Site icon Tabanca ve Tüfek

SUPER COMBAT

Bu gerçekten “saldırgan” bir Türk: US Army tipi dijital kaplama, dipçikten ayrı tabanca tipi kabza, şarjör borusu çevresinde güçlü, eş merkezli yayın kapanış mekanizmasına yardımcı olduğu pompalı hareket, arka arkaya 8 atış, ultra-taktik nişan düzeneği, kaliteli işçilik ve isabetli atışlar.

Armtac Türk silah şirketi Armsan’ın “taktik” departmanı ve burada hem yarı otomatik hem de pompalı tüfekler üretiliyor. Bunlardan yarı otomatik olanların üstün özellikleri seri ve hızlı atış yapabilmeleri, pompalı olanların ise manuel kurma sistemi sayesinde her türlü mühimmatla kullanılabilen çok amaçlı tüfekler olmaları. Mekanik olarak basit oluşları ve hassas bir takım aygıtlara sahip olmayışları, bu tüfekleri uzun ömürlü, sağlam ve özellikle de gerçekten çok rekabetçi fiyatlara satılabilen silahlar haline getirmiş diyebiliriz. Üstelik, aynı coğrafyadan gelen ekonomik silahlarla kıyaslandıkları zaman üsttekilere ilave edilebilecek bir başka özellikleri de, çizgileri dizayn edilirken belli bir estetik arayışına gidilmiş olması. Örneğin test ettiğimiz tüfekte bu çizgiler komple dijital kamuflaj modeli ile ekstrem noktalara yaklaşmış ve Amerikan ordusunun en modern donanımlı askerlerinin kullandığı (ACU: Army Combat Uniform adı verilen) üniformaların desenini anımsatıyor.

ÖZELLİKLERİ

Armtac RS-X2 Türk üreticinin ürün yelpazesindeki en “agresif” modellerden biri: Nitekim temel versiyon olan RS-X1’e göre ayrık tabanca kabzası stilinde polimer bir kabzaya, combat tipi gez-arpacık sistemi, gövdenin üst kısmında Picatinny kızak, namlu üstü ısı dağıtıcı , uzun şarjör ve alev örten.

Mekanik açıdan öne çıkan özelliği basit, yani az ama öz oluşu: Prizma formlu sürgüsü üzerinde bulunan oynak kilit takozu namlu kuyruğundaki yuvasına geçiyor. Namlu uzunluğu bu tip tüfekler için klasik sayılan 505 mm, namlu iç çapı ise 18,3. Savunma konsepti içinde kullanışlı olmak açısından yeterince kısa sayılabilen namlu, atış sırasında atıcıyı rahatsız eden alev püskürmesi fenomeni açısından da yeterince uzun diyebiliriz (rakip üreticilerin 450 mm ve hatta daha da kısa namluları dikkate alındığında bu fark daha iyi anlaşılabilir). Kovan çekme tırnağı (ekstraktör) tek bir tane, tüfeğin sağ yanında ve yayla kuruluyor. Kovan fırlatıcı ise sabit tipte, namlu kuyruğu üzerinde bir pimden oluşuyor.

Namlu ağzı değiştirilebilir tipteki şok tüplerinin monte edilmesine olanak sağlayacak şekilde hazırlanmış. Tüfeğin paket donanımında beş yıldızlı içten takılan şok tüpü mevcut. Bunu yine silindirik tipte içten-dıştan takmalı olan şok tüpüyle değiştirmek mümkün. Silahı kurmak için öndeki el kundağını, şarjörü oluşturan boru üzerinde ileri geri sürmek ve bu şekilde sürgüyü simetrik iki sağlam kurma kolu ile geriletmek gerekiyor. Geriye doğru ilk hareket sırasında kurma kolları sürgü kapağının alt kısmına bağlı bir parça üzerine etki ederek, kilit takozunu aşağı çekiyorlar, bu şekilde sürgü geriye doğru sürüklenmiş oluyor ve ateşlenmiş kovanı çekip dışarı atıyor. Bu tüfeğin ekonomik fiyatlı “normal” pompalı tüfekler serisine oranla basit ama yenilikçi bir diğer özelliği, şarjör borusuna sarılmış olan helezonik yay. Bu yay direkt olarak el kundağına baskı yapıyor ve mekanizmanın kurulu hale (batarya durumuna) gelmesini sağlayıp tüfeği otomatik olarak bir sonraki atışa hazırlıyor. Dolayısıyla bu tüfekte normal bir pompalı tüfeğe kıyasla tekrar kurma sistemi yardım aldığı için- daha hızlı olduğu gibi, kritik besleme aşamasında tahrikten kaynaklanan tutukluk yapma olasılıkları da azalmış oluyor. Namlunun içi krom kaplama ve üçte beşlik ilk bölümü üstte havalandırmalı bir saç tarafından korunuyor. Teorik olarak bu kapak atıcının elini seri şekilde yapılan atışlar sonrası gelişen ısınmadan koruma amaçlı olsa da, aslında tüfeğe daha fiyakalı bir görünüm kazandırmak için tasarlanmış denilebilir. Namlunu ağız kısmında, üst tarafa uygulanmış sağlam bir rampa üzerine monte edilmiş silindir formunda bir fiber optik arpacık mevcut. Arpacığın yan taraflarında darbelerden korunması için kanatçıklar düşünülmüş. Ghost ring tipindeki gez de yan taraflarında koruyucu kanatlara sahip ve gövde karkasının arka ucundaki bir Picatiny ray üzerine monte edilmiş. Bu şekilde tüfeğe red dot veya istenirse gerçek anlamda dürbünler monte etmek mümkün.

