Site icon Tabanca ve Tüfek

Strayer Voight Infinity M1911

Strayer Voight Inc. (ya da kısaca SVI), 1994’te ABD’de kurulmuş olan ve yüksek kaliteli M1911 tabancaları ile kısa zamanda büyük bir şöhret kazanmış olan bir firma. SVI, kendi firmasını kurma amacıyla STI international’dan ayrılan Sandy Strayer’ın tecrübeli bir silah ustası ve atıcı olan Michael Voight ile kendilerine has M1911 varyantlarını geliştirmek amacıyla yola çıkmasıyla kuruluyor.

SVI’yi eğer daha evvelden işittiyseniz büyük bir ihtimalle piyasada kullandıkları marka isimleri olan “Infinity Firearms” olarak duymuşsunuzdur. Infinity Firearms’ın ürettiği 1911 türevleri, teknik olarak en üstün 1911’lerin arasında diyebiliriz. Nitekim Infinity’nin silahlarında kullanılan çeliğin, tabanca endüstrisindeki en kaliteli çeliklerden biri olduğu bir gerçek.Silahın şarjör kapasitesi ise modeline göre 6 ila 10 arasında değişiyor. SVI ayrıca çift sıralı şarjör opsiyonuna sahip 1911’ler bile üretiyor. Bu tip 1911’ler ise 10 ila 29 fişeğe kadar kapasiteye sahip oluyorlar. Tabi ki bu sayılar seçeceğiniz 1911’in boyutuna, kalibresine ve şarjör boyutuna bağlı olarak değişiyor.

Evvelden de bahsettiğimiz üzere üretimi tamamen sizin arzularınız doğrultusunda gerçekleşen bir marka üzerinden konuşuyoruz. SVI’da imkanlar, yalnızca zengin gravür ve kaplama seçenekleri ile sınırlı değil! Bizler de bu yazımızda siz değerli okurlarımızla beraber bir Infinity 1911’i teknik olarak incelemek istedik.

Ergonomi ve Konfor:

Infinity’nin ağırlık ve boyut gibi özellikleri için her silah benzersiz olduğundan dolayı genel bir bilgi veremiyoruz, lakin dolgun ve sağlam malzemeleri dolayısıyla boyut ve ağırlık olarak diğer 1911 varyantlarından biraz daha fazla. Yine de bu fazlalık atıcıyı yormayacak ve silahın nişan dengesini kesinlikle bozmayacak türden.Atış konforu, silahın yalnızca üstün denge merkezi ile sınırlı değil: Silahın kusursuz ergonomisi, şık ve konforlu kabza kapakları ve kavrama artırıcı desenler, büyük ve kolay erişebilen kontrol mandalları, müsabaka sınıfı tetik ve profesyonel nişan tertibatları ile tamamlanıyor.


SVI çift sıra şarjörlü 1911



Silaha trityum ya da fiber optik gibi nişangahlar tercih edebileceğiniz gibi profesyonel tip düz siyah nişangahlar da seçebilirsiniz. Sportif atıcılar için bu tip nişangahlar daha eğitici olmakla birlikte Infinity’de yatay ve dikey yönde ayarlanabilen tipte geliyor. Nişangahların normalden bir nebze yüksek olmasının da sebebi ayar hassasiyetinin artması için. Infinity’nin diğer 1911’lerden performans ve atış ömrü olarak üstün olmasını sağlayan en önemli özelliği ise etli namlusu. Bu namlu diğer tip namlulardan daha kalın olması sebebiyle bir nevi heavy barrel (etli/ağır namlu) etkisi yaparak çekirdeğe daha düzgün bir uçuş ve daha verimli enerji aktarımı sağlıyor.

Söküm:

İnfinity’nin söküm aşamaları aslen orijinal 1911’e çok da fazla benzemiyor. Silahı sökebilmek için önce sürgüyü çekerek icra milini yüksüğe kilitlemek gerekli. Bu sayede de silahı serbest bıraktığınız zaman yüksük; icra milinin kendisi ve yayı ile birlikte bütün olarak sürgüden ayrılıyor. Bu aşamayı yapabilmek için alyan anahtarını andıran bir kilit anahtarı kullanmanız lazım. Sürgüyü çektikten sonra icra milinin ortasındaki kanalı ortaya çıkarmış oluyorsunuz ve bu anahtar da o kanala girerek yüksüğü sökmeye yarıyor.

