiğimiz gibi P238 otomatik iğne kilidi tertibatına sahip ve kişisel savunma silahlarında bunu olmazsa olmaz bir donanım olarak görüyoruz.
“KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ” NİŞAN DÜZENEĞİ
Sabit gez çatal tipte, kenarları yuvarlatılmış ve bu şekilde silahın taşınmasını ve çekilmesini kolaylaştırıyor. Sürgünün kompakt yapıda olmasına rağmen gez boyutlarının pek küçük tutulmaması hedefe odaklanması kolaylaştırıyor. Karesel tipte arpacık da fazla küçük değil ve nişan alma hızı ve isabetine yardımcı oluyor. Zayıf ışık altında atış yapmayı kolaylaştırmak amacıyla gez üzerinde iki adet, arpacık üzerinde bir adet beyaz nokta (dot) var. Gez-arpacık mesafe ayarı için bunların her ikisi de yuvalarında hareket ettirilebiliyor. Bunların yerlerinden 0,020” (0.5 mm) kadar oynatılması, 25 yard (22,8 metre) mesafeden yapılan atışta merminin isabet noktasında yaklaşık 3” (76 mm) kadar bir sapma yaratabiliyor. Yükseklik ayarı yapabilmek için, üretici firma yükseklikleri farklı olan numaralandırılmış gez ve arpacıklar sunuyor.
Nişan ayarı yaparken işe 6 farklı boyda sunulan gezi değiştirerek başlanmasını tavsiye ederiz. Bir gez ile bir sonraki boyda olan gezin değiştirilmesiyle 25 yard mesafeden yapılan atışta çekirdeğin vuruş noktasında 2” (50 mm) sapma gerçekleşiyor. Arpacık ise 5 farklı boyda satılıyor. Biri ile diğeri arasındaki ebat farkı yine 25 yard mesafeden atışlarda isabet noktasını 1” (25 mm) kadar kaydırabiliyor. Yani nişan düzeneği ayarında son ayar işlemini arpacıkla yapmak lazım. Tanımlama numarası da doğrudan gez ve arpacığın boyuna orantılı.
Tek hareketli tetik mekanizmasında ön yol kısa, tetik hareketi yeterince pürüzsüz. İkinci tetik kademesi de oldukça net ve esasında yaklaşık 4.200 gramlık tetik ağırlığının tamamı bu ikinci yol üzerine biniyor. Tetik boşluğu, istenmedik takılmalar ve benzeri sorunların olmadığını tespit ettik.
TEST ATIŞLARIMIZ
Uygulamalı testte gerek gömlekli yuvarlak uçlu çekirdekli 95 grain, gerek Black Mamba küt uçlu çekirdekli 85 grain Fiocchi fişekler kullandık. Ayrıca Prvi Partizan kovanlar, CCI small pistol kapsüller, 4,4 grain Sipe N barutlu 93 grain yuvarlak uçlu çekirdekli gömlekli Fiocchi mermiler ve 3,2 grain Sipe N barut dozu yüklediğimiz Custom Performance Bullet 124 grain özel alaşımlı küt uçlu çekirdekli fişekleri de birbirleriyle kombine ederek denedik.
.380 ACP silahı 9×21 milimetreye uygun .356” çapında ve 122/125 grain ağırlığında alaşımlı çekirdeklerle doldurmaktan amaç bu tip çekirdeklerlerin daha kolay bulunur olmaları ve daha ucuz oluşları. Bununla beraber, bu tip çekirdeklerlerin ağırlığı ve uzunluğu bazen fişekte anormal şişmelere neden olabiliyor. Bu nedenle, fişek yatağına yerleşim sorunları yaşamamak için 9,49 mm (0.374”) fişek çapını aşmamaya dikkat etmekte yarar var.
Atış denemelerinde bazen kullanılan mühimmat yada atış tipinden bağımsız olarak sürgünün tam kapanmadığına tanık olduk. Bu sorunun rodaj sonrasında ortadan kalkacağını düşünüyoruz, çünkü belli sayıda atış seansı sonrasında fişek yatağına sürülmeyle ilgili sorunların yok olduğunu tespit ettik. Tabancanın kovan çıkarma ve fırlatma mekanizmalarında ise hiçbir sorun yaşanmadı. Boş kovanlardaki deformasyon oranları 93 grain FMJ Fiocchi fişeklerin itişi gücü düşünüldüğünde bile ortalamanın altındaydı. Kovanlardaki duman-is izleri sınırlı, iğne izleri ise merkezi ve güçlü idiler.
