DAN WESSON VALOR VE V BOB

Dan Wesson bu kez Government temasına iki farklı yorum getiriyor: Valor, atıcılık sporu (ve dinamik atış) için mükemmel bir “tam boy” Government, V Bob ise Commander tipi daha profesyonel bir silah ve daha kolay taşınabilmesi için back strap (kabza arka yüzü) kütleştirilmiş. İyi ve özenli imal edilmiş olan silahların soru işareti bırakan tek noktası tetikleri.

Kaliteli toplu tabanca üretme sanatı hemen Dan Wesson ismini akla getiriyor. Amerikalı üreticinin topluları sağlam, isabetli ve iyi işçiliğe sahip silahlar olarak silah tutkunlarının her zaman dikkatini çekmiştir.

Dan Wesson’un üretim kavramı her zaman butik ürünler üzerinde yoğunlaşmış, silahlar en ince ayrıntılarına kadar özenle üretilmiş ve hedef her modelin giderek daha da geliştirilmesi olmuştur.

1996 yılında şirketin mülkiyeti ve merkezinde gerçekleşen değişiklik, daha kaliteli ürünler ortaya koyabilmek amacıyla üretim hatlarının yeniden organize edilmesi ve bu kapsamda yeni ve modern makinelerle teçhizatın devreye alınmasını sağladı.

Bu değişikliğin üzerinden birkaç yıl geçtikten sonra, toplu tabanca üretiminin yanı sıra üstün kaliteli parça ve işçilik kullanarak 1911 tipi yarı otomatik tabancalar üretmek üzere yeni bir üretim hattı kuruldu. Dan Wesson tarafından üretilen silahların kalitesi ve firmanın yenilikçi ruhu ünlü silah üreticisi Cz’nin dikkatini çekti ve bu firma 2005 yılında Dan Wesson’u satın aldı. Bugün Dan Wesson katalogunda 1911 yarı tomatik tabancanın farklı versiyonları, compact, custom, bobtail ve sportif modeller yer alıyor ve bu ürünlerin İtalya distribütörlüğünü Bignami sdi Ora firması (Bolzano) yapıyor.

İki sürgü yan yana görülüyor, Valor modelininki “Tam Boy”, V Bob’unki ise “Commander” tipi

DAN WESSON RUHU


“Valor” serisi Dan Wesson’u diğerlerinden ayıran üretim özellikleri ve ruhuna sahip: sade çizgiler, yüksek işçilik kalitesi ve küçük ayrıntılara gösterilen özen.

Tam boy hem “black” hem “stainless” versiyonlarında üretiliyor. Biz bu ikincisini test ettik, çünkü çok sayıda kullanım amacına uygun bir silah. Gayri resmi sportif atıcılıktan, action olarak adlandırılan (Dinamik atıcılığın Classic sınıfında yer alıyor) atıcılık türüne kadar geniş bir kullanım yelpazesine hitap ediyor. Tam boy Valor, Government türü tabancaların klasik yapısına uygun bütün özellikleri kendisinde barındırıyor, yani kısa geri tepmeli kilit tertibatı, Colt-Browning sistemi ve tek hareketli tetik mekanizması var. 416 çelik malzemeden üretilmiş, kabza ön ve arka yüzü (front and back strap) Tam boy versiyonda siyah tırtıklı, V Bob versiyonda ise lamine. Kabza kapaklarıyla beraber G10 malzemeden üretilen kabza ön ve arka bantları üzerindeki tırtıklı işleme kavramayı çok arttırıyor, ama ele batmıyor. Diğer firmalar gibi Dan Wesson’da son trendleri izleyerek kabza kapaklarını ikişer adet torx vida ile tutturmuş. Klasik kesme kafalı veya alyen vidalara nispeten bu vidalar yuvalarına anahtarla daha iyi oturuyor, estetik açıdan çirkin görüntü oluşturmuyorlar.

