Türk savunma sanayiinin öncü kuruluşlarından Roketsan, 17. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (İDEF 2025) kapsamında dikkat çeken yeni ürünlerini tanıttı. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Roketsan’ın geliştirdiği altı yeni ürün ilk kez görücüye çıktı. Geliştirilen bu ürünler, Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki kabiliyetlerini bir üst seviyeye taşımayı hedefliyor.
Tanıtılan Yeni Ürünler
Roketsan’ın tanıttığı ürünler arasında GÖKBORA, AKATA, TAYFUN BLOK-4, İHA-300, EREN ve ŞİMŞEK-2 yer alıyor. Bu ürünler, hem kara, deniz ve hava platformlarında hem de uzay teknolojilerinde Türkiye’nin kapasitesini artırmayı hedefliyor.
TAYFUN BLOK-4: Hipersonik Balistik Füze

İDEF 2025’te en çok ilgi çeken ürünlerden biri Tayfun Blok-4 oldu. Türkiye’nin en uzun menzilli hipersonik balistik füzesi olarak tanıtılan Tayfun Blok-4, 10 metre uzunluğa ve 7.2 ton ağırlığa sahip. Füzenin menzilinin 1000 kilometreye yakın olduğu belirtilirken, bu özelliğiyle Türkiye’nin balistik füze teknolojisindeki en ileri noktaya ulaştığı ifade edildi. İlk atış testinin bu yıl içinde yapılacağı ve füzenin kısa sürede envantere girmesi planlanıyor.

ŞİMŞEK-2: Yeni Nesil Uzay Aracı
Roketsan’ın uzay teknolojileri alanındaki yeniliklerinden biri olan Şimşek-2, tanıtılan bir diğer önemli üründü. Şimşek-2 platformu üzerinden fırlatılan araçlar, atmosferi geçerek üç aşamada uzaya ulaşabiliyor. Bu platform, Türkiye’nin uzay yarışında önemli bir adım atmasını sağlayacak bir teknoloji olarak değerlendiriliyor.
AKATA: Denizaltılardan Atılabilen Gemisavar Füzesi
Denizaltılardan ateşlenebilme kabiliyetine sahip olan AKATA, gemisavar füzesi olarak tasarlandı. Daha önce geliştirilen Atmaca füzesinin daha gelişmiş bir versiyonu olan AKATA, 250 kilometreden fazla menzile sahip ve üzerinde 220 kilogram patlayıcı taşıyabiliyor. Bu özellikleriyle AKATA, denizaltı platformlarının vurucu gücünü artıracak bir sistem olarak öne çıkıyor.
GÖKBORA: Görüş Ötesi Havadan Havaya Füze

Hava savunma sistemlerinde devrim yaratması beklenen GÖKBORA, SİHA’lardan da atılabilen görüş ötesi havadan havaya bir füze olarak tanıtıldı. Bu teknoloji, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava üstünlüğünü artırmayı hedefliyor.
EREN: Çok Amaçlı Dolanan Mühimmat
İDEF 2025’te tanıtılan bir diğer yenilik ise EREN oldu. Yüksek hızlı ve çok amaçlı dolanan mühimmat olarak tasarlanan EREN, İHA’lar aracılığıyla atılabiliyor. Bu mühimmat, hem keşif hem de saldırı görevlerinde kullanılabilecek esnek bir yapıya sahip.
İHA-300: Uzun Menzilli Füze

500 kilometre üzerinde menzile sahip olan ve SİHA’lardan atılabilen İHA-300, Roketsan’ın dikkat çeken ürünlerinden biri oldu. Bu füze, insansız hava araçlarının vurucu gücünü artırarak daha stratejik görevlerde kullanılmasını sağlayacak.
Türkiye’nin Savunma Sanayiinde Yeni Bir Dönem
İDEF 2025’te tanıtılan bu ürünler, Türk savunma sanayiinin geldiği noktayı gözler önüne sererken, aynı zamanda gelecekteki hedeflere dair önemli ipuçları sundu. Roketsan’ın geliştirdiği bu teknolojiler, hem ulusal güvenliğe katkı sağlayacak hem de Türkiye’nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltacak.
Savunma sanayi uzmanları, bu ürünlerin özellikle uluslararası arenada büyük ilgi göreceğini ve Türkiye’nin savunma ihracatında önemli bir artış sağlayacağını belirtiyor. Özellikle Tayfun Blok-4 ve Şimşek-2 gibi ileri teknoloji ürünler, Türkiye’nin sadece bölgesel değil, küresel ölçekte de söz sahibi olmasını sağlayacak nitelikte.
İDEF 2025, Türk savunma sanayii açısından tarihi bir dönüm noktası olarak kayda geçti. Roketsan’ın yeni ürünleri, Türkiye’nin savunma teknolojilerindeki iddiasını bir kez daha kanıtladı. Bu gelişmeler, Türkiye’nin hem askeri hem de teknolojik alanda daha güçlü bir konuma gelmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.