MEOPTA MEOSIGHT II 30

Meopta firmasının bu tek merceklı red dot noktalayıcı kompakt, hafif ve polimer malzemeden yapılmış çıkartılabilir tipte güneş siperliği sayesinde aynı zamanda korunaklı, çünkü bununla hafif alaşımlı metalden gövdeyi çiziklere karşı koruyor.

Sportif dürbünlerin Avrupa’daki en büyük üreticisi olan Meopta birkaç yıl önce opto-elektronik kırmızı noktalı (red-dot) hedef noktalayıcılar segmentine girme kararı aldı ve bu doğrultuda kompakt yapı, hafiflik ve sağlamlık açısından üstün özelliklere sahip bir cihaz geliştirdi. Orijinal projenin bütün olumlu özelliklerini muhafaza edip değiştirmeden sadece elektronik devrelerini gözden geçirmek ve hafif iyileştirmeler yapmak suretiyle de, bu yıl aynı serinin ikinci versiyonunu (Meosight II) piyasaya sürdü.

YENİ NESİL ÜRÜN

Meopta Meosight II son jenerasyon bir hedef noktalayıcı ve çok küçük boyutlar ve hafifliği ile her türlü av ve sportif atış silahına rahatça monte edilebiliyor. Dürbünün uzunluğu 52 mm, eni 26 mm, yüksekliği ise 33 mm ve bu boyutlarıyla terazide sadece 52 gram geliyor (Weaver arayüzkaide hariç).

Temas noktası ayarı klikli değil sürekli döndürme şeklinde çalışıyor, özel tornavidası var.

23×17 mm ebadındaki merceği elips şeklinde ve köşeleri yuvarlatılmış, bu şekilde normal atış mesafeleri için gayet iyi bir görüş alanı sağlıyor. Özellikle tek mercekli “açık” tipte olan ise, red dot’un (kırmızı noktanın) getirdiği bir avantaj var, o da her iki gözünüz açıkken ve daha geniş açılı bir görüşe sahip olarak atış yapabiliyorsunuz. Dot 3 veya 5 moa büyüklükle talep edilebiliyor (model 30 veya 50) ve beş farklı ışık yoğunluk ayarı yapılabiliyor. Ayar sistemi on/off butonuna entegre ve önde merceğin altına yerleştirilmiş durumda. Açmak için bir klik yeterli, ikinci bir klik ile ışık yoğunluğunu bir üst seviyeye taşıyorsunuz. Uzun süreli (yaklaşık 3 saniye) basmak ise kapatmanızı sağlıyor. Pil ömrünü uzatmak için (iki adet Cr 1632 pil var ve 300 saat çalışma ömrü sağlıyorlar), düğmelere basılmaması halinde 4 saat sonra otomatik kapatma sistemi devreye giriyor.

Kapanmadan yaklaşık 10 dakika önce dot yanma-sönme oranı 3’e 1 olacak şekilde yanıp sönmeye başlıyor. Piller zayıfladığında ise dot 1’e 1 yanma-sönme oranıyla yanıp sönmeye başlayarak uyarı yapıyor.

Meosight II paket donanımında bir Weaver adaptör ile satışa sunuluyor. Bu adaptör sayesinde silahların büyük bir kısmına sorunsuz monte edilebiliyor (tabii silahların Weaver kızak donanımına sahip olmaları gerekli).

Piller aletin sol tarafındaki yuvalarında yer alıyor ve dolayısıyla pil değiştirmek için Weaver adaptörü sökmek gerekiyor. Bu işlem, dürbün donanımında yer alan anahtarla iki adet alyen vidayı sökmekten ibaret ve sadece birkaç dakikanızı alır.

İkinci bir alyen anahtarı ile adaptör silahtaki kızağa sabitleniyor, temas noktası ayarı için de kesik başlı küçük bir tornavida mevcut. Işık emisyonunu sağlayan diyot bir mesnet üzerine monte edilmiş ve bunu dikey veya yatay yönde hareket ettirebiliyorsunuz. Bu hareketi sağlayan vidalar var ve bu vidalar sert geri tepme reaksiyonları halinde gevşemeyi önleyici pullarla donatılmış.

Meosight II dürbünün diğer çok olumlu bir özelliği, paket donanımında yer alan bir dizi polimer güneş siperliği. Bunlar geçme sistemiyle takılıyor ve hedef noktalayıcıyı güneş ışınlarının yansımasından koruduğu gibi, aletin hafif alaşımlı metalden yapılmış gövdesini hem darbelere, hem da anodize yüzeyde oluşabilecek çiziklere karşı koruyor. Ayrıca, güneş siperliği ön kısma kadar uzanarak on/ off düğmesinin yan kısımlarını istenmeyen ve yanlışlıkla yapılmış müdahalelerden koruyor. Bütün bu özellikleriyle sadece 7 gramlık ek bir ağırlık getirmesi de ilginç.

YAPTIĞIMIZ TEST

Red dot noktalayıcı avcılıkta en çok kullanılan yarı otomatik tüfeklerden birine monte ettik: .30-06 kalibre Browning Bar Zenith Prestige wood Hc. Montaj çok kısa sürede gerçekleşiyor ve kavrayıcı çene tek bir vidaya sahip olsa da, alet çok hafif olduğundan yerine gayet sağlam şekilde raptedilmiş oluyor. Atış pozisyonunu bozmadan on/off düğmesine kolayca müdahale edilebiliyor. Temas noktası ayarı klik sistemiyle değil sürekli döndürme sistemiyle yapılıyor. Bu tip ayar yapma geleneksel tipte ve klikli ayar halkasına alışmış kullanıcılara ilk anda yabancı gelebilir, ama son derece kolay şekilde çok hassas bir ayar yapabiliyorsunuz. İlk denemelerde biz de tornavida ile bir hayli uğraştıktan sonra temas noktasının hep aynı kaldığı kanaatine kapıldık, ama çok geçmeden anladık ki sorun polimer saplı tornavidada idi ve yuvasında boşa dönüyordu. Bu nedenle saatçi ve gözlükçülerde bulunan sağlam tornavidalardan edinmekte yarar var.

Işık seviyeleri arasındaki farklar gayet belirgin, çok farklı yoğunluk seviyesi olmasa da her türlü ortam aydınlığına cevap verecek kadar mevcut. Maksimum ışık yoğunluğu seviyesinde dot çözünürlüğü gaye iyi ve merceği çevreleyen kenar alanlarda rahatsız edici haleler oluşmuyor. Tabii ki bizim yaptığımız test elimizdeki en küçük dot donanımlı noktalayıcıya ait ve bunu 100 metreden standart tabanca hedeflerinde de denedik ve yararlı olduğunu gördük.

Sonuç olarak avcılar ve sportif atıcılar için (kısa namlulu silahlarda da kullanabilecekleri) yüksek kaliteli ve sağlam bir hedef noktalayıcı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here