12 NUMARA MAROCCHI FINN 612SC

Marocchi firmasının çok tutulan tarihi “Finn” serisinin son şampiyonu İskandinav ülkeleri için tasarlandı. Ergal kasalı, Express ve kombine namluların monte edilebilmesi için ön hazırlığı yapılmış olan tüfekte kızaklı kapanma sistemi aşağıdan bir adet takoz ve omuzluklarla takviye edilmiş. Dürbün bağlantısı ve kasa iğne tablasını koruma amaçlı çelik takviyesi var.

612 SC modeli, geçmişi çok eskilere dayanan ve ilk kez Sako-Valmet tarafından, sonra da bir joint-venture (ortak çalışma) neticesinde Marocchi firması tarafından üretilen 412S modelinden türetilmiş bir süperpoze. 1993 yılında 512S modeli geliştirilmişti, şimdi de sıra 612 modelinde. Bu seriye “Finn” adı verilmesinin nedeni, Valmet fabrikasının Finlandiya’nın Jyvaskyla kentinde bulunmasından kaynaklanıyor. Hatta bugün halâ bu tüfekler, bu modelin distribütörü ve ithalatçısı olan Eloranta Oy-Kupio firması ile ortak çalışma sonucu Finlandiya’da dizayn edilmiş. “SC” kodu ise, bu tüfeğin belki de gayet kolayca kombine ya da Express tüfeğe dönüşebilen yegâne tüfek olmasından kaynaklanıyor. Üstelik bu tüfekte sadece Almanya’da üretilen ve Finlandiya’da test edilen Lothar Walter yivli namlular da kullanılabiliyor. Kombinasyon seçeneği olarak bu süperpoze (standart, magnum ve süper magnum versiyonları olan) 12 çapa şu kalibreleri kombine edebiliyor: .222, .223, 6.5×55, 7×75, 7×65, .308, .30-06, 8x57Jrs ve 9.3x74R. Express seçeneğinde ise, .308, .30-06, 8×57 Jrs ve 9.3x57Jrs kalibrelerde iki farklı namlusu var. Ayrıca ekleme ve ayar konusunda yepyeni malzemeler ve tekniklerin kullanılması da gündemde.

İnovasyon olarak tanımlamak belki de yetersiz kalır, zira bu modelde zaten çok büyük yenilikler var ve hafif alaşımlı kasa, yeni namlu safraları, kuzey ülkelerinde çok sık kullanılan çelik mühimmata uygun 350 kg/mm2 dirençli 70 ya da 90’lık şoklar bunlardan bazıları.

ÜÇLÜ KAPANMA

Kasa sağlam, kapanma sistemi bütünü oluşturan mekanizmalar ise sağlamın da sağlamı. Kasada kullanılan Ergal 7075/T6 malzeme ağırlığı aşağı çekme amaçlı. Bu özel bir alüminyum alaşımından elde edilmiş bir malzeme ve çok üstün mekanik dirence sahip olduğundan, havacılıkta ve yüksek titreşimle sarsıntılara maruz kalan taşımacılık araçlarında kullanılıyor.

Eski Valmet süperpoze tüfeklerin ağırlığı 3.600 gram civarında dolaşıyordu, bu 612 SC ise 700 mm uzunluğunda namlularla yaklaşık 3.320 gram geliyor. Üretici firma, yivli ve kombine namlular da dahil olmak üzere, bütün namlu konfigürasyonlarıyla silahın toplam ağırlığının 3 kg civarında olacağını belirtiyor.

Finn serisinde kullanılan kapanma sistemi kızağı atıcılıkta kullanılan süperpozelerdeki Krieghoff sisteminin benzeri, çelikten yapılmış ve çok uzun ömürlü. Kırma mandalı ile kumanda edilen kasa üzerinde yer alan kızak kılavuzlar üzerinde ilerigeri hareket ediyor, kapandığı zaman namluları birkaç mm kadar “örtüyor”. Kapanma sistemi alçak takozu, takviye omuzları ve omuzlukları ile yivli kalibrelerinin ürettiği yüksek basınçlara dayanmaya son derece uygun. Kırma mandalı dilinin sol ve sağ taraftaki tırtıklı yüzeyleri kırma işlemini gayet rahat hale getiriyor.

Kırma mandalıyla kumanda edilen ve yekpare gövdeyle kasa arasındaki omuzlar ve omuzluklarla birlikte kasalı süperpozenin kapanma sistemini oluşturan üst kızak görülüyor.

Alt tutucu tırnakla bir arada yekpare gövde görülüyor. Görünür durumdaki yayları ve bütün aksamı toz, kir, yağmur ve kara karşı korumak amacıyla örten kapağı barındıran otomatik kovan fırlatma sistemi için patent başvurusu yapılmış.