İkinci bir Picatiny ray fener, lazer yada dikey tutma kulpları takmak amacıyla polimer el kundağının üzerinde bulunuyor.

Tetik grubu oldukça konvansiyonel yapıda, içten horoz mevcut ve horoz kurulu durumda iken devreye giren güvenlik kilidi var (sürgünün açılmasına mani oluyor). Bu güvenlik tertibatı gövde içerisine önden bir pimle, arkadan ise geçmeli olarak tutturulmuş. Silahı ateş etmeden boşaltmakta kullanılan emniyet kilidi açma mekanizması tetik köprüsü üzerine konulmuş bir maniveladan oluşuyor. Emniyet düğmesi ise tetik köprüsünün hemen arkasında. Tetik grubu polimer malzemesi ve (kaşık dahil) mat siyah görünümü ile, tüfeğin kamuflaj tipi gövdesiyle birlikte çok hoş bir kontrast yaratıyor. Nişangahlar, üst Pikatini kızak, sürgü, tabanca tipi kabza ve dipçik tabanı da siyah renkte. Daha önce de belirttiğimiz gibi tüfeğin kamuflaj dizaynı, bazı renk farklılıkları bulundurmakla birlikte Amerikan ordusunun modern üniformalarından (ACU) esinlenmiş. Gövdenin dış deseni, Armsan tarafından bu konuda en uzman Amerikan firmalarından biri olan “Tiger Stripe Products” adlı firmaya sipariş edilmiş ve silahın gövdesine genelde en çok kullanılan yöntem olan “water transfer printing” metodu ile uygulanmış.

Namlu uzunluğu 510 mm, namlu içi krom kaplama. Şarjör 7 standart fişek kapasiteli.

Tüfeğin bileşenlerindeki finisaj kalitesi için iyi düzeyde denilebilir. Özellikle de Türkiye’de üretilen benzer ürünlerle kıyaslanacak olursa. Zaten bu yüzden Armtac’ın çok ufak tefek modifikasyonlarla hem Weatherby katalogunda (PA-459 adı ile), hem de Verney Carron katalogunda (Vertac RS-X2 adıyla) yer alması bir tesadüf değil.

YAPTIĞIMIZ TEST

Silahın ele oturuşu iyi ve onunla hemen haşır neşir olmanıza yardımcı oluyor: Boyu uzatılmış el kundağı geriye uzanırken arka ölü noktada fişek yükleme kaşığını örtecek kadar geliyor ve çok uzun kollara sahip olmayan atıcılar için bile silahın kolay kurulması açısından konfor sağlıyor. Yapı itibarıyla uzun kollara sahip olan atıcılar ise, kundağın ön tarafındaki Pikatini raydan yararlanarak dikey bir tutma sapı (gerekirse entegre fenerli olanlardan) monte edebilir ve Armtac’ı son derece seri atışlı bir taktik savunma “canavarına” dönüştürebilir. Kundak üzerine açılmış öne eğimli yan kanalcıklar sayesinde eller terli ve ıslak olduğunda dahi sağlam bir tutuş için sorun yaşanmıyor. Tabanca tipi kabzanın tırtıkları da iyi tutuş sağlıyorlar. Üstelik, enerjik fişeklerle (silahın 76 mm magnum fişek yatağı olduğunu unutmayalım) yaptığımız atışlarda, bu kabza doğru eğime sahip olması nedeniyle geri tepme etkisini oldukça iyi sönümledi ve omuzu kısmen korurken, elin ise sadece başparmak ile işaret parmağı arasındaki kısmının bir miktar etkilenmesi söz konusu oldu. Amortisörlü dipçik yastığı da geri tepmenin emilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca dipçiğin açısı da doğru olduğu için atıcının başını rahatsız edici pozisyonlara göre ayarlamasına yol açmıyor.

