Bernardelli Mega 20 Numara

Bernardelli tarafından üretilen bu ilk 20 numara yarı otomatik, bir ara hareket elemanı sayesinde piston vuruşunu kendiliğinden ayarlayabilen bir sisteme sahip. Ayrıca bu sistemdeki esnek bir rulman silahı stabilize ediyor. İcra yayı teflon kaplama, pistonun gaz burçları ise bronzdan.

Bernardelli bugüne kadar 20 numara bir yarı otomatik tüfek üretmemişti. Dolayısıyla karşımızda yepyeni bir model var. Yeni “Bernardelli Mega 20 numara” modern hatlara sahip, ince, zarif bir tüfek, üstelik mekanik aksamı da son teknolojilerle yenilenmiş. Eski Fabarm teknisyenlerinden Piero Toscani birkaç aydır Bernardelli bünyesinde çalışıyor. Kendisiyle sohbetimizde bu yeni model fikrinin kendisinde Noel tatili sırasında doğduğunu anlattı… “Bugün artık farkı mekanik aksamlar, mekanizmalar değil, teknolojiler ve nano teknolojiler belirliyor. Geçtiğimiz birkaç yıl için muazzam gelişmeler oldu, ama önemli bir şeyle veren doğru teknolojileri seçmek gerekiyor”. Torosani aklında Bernardelli için yeni fikirler taşıdığını da belirtiyor: “Ben Franchi firmasının laboratuarlarında doğdum diyebilirim, bu nedenle silah sektörü için yeni uygulamalar ve gelişmeler için belli bir mantaliteye ve deneyime sahip olduğumu söyleyebilirim. Üstelik bazı teknolojiler sanıldığı kadar pahalı da değil. Bernardelli geleneksel yapısını aynı zamanda gençleştirmeyi de bilmeli. O nedenle yakında yarı otomatik tüfeklerin yanı sıra tabanca üretimimiz de olacak”. Firmanın hedefi bir yandan onu bugünlere getiren geleneksellik kavramı (ve dolayısıyla çifte üretimi) üzerinde yoğunlaşmak, diğer yandan rekabetçi fiyatlarla endüstriyel inovasyon süreci içinde olabilmek.

Çift taraflı (reversible) piston paslanmaz çelikten, merkezleme halkası ve bronz-zirkon içerikli plazma tipi koruyucu yüzey kaplaması var. Tampon ise mavi renkte anodize yüzeyli, elastomer tamponlu, hafif alaşımlı metalden iki silindirden oluşuyor.

ELASTOMER KULLANIMI

20 numara Bernardelli Mega, ateş alan fişeklerin ürettiği gazların geri kazanılmasına dayanan çalışma sistemine sahip yarı otomatik bir tüfek. Zayıf fişeklerle güçlü olanlar arasındaki itme gücünü, şarjör borusu üzerine yerleştirilmiş olan ve sürgü ile piston arasında çalışan elastik bir tampon sayesinde otomatik olarak ayarlayabiliyor. Elastomer malzemeden bir halkanın birbirine bağladığı yüzeyi kanallı iki silindir parça arasında kalan bu tampon fişeğin gücüne orantılı bir ezilme etkisine maruz kalıyor. Pistonla gaz geri kazanım sistemi arasında sıkışan bir amortisör şeklinde görev yapan mekanizma fişeğin oluşturduğu itme gücünü yumuşatıyor (dolayısıyla atış konforu sağlıyor), yani bir anlamda bu gücü yavaşça absorbe edip, yine yavaşça geri veriyor. Bunun (bugüne kadar kullanılan) yaylı sistemlere nispeten önemli bir avantajı var, zira ne kadar alırsa o kadar geri veren bir yapıya sahip. Elastomer malzeme birçok durumda yayların yarattığı sorunları çözmeyi başarmış bir materyal, üstelik çok uzun ömürlü. Binlerce tipi var diyebiliriz, örneğin Hamp;K makinalı tüfeklerde kullanılanlar, ya da inşa işlerindeki havalı kırıcı-delicilerde kullanılanlar.