Tüfeğin dizaynı İtalyan, dolayısıyla son derece şık ve aynı zamanda modern ayrıntılara sahip. Estetik açıdan diğer rakipleriyle kıyas doğru olmaz, zira onların tamamı her anlamda daha “ağır” tüfekler. Kasanın önde elips şeklindeki formu zarif, genel ebatları da oldukça küçük tutulmuş.

Kasanın gövdesi iki parçadan oluşuyor: Tetik grubu, yenilikçi bir çözümle, stabil şekilde sabitlenen bir ankastre (geçme) bağlantı üzerinden mekanik olarak şasiye bağlanmış. Hazır inovasyondan bahsetmişken, yayları görünürde olan ama her şeyi örten bir kapak (carter) donanımına sahip otomatik kovan çıkartma (ejektör) sistemi için patent başvurusu yapılmış. Bu kapak ejektörü yağmur, çamur, kar, toz ve her türlü yabancı cisimden koruyor. Sadece tetikleri değiştirerek tek tetikli seçme (selektör) sisteminden çift tetikli olan sisteme geçebiliyorsunuz ve bu işlemi ister silahı satın almadan önce, ister satın aldıktan sonra yaptırabilirsiniz. Bu özellik de, Express ve Kombine konfigürasyonlar için düşünülmüş kullanışlı bir çözüm.

Kasa, yüksek dirençli 7075/T5 alüminyum alaşımlı metalden haddelenmiş parçadan makinede işlenerek elde edilmiş. Kırma menteşelerinin pimleri de kovan fırlartıcıların kurma kolu gibi çelikten yapılmış. Aşınmaya en fazla maruz kalan bölgede çelikten takviye plakası var.

Tüfeğin sağ tarafı. Kasa 40 mm eninde 62 mm yüksekliğinde, elips şeklinde modern çizgilere sahip.

Kasa 40 mm eninde, 62 mm yüksekliğinde. Menteşe pimleri, kapaklar, kovan ejektör tırnaklarının kumanda pimleri gibi aksamın tamamı çelikten ve hepsi de değiştirilebilir tipte. Tüfeğin dayanıklılığını arttıran diğer bir özellik iğne tablasına uygulanmış olan çelik plakadan oluşuyor. Bu plaka kasanın hafif alaşımlı metalden yapılmış gövdesini kapsüllerin iğne delikleri bölgesindeki patlamaları neticesinde oluşabilen korozyona karşı koruma amaçlı. Kırma mandalı, emniyet mandalı ve tetik de çelikten imal edilmiş ve yüzeyleri kısmen kumlama tekniğiyle, kısmen tırtıklarla pürüzlü hale getirilmiş. Tetik tırnağı üzerinde ateşleme sırasını değiştirme düğmesi bulunuyor.

Kasanın göğüs kısmında firmanın ve modelin adları yazılı. Tetik tablası dili inovatif ve fazla belirgin olmayan şekilde gerçekleştirilmiş.

Kasanın zemini üzerinde ise koyulaştırılmış renkte tek ve merkezi noktadaki horoz kurma kızağı ile, kasanın sağ tarafındaki çıkıntı üzerine konulmuş kırma mandalı tutucusunu görüyoruz. Baskülün her iki yanında ve göğüs üzerinde tüfeğin adını da taşıyan yazılar mevcut ve bunlar lazerle işlenmiş yazılar. Manşonun dip kısmında ise, tüfek kırıldığında kovan atıcılara komut veren iki adet uç bulunuyor.

TÜFEĞİN DENGESİ

Bu modelde kasa ve manşon yeniden dizayn edilmişler ve eskiye oranla daha kısalar. Bu durum tüfeğin dengesini daha İtalyan veya İngilizvari şekilde etkilemiş ve ağırlık merkezi namlulara doğru kaydırılmış. Bu tüfekle havada süzülen cisimlere çok iyi yönelip ateş edebiliyorsunuz. Yani kuzeylilerin beklentilerine eklenen bir iki özellik daha var ve bunlar kombine bir tüfekten pek beklenmeyen vasıflar. Bu modelin 12 numaralık namluları 700 mm uzunluğunda (660 ve 760 mm olanları da var); silindirik namlular iç kısımları krom kaplı özel çelikten imal edilmiş. Ağırlıkları 1.488 gram, namlu iç çapları ise alt namluda 18,4 mm, üst namluda ise 18,5 mm çapında. Namlu donanımında 5 adet değiştirilebilir tipte şok tüpü mevcut (full*, improved modified**, modified*, improved cylinder****, cylinder*****). Şok tüpleri çelikten ve her biri 70 mm uzunluğunda 29 gram ağırlığında. Marocchi süperpozelerin oldum olası en üstün kaliteli bileşenlerinden biri namlular olmuştur. Bunlar yekpare gövdeden klasik delme ve torna işlemiyle açılmış namlular ve kullanılan çelik barlar 42CrMo4 vasfında (esneklik sınırı 765-999 N/mm2, çekme direnci 850/1099 N/mm2).

