FN FIVE SEVEN

0
17380

Delicilik ve taktiksellik kavramının sınırlarını zorlayan FeNa bir silah

Belçika kökenli silah üreticisi FN Herstal, 125 yıldır sürmekte olan hizmeti boyunca silah piyasasına P90, FAL, F2000 ve SCAR gibi bir çok mühendislik harikası silahı kazandırmıştır. Öyle ki Browning’in de sahibi olan firma; halkımız tarafından çok sevilen 14’lü’yü üreten firmadır. Kısacası Avrupa’nın en büyük silah ihracatçısından bahsediyoruz!

Böyle bir firma sizce modern savaş koşullarına uygun olan, delme gücü yüksek bir silah tasarlamak isteseydi nasıl bir sonuç elde edilirdi? Elbette savaş ve adrenalin konuları bir araya gelince yıkıcı gücün daha önem taşıdığı bir gerçektir, lakin unutmayın ki düşmanınız sağlam bir kevların ardında olabilir. Özellikle korumalık, özel harekat ve benzeri görevlerde olan kişilerin tercihlerini delici silahlardan yana kullanmalarının sebebi; düşmanın çelik yeleğinin ardına tesir edilip edilmeyeceğine dair şüphe kalmaması içindir.

Büyük çaplı bir tabancanıza zırh delici mermi koyabilirsiniz ve bu da işinizi görür. İşte 5.7 gibi ince mermilerin avantajı da tam da burada devreye giriyor! Bir tabanca düşünün ki çift sıralı şarjörü ile birlikte bile çok iyi kabza kavramasına olanak tanısın ve tam tamına 20 adet mermi alsın. Evet, tam tamına 20 adet. Uzatılmış şarjörlerle bu sayının 30’a çıkarılabileceğinden söz etmeye bile gerek yok! Lakin silah yasalarındaki düzenlemelerden ötürü ülkemize girişi ancak 10’luk şarjörü ile mümkün olabiliyor. İnce merminin kullanışlılığı şarjör kapasitesine olan katkısı ile de sınırlı değil, buna ek olarak daha az hava direnci ile karşılaşan çekirdek, kevlar delme özelliğini tam 200 metreye kadar koruyabiliyor. Ayrıca büyük çaplı mermilere göre çok düşük bir geri tepme kuvvetine maruz kalıyorsunuz. Bu da daha az şahlanma ve dolayısıyla minimum bölgede atış gruplarının toplanmasında maksimum başarı demek! Böylece efsane boksör Muhammed Ali’nin “kelebek gibi uçup arı gibi sokmak” deyiminin, tabanca karşılığının nasıl olduğuna şahit oldunuz.

Tabanca; gizli iğne ateşlemeli olsa da, güvenli düşürme mandalını ihmal edilmemiş olması bana sorarsanız teknik donanımındaki en önemli özelliklerden biri. Bu kadar yüksek delme gücü ile gerçekleşecek istemsiz bir patlama, yalnızca görünen yerlere tesir etmekle kalmayabilir ve gözün ilk bakışta görmeyeceği bir yerde başka zayiatlara da neden olabilir. Boş ağırlığı 618 gram gelen tabancanın namlu boyu ise 122.5mm. Kibar mermilerinin sağladığı diğer özelliğe ise çok şaşıracaksınız: Tabanca, 20’lik dolu şarjörü ile birlikte yalnızca 750 gram geliyor. Standart bir 9mm fişeğin tam yarısı ağırlığındaki 5.7 x 28mm’lik mermiler, namludan tam tamına 650 metre/saniye hız ile çıkıyor.Tüm bu özelliklerine rağmen silahın boyutları tamamen alışılageldik değerlerde: toplam uzunluğu 208mm olup yüksekliği 137mm.

Şüphesiz, taktiksel silahların vazgeçilmezi olan “Picatinny” kızağı da ihmal edilmemiş.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here