Bu sistem silahın daha kolay ve geri tepme açısından daha konforlu kullanılması amacıyla geliştirilmiş. Nitekim, sistemde geri tepme efekti en başından en sonuna kadar, yani fişeğin patladığı andan dipçiğin omuza vurduğu ana kadar yönetiliyor ve kontrol ediliyor. Bu da atıcının hem performansını etkiliyor, hem de silahı daha iyi kontrol edebilmesine ve atışlar sırasında rahatsızlık duymamasına katkı sağlıyor.

1. Şarjör borusu üzerinde, sağdan başlayarak çift taraflı piston, elastomerli tampon ve kurma sürgüsünün iki çelik kılavuzu var. İcra yayı kırmızı teflon kaplı.

2. Namlu kuyruğu içine oynak tipteki kilit takozu ile kovan fırlatma piminin girdiği oyuk bulunuyor. Namlunun iç yüzeyi krom kaplama

3. Namludan atılan gazların pistona geçişini sağlayan namlu üzerindeki halka.

4. Sürgü mekanizması grubu, krom kaplı çelik sürgü gövdesinden ve kilit takozunu çalıştıran sürgüden oluşuyor.

Elastomer malzemenin teknik özellikleri ile, hafif alaşımlı metalden yapılmış iki adet silindire uygulanan (mavi renkte) anodizasyon işleminin sağladığı koruma bir araya geldiğinde, korozyona karşı büyük bir direnç oluşuyor, çünkü kompansatör gazların etkisine daha az maruz kalıyor. Tabii bu durumda gazlara maruz kalan, paslanmaz çelikten yapılmış olan piston ve merkezleyici halkası. Ama Bernardelli buna da çözüm getirmiş ve bir plazma (ya da Pvd) tipi koruma sistemi oluşturmuş. Bu sistem özellikle çok güçlü anti-korozyon etkiye sahip bronz ve zirkonyum gibi metallerin iyonize gazlarından oluşuyor ve pistonu kaplıyor. Piston hem standart hem de magnum fişeklerle kullanıma uygun (yani bugüne kadar Bernardelli tarafından kullanılmış olan Franchi Reverpress tipinde). Reversible (çift taraflı-çift kullanımlı) olan bu piston, belli bir yönde takılırsa, fişeğin patlaması neticesinde açığa çıkan gazların daha fazla miktarda geçişine izin veriyor, diğer yönde takıldığında ise daha az miktarda gaz geçiriyor. Ancak, yaptığım test atışlarında pistonla ilgili bu işlemi gerçekleştirmedim, zira 20 numara namluya en fazla hitap eden fişeklerle, yani 26 ile 32 gram arasında değişen mühimmatla ateş ettim.

HER FİŞEĞİ ATAR

Pistonun önüne bir de yumuşak kauçuk malzemeden o-ring yerleştirilmiş ve bu conta fren görevi yaparak silahın kurulması için pistona daha fazla miktarda gazın yönlendirilmesini sağlıyor. Belli sayıda atış gerçekleştirdikten sonra o-ring conta çatlıyor ve kendiliğinden yok oluyor. Torosani ile yaptığımız söyleşide bize bu yarı otomatiğin herhangi özel bir rodaja ihtiyaç duymadığını ifade etti. Nitekim silahı çantasından çıkarır çıkarmaz ateş etmeye başladım ve hiç sorun yaşamadım.

Gaz geri kazanım sistemi iki adet kılavuz raydan oluşan kurma sürgüsüyle tamamlanıyor. Bu kılavuz raylar çelikten yapılmış bir çerçeve şeklinde bir taraftan şarjör üzerinde çalışan çelik boruya gömme olarak bağlantılı, diğer taraftan da sürgü mekanizmasına bağlanmış durumdalar. Bu bağlantı sistemi daha iyi hale getirilebilir diye düşünüyoruz, zira silahı söküp takma işlemlerini zorlaştırdığı bir gerçek. İcra yayı ise, kendisini hem koruyan hem de akıcılık kazandıran kırmızı renkte Teflon kaplamaya sahip.