İşlevsel açıdan değerlendirdiğimizde, ek icra yayının hiç kuşkusuz alışılmış bir pompa sistemine oranla fazladan bir direnç oluşturduğu gerçeği söz konusu olsa da, yine de tüfek oldukça rahat kuruluyor. Tam dolu durumuna geçiş her halükârda yeterince hızlı. Hatta kundak üzerindeki el şarjör borusu üzerindeki yayın açılmasıyla birlikte “fark edilen” harekete iyi eşlik ederse, kurma ve atış eylemleri daha hızlı tekrarlanabilir şekilde gerçekleştiriliyor. Şarjör standart 70 mm uzunlukta yedi fişek alabiliyor. Bir de fişek yatağındakini sayarsak, yedi artı bir gibi hiç de azımsanmayacak bir kapasite ortaya çıkıyor.

Atış denemelerini tüfeğin ithalatçısı olan Bignami firmasının kendi atış poligonunda yaptık ve mekanizmayı iyi tanıyabilmek için farklı tipte fişekler kullandık. Hedefe atışları 11/0 dokuz saçmalı Orlandi fişek kullanarak 15 metreden, Slug Rws Exact fişeklerle de 50 metreden yaptık. Orlandi fişeklerle yapılan atışlarda Armtac hedef tahtası üzerinde saçmaları uniform dağıtarak bir grupman yakaladı. Ancak hedef alınan nokta ile vurulan nokta arasında küçük bir sapma yaşandı (ama gezle diyoptri ayarı yapılabildiğinden bu küçük sapma önemli sayılmaz). Aslında 32 gramlık İtalyan Gualandi tek-kurşunlu olarak doldurulan Rottweill Exact fişeklerle yapılan atışlarda da stabilite oldukça iyiydi ve üç atış 100 mm çapında bir grupmanda toplandı. Biraz soluklanarak nişan alındığında isabet oranının yükselmesi işten bile değil.

Atışlarda geri tepme omuzda bir miktar hissedilse de rahatsız edici sayılmaz ve oldukça doğrusal. Ghost-ring tipi ayarlanabilir gez sisteminin geniş arka çapı sayesinde gez-arpacık ayarı ve nişan alma hızı gayet iyi. Koyu renkli hedeflere taksimat aydınlatan dürbünle ve ring kenarlarına iki fiber referans ekleyerek yapılan atışlarda daha iyi isabet elde edilebilir.

Tüfeğin kamuflaj tipi dış kaplamasını incelediğimizde, bunun komple siyah bir boyaya oranla (özellikle polimer kundak ve dipçik yüzeyinde) daha hassas olduğu gerçeğini dikkate almamız gerekse de, aşınmaya karşı oldukça dayanıklı olduğunu tespit ettik. Bu kaplamaların hassaslığı konusuna gelince, daha özel bir görünüme sahip olmak için elbet bir bedel ödemek gerekiyor. Ekonomik fiyatına rağmen bu tüfeğin fazladan sahip olduğu olumlu noktalardan bir diğeri de icra yayının dayandığı plastik buffer (tampon). Bu tampon aluminyum alaşım gövdenin ön uç kısmında meydana gelebilecek “ısırmaları” önlemiş oluyor. Fişek haznesinin arkada bulunan kısmının, yani üzerinde el kundağının gidip geldiği bölümün kamuflaj kaplama yerine parlak siyah bir kaplamaya sahip olması da, her aşınmaya karşı daha uzun ömürlü olması, hem de kurma işlemini daha akıcı hale getirmesi bakımından iyi düşünülmüş bir uygulama.

SATIN ALMAYI DÜŞÜNENLER İÇİN:

Kimlere yönelik: Agresif ve modern çizgiler ile iyi bir fiyata sahip slide action isteyenlere.

Neyi gerektiriyor: Gövde kaplaması aşınmaya karşı oldukça dayanıklı, ama klasik siyah kadar değil tabii.

Neden satın alınır: İşlevsel özelliklerinin iyi oluşu, aynı ülke ürünü rakiplerininki gibi kaba dizayna sahip olmayışı nedeniyle.

Hangi silahla kıyaslanabilir: Dizayn açısından Fabarm Sdass Pro forces ile bir çok ortak noktası var.

Exit mobile version