Site icon Tabanca ve Tüfek

Dragunov SVD: Bir Soğuk Savaş Klasiği

Çoğumuzun oyunlardan aşina olduğu ve bir zamanlara damgasını vuran ve günümüzde dahi geçerliliğini koruyan, gerek envai çeşit terör örgütünün, gerek güvenlik güçlerinin (buna Türk Emniyet Teşkilatı ve Ordusu da dahil) gözdesi olan SVD (Rusça: Снайперская винтовка Драгунова; Snayperskaya Vintovka Dragunova (SVD), Dragunov Keskin Nişancı Tüfeği olarak bilinir), SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) yapımı yarı otomatik, uzun menzilli keskin nişancı tüfeğidir.

Ülkemizdeyse daha çok Kanas olarak tanınmıştır. Uzak mesafeden atış ihtihacını gidermek için Fedorovich Dragunov tarafından 1958-1963 yılları arasında Sovyetler Birliği’nde tasarlanmıştır. Çeşitli zorlu doğa ve çevre koşullarında yapılan testlerden başarıyla geçerek Sergey Simonov ve Aleksandr Konstantinov’un tasarımlarını geride bırakmış ve 1963 senesinde seri üretimine başlanmıştır. Bu silahın belki de en önemli özelliklerinin başında AK sınıfı silahlarda olduğu gibi her türlü zorlu doğa koşulunda kolaylıkla çalışabilmesi ve diğer silahlara nazaran çok daha az bakım istemesi gelir.

Zaten bu nedenden dolayı başta Orta Doğu’daki terör örgütleri olmak üzere birçok yıkıcı ve anarşist grubun ilgi odağı olmayı başarmıştır. Şarjör kapasitesi 10 fişektir.

7N1 adında olan sadece SVD/SVD-S için tasarlanmış 7.62X54 mm’lik mühimmat kullanılır. Bu merminin özelliği çelik uçlu olması ve daha fazla namlu çıkış hızına sahip olmasıdır. Aynı mühimmat Rus yapımı PK makineli tüfeği içinde kullanılabilir. Gece atış yapılmasını kolaylaştırmak için PSO-1 dürbünü ile beraber kullanılır. Bu dürbün gerçek anlamda gece görüş dürbünü olmayıp geceleri atış yapılırken nişan alınmasını kolaylaştırmak için dürbündeki taksimatı aydınlatan ve pille çalışan aydınlatma sistemidir. PSO-1’in standart dürbün ağlarınkinden farklı bir dürbün ağı kullanmasından dolayı uzaklık ölçer kullanmadan mesafe öğrenilebilir. Normal fişek, izli fişek, zırh delici yangın fişeği (alüminyum kuşaklı mavi uçlu), manevra fişeği olmak üzere genelde 4 tip fişekle beraber kullanılır. Görüldüğü üzere günümüzde dahi birçok keskin nişancı tüfeğinin ulaşamadığı performansa ve konfora Ruslar 1963 senesinde ulaşmayı başarmışlardır ve bu tüfeği tarihin unutulmazları arasına yazdırmayı başarmışlardır.
ÖZELLİKLER:
Ağırlık: 4.30 kg (boş), 4.55 kg (dolu).
Uzunluk: 1225 mm.
Namlu Uzunluğu: 610 mm.
Mühimmat: 7.62 x 54 mm R.
Etkili Menzil: Orijinal mühimmat 800 m.
Azami Menzil: 1300 m.
Exit mobile version