Aynı teknolojik işlemler polimer kundaklı “Mega synthetic” modeline de uygulanmış. Silahın bu versiyonunda, daha ağır ortam ve iklim koşullarında dayanıklı olması için polimer aksam üzerine softtouch olarak adlandırılan koruyucu yüzey işçiliği uygulanmış. Gövdesi ise anodizasyon işlemine ilaveten karbon fiber yüzey işçiliği görmüş. Namlu saten anti-röfle yüzeyli; tetik, sürgü bırakma düğmesi, sürgü ve kurma kolunun yüzeyleri ise gri renkte silisyum kaplı.

Gelecek sene 20 numara bu iki versiyona muhtemelen daha büyük çaplı modeller eklenecek.

DENENMİŞ SİSTEM

Bu tüfekteki sistem mükemmelleştirilmiş ve defalarca denenmiş olduğundan son derece güvenilir. Namluya kaynak yapılmış gaz silindiri içinde yer alan iki adet delikten fişeğin patlaması sonucu açığa çıkan gazın bir kısmı dışarı atılıyor. Silindirin içinde yer alan ve gazların ittiği piston hareketi tampona aktarıyor, tampon da daha önce belirttiğimiz gibi bu tahrik gücünü amortize edip tüfek için gerekli olan kinematik enerjiyle sürgü mekanizmasının kurma kollarına aktarıyor. Bu şekilde tüp içindeki icra yayı sıkıştırılmış olurken, sürgü de kovanı çıkartma ve atma işlevini yerine getiriyor. Yayın açılmasıyla sürgü kapanma pozisyonuna geliyor ve alüminyum boru şarjörden aldığı bir sonraki fişeği kaşığın da yardımıyla yatağa sürüyor. Şarjöre erişmek için, kaşık serbest durumda olduğundan bunu ve şarjörü besleme penceresi içinde bloke eden altın rengindeki butonu iterek şarjörü boşaltmak mümkün. Krom kaplama çelikten yapılmış olan kaşığın taban kısmındaki butona müdahale edildiğinde ise kaşık kilitleniyor ve fişek şarjörden kurtuluyor.

Bu tüfeğin büyük kısmı İtalya’da üretiliyor. Yani projelendirme aşamasından farklı teknolojilerin ve yüzey işçiliklerinin uygulanışına, kontrollere ve testlere kadar birçok evre Bernardelli fabrikasında gerçekleşiyor. Torosani bu konuda şunları söyledi: “Made in Italy olgusu giderek daha da zorlaşsa da, şirketin yabancı hissedarıyla rasyonel bir sinerji içinde çalışıyoruz”. Tabii bu arada belirtelim, şirketin yabancı hissedarı yıllarca Franchi markasının Prestige modelini üretti.

GÖVDE, KUNDAK VE NAMLU

Sürgü krom kaplama çelikten yapılmış. Bunu iğneyi barındıran sürgü mekanizması ve namlu kuyruğu içindeki yuvasına geçecek olan oynak kilit takozunu ileri geri kaydıran hareketli parça tamamlıyor. Bu grup toplamda 226 gram geliyor.

Gövde masif alüminyum bir bloktan işlenerek elde edilmiş, mm2 başına 60 kg’a kadar dayanıklılığa sahip, yani çeliğinkine yakın dayanıklılıkta. Gövdedeki işçilik iyi kalitede, hatları modern, yüzeyi satine edilmiş koyu renkte, yazılar ise altın rengi. Üst kısmında ince bir kanal şeklinde nişan hattı yer alıyor.

Dipçik grubu Türk cevizinden, yağla yüzey işçiliği görmüş koyu renkte ve damarlarıyla estetik açıdan çok hoş bir görünüme sahip. Kundak grubunun çizgileri de modern ve zarif, yüzeyi tırtıklı paneller lazerle işlenmiş. Kundak uzunluğu 365 mm, nişan hattı yüksekliği burundan 35, topuktan 55 mm (ama özel parça monte ederek ayarlanabiliyor). Dipçik taban yastığı (ped) bakalitten yapılmış, sert ve ince. Tetik paketi tipik, gövdeye iki pimle raptedilmiş, tetik takımı yuvası plastik malzemeden. Tetik altın yaldız kaplama, iki kademeli, tetik boşluğu yaklaşık 1 mm, tetik düşürme ağırlığı ise 3.130 gram (on ölçümün ortalaması). Tetik korkuluğunun arka kısmında yüzeyi yine altın yaldız olan emniyet butonu mevcut.