İç aksamlardaki yüzey işçilikleri de çok özenli

Kaliteli Ed Brown sırt emniyetinin alt kısmında kavramayı güçlendirici üç adet çentik var. Sol tarafta bulunan manuel emniyet mandalı ile şarjör çıkartma düğmesi ve sürgü tutma mandalı (hold open) gerek form gerek boyut olarak iyi hesaplanmış, yerleşimleri itibarıyla da sportif atıcılıktan çok savunma amaçlı silah tipine daha uygunlar.

Bu üç kumanda tertibatının hepsine de kayma önleyici yüzey işçiliği uygulanmış. Alüminyumdan imal edilmiş tetikte nihayet ayar (trigger stop) vidası bulunduğu gibi, bir de parmakla temas eden kısmında kayma önleme amaçlı düşey yönde çizgiler mevcut. Şahsi kanaatimize göre tam boy versiyonda farklı tipte bir tetik daha uygun olurdu. Nitekim Valor serisinde dolu tipte bir tetik var, ama silahın dizaynına daha uyumlu deliklerle hafifletilmiş bir tetik düşünülebilirdi. V Bob modelinin genel çizgilerine baktığımızda ise, bizce fena değil. Horozu üzerindeki geniş delik sayesinde hafifletilmiş, birinci çentik emniyeti var, yüzey işçiliği parlak. Sürgü ise çok iyi işçiliğe sahip, arka kısmında kavramayı arttırarak kurmayı kolaylaştıran klasik tipte frezede açılmış dokuz adet kertik mevcut.

TRIJICON NİŞANGAH

Nişangahlar kırlangıç kuyruğu kanalla sürgüye yerleştirilmiş ve bir pimle tutturulmuşlar. Gez ve arpacık fosforlu “Trijicon” sistemiyle donatılmış. Bu sistem; gez üzerinde bir adet, arpacık üzerinde de daha küçük bir adet noktadan oluşuyor.

Sürgü mekanizmaları içinde otomatik iğne emniyeti olmadığı görülüyor.

Gez mikrometrik ayarlı tipte değil ve gerekmesi halinde gezin kendisine veya arpacığa müdahale ederek sadece yatay yönde ayar yapılabiliyor. Gez fazla küçük sayılmaz, ayrıca sivri kenarları olmasa da yüksekliği de az değil. Ön kısmında, hizalama boşluğunun hemen altında bulunan beyaz referans noktasından başka (gezin boşluğu 3,52 mm uzunlukta), ayrıca ışığı kıran anti-röfle yatay çentikler var. Arpacıkta anti-röfle uygulama öngörülmemiş, köşeli bir şekli var, namluya doğru giderek alçalıyor. Tam boy versiyonda arpacık kalınlığı 3,13 mm, V Bob modelinde ise 3,29 mm. V Bob modelinin nişan hattının daha kısa olduğu düşünülürse, kalınlık farkı anlaşılabilir. Zira daha kalın bir arpacığı gez boşluğu içine oturtmak zor olabilir.

Kovan tahliye penceresi ebat olarak büyütülmüş, kovan tırnağı (ekstraktör) ise sürgünün içinde yer alan tipte. Sürgünün iç kısmında otomatik iğne emniyeti yok. Namlu “match” tipinde, tam boy versiyonda 5 inç boyunda (127 mm), V Bob’da ise 4,25 inç (108 mm) boyunda. İçinde sola dönüşlü altı adet yiv var ve son kısmı ise neredeyse anlaşılmayacak kadar hafif şekilde konik yapıda. Atım yatağı rampası fişek besleme işlemini kolaylaştırmak için hafifçe havşalı yapılmış.

Paket donanımda iki adet şarjör bulunuyor, bunlar krom kaplama ve Amerikan Checkmate firması tarafından üretilmiş. “Shooting star” tipinde bir gerdel sayesinde efektif kapasiteleri gerek tam boy gerek V Bob modelinde 8 fişek alıyor. V Bob’daki şarjörlerde “pad”şarjör tabanı yok ve tam kabza hizasına geliyorlar. Tam boy modelin şarjörleri ise kendilerini saran lastik bir pad donanımına sahipler ve bu pad şarjör üst gövdesinin yaklaşık 7 mm boyundaki kısmını “saklıyor”. Bunun sonucunda, iki şarjör eşit kapasitede iken, tam boy modeli özellikle de yay uzun süre basılı kalacaksa tam dolu şarjörü daha iyi idare ediyor.