Elbette ki tüm Infinity’ler böyle değil. Bazı Infinity modellerinde icra milinin gövdesine entegre bir mandal bulunuyor ve bu mandala bastığınız zaman icra milinin kendisi, yüksüğü ek bir parçaya ihtiyaç duymadan da yakalayarak sökebiliyorsunuz. Sökümün ilk aşaması diğer 1911 türevlerine kıyasla biraz teferruatlı gelebilir fakat icra tertibatının ve yüksüğün elinize bir bütün olarak gelmesi ve daha derli toplu bir söküm sağlaması işleri kolaylaştırıyor.Üstelik yüksük kilidinin kazara yerinden çıkması haricinde (ki inanın bunu başarmak zor!) istemsiz parça fırlamaları ve iki saat boyunca söküm yapılan yer ve çevresinde yüksük ya da icra yayı arama riski de ortadan kalkıyor!

1.

2.

1.Profesyonel tip ayarlanabilir nişangahlar silahın sade fakat keskin hatlarının estetiğini tamamlıyor)

2.Infinity’nin alışılmadık kalınlıktaki namlusu



Birinci aşamayı geçtikten sonrası da aynen diğer 1911’ler gibi: Önce gövdedeki sökme kanalı ile sürgü tutucuyu hizalıyorsunuz ve daha sonra sürgü tutucuyu gövdeden ayırarak namlunun ve sürgünün gövde ile irtibatını kesiyorsunuz. Namluyu sürgüden ayırmak da klasik 1911’ler ile aynı olarak sürgünün ön kısmından. Infinity’nin namlu et kalınlığının oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Bu da hem fişeklerden aldığınız performansı hem de namlu ömrünü olumlu etkiliyor. Dikkat ettiyseniz John M. Browning tarafından tasarlanmış olan Browning 14’lü (Browning HP), Belçika Browning (Model 1910) ve M1911 gibi tabancalar; atış ömürlerini sürgü ve namlu üzerindeki olukları aşındırarak doldururlar. Gövde ile namlu biribirlerine bu oluklarla kilitlenir. Her ne kadar namlu sürgüden atış esnasında eksen alarak kurtuluyor olsa da patlamanın ilk anındaki stres namlu ve sürgünün birleşim noktasına biner.

Kendinden sökme mandallı icra mili

Bu da gerçekten çok fazla mermi yakılan Browning tabancalarında mekanizmanın zamanla çalışmaz hale gelmesine sebep olur. Infinity’nin kilitlenme sistemi her ne kadar Browning’e sadık kalmış olsa da muhtemelen bu tip kilitleme mekanizmasını ihtiva eden en sağlam çelikli silahlardan biri. Bu sebeple sıradan Browning tabancalarından daha uzun ömürlü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Silahın gövdesi ilk bakışta diğer 1911’lerden tamamen farksız gibi duruyor. Mekanik olarak hiçbir işleyiş farklılığına sahip olmaması sebebiyle böyle görünebiliyor, lakin aynı çelik ve imalat kalitesi gözümüze ilk çarpan detaylardan. Ayrıca tetik de dahil olmak üzere tüm kontrol mandalları ergonomi ve malzeme kalitesi olarak fabrikasyon ürünlerden açık ara daha iyi durumda. Ergonomik özelliklere ayrıca kabza altlığı ve özel yapım kabza kapakları gibi ince detaylar da yardımcı oluyor. Şüphesiz ki silahın estetik bütünlüğünün de tüm yükü gövdenin üzerinde.

