Türk silah sanayinin kilometre taşlarından biri olan Ata Arms’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Yollu’nun Türk silah sanayiinin gelişimine bağlı olarak Ata Arms’ın dünü bugünü ve geleceğine ilişkin görüşlerini alıp geleceğe dönük bir pencere açmaya çalıştık.
Ata Armsʼın Türk silah sanayiindeki öncü rolünü göz önüne alarak sizden Türk Silah Sanayiinin dünyadaki yerini değerlendirmenizi istiyoruz.
Türk Silah Sanayimizin dünyadaki yeri: geçmiş yıllarla günümüzü mukayese ettiğimizde; sürekli gelişen, avcı ve silah severlerin temel beklentilerini karşılayan ülke konumundadır. Ülkemiz hafif silah üretiminde yüksek ihracat hacmiyle dünyada en yoğun faaliyet gösteren ülkelerden biridir. Türkiye, yivsiz av tüfeği üretiminde dünyada ilk 4 ülke arasındadır. Dünyanın en büyük silah pazarı olan ABD’de yivsiz av tüfeği ithalatında Türkiye 1. Sırada, İtalya ise 2. sıradadır.
Ata Arms olarak yıllık 60.000 adet yivsiz av tüfeği satışının %90’ını ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, Lübnan, Avustralya, İsveç, Kazakistan ve Güney Afrika gibi 60’dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Bu anlamda dünya silah sektöründe hatırı sayılır bir yer tutuyoruz.
Gelecek 10 yılda Türk silah sanayiini nerede görüyorsunuz?
Hafif silah üretimi konusunda son birkaç yılda yaşanan gelişmeler neticesinde imalatçıların fason üretimden marka olma yoluna girmiş olduğu bir Türkiye görüyorum. Gelecek 10 yılda bu daha da kendini gösterecek, Türk firmaları uluslararası arenada adından daha çok söz ettirecektir. Örneğin, Ata Arms olarak orta ve uzun vadeli hedeflerimiz arasında: -dünyada, avcı ve silah severlere “av tüfeği” denildiğinde akıllara gelen ilk 5 firmadan biri olmak- var ve buna ulaşacağımızı hep birlikte göreceğiz. İş yivli av tüfeği üretimi konusuna gelince karşılaştığımız esas sorun yasal kısıtlamalardı. Ama şu an yasal engeller büyük ölçüde kalktı ve Ata Arms olarak 2016 yılı itibariyle yivli av tüfeği üretimine başlıyoruz. Böylelikle dünya silah pazarının yivli av tüfeği payından da büyük bir dilim alacağımızı düşünüyorum.
Sektördeki büyümenin en önemli itici gücünün ihracat olduğu malum. Ata Arms olarak geçmiş ve bugün kıyaslaması yaparak Ata Armsʼın geldiği noktayı paylaşır mısınız?
Bildiğiniz gibi Ata Arms bir aile şirketidir ve üretim tarihi 60 sene öncesine 1955 yılına dayanmaktadır. Günümüzde ise ikinci nesil olarak ben Yavuz Yollu ve kardeşim Fatih Yollu ile birlikte Ata Arms’ın imalat faaliyeti doludizgin devam etmektedir. İhracat konusuyla ilgili şu karşılaştırmayı yapmak isterim: 1995 yılında üretiminin yalnızca %5’i ihracat iken, bu oran günümüzde %90’a çıkmıştır ve şu anda 60’tan fazla ülkeye ihracat yapan bir firma konumundadır. Bu anlamda bir Türk firması olarak Ata Arms’ın gösterdiği bu başarı şüphesiz tüm Türk av tüfeği üreticileri için bir referans niteliğindedir.
Kurucu babanız Celal Yolluʼnun yenilik ve başarılarla dolu tarihi, üzerinizde baskı mı oluşturuyor, yoksa motivasyon kaynağınız mı?
Ata Arms’ın av tüfeği serüveni rahmetli babamız Celal Yollu’nun henüz 13 yaşındayken “ilk tek kırma av tüfeğini” doğduğu Kayseri’nin İncesu kazasında üretmesiyle 1955 yılında başlamıştır. Kendisi Türkiye’nin ilk tüfek ustalarındandır ve yaptığı çalışmalar Türkiye’de av tüfeği üretimine yön vermiştir.
