Desert Tech Micro-Dinamik Tüfek Sistemi

Bu seneki silah endüstrisini ve (en çok da 2014 SHOT Show etkinliğini) yakından takip edenleriniz, yeni ürünler içinden en dikkat çekici olanlardan birisinin Micro-Dynamic Rifle olduğu fikrine hemen katılacaklardır!

Eskiden Desert Tactical Arms olarak bilinen Utah / ABD kökenli Desert – Tech LLC firması tarafından ilk olarak Ocak’ta tanıtılan Micro – Dynamic Rifle ( Mikro – Dinamik Tüfek), Hem yarı-otomatik modern spor tüfeği olarak sivil kullanım alanlarına, hem de otomatik seçeneği ile askeri güçler ve polis kullanımına uygun olarak üretildi.

Tam boy Micro-Dynamic tüfek, 3 farklı kalibreye dönüştürülebiliyor.

İleri teknoloji ürünü materyaller, devrim niteliğinde bir ileri kovan fırlatma sistemi ve tüm parçaları çift yönlü kullanıma uygun tasarım MDR’yi, bullpup tipindeki silahlar içerisindeki en iyi tüfeklerden biri haline getiriyor.

BullPup tipindeki silahlarda şarjör ve ateşleme mekanizması omuz ile tetik arasında yer alıyor. Bu da mühendislere namlu boyunu değiştirmeden, daha kısa bir tüfek tasarlama imkanı sunuyor. Bu tasarıma örnek olarak ise Steyr AUG, IWI Tavor-21 ve DSR-1 gibi kendini ispatlamış meşhur silahları verebiliriz. Ayrıca bu tasarım sayesinde Özel Harekat ya da Polis timleri; apartman, ekip aracı, tünel vs. gibi dar alanlarda adeta bir harekat tüfeği gücünü taşıma imkanını buluyorlar.

!0.5 inç’lik namlu boyu ile MDR-C versiyonu sadece 20 inç (yaklaşık 50cm)’lik toplam boya sahip.

Peki MDR’nin BullPup’ını bu kadar özel yapan nedir? Öncelikle bahsetmem gereken yeniden tasarlanmış transfer çubuğu. Normal tüfeklerde tetik takımı hemen mermi yatağının altında olduğu için iğneye kuvvet aktarımı kolay, dolayısıyla tetik hassasiyeti çok daha üstündür. Bullpup silahlar; tetikten alınan kuvveti, transfer çubuğu (ya da iletim çubuğu) vasıtası ile omuzluğun biraz önündeki ateşleme düzeneğine iletir. Daha karışık mekanizma ise daha az verim demek olduğundan bullpup silahların tetiklerinin mesafeleri daha uzun olup ağırlık dengelerini ayarlamak da daha zordur. Özel olarak tasarlanan transfer çubuğu sayesinde bu tüfeğin tetiği, adeta geleneksel tüfeklerin tetikleri kadar başarılı hale gelmiştir.

Ayrıca farklı kamuflaj ve renk seçenekleri sunan destekli polimer şase ve gövdesi, silahın toplam ağırlığını kabul edilebilir sınırların bile altında tutuyor. Gövdenin bir diğer özelliği ise bütün silahı çift yönlü kullanıma uygun kılması. Bu kadar kısa bir nişan hattı ve bunun tam arasına denk gelen ateşleme mekanizması demek, fırlatılan kovanlara yüzünüzün yakın olması anlamına geliyor. Bu sebeple MDR’nin ejeksiyon sistemi, kovanları ileri; atıcının yüzünden uzağa doğru fırlatıyor.

Tam boylu bir MDR’ye oldukça çok benzeyen MDR-C (Compact), ancak 2015’te sivil piyasaya sürülecek.

Tam boylu bir MDR’nin ise namlu boyu 16 inç olup toplam boyu 26 inç. , yani 65 cm kadar. Tam dolu ağırlıkları ise modellere göre değişiyor olup 3.2 kg ila 3.4 kg arasında. Bütün modeller Picatinny aksesuar kızağı ile gelmekte iken, tam boylu MDR; gez bulundurmayıp katlanabilir arpacık ile geliyor. MDR, Fabrikadan 7.62 x 51mm (.308 WIN) ile uyumlu olarak çıkmakta olup, çok kalibreli platformu sayesinde 7.62 x 39mm, .300 AAC “Blackout”, ve 6.8 x 43mm SPC kalibrelerine de dönüştürülebiliniyor. MDR’nin belki 5.56 x 45mm’yi destekleyebilecek olmasına rağmen MDR-C küçük boyutlarda olduğu için yalnızca 7.62 x 39mm, 6.8 x 43mm ve 300 AAC’yi destekleyebilmekte.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here