Söküm kanalı namlunun hemen altında icra milinde görünüyor. Sökme Alyanı yüksüğü geride tutuyor ve mil kompleksinin tek parça halinde sökülmesini mümkün kılıyor)

Ayrıca horozu güvenli olarak düşürmek de oldukça rahat: Bir 1911’de horozu başparmak ile tutarak yavaşça indirmek istiyorsanız öncelikle horozu geriye doğru çekerek kunduz kuyruğu kabza emniyetine doğru bastırmanız, akabininde tetiği çekerken horozu yavaşça indirmeniz lazım. Horozu bu esnada elden kaçırmak işten bile değil. Infinity’nin hassas frezelerle açılan kavrama desenleri ve hassas ayarlanmış yayları sayesinde bu işlemi yapmak diğer 1911’lere kıyasla oldukça rahat olmuş. Yani horozu kaçırmadan tek el ile indirmek son derece kolay. Lakin firma yine de yatakta mermi varken böyle bir şeyi yapmamanız konusunda oldukça ciddi.

Sürgü gövdeden ayrılırken

En iyi ve rahat sistemin elinize geçmesi, güvenliği elden bırakmanız anlamına kesinlikle gelmiyor!Infinity 1911’in ergonomisi o kadar başarılı ki, Bir Infinity’i elinize almadan önce ağızınızdan çıkan “ne kadar şıkmış bu” sözü elinize aldıktan sonra “oha” şeklinde değişebilir! Silahı toplarken dikkat etmemiz gereken sadece iki aşama var: Bunlardan birincisi, sürgüyü gövdeye takarken icra tertibatını sürgünün iç kısmına doğru bastırmanız.Bunun nedeni, tertibatı parçalarına ayırmadan sürgüye takmamız gerektiği için yayın mukavemetinin yüksüğü iterek küçük bir kasıntıya sebebiyet vermesi. Bu kasıntı sebebiyle gövde icra tertibatına takılarak sürgünün geriye gitmesini önleyebilir.

İcra tertibatı yüksükle birlikte sürgüden ayırılıyor. Akabininde namluyu da diğer 1911’lerde olduğu gibi sürgünün ön kısmından çıkarıyoruz.

Tek yapmanız gereken resimde olduğu gibi başparmağınızla küçük bir baskı uygulayarak sürgüyü gövdeye geçirmek. İkinci dikkat etmeniz gereken durum ise 1911’lerin kronik sorunu olan sürgü tutucu manivelanın gövdeyi çizme riski. Sürgü tutucu manivelayı takarken milin namlunun altındaki salıncağa geçtiğine emin olun ama sakın zorlayarak takmayın. Bu manivela yerine birden geçerek oturursa eğer gövdeye derin bir çizik açabilir. Bu sebeple ya gövdede manivelanın altında kalan kısıma parça deri ya da kalın kumaş gibi bir malzeme koyun, ya da manivelaya sertçe bastırmadan yumuşak ve kontrollü hareketlerle oturduğuna emin olduktan sonra sürgüdeki oluğuna doğru hizalayarak geri itin.

Namlunun alışılmadık derecede kalın yapısı ve Browning tipi kilitlenme olukları görülüyor.

Sonuç:

Öncelikle bu nadide ürünü incelememize fırsat verdiği için Sayın Fatih Serkan YANDIM’a teşekkür ediyoruz. Teknoloji her gün gelişiyor ve ihtiyaçlarımızı karşılamaktan fazlasını sunan tabancaların sayısı gitgide artıyor. Gerçekten Infinity 1911 gibi bir silahı getirtmeye değer mi peki? Bize sorarsanız kesinlikle değer! Her araba sizi A noktasından B noktasına götürür, ama kendi zevkleriniz doğrultusunda özel döşenmiş bir Mercedes ile bu yolu gitmek, hiçbir arabayla yaşayacağınız tecrübeye benzemeyecektir.

Gövde ve üzerindeki kontrol mandallarının erişebilirliği oldukça rahat.

Yani hem teknik yönden kusursuz, hem de kaya gibi dayanıklı bir ürünün, usta ellerde işlenip süslenerek size sunulması, kesinlikle günümüzde sıkça rastlayacağınız bir durum değil. Infinity dünyanın teknik yönden tek kusursuz silahı yahut tek dayanıklı silahı olmayabilir, lakin bir Infinity’i elinize aldığınız zaman direkt olarak silahın ruhu ile temas haline geçiyorsunuz. Bir de bu silahın sizin arzunuza münhasır olarak imal edildiğini bir düşünsenize!

Sürgüyü gövdeye geri takarken

Exit mobile version