VEKTOR’den Geleceğe Doğru Yeni Bir Adım: VEKTOR CR 21

90lı yıllarda VEKTOR firmasının Denel kolu Güney Afrika’ya özgü olacak bir Bullpup tüfek üzerinde çalışmaya başladı; VEKTOR CR 21!

Bullpup tasarımlar, klasik tetiğin önünde bulunan şarjör ve besleme takımının aksine, şarjör ve beslemeyi tetiğin arkasına taşımayı seçiyor. Bu tasarımın, özellikle kısa ve orta menzilli tüfeklerde manevra ve nişan kabiliyetini arttırması ise ona ivmeli bir yükseliş yakalattı.

90’larda Fransız FAMAS ve Avusturyalı AUG gibi modellerin bullpup sistemini başarıyla kullanmasından sonra VEKTOR firması da bu konuda bir atılım başlattı.Kalashnikov’un bir adaptasyonu olan Galil’i kendine esas alan R4 tüfeği, Güney Afrika hizmetinde başarı yakalayınca, yeni bullpup tasarımını denemek için bu modeli baz almaya karar verdiler.

Klasik ve 60 yıllık bir Kalashnikov çalışma mekanizması taşısa da, modernize edilmiş yapısıyla CR21 (Compact Rifle 21st Century/ 21.Yüzyılın Kompakt Tüfeği) çağının ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılamış durumda. Klasik iç tasarımını, ilginç estetik görüntüsü, ergonomik kontrollü yapısı ve özel tasarım detayları ile desteklemiş vaziyette. R4ün yapısını yeni sentetik bullpup dipçiğiyle değiştirerek işe başlıyor. Yeni tasarımına uyumlu olmak için haliyle emniyet mandalı, kurma kolu, atış tipi seçim mandalı gibi birçok parça da yeniden düzenleniyor. İlginç olan özelliklerden birisi ise CR21 üstünde herhangi bir demir nişangah setinin olmaması. Sadece optik nişangahlar kullanıyor ve bu seçenekleri Std M1913 ray üzerine oturtabiliyorsunuz.

Tam el koruması sağlayan tetik korkuluğu, çift taraflı atış seçim mandalı, hareketli kayış askıları ve solak atıcılar içinde müthiş kolaylık sağlayan alttan atımlı kovan çarpıcısı ile CR 21 oldukça kullanışlı ve modern bir tüfek olduğunu kanıtlıyor. Geri tepmesiz kurma kolu sol tarafta ve şarjör düşürme iki taraftan da yapılabiliyor. Tipik R4 şarjörü kullanan tüfek 20’lik veya 35’lik şarjörler kullanabiliyor.

5.56×45 NATO kullanan CR 21 ile tüfek ucu bomba atabiliyor ya da tüfek altına 40mm bomba atar takabiliyorsunuz. Tüfek altına takılabilecek aksesuarlar ise namlu altında bulunan adaptör sayesinde süngüden, lazer hedef belirleyiciye kadar geniş bir yelpazede. Dışarıya ihracatı da mevcut olan CR21 21. Yüzyıla fazlasıyla hazır duruyor ve Güney Afrika ordusuna oldukça da iyi hizmet edeceği kesin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here