Alman Mühendisler, Amerikan Özel Harekatçılarının İstekleri Doğrultusunda Tabanca Üretirse Ne Olur?
1991’de başlanan Mark 23(.Mk 23) projesinin sonunda, US Special Operations Command (Birleşik Devletler Özel Harekat Karargahı)’na bağlı olan küçük sayıda son derece elit savaşçıların ihtiyaçları doğrultusunda bir tabanca üretildi. Bu ünitelere Bin Ladin’in yakalanmasında başrol oynayarak dünyaca şöhrete kavuşan Navy SEALS (Donanma Fokları) da dahil. Bu silah için gördüğü operasyon ve testlerin fazlalığına bakarak rahatça kendini en çok kanıtlamış taktiksel tabanca diyebiliriz.
USP .45 ile Mk 23 arasındaki farklar,farklı kullanım alanlarının sonuçlarının doğurduğu özelliklere verilen bir dizi mühendislik, taktiksel ve ergonomik farklılıkları içeriyor. Örneğin askeri kullanım nedeniyle zarifliğe mk 23’te daha az önem verildiğini rahatlıkla görebiliyoruz. Uzun gövdesinin ve uzatılıp genişletilmiş tetik korkuluğunun taktiksel lazer ve fener gibi ekipmanlarla uyumluluğu artıyor. Öyle ki, tetik korkuluğu önünde duran taktiksel ekipmanlara dayanak olacak şekilde tasarlanmış. Ayrıca, bunlarla beraber uzayan namlu da silahın nişancılığına katkı sağlıyor. Bu katkının sıradan 9mm silahlardan çok daha önemli ve hayati olduğunu söyleyebiliriz, çünkü kontrol edilmesi gereken sıcak gazlar, .45’lik kovanda daha ciddi boyutlara varıyor ve namlu uzunluğu daha büyük önem kazanmış oluyor. Uzun namlulu tabancaların taktikselliğe ters olan belki de en önemli özellikleri kılıftan çekilme süresini düşürmeleridir. Bu durumu aşmak için ise silahın hatlarında mümkün oldukça gösterişten kaçınılmış ve ortaya dümdüz, kılıfına yağ gibi girip çıkabilen bir gövde çıkarılmış. Zaten Mk 23’ün emniyet ve kızak tutma manivelalarına bakacak olursanız yüzeylerinin yassılaştırılarak bu özelliğe daha bile çok katkı sağlanmaya çalışıldığını görebilirsiniz.
45 kalibre gibi heybetli bir mermiden de 12 adet alabilmesi belki de diğer .45’lik görev tabancalarına olan en büyük avantajı. Hakkında yapılan sayısız testlerden biri olan ve 2000 mermide bir ara verilen 30.000 mermilik dayanıklılık testi; herhangi bir polimer gövdeli .45’lik tabancadan umabileceğiniz değerlerin çok daha üzerinde. Buna ek olarak 25 metreden yapılan, aralıksız 450 atışta; ortalama 1.44 inç’lik atış gruplarının elde edildiği kaydedildi.
Silahın polimer gövdesinde fiber destekler bulunup metal kısımları ise üstün korozyon dayanıklılığına sahip. 15cm’lik namlusu ise .45 kalibrenin hakkını kesinlikle veriyor diyebiliriz. 39mm’lik genişliğe ve 15cm’lik yüksekliğe sahip olan tabancanın toplam uzunluğu ise tam 24.5 cm! boş ağırlığı 1.2kg gelen silah ise ağırlığı ve büyük boyutlarına rağmen en başarılı taktiksel tabancalardan biri olarak gösterilmekte. Çünkü belinizdekine güvenmek durumunda kaldığınız zaman elinizi attığınızda orada bulduğunuz silahın “ikincil tabanca” kavramının bir adım ötesinde olduğunu biliyorsunuz!