Winchester’dan Manivelalı Yivsiz Tüfek!

Winchester’ın en ikonlaşmış manivelalı tüfek modellerinden biri olan Model 1887

Normalde Winchester ve Yivsiz Tüfek kelimelerinin birleşimi, insanın aklına ilk olarak Model 12’yi getiriyor. Winchester’ın yaptığı ilk mekanizmalı yivsiz tüfek olmasa bile, Model 12; tam 25 yıl önce piyasaya sürülmüş olmasına rağmen bu gün en çok tanınan yivsiz tüfekler arasında.

Manivela mekanizmasının fikir babası olan John M. Browning bunu yivsiz tüfekler için düşünmemiş olsa da; 1887’nin üretim zamanından dolayı tercih edilen mekanizma elbet pompalı değil manivelalı olacaktı! Yine de kara barutlu 10 ve 12 numara olarak piyasaya sürülen bu yivsiz tüfek, “batıyı kazanan tüfek” olarak nitelendirilen Winchester M1873’ün tasarımını taşıyordu

Zamanının tam bir yıldızı olan silahın, günümüzde yok olmasının ve yivsiz tüfeklerde manivelalı sistemin kaldırılmasının en büyük nedenlerinden biri olarak gösterilen neden sıradaki fişeğin namluya sürülmesi için çok uzun bir manivela hareketinin gerekmesiydi.

Yine de tüfeğin heybetli görünümü ve gür sesi onu Terminatör 2: Mahşer Günü filminde Arnold Schwarzenegger’in elinde görmemize neden oldu!

Silah ile ilgili en büyük özelliklerden bir diğeri ise fiyatı: Standart Catalog of Firearms (Ateşli Silahlar Standart Katalogu) tarafından kendisine biçilen değer tam $2.750. Bu da böylesine nadide bir parçaya sahip olmak için servet ödemenizin lüzumu olmadığını gösteriyor! Modern yivsiz tüfekler içinde kesinlikle pratik olarak nitelendirilemeyecek olsa da koleksiyonunuza şıklık katacağı gibi av arkadaşlarınıza da hava atmanızı sağlayacaktır!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here