IGT teknolojisi sayesinde bu Hunter yay-piston sistemine oranla daha hızlı. Sat tetik sistemi iki kademeli, daha akıcı, ama tetiği biraz daha sert
IGT teknolojisi ile, Gamo firması ekonomik fiyat aralığındaki havalı tüfeklerde “gas ram” teknolojisini kullanma olanağı sağlayan ilk üreticilerden biri oldu. Esas itibarıyla “IGT” sistemi (Inert Gas Technology = Atıl GazTeknolojisi), hava pistonunu itmeye yarayan alışılagelmiş yay yerine içinde inert (atıl) bir gaz (azot) bulunan sızdırmaz tipte bir hidrolik pompadan oluşuyor. Bu sistemde tüfeğin namlusunu kırdığınızda bir yayı sıkıştırmış olmuyorsunuz, bunun yerine gazı basınçlaştırıyor, yani sıkıştırıyorsunuz. Tetiğe batığınızda sıkıştırılmış olan bu gaz ani olarak genleşiyor ve bu sefer silindirin ön kısmındaki havayı sıkıştırıyor, böylelikle saçma namludan dışarı fırlatılmış oluyor. Bu teknolojinin avantajı, eğer contalar hatasız ise, gas ram sisteminin helezon yay sistemine göre daha uzun ömürlü ve istikrarlı olması, yani tüfek uzun süre kurulu durumda kalsa bile güç kaybetmemesi, ateş ederken daha az titreşim üretilmesi, bu şekilde daha yüksek isabet hassasiyeti sağlaması.
Hunter’ın yeni tüfeğinde kullanılan bu tip yenilikçi bir sisteme eşlik eden bir de yenilenmiş olan ve SAT (Smooth Action Trigger = Yumuşak Hareketli Tetik) olarak adlandırılan tetik sistemi mevcut. İki kademeli olan bu tetik mekanizması, geleneksel Gamo tetik mekanizmasına nispeten gayet akıcı (pürüzsüz ve net) çalışıyor. Emniyet tertibatında ise değişiklik yok, sadece manuel olarak çalıştırılan ve tetik köprüsünün içinde tetiğin ön tarafında bulunan bir emniyet mandalından oluşuyor. Nişan elemanları Gamo geleneksel uygulamalarının dışına çıkmamış ve rampa üzerine yerleştirilmiş kırmızı fiber optikten bir arpacık ile, klikli mekanizmasıyla yatay ve düşey ayar yapılabilen bir gez mevcut. Gezin yan kısımlarında yeşil renkte fiber referans noktaları bulunuyor. Silindir tüpün üzerinde her zamanki gibi 11 mm uzunlukta olan ve dürbün takmaya yarayan kızak var, ayrıca bunun üzerinde yer alan ikinci bir kızak ise, isteyenlere namludürbün arasındaki ekseni 7 mm daha uzatma olanağı sağlıyor. Teorik olarak bunun faydası, aynı dürbün halkalarını kullanarak daha büyük çapta bir objektif monte edebilmek.
Gez klikli ayar mekanizmasına sahip ve yatay, düşey ayar yapılabiliyor.
Dipçik ve tabanca tipi kabzası kayın ağacından yapılmış, dipçik tabanında ise hi-tech bir ped var (“Swa” – Shock wave absorber = şok dalgaları emicisi” olarak adlandırılmış) ve içinde üç küçük amortisör yastık barındırıyor. Yanak dayama pedi plastik malzemeden yapılmış, siyah renkte ve dipçiğe iki çelik saplama ile sabitlenmiş. Tüfeğin paket donanımında bulunan alyen anahtarı ile yanak dayama yastığına yükseklik ayarı yapabiliyorsunuz. Dipçik ve el kundağı üzerindeki tutuş noktalarına tırtıklı yüzey uygulaması yapılmış ve silahın kategorisi ve fiyatı dikkate alındığında yüzey işçiliği kalitesinin gayet iyi olduğunu fark ediyorsunuz.
DOĞRULAMA TESTİ
IGT teknolojisinin verimliliğinin atış yaparak fiilen test etmek istedik ve dinamik atış testleri için Gamo firmasının ağırlık ve şekilleri farklı olan dört tip saçmasını seçtik: Pro match saçmalar kesik uçlu wad cutter tipinde, Pro magnum ve Ts-10 saçmalar bombe başlı domed tipinde, Pba armor saçmalar ise bombe başlı çukur uçlu hollow point tipindeydi.
Silah hız açısından beyan edilenleri karşılıyor ve standart sapma yok denecek kadar az, o da çok hafif olan Gamo Pba armor saçmalarda görüldü. Ama doğal olarak bu saçmalar hız açısından rekor seviyede performans sergilediler. Hız açısından en yavaşları ise tabii ki ağır olan Ts-10 saçmalardı. Ancak, şaşırtıcı olan, ağırlıklarına rağmen bu saçmaların standart saçmalara oranla aşağı yönde sapma yapmalarını beklerken, hedefte 50 mm kadar yukarı yönde sapma gerçekleştirmiş olmalarıydı.
Fiber optik arpacık çok iyi ışık veriyor ama bir koruyucu içinde olsa darbelere daha dayanıklı olabilirdi.
“Sat” tetik mekanizmasının ilk tetik aşaması oldukça kısa ve çok hafif, ikinci tetik aşaması ise daha uzun ve net. Küçük bir kusur aramamız gerekirse, Sat tetik sisteminin fabrika ayarının çok sert olduğunu söyleyebiliriz. Tetik düşürme ağırlığının bu kadar fazla olması da, silaha çok alışkın ve antrenmanlı değilseniz isabet hassasiyetini olumsuz etkiliyor. Tetik düşürme ağırlığının fazla olmasının önlem olarak düşünüldüğünü anlayabiliyoruz, yine de yarım kilo kadar hafifletmek güvenlikten ödün vermeyi gerektirmezdi sanırız.
Tetiğin arka tarafında bir ayar vidası mevcut, ama bununla sadece tetik yolu ayarı yapılabiliyor, tetik düşürme ağırlığını ayarlayamıyorsunuz. Bize hedef kartonu üzerinde elde ettiğimiz grupmanları tetiğin fabrika çıkış ayarı ile gerçekleştirdik, bu şekilde silahın kutusundan çıkarılmış haliyle sunduğu performans hakkında bir fikir vermek istedik.
Sat sistemi olarak adlandırılan bir mekanizmaya sahip tetik grubu yenilenmiş, daha iyi çalışıyor, ama tetik çok sert.
En iyi grupmanı Pro match wad cutter (kesik uçlu) saçmalarla elde ettik. Beş atıştan üçü aynı delikten geçti, diğer ikisi de bu deliklerin hemen yanına isabet etti. Diğer saçmalarla elde ettiğimiz grupmanların ortalama çapı 20 mm kadar oldu. Testlerde madeni nişangahlarla 10 metre mesafeden ve önden destekli atışlar yaptık. Özellikle hoşumuza giden, Pba armor saçmaların çok eşit bir dağılım göstermiş olmaları oldu, zira hafif oluşları nedeniyle bu saçmalar bazı tüfeklerde istikrarsız atışlara neden oluyorlar.
Tüfeği kurarken hava pistonu gayet kolay ve hafif kuruluyor, kundak ise yuvarlak hatlı profiliyle iyi bir tutuş sağlıyor. Sadece 4x büyütebilen bir dürbün kullanıldığında bile kanaatimizce isabet hassasiyeti artacaktır, ama buna daha hafif bir tetiğin de katkı sağlayacağına inanıyoruz.