Kaliteden Özgünlüğü Geçiş Zamanı!

    2003 yılından beri devlet desteğiyle uygulanan Turkquality programı sayesinde sadece yakın çevremizde değil, dünyanın her yerinde Türk Malı algısının pozitif yönde değişmeye başladığı bir dönemden geçiyoruz.

    Dünyanın en büyük silah fuarı olan Las Vegas’taki Shot Show’da rakipleriyle bir araya gelen Türk silah sanayii de bu süreçte önemli kilometre taşlarından birini oluşturuyor. Ancak, kalite fiyat avantajıyla dünya pazarlarında öne çıkan Türk silah üreticileri, global arenanın zorlu rekabet ortamında ayakta kalmak için sürdürülebilirlik denklemini kendi lehlerine çözmek zorundalar. Bunun için teknolojiyi etkin olarak kullanırken bir yandan da Ar-Ge faaliyetlerine kaynak ayırmaları, bu konuda yatırım yapmaları, özgün ve yenilikçi ürünlerle rakiplerinden ayrılmaları gerekmektedir. Bu girişimler, markalaşmayı sağlayacak ve dolayısıyla kalite fiyat avantajındaki karlılık sorunsalını ortadan kaldıracaktır.

    Türk silah sanayiinin lider firmalarından Sarsılmaz’ın ST9 polimer gövdeli tabancası, markalaşma sürecindeki firmalar için güzel bir örnek teşkil ediyor. Arkasında, üniversitelerin ve TÜBİTAK’ın da destek verdiği güçlü bir Ar-Ge ve mühendislik çalışması yatan ST9, özgün özellikleriyle Sarsılmaz’ın yeni amiral gemisi olmaya aday bir silah olarak karşımıza çıkıyor. Türk silahseverlerinin yakından tanıdığı Osman Ortaç, Sarsılmaz’ın Düzce’deki yeni fabrikasında ST9’u sizin için inceledi ve test etti. Dünyaca ünlü silah eleştirmeni Massimo Vallini’nin Türkiye’de öne çıkan firmaları her yönüyle dünyaya tanıttığı yazı dizisi devam ediyor. Türkiye’ye gelip ziyaretler gerçekleştiren Vallini, bu sayımızda Ata Arms’ın dünü ve bu gününü masaya yatırdı. Ata Arms’ın araştırma ve geliştirme faaliyetleri sonucu ortaya çıkan özgün namlu ve tüfeklerini de inceleyip test etme fırsatı bulan Vallini’nin yazı için attığı başlık, Ata Arms’ın geleceğine de ışık tutuyor: “ Lider Olmak İçin Doğmuş!”.

    Özgünlüğüyle dergimize konu olan bir diğer benzer örnek ise dünyada yenilikçi tasarımlarıyla dikkatleri üzerine çeken UTAŞ’tan: Uzay filmlerindeki silahları andıran tasarımı, ilginç mekanizması ve büyük atış kapasitesiyle kompakt, hafif, pompalı bir av tüfeği olan UTS 15. sadece tasarımıyla değil, atış sonuçlarıyla da beğenileri topladı. İtalya’daki özel bir poligonda UST 15’in testlerini gerçekleştiren Claudio Bigatti’in “Türk Malı”na bakış açısının nasıl değiştiğini son cümlesinden kolayca anlayabilirsiniz! “Türkiye, giderek daha fazla şaşırtmaya devam ediyor!”

    Bu ay da zengin bir içeriğe sahip olan Armi e Tiro’da Türk firmalarının başarılarını okurken, bir yandan da İtalya’daki silah yasasının açtığı sorunlara şöyle bir göz attığınızda, Türkler ile İtalyanların neden birbirlerine bu denli benzediğini çok daha iyi anlayacaksınız. Armi e Tiro… Hobiden daha fazlası!

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here