Celal Yollu;
• 1967 yılında Türkiye’nin ilk çift kırma av tüfeğini,
• 1973 yılında Düzce’de Avsan firmasını kurarak ve bu firmada Türkiye’nin ilk süperpoze av tüfeğini,
• 1992 yılında Vursan firmasında Türkiye’nin ilk yarı otomatik av tüfeği 92-A’yı,
• 1995 yılında Vursan ’da Türkiye’nin ilk hem yarı otomatik hem de pompalı sistemde çalışan av tüfeği 95-A’yı üretmiştir.
• 1998 yılında da Vursan firmasında CY-16 model tabanca üretimini gerçekleştirmiştir.
Rahmetli babamızın bu başarıları ve Türkiye’de sektöre verdiği katkıları bize bir yandan sorumluluk yüklemekte bir yandan da yenilikçi yaklaşımla daha iyilerini yapmaya teşvik etmektedir.
Yenilikçi yaklaşımdan söz etmişken; geçen yıl piyasaya sürdüğünüz ve tüm dünyada patenti size ait olan kısa geri tepmeli sistem ile gazlı sistemi entegre ettiğiniz Venza modelinizden beklediğiniz başarıyı elde edebildiniz mi? Bugün dünyada kaç ülkeye Venza modelini satıyorsunuz?
Tüm dünya da patenti bize ait olan “kısa geri tepmeli “ve “gazlı sistemin” entegre çalışma prensibine sahip Venza modelimiz kısa sürede olağanüstü rağbet gördü. Kanada kazı avında gösterdiği performanstan çok memnun kalan Kanada başta olmak üzere, ABD, İngiltere, Rusya, Lübnan gibi daha ilk etapta 30’dan fazla ülkeye ihraç ettik. Hatta Kanada’nın en çok satılan “Calibre” adlı av ve silah dergisi, Venza inceleme yazısında “Türkiye’de Şimdiye Kadar Yapılmış En İyi Yarı Otomatik Av Tüfeği” başlığını atmıştır.
Daha satış doygunluğuna erişmemiş olmasına rağmen Venzaʼya olan ilgiyi göz önünde bulundurarak yakın gelecekte bir üst modeli planlıyor musunuz?
Ata Arms olarak en önem verdiğimiz konu “müşteri memnuniyeti”. Fuar ve etkinliklerde bizi ziyaret eden dostlarımızın taleplerini dikkatle dinliyor ve ona göre hareket ediyoruz. Sürekli gelişen ve büyüyen yapısıyla Ata Arms olarak projelerimizi hayata geçirmek için gerekli adımları atıyor, av ve silah tutkunlarının ihtiyaçlarına yönelik ürünleri zamanı geldiğinde piyasaya sunuyoruz. Bu nedenle yeni model çalışmalarımız sürekli olarak devam ediyor.
Yivli silah ve mühimmat üretimi alanında Türk sanayicisinin önündeki engeller önemli ölçüde kaldırıldı. Ata Arms da yivli silah üretimi için ruhsat alan sayılı fi rmadan biri oldu. Oldukça sıkı şartnamelere bağlanmış olan bu ruhsat alma süreci nasıl gelişti?
Özel sektörün yivli av tüfeği üretimi konusundaki yasal engellerin kalkmasıyla başvurumuzu yaptık. Yivsiz av tüfeğine kıyasla izin alma süreci daha zor olmasına rağmen, Ata Arms olarak 2 yıl süren bu zorlu süreci geçtik ve yivli av tüfeği üretimi için izni alan ilk firma olduk.
Yivli silah pazarının av pazarından çok daha farklı olduğu malum. Ata Arms olarak ilk kez gireceğiniz bu pazarda şansınızı nasıl görüyorsunuz? Elinizde güçlü bir silahınız var mı? Varsa onu ne zaman ve nerede göreceğiz?
