Namlu ömrü kavramı, namlu bloğu için değil, yiv ve setlerinin ömürleri için biçilmiş bir ölçüdür. Eğer bir silah için fabrika tarafından örneğin 10.000 atışlık ömür biçildiyse; namlunuzun tamamen bertaraf olması teknik bir hata haricinde bu sayıyı en az bir kaç kere katlar!
Fabrikanın beyanı aslen şu anlama gelmektedir: “Eğer bu silahla 10.000 mermi atarsan yiv ve setler o kadar aşınmış olacak ki, artık attığını vuramayacaksın. Namlun boru haline gelecektir.” Namlunuz her ne kadar kaliteli bir çelikten imal edilmiş olsa bile çok yüksek basınç ve ısıda metal parçalar atmak için tasarlandıklarından dolayı maalesef belirli ömürleri vardır.
Günümüzde soğuk dövme namluların tercih edilmesinin sebebi de aslen yiv ve set ömürlerinin uzatılması içindir. Soğuk dövme zor bir tekniktir, sıcak dövmenin aksine elde ya da preslerde yapılması mümkün değildir. Soğuk dövme, namluya senkronize olarak tonlarca ağırlıkta darbeler indiren hidrolik çekiçlerce yapılır. Bu da metalin gevrekliğini azaltarak yiv ve setleri aşındırmak için gerekli olan atım sayısını ciddi olarak yükseltir. Ayrıca metal, dövme aşamasında bir ısıl işlem görmemiş olduğu için bu teknik, atış sırasında oluşan yüksek sıcaklıkların metalin moleküler yapısını bozmasını da güçleştirmiş olur.
Şayet namlunuzun başına bir şey geldiyse, o halde (yivli silahlarda) kriminal daire başkanlığına müracaat etmeniz gerekir. Çünkü silahınızın balistik kimliği değiştiği için yeniden balistik tespit yapılması gerekir. Eğer tonlarca bürokrasi işi ile uğraşmak istemiyorsanız o halde namlunuzun bakımını düzenli olarak yapmanız gerekir.
Sakın unutmayın! Namlu ve barut gazının direkt olarak ulaştığı bölgelere asla yağ sürülmez. Buraya yağ sürülmesi, barut artıklarının namlu iç çeperlerine yapışarak namlunuza ciddi stres binmesine neden olur. Eğer çok uzun süreli bir saklama yapmayı düşünüyorsanız sadece korozyona karşı namluyu korumak amacıyla iç kısıma yağ sürebilirsiniz.
Peki ya 7.65 tabanca namlu ömrü ne kadar ?