Arpacık küçük silindirik çubuk şeklinde kırmızı fiberden, ara arpacık ise pirinçten yapılmış. Havalandırma köprüleri bulunan namlu şeridi 8 mm eninde. Dikkat çeken diğer bir özellik: Namluların başladığı noktada dürbün, red dot ve benzeri görüş sistemleri monte edebilme amaçlı bağlantı yuvası açılmış. Silahın tetik düşürme ağırlığı ilk namluda 2.796 gram, ikincide 3.092 gram (bu tespiti on ölçümün ortalamasını alarak yaptık). Tetik mekanizması hızlı ve güvenli, iğne vuruşu ise güçlü ve merkezi.

700 mm uzunluğundaki namluların ağızları içten şoklarla (üstteki***) ve kırmızı floresanlı çubuk tipi arpacıkla görülüyor. 8 mm genişliğindeki namlu şeridi anti röfle yüzeyli.

Tabanca tipi kabzanın yüzeyi de iyi bir tutuş için lazerle komple pürüzlendirilmiş. Tek tetik krom kaplama, mekanik seçme mekanizmalı, ilk namlunun tetik düşürme ağırlığı 2.706 gram, ikincinin 3.092 gram.

Değiştirilebilen tipteki diğer üç şok tüpü (**, ****, *****) çelik malzemeden ve 70 mm uzunlukta.

Çift taraflı kullanılabilen kundak Montecarlo tipi, standart ceviz ağacından, yüzeyi delik ve gözeneklerin kapatılması için 5 kat True-oil yağlama görmüş. Dipçik yastığı (ped) poliüretandan.

5 KAT TRU-OIL

Dipçiğin burun düşüklüğü av tipi (burun/topuk nişan hattı 38/55). Ceviz dipçik yüzeyi 5 kat “Truoil” yağ işçiliği ile mükemmel hale getirilmiş. Kuzey ülkelerinde açık gözenekli daha ham yağlamalar kullanıldığından, bu ince işçilik pek alışılmış değil. Dipçik yastığı (ped) çıkartılıp takılabilen parçalar sayesinde uzunluk, pitch ve sapma ayarı yapılabiliyor. El kundağı düz ve tırtıklı desenlerden oluşan şık bir yüzeye sahip, 314 gram ağırlığında ve elle çok iyi kavranabilen bir formu var. Auget (el kundağı kilidi) boyunca ve bunun önünde namluya yakın noktada firmanın lazerle işlenmiş logosu yer alıyor. Tabanca tipi kabzanın tırtıklı yüzeyi geniş, deseni ise kundaktakinin devamı sayılır. Dipçik pedi ise poliüretan malzemeden. Tüfek üzerinde kayış halkaları da bulunuyor.

Silahın mekanik organizasyonu düzenli ve inovatif. Horozlar spiralli yaylarla çalışıyor. Emniyet tertibatı (inverter donanımlı) kamlı tipte ve kumanda düğmesi tetik üzerinde bulunuyor.

Anahtarın dili sol tarafta tırtıklı bir yüzeye sahip, aynı şekilde basit ve modern emniyet düğmesinin yüzeyi de tırtıklı.

Resimde çelikten yapılmış tek bir horoz kurma dişi olan çelik istavroz görülüyor. Metal aksamın tamamının yüzeyi kumlama işçiliği görmüş.

Namluları saran el kundağının uç kısmı yeni bir formda tasarlanmış, ve auget oldukça uzun tutulmuş. Marocchi logosu ise lazerle işlenmiş.

ÇOK KULLANIŞLI

Elinize ilk aldığınızda kavrama, omuzlama ve hedefe yönelme sırasında çok kullanışlı bir tüfek olduğunu hemen hissediyorsunuz. Estetiği güzel bir tüfeğin çizgilerini yansıtırken, buna tüfeğin son derece işlevsel oluşu da ekleniyor. Elinizde aldığınızda 612 SC modelinin kontrol edilebilen bir tüfek olduğunu ve nişan hattının yarı otomatik tüfekleri hatırlattığını fark ediyorsunuz. Kumandaların sayısı asgariye indirilmiş, ergonomik ve kolay erişilebilir olduklarından eldivenlerle bile rahatça müdahale edilebiliyor. Tetik üzerinde ateşleme selektörü modern bir çözüm sayılmaz, ama belli bir oranda verimli diyebiliriz.

