Yabancı Gözüyle Canik 55-TP40

Türk Silah Sanayiinin geldiği noktayı en iyi anlamanın yolu, mevcut durumuna dışarıdan bakmaktır. İşte Canik 55 TP40 özelinde yurtdışı yayınlarda Türk Silah Sanayiine bakış! Canik-55 firması, Kişisel Savunma ve Resmi Görev için TP40 Polimer gövdeli yarı otomatik tabanca ile karşımızda.

Türk silah endüstrisi son 10 sene içerisinde mükemmel bir dinamizm seviyesine ulaştı ve ürünleri kısa sürede bütün küresel marketi fiyata karşılık performans oranı ile fethetti. Türk silahçılar meşhur silah markalarının görünüş ve mekanizmalarınının yeniden üretilmesinde çoğu zaman mükemmel sonuçlar çıkarıyorlar, hatta tamamen klonlama yaptıkları modeller üzerinde bile görebiliyoruz ki küçük bir orijinallik ya da düzeltme ekleyerek ürünlerinin kendi yerel üretim özelliklerine ya da müşteri taleplerine göre ayarlamada bile bu denli başarılılar!

Klonlama tam anlamıyla bir sanat ve Türk üreticiler bunu zor yoldan öğrendiler; Yabancı ürünlerin yerel yapımları orijinalleri kadar iyi oluyor ki zaten Türk silah endüstrisi günümüz bilgi, tecrübe ve yöntemlerinde uzmanlaşmak adına çok çalıştılar. Günümüz küresel ekonomik durumu ve hatta Türkiye’deki krize rağmen, Türk silahları piyasayı hala kasıp kavurmaya devam ediyor. Önemli olan nokta, etiketler düşükken kalitenin yüksek olması. Kalitesi kötü olan ucuz ürün piyasaya sürmek bütün Türk silah endüstrisine çok kötü bir şekilde geri tepebilir.

Aslında bu tecrübeyi en iyi özümsemiş Türk silah yapımcılarından birisi SAMSUN Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret A.Ş.’dir ki en yaygın bilinen patent sahiplerinden birisi Canik-55 kuruluşu. Canik-55 uzun süredir Kuzey Amerika ve Avrupa kökenli silah üreticilerine silah ve silah parçaları üretip göndermekte. Bu sebeple kalite ve performans standartları son derece sıkı takip ediliyor. Birkaç yıldır dünya çapında satılmakta olan son ürünleri ise ilk polimer gövdeli silahları; TP9 yarı otomatik tabanca. Sivillerin yanı sıra Asker ve Emniyet mensuplarına da satılmakta olan TP9, özellikle Polis ve Özel Kuvvetler tarafından oldukça tutuldu.

Sağlam bir yapıya sahip olmasının yanı sıra diğer uygun fiyatlı polimer bazlı silahlara kıyasla oldukça üstün özelliklere sahip. Baz aldığı modelin ise Avrupa, Kuzey Amerika ve Dünya çapında son derece fazla satmış olan efsanevi silah Walther P99’un olduğunu düşünecek olursak eğer zaten bundan farklı bir netice elde etmeyi ummak imkansızdı. Son çıkan model olan TP40 ise özellikle ABD piyasası için üretildi. TP9’un anlaşılacağı üzere yeni modeli olan TP40’ın farkı ise kalibrasyonunda. Şarjörleri ise ünlü İtalyan MEC-GAR tarafından çelik ve polimer kullanılarak üretilmiş. Tam 13 adet 40 Samp;W mermi alabilen TP40’ın gövde polimeri fiberglas destekli ve MIL-STD 1913 “Picatinny” kızağına sahip.

Ergonomik kabzasının yanı sıra namlusu tek parça paslanmaz çelikten soğuk dövme üretilmiş. Diğer özellikleri ise tam krom kaplı metal parçalar, değişebilir kabza arkası ve ortalama 650 gram boş kütleye sahip olması. ABD’de en yüksek 373.23 $ gibi bir fiyata satılan TP40, iki yedek şarjör ile birlikte geliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here