Namlu yüzüğü (bushing) kaliteli bir şekilde imal edilmiş ve sürgüye hassas şekilde takılabildikleri gibi, sökülmeleri de kolay. V Bob modelindeki yüzük daha kompakt.

İki namlu arasında karşılaştırma. Bunlar “match” tipi namlu olduklarından, icra yayları, yay kılavuz burçları ve icra yayı mili daha kısa tipte. V Bob’daki namlu daha kompakt, burçlar ise aynı.

Sökme aşamasında, plunger (susta pimi) yayının doğal karşıt pozisyonu sayesinde hold open (sürgü tutma mandalı) çok kolay çıkartılabiliyor ve böylelikle her şeyi tekrar yerine takarken gövdenin çizilme riski önlenmiş oluyor. Parçalar arası toleranslar minimum ve hem sürgü-gövde arasında, hem de namlu-sürgü arasındaki birleşme noktaları neredeyse anlaşılamaz kadar belirsiz. Ambalaj içinde yer alan sökme anahtarı tam boy modelinin namlu yüzüğünün (bushing) sökülmesinde kullanılıyor. Bunun yerine montajını ise elle yapabiliyorsunuz.

V Bob modelinin daha küçük olan (diğerinin 21 mm boyuna karşı 14 mm) yüzüğü ise kolalıkla elle sökülebiliyor . İcra yayı mili de bu modelde daha küçük (44,3 mm’e karşı 31,5 mm). Yayın kılavuz burcu ise aynı boyda.

Tam boy modeli tek hareketli tetik mekanizması ve boş şarjörüyle birlikte 1.135 gram geliyor. Tetik düşürme ağırlığının ortalama 2.220 gram olduğunu ölçtük. Bu da sportif bir silahtan çok “taktik” bir silaha daha uygun. Kısaca daha hafif bir tetik düşürme ağırlığı olması çok daha iyi olurdu. V Bob ile diğerinin tetik mekanizmaları ve çalışma sistemleri aynı gibi, ama V Bob toplam ağırlık olarak daha hafif ve 1.050 gram geliyor.

ATIŞ DENEMELERİ

Bignami poligonunda gerçekleştirdiğimiz atış testlerinde gerek piyasada satılan hazır fişeklerden (Geco ve Speer), gerek 4,7 grain Vihtavuori N320 barut, 230 grain Fiocchi tam metal ceketli çekirdek veya 235 grain Dynamic tam metal ceketli çekirdek kullanarak kendi doldurduğumuz fişeklerden kullandık. Ateş etmeye başlamadan önce her zaman uyguladığım ve bazı noktaları değerlendirmek için önemli bulduğum “dry fire” kuru tetik aşamasından sonra, ilk atış serisini tam boy tabanca ile gerçekleştirdim.

Şarjörü takma çıkarma işlemleri gerek lastik pad bulunması, gerek şarjör yuvasındaki havşa nedeniyle rahat gerçekleşiyor. Silahın kabzasını kavradığınızda, Ed Brown kabza emniyeti avuç içinizle aşırı baskı uygulamaya gerek kalmadan hiç sorunsuz çıkıyor ve bir sonraki tetikleme eylemine sorun yaratmıyor. İcra yayı sert olduğundan kurma işlemini enerjik şekilde yapmanız gerekiyor ve hem ters tutarak hem geleneksel şekilde yaptığımız bu eylemi sürgü üzerindeki kurma kertikleri oldukça kolaylaştırıyor. Silahı kurma boşaltma denemelerinde bu hareketi elim ters pozisyondayken yaptığımda el ile sürgü arasındaki temasın daha fazla, kurma işleminin de daha akıcı olduğunu fark ettim. Manuel emniyeti devreye almak ve çıkarmak için de belli bir kararlılıkla hareket etmeniz ve klik sesini duymanız gerekiyor.