Geri tepme enerjisi Fiocchi Black Mamba fişeklerle tespit ettiğimiz 4,1 joule ile, Custom Performance Bullet 124 grain özel alaşımlı küt uçlu çekirdekli fişeklerle tespit ettiğimiz 6,1 joule arasında değişiklik gösterdi. Aletli kontroller bize P238’in sürgüsündeki geometrik kapanma sisteminin ve pek de hafif sayılmayacak ağırlığının ateşleme anındaki tutumuna katkı sağladığını gösterdi. Nitekim kilit sistemi sayesinde bu yarı otomatik tabanca, aynı kalibrede ve daha ağır olan ama basit geri tepme sistemi bulunan silahlara oranla daha yumuşak. Ayrıca, namlusu kısa geri tepmeli geometrik kilit sistemine sahip olan, ama polimer gövdesi nedeniyle daha hafif olan silahlara oranla da üstünlükleri var. Örneğin Kel-tec P3At çok hafif bir silah ve boş durumda 256 gram geliyor, ama aynı 93 grain gömlekli FMJ mermilerle, eşit kinetik enerjide 9,1 joule geri tepme enerjisi üretirken, P238 bu mermilerle 5,6 joule geri tepme enerjisi üretti.
İsabet testleri 10 metre mesafeden, nişan alarak, çift el kollar gergin pozisyonda ve desteksiz olarak yapılan atışlarla gerçekleştirildi. FMJ mermi çekirdeğiyle doldurulmuş fişeklerle çok iyi grupmanlar elde edildi. Fiocchi FMJ ve Black Mamba fişeklerle elde edilen grupmanlar iyi, kurşun çekirdekli fişeklerle elde edilenler ise biraz daha dağınıktı. Nitekim kurşun çekirdekliler diğerlerine oranla daha fazla geri tepmeye de yol açtıklarından antrenman amaçlı kullanılmaları uygun olur. 9×21, .40 Samp;W ve .45 ACP fişekler özel alaşımlı mermi çekirdekleri kullanıldığında daha düşük performanslı ve daha yumuşak (geri tepmesiz) atışlar üretiyorlar.
Seri atış denemelerinde isabet oranları yüksek oldu. Kuru çalışma (dry fire) sırasında ağırmış gibi görünen tetik, sahada daha kontrollü ve sorunsuz çalıştı, zira temiz ve tetik boşluğu yok. Ateş ederken horozun oldukça küçük ebatlı olması atış düzeninde bir dengesizliğe yol açmıyor. Nispeten küçük boyutlara sahip kabza da, atışa sert reaksiyonlar gelmemesi nedeniyle yeterli kontrolü sağlayabiliyor. Hatta eli küçük bile olanlar bazen en küçük parmaklarına yeterli desteği alamıyorlar ama, bu da cepte rahatça taşınabilecek boyutta bir silah için gülün dikeni. Front strap ve back strap üzerindeki dikey kanallar ile küçük horoz da kavramayı ve tutuşu kolaylaştıran faktörler. Atışlar sırasında sürgü tutma mandalı (hold open) ve şarjör düşürme düğmesinin fazla güç uygulamaya gerek kalmadan rahat çalıştıklarını gördük. Manuel emniyet tertibatı kolayca devreye sokulabiliyor ve hızlı şekilde devreden çıkarılabiliyor. Trigger reach (tetik erişim mesafesi) küçük ele sahip atıcılara da uygun. Sig Sauer P238 küçük ve hafif bir silah, ancak gövdesi hafif alaşımlı metalden imal edilmiş olduğundan, silahın ağırlığı çok da az sayılmaz. Sürgünün geometrik kilit sistemi de silahın kontrol edilebilirliğine katkı sağladığından, Sig Sauer travma yaşamadan antrenman yapılabilecek ve giderek hakimiyet kazanılacak bir tabanca denilebilir. Test atışlarımız sırasında sağladığımız yüksek isabet, sportif atışları keyifli hale getiren ve silahı kişisel savunma amaçlı taşımak isteyene de belirli bir güven duygusu sağlayan bir unsur.
Doğru mühimmat seçimi de sonuçları optimize etmekte önemli rol oynuyor. Testte kullandığımız tabanca bizde güvenilirlik kazanması için silahın rodaj dönemini aşması gerektiğine dair bir izlenim bıraktı. Temel versiyonunun kalitesine Custom Shop tarafından eklenen rafine teknik ve estetik ayrıntılar da silahı hem tutkunlar, hem de koleksiyoncular için çekici hale getirmiş.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here