Namlu şeridi üzerinde frezeyle açılmış yuva dürbün monte edebilmek için gerekli bağlantıların takılmasını sağlıyor.

Son derece hızlı ve kolay omuzlanan bu kullanışlı süperpoze ormanda kullanım için de ideal. Enerjik fişeklerle bile sert reaksiyonlar vermiyor. Benim şahsen yaptığım atış denemelerinde saçmaların %93’ten fazlası ilk namluyla hedefteki 750 mm çaplı dairenin içine düştü; ikinci namluyla bu oran %97’lere kadar yükseldi. Kovan çıkartma ve atma işlemleri sorunsuz şekilde gerçekleştiler, incelediğim boş kovanlar üzerinde olumsuz izlere rastlamadım. Tetik mekanizması da iyi çalışıyor, pürüzsüz ve hızlı, ama ben yine de tetik düşürme ağırlığının biraz daha hafif olmasını isterdim. Sağlam ve modern bir süperpoze olarak bu tüfeğin sunduklarını dikkate aldığımızda, orta bantta yer alan fiyatının da ilginç olduğunu söyleyebiliriz.

TEKNİK KART

Üreticisi ve distribütörü: Cd Europe – Marocchi, via Galilei 6, 25068 Sarezzo (Bs), tel. 030.80.10.14-030.89.00.850, fax 030.89.00.370,

www.marocchiguns.com, info@marocchiarmi.it

Modeli: Finn 612 SC

Tipi: Çifte namlulu kırma süperpoze av tüfeği

Çapı: 12/76

Kapanma sistemi: Kasa-manşon kapanma omuzları, alt kapatma takozu ve dış tarafta üst kızaktan oluşan kapanma sistemi.

Namlular: Uzunlukları 700 mm (660 ve 760 mm versiyonları mevcut), silindirik, özel çelikten, iç kısımları krom, 1.488 gram ağırlıkta, alt namlu iç çapı 18,4 mm, üst namlu iç çapı 18,5 mm; değiştirilebilir tipte 5 adet şok tüpü donanımı mevcut (full*, improved modified**, modified*, improved cylinder****, cylinder*****); şok tüpleri çelikten ve her biri 70 mm uzunluğunda.

Kovan çıkartıcılar (ejektörler): Otomatik

Tetik sistemi: Tek tetikli mekanik namlu seçme mekanizması, ilk namlu seçme düğmesi tetik üzerinde; tetik düşürme ağırlığı ilk namluda 2.706, ikinci namluda 3.092 gram (on ölçüm ortalaması)

Nişan düzeni: Kırmızı fiberden ince çubuk şeklinde arpacık; havalandırma köprülü 8 mm eninde namlu şeridi; yanlarda yine havalandırmalı ince namlu şeritleri

Emniyet tertibatı: Otomatik, kasa sırtında ilerigeri hareketli butonla çalışan emniyet

Kundak grubu: Ceviz ağacından; tabanca tipi kabza, dipçik ve kundak üzerinde lazerle işlenmiş tırtıklı yüzeyler; kunduz kuyruğu tipi el kundağı; dipçik uzunluğu 370 mm; burun/topuk nişan hattı 38/55

Dipçik pedi: Poliüretan

Malzeme: Baskül, yüksek dirençli 7075/ T5 alüminyum alaşımlı metalden haddelenmiş parçadan makinede işlenerek elde edilmiş, değiştirilebilir tipte menteşe pimleri çelikten, namlular krom-molibdenli çelikten

Yüzey işçiliği: Kasa mat kumlama, namlu ve diğer metal aksam parlak koyu renk yüzeyli; tetik krom kaplama, kundak grubu ceviz

Toplam uzunluğu: 700 mm namlularla 1.140 mm

Saptanan ağırlığı: 700 mm namlularla 3.320 gram

Paket donanımı: Abs çanta, 5 adet değiştirilebilir tipte şok tüpü ve anahtarı

SATIN ALMAK İSTEYENLER İÇİN

Kimlere yönelik: Hafif, kullanışlı ve sağlam bir tüfek isteyen avcılara

Neleri gerektiriyor: İyi kalite fişek ve asgari bakım

Neden satın alınır: Modern, hızlı, çok amaçlı kullanılabilen verimli bir tüfek

Kimlerle kıyaslanabilir: Hafif süperpozeler arasında Beretta Ultralight, Bettinsoli Nexus, Browning B525 Hunter light, Fabarm Axis field al, Fair X-light, Rizzini Aurum light, Sabatti Olimpo, Silma M70 Ergal. Bunlardan pek azı Express veya kombine tüfek için gerekli temele sahip ve hiç birinin yivli ya da kombine değiştirilebilir tipte namlusu yok.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here