1. Şarjörün tapası da yeni ve sadece 40 gram. Üstte havalandırma delikleriyle köprülü tipteki namlu şeridi görülüyor.

2. Tüfeğin sol cephesi komple siyah ve hiçbir kumanda yok. Bu yarı otomatiğin büyük kısmı İtalya’da imal edildi.

3-4. Kundak kaliteli cevizden, yağlı yüzey işçiliği ve klasik tipte tırtıklı yüzeyleri var. Nişan hattı yüksekliğini ayarlamak için paket donanımda özel parçalar mevcut.

5. El kundağı zarif ve ince yapıda, üzerinde klasik Bernardelli logosu yer alıyor.

Silindirik namlunun iç yüzeyi krom kaplama, uzunluğu 660 mm (ama 610, 710 ve 760 mm boyunda olanları mevcut); değiştirilebilir tipte 3 adet çelik 50 mm uzunlukta şok tüpü veriliyor (*, ***, ****). Namlu ağırlığı 819 gram, namlu iç çapı ise 15,8 mm. Namlu 42CrMo4 yüksek dayanıklılığa sahip çelik bardan delme yöntemiyle elde edilmiş. Kalın mikronize krom kaplama ve polisaj işlemi görmüş, koyu renk anodizasyon öncesi yüzeyi en ufak pürüz kalmayacak şekilde tesviye edilmiş. Firmanın geleneksel olarak namlulara büyük titizlikle uyguladığı bu üstün kaliteli işçilikle elde edilen pürüzsüz yüzeylerin hiç kuşkusuz atış performansına yansımaları oluyor ve hem grupman dağılımı, hem penetrasyon (delme) kapasitesi olumlu etkileniyor. İyi bir namlu üretiminde yatan sır, çelikte istenmeyen gerilimleri önlemek amacıyla her türlü endüstriyel gerginlik fenomeninin mümkün mertebe engellenmesi. Bu şekilde, kaliteli fişek kullanıldığında bundan maksimum verimi elde etmek mümkün oluyor. Tüfeğin namlusunun çelik saçmalar için de test edilmiş olduğunu belirtelim. Namlu şeridi havalandırma köprüleriyle donatılmış, 7 mm eninde, üzerinde kırmızı renkte floresan fiberden “LPA” tipi arpacık var Tüfek 660 mm namlu ile 1.185 mm uzunluğa erişiyor. 20 kalibre Mega modelinin ağırlığı ise 2.716 gram.

Bernardelli tüfek bilindiği gibi dünyanın her yerinde test edilmiş ve 10 binden fazla sayıda atış gerçekleştirmiş bir silah. Benim şahsi kanaatimce hızlı, elinize aldığınızda güven ve yakınlık duygusu veren bir tüfek. Tutukluk yok, geri tepme yok, namlu şahlanması yok.

KALİTELİ VE UYGUN FİYATLI

20 numara Mega konsept olarak yeni bir tasarım, ama Bernardelli ürünlerinin geleneksel kalitesine sahip. Eğer mutlaka daha iyi hale getirilebilecek birkaç ayrıntısına değinmem gerekirse, denediğim örneğin tetik düşürme ağırlığının biraz fazla olduğunu söyleyebilirim (3 kilonun üzerinde), ayrıca mekanizmasının da fazla akıcı olduğunu söyleyemeyiz, çünkü sürgüyü açmak ve hareket ettirmek iççin belli bir güç uygulamanız gerekiyor. Ama bunlar bir yana, çok farklı tipte fişeklerle gayet iyi ateş eden bir tüfek olduğunu belirtmek lazım. Atış testlerinde elde ettiğim grupmanlar fena değildi, mükerrer atışlarda de sorun yaşamadım. Kovanları incelediğimde iğnenin vuruş izleri güçlü, ama hafifçe merkezden kaymış durumdaydı. Bakalit malzemeden sert dipçik pedi yüksek gramajlı fişekler kullandığımda da sorun çıkarmadı. Estetik ve işlevselliğiyle topyekun değerlendirdiğimiz ve fiyat kalite oranına baktığımızda, iyi bir tüfek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here