Bu silahın üretildiği ülkede savunma amaçlı kullanıma yönelik kullanılma şansının olması nedeniyle kolayca ve hatta kazara devreye girip çıkan tipte bir manuel emniyet tertibatı düşünülmemiş olduğunu anlayabiliriz. Bu prensipten yola çıkıldığından, sürgü tutma mandalı da sürgüyü kapanma pozisyonuna getirmek için kararlı bir şekilde hareket ettirilmek istiyor. Şarjör çıkartma düğmesi ise, hem erişim açısından hem işlevselliği bakımından kolay ve rahat.

Kırlangıç kuyruğu geçmeli arpacık ile Heinie gez üzerinde Trijicon fosforlu noktalar (dot) var

Şarjörü maksimum kapasitesi olan 8 fişeğe kadar gayet kolay doldurabiliyorsunuz, 8+1 ateş düzeninde de yerine takılırken hiçbir sorun çıkartmıyor. Hem geleneksel şekilde kurma sırasında, hem de dolu şarjörü yerleştirdikten sonra hold open ile kapatma eyleminde fişek namluya gayet rahat sürülebiliyor. Tetik üzerindeki düşey çizgiler parmağınızla hemen hissediliyor ve doğru pozisyona daha duyarlı olmanıza yardımcı oluyor.

Tetik erişim mesafesi (trigger reach) kabza emniyeti devrede değilken 69,20 mm. Tetik ön yolu boşluğu iptal edilirse 68,10 milimetreye düşüyor. Heinie gez ve Trijicon referans noktalarıyla atış tüneli içinde bile iyi nişan alabiliyorsunuz, arpacığa düşen yanal ışık ise hem nişan alarak hem seri atışlar için ideal.

Hazır 230 grain tam metal ceketli çekirdeğe sahip Geco fişeklerle yaptığımız atışlarda geri tepme ve namlu şahlanması gibi etkiler daha hissedilir düzeydeydi. Yine 230 grain Fmj mermili Speer fişeklerle yaptığımız atışlar ise daha stressiz oldu. Kronometre verileri ise aşağı yukarı aynıydı.

Bu tip atışlar için özel olarak etüt ettiğimiz iki ayrı dolum fişekle yaptığımız atışlarda olumlu sonuçlar aldık: Geri tepme azaldığı gibi namlu şahlanması da çok yumuşaktı. 150 fişek yaktık ve hem hazır fişeklerle hem de kendi doldurduklarımızla sorun yaşamadık. Her iki kombinasyonda da isabet oranı yüksekti, ama kendi doldurduğumuz Fiocchi fişekler ile Speer hazır fişekler bir adım öne çıktı. Enerjik hazır fişeklerle yaptığımız atışlarda dahi, kabzayı çok sıkı kavramasak bile kavrama problemi olmadı. G10 malzemeden yapılmış kabza kapakları ile kabza ön- arka yüzleri fornt-back strap üzerindeki tırtıklar gerçekten kavramayı arttırıyor ve elde batma ve terletme gibi rahatsız edici etkiler de doğurmuyor.

Namlu ağzına yakın noktada hissedilemiyecek kadar bir genişleme gösteriyor; bunun nedeni bushing’e tam oturması.

Hedef kağıdına atışlarımızı on metreden tabanca çift el kavranarak yaptık ve iyi grupmanlar elde ettik: Kendi doldurduğumuz 230 grain Fiocchi fişeklerde grupman daha derli toplu idi. Tabancanın gez – arpacık sistemi ayarlanabilir tipte olmasa bile, nişan alırken ve ateş ederken hizadan hiç şaşma olmadı. Tetik mekanizması keskin ve yürümeyen, boş kovan atışı ise hazır fişeklerle daha iyi olmakla birlikte, doldurma fişeklerle de yeterince sabit ve istikrarlı.

