Son yıllarda Türkiye’de ateşli silahlar atış poligonu sayısı hızla artmaya başladı. Silah ruhsatı sahiplerinin de artmasıyla bir ihtiyaç haline gelen poligonlar, silah severleri güvenli bir ortamda atış deneyimi yaşamalarına ve tecrübe kazanmalarına olanak sağlıyor. Türkiye’de mevzuat gereği 18 yaşını aşmış herkes poligonlardan yararlanabilir. Reşit olmayan bireylerin ise ebeveynleri nezaretinde poligonlara gidip atış eğitmeninin kontrolünde bu deneyimi yaşamaları mümkün.
Açık hava poligonları sportif amaçlı olup ağırlıklı olarak tüfek kullanımına dönüktür. Kapalı poligonlar ise tabanca kullanımı içindir. Kapalı poligonların iki fonksiyonu vardır. Bunlardan ilki tabanca kullanım eğitimi almak ve atış tecrübesi edinmektir. İkinci fonksiyonu ise ruhsatlı tabanca sahibi olanların düzenli olarak atış yapmasına olanak sağlayarak yeteneklerini geliştirmeleridir.
Poligonlarda Ruhsatsız Silah Kullanmak Yasaktır.
Poligonu kendi silahları ile kullanmak isteyenler, taşıma ruhsatları ile poligona giderek silahlarını mevzuatça zorunlu tutulan kayıt defterlerine işletmesi zorunludur.
Bulundurma ruhsatlı silahlarını kullanmak isteyen silah severler ise bağlı bulundukları ilçe emniyetten alacakları yol izni ile poligonlara gidip kendi silahları ile atış yapabilirler. Burada dikkat etmeniz gereken nokta bulundurma ruhsatlı silahlarınız için alacağınız yol izninin atış yapacağınız poligon adresine düzenlenmiş olmasıdır.
Poligonlarda ruhsatlı olmak kaydıyla kendi silahınızı kullanabildiğiniz gibi atış poligonlarının bünyesinde kayıtlı bulunan silahları da kullanabilirsiniz. Poligonlarda genellikle 9mm, 22cal, 3,57Mag, 7,65mm, 6.35 mm vb… mermiler ile atış deneyimi yaşayabileceğiniz tabancalar mevcuttur.
Kapalı poligonlarda otomatik ve yarı otomatik tüfekler ile pompalı av tüfeklerinin kullanımı mevzuatça yasaktır.
Silah ruhsatı bulunan bireylere tanınan mühimmat istihkakını kullanmak isteyen silah sahipleri dilerlerse kendi mermilerini poligonlarda sadece küçük bir hizmet bedeli ödeyerek harcayabilirler.
Poligondan yararlanmak için önceden atış deneyimi şart mıdır?
Poligonlar sadece silah sahipleri için değildir elbet. Şimdiye kadar eline hiç silah almamış bireyler de meraklarını gidermek, bu atış deneyimini yaşamak için de atış poligonlarına gidebilir. Bu durumda atış poligonları ücretli veya ücretsiz size ilk atış eğitimini sunmak zorundadır.
Poligonlarda kaç metreden atış yaptırılıyor?
Türkiye’de kapalı poligonlar maksimum 25 metredir. Otomatik kayarlı hedef mekanizmalarıyla talebe göre 5, 10, 15, 20 ve 25 metreye atış yapmak olasıdır. Herkesin kendine ait hedefe atış yaptığı koridorlar mevcuttur, bunlara atış yolu adı verilmektedir. Kapalı poligonların çok özel bir havalandırma sistemine sahip olması gerekir. Atış sırasında ortaya çıkan gaz ve ortalığa yayılan kurşun partikülleri sağlık açısından zararlıdır. Bu nedenle seçtiğiniz atış poligonlarındaki havalandırma şartlarının iyi olduğundan emin olmalısınız.
Atışlarda koruyucu ekipman gerekli midir?
Atış poligonlarında en önemli unsur güvenli atış kurallarının uygulanıp uygulanmamasıdır. Bu kurallar içinde kulaklık ve koruyucu gözlük kullanmanız sağlığınız için bir gerekliliktir. Numaralı gözlük kullananlar ayrıca koruyucu gözlük kullanması için ısrar edilmesi söz konusu değildir.
Atış Poligonları sadece üyelerin yararlandığı özel kulüp müdür?
Atış poligonları herkesin yararlanabildiği işletmelerdir. Üye olmak gerekmez. Buna karşın atış poligonları düzenli kullanıcılarına öncelik ve bir takım avantajlar sağlamak için üyelik vermektedir.