Başkaları ilerlerken bizim yerimizde durmamızın aslında gerilemek anlamına geldiğini çok iyi biliyoruz. Bu zihniyetle, av tüfeği üretiminde ilklere ve yeniliklere doymayan Ata Arms olarak 2015 yılı itibariyle Türkiye’nin ilk yivli av tüfeğini ürettiğimizin müjdesini de buradan tüm silah severlerle paylaşmak istiyorum. ABD’de yivli av tüfeği ithalatı, yivsiz av tüfeği ithalatından çok daha fazla, 1 milyon adetin üzerinde. Ülkemizde özel sektörün yivli av tüfeği üretimi için yasal engel birkaç sene önce kalktı. Yivli av tüfeğini üretimi iznini ilk alan firma biz olduk ve Türkiye’nin ilk yivli av tüfeğini 2016 yılı Ocak ayında ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenecek olan dünyanın en büyük silah fuarı olan Shot Show’da sergileyeceğiz.
Celal Yolluʼnun zamanında Vursan markası ile üretimini gerçekleştirdiğiniz CY- 16 yarı otomatik tabanca deneyimini göz önünde bulundurunca ve yivli silah üretim ruhsatınız da elinizdeyken; tabanca üretimine yeniden başlamayı düşünüyor musunuz? Bu konuda know-howʼa sahip yabancı ortaklıklara açık mısınız?
Rahmetli babamız Celal Yollu’nun tasarladığı CY-16 tabanca 1998 yılında Vursan firmamız da üretilmişti. Vursan firması 2002 yılında Beretta Group’a satılınca o model orada kaldı. Biz şu an Ata Arms olarak buradaki bilgi ve birikimimiz ile tabanca ile ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Prototipini bu yıl içinde bitireceğimiz ilk tabanca modelimizi 2016 yılında satışa sunmayı planlıyoruz. Tabanca üretimi konusunda yeterli knowhow’a sahibiz ama yabancı bir marka ile farklı pazarlama stratejilerini içeren işbirliğine de açığız.
Celal Yolluʼnun en büyük hayallerinden birisinin Türk Silahlı Kuvvetlerine silah üretmek olduğu biliniyordu. Bu hayali gerçekleştirmek şüphesiz oğulları olarak sizlere düştü. Bu konuda neler yaptınız, neler yapacaksınız?
Türk Silahlı Kuvvetleri için silah üretme hayalimizi gerçekleştirmek üzere 2015 yılında TSK’ya pompalı tüfek vererek ilk adımı attık. Savunma sanayinde ülkemizin dışa bağımlılığını azaltarak, yerli üretim payının artmasında katkı yapmak istiyoruz. Bunun için 2015 yılında İstanbul’da Savunma Sanayi Teknoparkında Ata AR-GE firmasını kurduk. Burada hem Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları için projeler hem de bütün dünyada savunma sanayi alanında söz sahibi olabilmek için ihracata yönelik projeler geliştirilecektir.
Son olarak; Türk av dünyasında birçok avcı için Ata Arms tüfekleri kaliteyle anılıyor. Şüphesiz kalitenin de bir bedeli var. Ancak tüketici her şeye rağmen kaliteyi alabileceği en uygun fi yata almak istiyor! Bu anlamda tüketicilerin taleplerine yanıt verebilecek bir proje, ürün veya satış kampanyası geliştirmeyi düşünüyor musunuz?
Şu an için yeni tüfek modeli olarak piyasaya, Ata Arms kalitesini uygun fiyata sahip olmak isteyen avcı ve silah sever dostlarımızın talebine cevaben: sadece tek bir model tipinde, süet çanta ve maliyetleri yükselten diğer aksesuarlara sahip olmayan “Freelander” modelimizi Ekim ayında satışa sunduk. Şimdiye kadarki talep bizi çok heyecanlandırdı. 2016 yılında Freelander modelimize yönelik çok ciddi bir talep olacağını düşünüyoruz. Bu arada… unutmadan… 2015/2016 Av sezonunun tüm av ve silah tutkunlarına hayırlı olmasını diler, kazasız belasız keyifli atışlar ve bereketli avlar dilerim. Rastgele!