V Bob ile yaptığımız atışlar sırasında da aynı iyi izlenimleri edindik: Şarjör yuvasına doğal ve akıcı şekilde giriyor ve pad olmasa da kabza yuvasındaki hafif havşa çekilmiş bordür bu eylemi kolaylaştırıyor. Pad olmaması nedeniyle şarjörün yerine oturması için daha kararlı ve sert şekilde hareket etmeniz gerekiyor.

.45 acp kalibreli 8 adet fişeği ve namluya sürdüğümüz ilave (8+1) fişeği yerlerine yerleştirirken hiç zorlanmadık, hedefe yönelirken nişan elemanları da net görüntü sağladı. Gerekli olduğu zaman Trijicon noktalardan (dot) yararlanmak da mümkün.

Kumandalar görülüyor. Sürgü tutma mandalı ile manuel emniyet mandalı kararlı ve hafif sert şekilde müdahale gerektiriyor.

tam metal ceketli 230 grain çekirdeğe sahip güçlü Geco fişeklerle silah biraz “sarsılıyor” ama kabza yine de elinizden fırlama eğilimi göstermiyor. 230 grain Speer fişeklerle ise atışa tepki daha yumuşak.

Sportif atışa uygun olarak doldurduğumuz fişeklerle yaptığımız atışlarda ise işin şekli biraz değişti. Nitekim hazır fişeklerle yaptığımız sert ve tepkili atış denemeleri sonrasında bu yumuşak dolma fişeklerle ateş etmek çok keyif verici ve adeta çocuk oyuncağı gibiydi diyebiliriz. Hem geri tepme, hem namlu şahlanması minimal oldu, silah kirliyken bile en ufak atış sorunu ve tutukluk yaşanmadı. En iyi grupmanları Dynamic çekirdekleri Geco fişeklerle kombine ettiğimiz zaman yakaladık.

Kullanılan fişeklere bakılmaksızın yaptığımız muhtelif atış serilerinde kabza her zaman stabil, iğne vuruşları kesin ve isabetli oldu ve kovan üzerindeki izlere baktığımızda tam boy ile yaptığımız atışlara nispeten daha derin olduklarını gördük.

Silahın genel dengesi, 19 mm daha kısa ve 85 gram daha hafif olmasına rağmen, tam boy versiyonundaki gibi gayet iyi.

SONUÇ

Valor serisi tipik “out of box” kutusundan çıktığı gibi silah konseptini yansıtıyor. Parçaların birleşme noktalarındaki toleranslar tam sınırda, buna rağmen bütün mühimmatı sorunsuz yaktılar. Yüzey işçilikleri özenli, çizgileri sade ve klasik. Kabza üstün kavrama özelliği ile ele adeta yapışıyor.

Silahların otomatik iğne emniyeti yok. Sökülecek parça sayısının azlığı ve iğnenin çalışmasını riske sokabilecek mekanizmaların bulunmayışına karşın, silahın namluda fişek varken kazara yere düşmesi halinde ateş alma olasılığı yüksek.

Özel dolum fişeklerle atış performansı gerçekten çok iyi ve isabet oranı silahın adına yakışır oranda. Dengeli ve ateş ettikten sonra seri şekilde tekrar hazır duruma geçen bir silah.

Nişan elemanlarındaki Tijicon dotların yararlı oldukları atış tünelinde yaptığımız atışlarda görüldü. Güneş ışığında bu dotların nişan almayı etkilediklerini söyleyemeyiz, hatta nişan alarak yapılan atışlarda yararlı bile olabilirler. Silahların sert plastik çantası rahat ve pratik, tabancadan başka içinde bir adet yedek şarjör, namlu yüzüğü (bushing) sökmeye yarayan anahtar, yağ kutusu, kullanım kılavuzu ve cable lock kilit mevcut. Fiyatı bu silahların pazarın orta-yüksek segmentine yerleştiriyor ve o segmentte de çok sıkı bir rekabet var.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here